Babiš není podrazář, mnohé ho spojuje s Baťou. Kalousek je s útoky na něj trapný. Lidé volí Miloše Zemana, protože není loutka a vůbec mu nejde o peníze. Pravicový spisovatel hovoří

14.04.2017 14:19

FENOMÉN BABIŠ – NADĚJE, NEBO HROZBA? „Nebojím se Babiše jako osoby. Mám rád takové nadřízené, jako je on. Kdybych byl jeho zaměstnancem, asi bych v něm viděl vzor pracovní morálky. S Baťou jej může mnoho spojovat. Na jedné straně práce, na druhé zasloužená odměna a selský rozum v řešení vztahů. Do jisté míry takto může vést i stát. Ale ne úplně. Osobní selhání je ovšem možné vždy, nicméně bych se ho obával spíše u jiných lidí,“ říká konzervativní myslitel a spisovatel Vlastimil Podracký.

Babiš není podrazář, mnohé ho spojuje s Baťou. Kalousek je s útoky na něj trapný. Lidé volí Miloše Zemana, protože není loutka a vůbec mu nejde o peníze. Pravicový spisovatel hovoří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdravice s Milošem Zemanem

Andrej Babiš dle dosavadních průzkumů směřuje k jasnému vítězství v parlamentních volbách. Je toto konstatování pravdivé? A co je důležitější, je to tak dobře?

Je to pravdivé konstatování. Vzhledem k číslům, která statistiky uvádí, je už jedno, jestli je to o pět nebo více procent víc nebo méně. V rámci statistické chyby nemůže dojít k popření tohoto konstatování. Je to dobře jen proto, že není nikdo jiný.

Směřuje podle vás Babiš k tomu, aby byl srovnatelným politickým fenoménem, jako byl Václav Havel či Václav Klaus nebo jakým je Miloš Zeman?

Babiš samozřejmě nemá na Václava Havla nebo Václava Klause. Dokonce ne ani na Miloše Zemana. Nemá jasnou politickou vizi. V zásadních otázkách lavíruje. V době migrační krize vyčkával, jaký trend se projeví, a podle toho potom mluvil. Přesto, vzhledem k myšlenkové vyprázdněnosti intelektuální sféry, vzhledem k tomu, že intelektuální elity vůbec nemají žádnou smysluplnou vizi a jen papouškují svoje vzory a donátory, může mít i Andrej Babiš úspěch, protože na scéně není jiná figura.

Jak si vysvětlit to, že většině veřejnosti nevadí jeho někdejší členství v KSČ, ani podezření na spolupráci s StB, ani Babišova dobrá kariéra v 80. letech? Znamená to, že většina Čechů už nereaguje na symboly roku 1989 a na jakýsi mainstreamem prezentovaný „étos“ Václava Havla, když jí nevadí tohle „babišovské“ přemostění 80. let do současnosti? Ukázal nám Babiš, že Václav Havel je mrtev už i jako symbol? Nebo je naopak vyústěním nepolitické politiky?

Předposlední dvě otázky jdou k jádru věci. Když se ukazuje naprosté dno nihilismu v intelektuální doméně, je to také tím, že je Havel mrtev, ale zároveň jsou mrtvy všechny alternativy, včetně „Antihavla“. Není nic. Lidé jsou znechuceni žvásty, které se vydávají za ideje, a přitom jsou to buď ideologické ubohosti, obvykle neomarxistického charakteru, nebo viditelné manipulace zvenčí sloužící nějakým zájmům mimo naši republiku. A najednou se objeví někdo, kdo je zcela pragmatický, žije zde a má zájem o prosperitu této země. Lidé volí Babiše proto, že přináší řešení v oblastech, o kterých si myslí lidé, že jsou důležité. Argumenty, že byl spolupracovníkem StB, jsou slabé a jen podpůrné a mohou mít význam tenkrát, kdyby proti němu stál skutečný protivník.

Nepolitická politika byla možná v habsburské monarchii, když někdo jiný dělal politiku a kde byla dostatečná svoboda, aby si lidé doma dělali svoje věci po svém. Dnes je to nesmysl, jsme samostatný stát a musíme dělat politiku především kvůli zahraničí.

Považujete Babiše coby podnikatele za někoho, kdo si zaslouží obdiv? On sám neustále cituje Tomáše Baťu a zdůrazňuje, kolik firem zachránil, kolik lidí zaměstnává, kolik peněz dává na charitu a podobně. Je byznysmen Babiš příkladem pracovitého a úspěšného člověka, nebo, jak o něm řekl Miroslav Kalousek, šizuňka?

Babiš je šikovný podnikatel a prostě to dokáže. Dokáže to vždy a všude, je úspěšnou postavou pro každý jen trochu reálný režim. Pracuje v paradigmatu, které je, dodržuje pravidla, která jsou. On je nevytvořil, on je pouze využívá. To, co dělá, dělají všichni úspěšní. Pohybuje se ve spekulacích na okraji zákona. Kdyby to nedělal, nebyl by bohatý a nebyl by v politice. Kdo kritizuje jeho takzvané nemorálnosti, mu pouze závidí. Musíme si uvědomit zásadní paradox: Do politiky se mohou dostat jen bohatí. Opravdu bohatí jsou u nás jen ti, kteří dělali takzvané nemorálnosti. Chudý a morální se může jen tak akorát dívat z okna a nadávat. Když někdo jako podnikatel spekuluje, není démon, je reálnou osobou reálného paradigmatu. Pokud to někdo považuje za nemorální, musí změnit pravidla, ne nadávat na chování lidí.

S tím souvisí, že kolem Andreje Babiše existuje řada temných podezření. Ať už se týkají jeho podnikatelských začátků a finančních operací, díky kterým se stal majitelem Agrofertu, či aktuálních kauz typu „dluhopisy“ nebo Čapí hnízdo. Spekuluje se, že ještě do voleb by Babiš mohl být obviněn, nicméně ve všech průzkumech je on i hnutí ANO na špičce. Proč to jeho voličům nevadí?

Tady nelze než zopakovat, že Babiš je jen mazaný spekulant, nikoliv podvodník. Využívá pro svoje zbohatnutí to, co existuje. Na vině je systém, nikoliv Babiš. Ten se jen systému přizpůsobil. Myslím si, že lidé to vědí, a proto jim to nevadí. Naopak, ukázal, jak je šikovný a že by takto mohl vést i stát. To je sice do určité míry mýtus, nicméně lidé tomu věří.

Zde je potřeba též připomenout, že téměř neexistuje politika oddělená od peněz. U Babiše jsou peníze transparentní, všichni na ně vidí, u jiných politiků stojí donátoři v pozadí a s loutkami manipulují. Není tedy rozdíl v tom, jestli je na scéně podnikatel, nebo nepodnikatel. To každý ví. Kalousek je trapný proto, že sám je loutkou jiného kapitálu, jehož zájmy hájí. U nás není velká politická strana, která by byla nezávislá a dělala politiku pro lid. Všechny strany musí mít donátory, a tím pádem pro ně pracovat. Že by sponzor dal stamiliony, a přitom za to nic nechtěl, je směšné. Loutky musí mít také zajištění, když z politiky odejdou. Je omyl se domnívat, že jim stačí nějaký „důchod“. Zajištění potom provedou ti, pro které v politice loutka pracovala. Můžeme to vidět na bývalých politicích.

Řídit stát jako firmu. Motto, které Andrej Babiš razí. Jak na to nahlížíte? Je dobře, že Babiš razí zcela pragmatické pojetí politiky bez jakéhokoliv idealismu? Je to to, co teď Česko potřebuje?

To je právě ten základní problém, že stát lze řídit jako firmu jen do jisté míry. Do té míry, kterou Babiš dovede dělat, a tam pracuje dobře. Politika ovšem musí obsahovat vizi, to znamená nějaké ideové zakotvení. S tím mám problém. Babiš vůbec neprokázal, že politickou vizi má. Jeho vztah k EU, což je dnes velice důležité, vůbec není jasný. Nikdy neřekl dostatečně jasně a bez rozporů, jakou EU by si přál. Prostě Babiš zůstal podnikatelem, zřejmě dovede dělat dobře finance, rozhodovat o tom, co je dobré pro lidi na materiální úrovni. Ale politické vize přesahující místo a dobu nikoliv. Pokud něco takového vysloví, obvykle jen dodatečně, až už problém vyvstane a někdo řekne řešení. Dopředu nevíme, jak se zachová. 

Okolí líčí Andreje Babiše jako neúnavného, nekompromisního, autoritativního, přirozeně vulgárního, hektického workoholika, který se nezdržuje s tím, co chtějí druzí. Nadřazenost a kontrolu údajně dává najevo i vlastním poslancům a členům, kteří, dle jejich vlastních slov, mívají problém k Babišovi vůbec najít nějaký komunikační kanál. Bojíte se Andreje Babiše jako osoby? Je vám sympatický? Jak ho hodnotíte vy? Co o něm říká jeho styl projevu, zejména když nad sebou ztratí kontrolu?

Nebojím se Babiše jako osoby. Mám rád takové nadřízené, jako je on. Kdybych byl jeho zaměstnancem, asi bych v něm viděl vzor pracovní morálky. S Baťou jej může mnoho spojovat. Na jedné straně práce, na druhé zasloužená odměna a selský rozum v řešení vztahů. Do jisté míry takto může vést i stát. Ale ne úplně. Osobní selhání je ovšem možné vždy, nicméně bych se ho obával spíše u jiných lidí.

Zmínil jste nejasnost vztahu Babiše k EU. Co soudíte o Babišových zahraničněpolitických názorech? Velice tvrdě se verbálně staví proti imigraci, verbálně kritizuje EU a několikrát, když mluvil sám za sebe „z voleje“, zpochybnil smysl sankcí proti Rusku… Na druhou stranu zde chce školu George Sorose či spolupracuje ve svém hnutí s lidmi, kteří imigraci hájí...

Mám velké obavy, že Babiš je populista. Všechny ty věci říká jen proto, že se lidem líbí. Jinak je pragmatik. Ty spolupráce dělá proto, že přináší nějaké výhody, nějaké peníze. Nevidí do ideových věcí. Nechápe, že je zapotřebí někdy v zájmu ideálů obětovat i materiální výhodu. Nebo, že momentální materiální výhoda může v budoucnosti přinést problémy v jiné oblasti. Prostě je podnikatel, ne ideolog a politik. Bohužel.

Co by z hlediska geopolitiky premiér Babiš asi provedl s naší zemí? Zejména v kombinaci s případně znovuzvoleným prezidentem Milošem Zemanem? A není determinován svým byznysem v Německu a dotacemi z EU?

Lidé volí Miloše Zemana proto, že není loutka a není závislý ani materiálně, vůbec mu nejde o peníze, o zisky, o výhody a je naprosto svobodný ohledně rozhodování a vyjadřování. Andrej Babiš je svázán mnoha věcmi, včetně svých podnikatelských aktivit. Ale domnívám se, že by naši zemi nevedl nějak špatně. Mám jen obavy z vyhrocených situací, kde dochází k zahraničnímu vydírání, že by zase nadřadil peníze nad ideály. Jestli by ho v tom dovedl Zeman zarazit, nevím.

Umí Andrej Babiš dělat politiku? Koho si bude podle vás po volbách chtít „ochočit“ jako koaličního partnera? Lidovce se Starosty, KSČM, Okamuru, nebo ODS? Nebo sklapne Kalouskova past „všichni proti Babišovi“?

Pokud bych si dovolil prorokovat, Babiš volby vyhraje a past nesklapne. Je to proto, že lidé takové štvanice na kohokoliv nesnáší. Kalousek je už s tím trapný. Do koalice s ANO půjde kdokoliv velmi rád. Dokonce ani Fiala to nevyloučil. Myslím, že pouze TOP to neudělá, ale ta je stejně odepsaná. Špinit se s KSČM ovšem nemá Babiš zapotřebí. Lidovci jsou samozřejmě nejpravděpodobnější. Okamury se všichni bojí, koalice s ním by asi vznikla jen opravdu ve velmi krajním případě. Takovouto vyjednávací politiku jistě Babiš dělat dovede.

Pokud jde o alianci s Milošem Zemanem, bude dle vás dotažena do konce tak, že Babiš pomůže Zemanovi znovu na Hrad, nebo ho Babiš může kdykoli podrazit? Co soudíte o jejich vztahu?

Babiš není podrazář. Zemana na Hrad podpoří. Je to v jeho zájmu. Oba jsou vlastně současnými nejpřednějšími politiky, ostatní jsou daleko za nimi. Babiš má na prezidenta ještě čas. Neuteče mu to, pokud bude stále tak úspěšný, jak je. Jejich vztah může být jen doplňovací. Každý je jiný, ale jsou to oba staří političtí matadoři, a tak se nejspíše domluví. 

Je Andrej Babiš budoucím prezidentem České republiky? A co se o něm podle vás budou za 20 let učit studenti moderních českých dějin? 

Prezidentem být může, pokud bude předtím úspěšný v exekutivní politice. Co se bude učit za 20 let, nevím. Víme přece, že ve školách se neučí skutečné dějiny, ale manipulované ideovým paradigmatem.

*  *  *

Ing. Vlastimil Podracký (* 5. září 1940 Praha) je český spisovatel, konzervativní myslitel a publicista. Je synem československého legionáře, který byl komunistickým režimem odsouzen v roce 1949 na 23 let vězení a v roce 1960 omilostněn. Podracký v šedesátých letech vystudoval dálkově obor měřicí technika na VUT v Brně. V roce 1968 a od roku 1990 byl členem Klubu angažovaných nestraníků, v roce 2005 se stal členem Konzervativní strany a později i členem jejího předsednictva. Napsal knihy: Pozor na tunelování, Občanská obroda, Návrat k domovu, Hrdinům se neděkuje (životní příběh antikomunistického disidenta Vladimíra Hučína), Žluté nebezpečí, Poslední člověk, Temná komora, Sodoma Gomora a Nadčasový humanismus. Nyní mu vychází kniha Návrat k domovu – řešení pro Evropu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…