Bělobrádek vpálil Sobotkovi s Babišem: Nebudete se k nám chovat jako k dětem

01.12.2013 7:40

ROZHOVOR Lídr KDU – ČSL Pavel Bělobrádek otevřeně v rozhovoru ParlamentníchListů.cz promluvil o tom, jak probíhají koaliční námluvy se stranami ANO a ČSSD. „Oni jednají bez nás. Jestliže vyjednávají věci, které se nám dávají zpětně na stůl, tak nám tento postup rozhodně nevyhovuje. Chovají se k nám jako k malým dětem,“ řekl Bělobrádek a zopakoval, že lidovci nakonec nemusejí do vlády vůbec vstoupit.

Bělobrádek vpálil Sobotkovi s Babišem: Nebudete se k nám chovat jako k dětem
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

V médiích proběhly informace ve smyslu, že se KDU – ČSL staví na zadní, co se týče koaličních jednání. Vy sám jste dokonce prý řekl, že nakonec ani do vlády jít nemusíte. Jak to tedy s vládním angažmá lidovců je doopravdy a co předložíte na pondělním jednání dalším dvěma potenciálním koaličním partnerům?

My systematicky říkáme, že jsou otevřeny všechny tři varianty, přičemž to vypadalo, že hnutí ANO variantu menšinové vlády, tedy vlády ANO s ČSSD s naší podporou vylučovalo. Ovšem najednou jsme se v novinách dočetli, že poslanec ANO Jiří Zlatuška nevylučuje onu menšinovou vládu za podpory naší strany. Takže jsem poněkud překvapen, protože každou chvíli říkají něco jiného. Já jsem ale jednoznačně neřekl, že do té vlády nepůjdeme, ale pořád říkáme, že tato možnost je otevřená, a že to je otázka jednání a že pořád je to padesát na padesát. Přitom dříve jsem fakt, že se dohodneme, odhadoval jen na čtyřicet procent. A tato moje stanoviska se dají jednoznačně dohledat. Říkám celou dobu, že je tady možnost, že do vlády nevstoupíme. Paní Jermanová z ANO přitom říká, že se chováme jako malé děti. Ona ale ve své naivitě zřejmě nechápe, že to, že máme sedm procent a oni dvacet, není podstatné. Podstatné je, jestli se dohodneme a budeme mít 111.

Jsme si ale vědomi toho, že nás může nahradit někdo jiný. A také jsem už před volbami jasně řekl, že do vlády vstoupíme jen v tom případě, že tam nebudeme v nedůstojné roli. Ovšem jestliže se tady vyjednávají věci, které se nám dávají zpětně na stůl, tak my jsme už minulé pondělí řekli, že nám tento postup nevyhovuje. Předseda Senátu Milan Štěch přitom poukázal na to, že vzkazujeme něco jen přes média. To si snad dělá legraci! Oni nám něco přes média vzkazují a pak se diví, že nám to nevyhovuje. ANO a sociální demokraté se dohodnou na zásadním ministerstvu, tedy ministerstvu financí – že ho bude mít v gesci ANO - a vzkáží nám právě toto přes média. To ať se chytí za nos!

Takže my na to pondělní jednání půjdeme s tím, že jsme zvědavi, co nám řeknou oni. Doteď jsme byli klidní, nijak jsme se nevyjadřovali a teď pan Andrej Babiš přichází s rétorikou, že nás může někdo nahradit. Tak já nevím, proč se poslanci z ANO diví, když to řekl dokonce jejich předseda.

Jak byste si tedy představovali „koaliční námluvy“?

Nám to dvoustranné jednání nevyhovuje a chceme, aby se jednalo ve třech. Paní Jermanová (ANO) řekla, že se chováme jako malé děti, ale my nejsme malé děti! To oni se k nám chovají jako k malým dětem, na to ale ať zapomenou! Buď budeme spolu jednat jako partneři, nebo ať si najdou někoho jiného. Já nebudu hrát nedůstojnou roli v koalici. My nikoho vydírat nehodláme, ale nehodláme se také nechat drancovat. Oni nám předhodí to, na čem se dohodli oni a pokládají to za hotové. Ale takto to prostě nejde. To si musí najít někoho jiného. Jestliže pan Zlatuška otočí, a říká, že se musí udělat menšinová vláda, tak si musí udělat pořádek nejdřív v ANO, aby věděli, co chtějí. Možná ale, že to je jen osobní názor pana Zlatušky.

Kolikrát jste se vlastně sešli, když ČSSD na svém pátečním grémiu uváděla, že již vypracovala návrh koaliční smlouvy, kterou prý poslala ANO a lidovcům...

My jsme se za měsíc sešli ve třech jen jednou. Ale tehdy jsme odmítali diskutovat o personálních věcech do té doby, než budou vyřešeny programové věci. Oni ale nejsou zdaleka ani ty vyřešeny, máme pořád velké programové rozdíly. Dokonce ani nevíme, v čem všem ty programové rozdíly máme, neboť s námi o tom dosud nikdo nejednal. Přitom už se rozděluje ministerstvo financí, což mi připadá jako hodně předčasné. Teď se domluvili na tom, že předloží zákon o státní službě, ovšem s námi o tom také nejednali. My ale chceme být konstruktivní a jediná motivace, proč se bavíme s ANO a s ČSSD je to, že chceme, aby tady vznikla stabilní vláda na čtyři roky. Ale pokud by to takto mělo běžet i ve vládě, tak tady evidentně žádná stabilita nebude a pak je otázkou, do jaké míry se vůbec můžeme bavit dál. Nám nejde o žádné posty – já nemám dokonce ani ambici být ministrem. Ale pokud má být vše pro Českou republiku přínosem, pak se o tomto pojďme také bavit. Ono se také může stát, že ANO s ČSSD něco dojednají, a pak nám to dají k oponentuře, ovšem my řekneme, že nám to nevyhovuje. A to začneme pak znovu celé kolečko, tentokrát ve třech, kdy si na stůl budeme muset dát všechny argumenty? Nesouhlasím s panem Babišem v tvrzení, že ve dvou jsou jednání složitá a ve třech ještě složitější. Naopak, ve třech to může být daleko jednodušší. Já neznám žádné vyjednávání koaliční vlády za posledních dvacet let, kde by dva silnější se domlouvali separátně a pak rozhodli o tom, ať si to ten třetí vyhodnotí. Jestli to má být nový strop politiky, pak je to pro lidovce věc, která je – mírně řečeno - nekonformní.

Dostat jedno ministerstvo pro toaletní papír by nebylo vhodné a přijatelné,“ řekl jste v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes. Jak jste to myslel?

Myslím to tak, jak jsem to řekl. Tedy že nebudeme v nedůstojné pozici. Buď budeme v partnerské pozici, nebo tam nemá smysl být.

A o jaká ministerstva máte zájem?

To řekneme až našim koaličním partnerům. Takové věci – na rozdíl od nich – nebudu totiž vzkazovat přes média. Oni se dohodli, že bude mít ministerstvo financí ANO, ale s námi o tom vůbec nejednali. Nám to jen oznámili. Já jim ale nebudu přes média vzkazovat, o jaká ministerstva bychom měli zájem my. Ani náhodou!

Je známo, že Andrej Babiš má problém s lustračním osvědčením. Jak se k lustračnímu zákonu stavíte?

My jsme to už řekli a nevím, proč jsou překvapeni. Pan Zlatuška v Mladé frontě Dnes napsal, že jsme věděli, že se budou řešit lustrace a restituce a my že jsme z toho teď překvapeni. My ale z toho překvapeni nejsme. A co se týká lustračního osvědčení pro pana Babiše, tak to už zaznělo na jednání vyjednávacích týmů, takže by si asi měli v ANO udělat pořádek, aby pan Zlatuška byl dobře informován, co tam padlo. Jasně tam zaznělo, že mnozí naši členové mají problém s absencí lustračního osvědčení Andreje Babiše, což není žádná novinka.

A budete mít podmínku pro budoucí vládu, aby pan Babiš měl v pořádku lustrační osvědčení?

To řekneme na jednání v pondělí...

Podle vás ale jednání o koalici probíhají pomalu. Můžete k tomu říci víc?

Jestliže se za měsíc sejdeme jednou ve třech, tak jestli tady má být koaliční dohoda hotová do čtrnácti dnů, tak v tom jsem velmi skeptický. No a pokud mám opět vzpomenout slova paní Jermanové, že jsme jak děti, kterým sebrali bonbóny, tak by se měla naučit počítat. Je třeba, aby měli alespoň sto jedna. To je úplně jednoduché. To, že mají dohromady čtyřicet procent a my jen sedm procent, to je sice pravda, ale na druhou stranu musí dosáhnout počtu alespoň 101 hlasů. To není jak na malé obci, to je Parlament a tedy úplně jiný příběh. No a jestli tady má být stabilní vláda, tak se musíme na některých věcech dohodnout. Za čtrnáct dní těžko vyřešíme všechno. Není možné přehlížet věci, které nejsou dohodnuty s tím, že se budou třeba řešit postupně. To je možné u parametrů, ale rozhodně ne u principiálních věcí.

Vyjednavač ANO Jaroslav Faltýnek pro ParlamentníListy.cz uvedl, že 99 procent rozporů v programech stran je již odstraněno a pokud se v pondělí dohodnete všichni tři na základních programových shodách, tak jste schopni se pohnout dál i k personálním věcem, tedy k obsazení resortů a podobně. Souhlasíte s ním?

S námi nemají dojednané ani jedno procento. Zatím nedošlo k odsouhlasení z naší strany ničeho. Pouze jsme se dohodli, jak budeme hlasovat ve sněmovně k zákonným opatřením - což je to jedno procento. Také jsme si řekli, že se navzájem podpoříme při volbě místopředsedů sněmovny. Ale z programových věcí nepadlo vůbec nic. Abych to řekl jasněji: po měsíci nebylo s námi v tomto dojednáno lautr nic.

A to ani ty daňové věci s vámi nikdo neprobíral? Téma daní podle všeho prý už bylo nakousnuto, ale dosud jednání o nich uzavřeno nebylo...

Samozřejmě, že to dohodnuto není. Oni se dohodli mezi sebou, ale přitom říkají, že tam mají rozpory. Oni nám ale jen přes média vzkazují, že v tom mají rozpory. Sice nám poslali závěry svých expertních týmů, abychom se s nimi seznámili, ale to přece neznamená, že my jim to odfajfkujeme, jako že dobrý. My to skutečně musíme probrat a musíme se k tomu vyjádřit. Je ale docela možné, že ve všech případech řekneme, že to nekonvenuje s naším programem. Takže znovu opakuji: dohodnuto programově není nic.

Pokud do vlády nepůjdete, tak byste podpořili alespoň menšinovou vládu?

Pořád máme tři možnosti: většinová vláda, menšinová vláda a opozice. Ovšem tu menšinovou vládu ANO odmítlo, stejně jako my. Pokud se to opět změní, tak o tom můžeme diskutovat.

Sociální demokraté se ve čtvrtek v Lidovém domě shodli se zástupci hnutí ANO na nutnosti co nejdříve projednat návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok, který by chtěli schválit ještě do konce prosince. Myslíte, že se jim to podaří?

My jsme si na rozpočet pozvali ministra Fischera a diskutovali jsme s ním. Jsou tam z naší strany některé výhrady, které je potřeba ještě zkonzultovat. On totiž návrh rozpočtu nebyl ani zpřístupněn na stránkách ministerstva financí, takže k čemu se chcete vyjadřovat? Z tohoto hlediska už to ovšem máme, analyzujeme to a budeme se o tom bavit.

Aby ale byla případně koaliční smlouva podepsána, tak to bude chtít víc, než jednání ve třech jednou za měsíc. Mám pravdu?

To je snad logické! Jestli to máme stihnout, tak jednání musí být velmi intenzivní. Jenže dosud ona intenzita tady byla velmi chabá. Řekl bych to asi takto: intenzita mezi těmi dvěma stranami je nějaká a mezi námi a ostatními žádná.

Pojďme se vrátit k ministerstvu financí. Vy byste kývli na to, aby byl ministrem financí právě Andrej Babiš?

Tady bude důležité, co řekne pan prezident. My se zatím orientujeme podle právního výkladu Aleše Gerlocha, který říká, že lustrační osvědčení musí mít ministr a nemusí ho mít místopředseda vlády. Ale o tom budeme jednat, a jak jsem již říkal, nemá cenu si to vzkazovat přes média. To, že s absencí negativního osvědčení pana Babiše máme problém, dobře ví obě dvě strany. A místo toho, aby o tom s námi jednali, tak jednají jen mezi sebou a nás k ničemu nezvou.

Co se týče ČSSD, jsou tam nějaké problémy v jejich požadavcích, vyjma církevních restitucí?

My se s nimi musíme začít teprve bavit o tom, jak si ten chod vůbec představují. Jestli si to i v budoucnu na vládě představují tak, že se jen mezi sebou dohodnou dvě strany, a pak to předloží třetí. Uvidíme ale jakou agendu teď nastolí. Minule byla vcelku pracovní v tom smyslu, že se řešily věci do sněmovny, do jejího ustavení. Takže teď uvidíme, jaká bude ta další agenda.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…