Bezohledné. Německo bez jádra zvedne Čechům ceny. „Kupte je,“ vyzývá Janeček Fialu

19.04.2023 17:36 | Rozhovor

„Náklady na odstavení jaderných elektráren a jejich likvidaci se blíží nákladům na jejich vybudování a instalaci. O tom nikdo nehovoří. Tyto náklady samozřejmě zaplatí spotřebitel ve vyšších cenách energií, a to i v ČR,“ varuje bývalý ředitel Pražské plynárenské a energetický odborník Pavel Janeček. A vyzývá zcela vážně českou vládu, aby začala s Německem vyjednávat o odkupu odstavených reaktorů, než budou zničeny.

Bezohledné. Německo bez jádra zvedne Čechům ceny. „Kupte je,“ vyzývá Janeček Fialu
Foto: Repro XTV
Popisek: Bývalý šéf Pražské plynárenské, Pavel Janeček

V Německu skončila jaderná energetika, o víkendu tam vypnuli poslední jaderné elektrárny. Co to znamená konkrétně pro Německo?

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41728 lidí
Pro Německo to nebude znamenat okamžitě téměř nic. Je potřeba vědět, že se nyní vypojilo 4,1 gigawattu, což je pouze zlomek jejich instalovaného výkonu 200 GW. Bude to ale mnoho znamenat pro stabilitu energetické sítě minimálně ve střední Evropě. Je potřeba si uvědomit, že náhrada těchto tzv. tvrdých zdrojů, ať jde o jádro nebo uhelné zdroje, není realizovatelná prostřednictvím obnovitelných zdrojů. Věci, které vypráví německý ministr průmyslu, pan Habeck, jsou úplné nesmysly. Instalovaných dvacet gigawattů výkonu ve větrných elektrárnách v žádném případě nenahradí dvacet gigawattů instalovaných v tvrdých zdrojích, v tom je ten zásadní problém. Vliv to bude mít pochopitelně na Českou republiku, protože Německo dále prohloubí svůj deficit využitelného elektrického výkonu.

V situacích, kdy například na území Německa nebude dostatečně foukat vítr nebo svítit slunce, budou to řešit uhelnými zdroji nebo dovozem?

Obojím, dovozem nebo uhlím, samozřejmě. Pokud odhlédneme od toho, že jejich plán byl odstavit jaderné elektrárny a nahradit je případně pohotovostním výkonem v plynových elektrárnách, které ovšem musejí nejprve vybudovat. 

Nakolik by bylo náročné ty odstavené jaderné elektrárny opět uvést do provozu? Například pokud by se v Německu změnila politická nálada apod.

Dovolím si tu otázku uvést trošku jinak. Náklady na odstavení jaderných elektráren a jejich likvidaci se blíží nákladům na jejich vybudování a instalaci. O tom nikdo nehovoří. Tyto náklady samozřejmě zaplatí spotřebitel ve vyšších cenách energií, a to i v ČR. I proto vnímám rozhodnutí odstavit JE bez ohledu na tzv. jednotný energetický trh jako bezohledné. Odstavení jaderných elektráren je strašně nákladná záležitost. Jak známo, Němci jsou velmi důkladní a u jedné z prvních jaderných elektráren, které odstavili, tak aby na just nebylo možné ji znovu uvést do provozu, odstřelili její chladicí věž. Hovoříme o jaderné elektrárně v Greifswaldu. 

Teoreticky by bylo možné je znovu rozběhnout, ale náklady na to jsou enormní. I konzervace stojí vysoké peníze. Nakonec vidíme, že předseda vlády v Bavorsku by chtěl tyto reaktory provozovat dále. Já bych doporučil naší české vládě, aby zahájila jednání s německou vládou a případně tyto jaderné reaktory převzala a provozovala, například v rámci ČEZ nebo jinou entitou pro tento účel založenou. Neříkám to jako vtip, myslím to naprosto vážně. Česká vláda má unikátní příležitost vyjednávat s Německem o nákupu či provozování těchto zdrojů, což je velice zásadní věc. Měli bychom se jako stát chovat mnohem autonomněji na energetickém trhu.

Přestože jsme přebytkoví ve výrobě, máme nejdražší elektrickou energii pro své vlastní spotřebitele, a to primárně v průmyslovém sektoru, což způsobuje ohromnou inflaci.

Co může německé vypnutí všech jaderných elektráren udělat s cenami elektřiny? Jaké dopady na evropskou síť a Českou republiku to může mít? Lze najít i něco pozitivního?

Jediný pozitivní efekt nenacházím, pokud nebudu fantazírovat o životním prostředí a údajné nebezpečnosti těchto jaderných elektráren. Speciálně v Německu. Tyto poslední odstavené byly nejmodernější jaderné elektrárny na světě, které byly provozovány. Přesto byly odstaveny. 

Negativa jsou jasná. Pokud nebude foukat a svítit, bude to mít bezprostřední vliv na cenovou hladinu elektrické energie. Uvědomme si, že už v loňském roce, a stále to pokračuje, prodává Česká republika do Německa 3 000 megawatthodin elektrického výkonu. Bavíme-li se o tom, že se odstaví 4,1 gigawattu, je to další nutnost vyššího dovozu.

Nutnost vyššího dovozu znamená pro naši zemi příležitost vyrobit více a prodat Němcům, anebo nejsme schopni více navíc vyrobit, elektřiny bude nedostatek a logicky s tím poroste cena?

Naše země je přebytková ve výrobě elektrické energie, vyvážíme cca dvanáct terawatthodin. V loňském roce bylo primárně těchto dvanáct terawatthodin vyrobeno v plynové elektrárně Počerady a v současné době můžeme být i více přebytkoví, protože cena plynu je nižší. Tím pádem můžeme provozovat plynovou elektrárnu s nižšími marginálními náklady. To se ovšem neděje a ČR je v situaci, kdy zatím nepotřebuje žádnou elektřinu dovážet, a v případě, že nepodlehneme tomuto davovému šílenství Green Dealu, nebudeme deficitní ani po roce 2025. Deficitní ve výrobě elektřiny budeme pouze v případě, že začneme také odstavovat tvrdé zdroje.

Může tedy pro české energetické společnosti být tato situace výhodná, když budou moci vyvážet více, nebo jde o iluzi?

Jde o naprosto logickou otázku, která ovšem nemůže mít logickou odpověď, protože je otázkou, za jakou cenu elektrickou energii vyvážíme. V případě, že je Česká republika přebytková v instalovaném výkonu a vyrobeném množství elektrické energie, vyváží ji a má ji nejdražší v Evropě, tak je něco hodně špatně. Aby ČR vyvezla více elektřiny, možné je, ale vždycky je otázkou, za jakou cenu, když je samozřejmě potřeba vzít v úvahu kapacitu přenosové soustavy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vláda nehájí zájmy občanů., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 19.04.2023 18:05:07
Jaký smysl má stavět u nás další bloky jaderné elektrárny, když v Německu funkční likvidují? ano, dávalo by to smysl, pokud by na tom stát i občané vydělali. Zatím je to opačně. Jaderná elektrárna, která byla postavena z daní občanů této země, vyrobí levnou elektřinu a tu pak na burze v Lipsku znovu draze nakoupí pro občany této země. Samozřejmě, že Německo nepotřebuje elektrárnu, když ji nakoupí levně od sousedů. Nevím, proč ji tedy naši občané nemají levnější. To dává logiku. Tato vláda nehájí zájmy občanů země a je jim zcela jedno, kolik občané zaplatí. Když tak si dají další svetr. Skandální, zkorumpovaná vláda.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…