Bruselská komunistka Kateřina Konečná: Evropští politici jsou laxní. Z Putina by si měli vzít příklad. A pan Štětina, co se fotí s hitlerovskými symboly...

08.11.2015 6:31

ROZHOVOR Europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná kritizuje laxní politiku evropských špiček vůči migrantům. Zekména Angela Merkelová, která svým !"nejnešťastnějším výrokem letošního roku" vše notně přiživila, by se měla přestat zdržovat problémy s koaličními partnery a začít skutečně řešit vzniklž stav.

Bruselská komunistka Kateřina Konečná: Evropští politici jsou laxní. Z Putina by si měli vzít příklad. A pan Štětina, co se fotí s hitlerovskými symboly...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

Anketa

Myslíte, že Angela Merkelová bude v roce 2017 znovu zvolena kancléřkou?

4%
14%
hlasovalo: 13541 lidí

Předně vám musím za ParlamentníListy.cz pogratulovat k synovi, který se vám narodil před 14 dny. Jaké to je být maminkou? Jste europoslankyní, předtím jste byla roky vytíženou poslankyní národního Parlamentu, takže člověka napadne, zda máte nějaké srovnání toho, jak se k matkám – poslankyním staví PS ČR a jak EP. Je v něčem postoj zahraničních politiků a úřadů jiný? Staví se vůbec Evropský parlament vůči matkám vstřícně?

Náš malý je na světě chvilku. S manželem prožíváme neskonalé štěstí, a to je stejné doma i ve světě. Srovnávání zatím není to, čím bych se zabývala.

Pojďme ale k aktuálnímu politickému dění v Evropě. Tématem číslo jedna stále zůstává uprchlická krize, kdy jsou slyšet z médií prognózy, kolik milionů uprchlíků se bude snažit dostat do Evropy během příštího roku a přespříštího roku. Zvládne to podle vás Evropa?

Kolik přijde uprchlíků do Evropy, záleží výrazně na tom, jak se Evropská unie bude chovat. Jestli se budou evropští politici chovat laxně jako doposud, může se stát, že již tak dosti kritická situace se stane totálně nezvladatelnou. Pak by ale jen gradovaly současné tenze, které vedou až k nenávisti vůči uprchlíkům a vzestupu populismu. Evropská unie musí urychleně přijmout opatření na zamezení nelegální migrace a otevření hotspotů či uprchlických táborů na svých hranicích v Turecku, Jordánsku, kde by se mohly vyřizovat žádosti o azyl do jednotlivých členských států. Je naprosto nepřijatelné, jak necháváme uprchlíky migrovat Evropou za natáčení televizních štábů, to je cynické. Navíc to slouží pouze gradaci hysterie a nepodporuje to vytváření skutečných řešení.

Pokud bude Evropa skutečně jednat a vezme v úvahu názory všech členských zemí, pak věřím, že uprchlíky zvládneme. 

Fungují podle vás kvóty na imigranty? Jaký je nyní s odstupem času názor europoslanců k této problematice? Mění se nějakým zásadním způsobem jejich postoj ke kvótám?

Nefungují, to vidíme jasně a fungovat ani nemohou, neboť uprchlíky nelze přinutit, aby se přesunuli podle toho, jak to bruselští úředníci vymyslí. Navíc celé to bylo přijato diktátem proti vůli několika členských států, a to by se v takto důležité záležitosti dít nemělo.

Europoslanci KSČM byli od počátku proti té části usnesení, která vyzývala Evropskou komisi k zavedení kvót členským zemím pro přijímání uprchlíků. Státy samy vědí, kde jsou limity jejich možností, co mohou pro uklidnění situace dělat.

Co říkáte tomu, že Angela Merkelová nejprve řekla, že syrští uprchlíci mají dveře do Německa otevřené – podle Andreje Babiše je tak do EU fakticky pozvala – a pak Německo zavedlo kontroly na hranicích?

Tento výrok lze označit za nejnešťastnější výrok roku, jakkoli to Angela Merkelová mohla myslet dobře. Migranti ze států i jiných než Sýrie si to vysvětlili po svém. Německo sice ještě nezavedlo úplnou kontrolu hranic, ale blíží se tomu, je to špatný vývoj, který ohrožuje volný pohyb osob, na který jsme poslední roky byli zvyklí. Je třeba chránit vnější hranice EU, a ne stavět hranice uvnitř.

Angelu Merkelovou Forbes označuje za páteř Evropské unie a postavil ji proto na druhou příčku nejmocnější osobnosti světa. Jenže ona sama to „doma“ nemá vůbec jednoduché. Jak hodnotíte stav, kdy Bavorsko chystá ústavní žalobu německé vlády za to, že uprchlickou krizí ohrožuje jeho stabilitu a fungování?

Angela Merkelová je jistě velmi mocná žena, neboť stojí v čele velmi mocného státu. Jistěže to Angela Merkelová nemá v Německu jednoduché, vypadá to, že její koalice se sociálními demokraty se rozpadá. Spíše než hádky a vzájemné žaloby uvnitř Německa bych uvítala, kdyby se němečtí politici vzchopili a usilovně se podíleli na vytvoření celoevropského řešení problému, jak jsem naznačila ve druhé odpovědi.

Podle aktuálního žebříčku časopisu Forbes je ruský prezident Vladimir Putin i nadále nejmocnější osobností světa, a to i přes výtky světa, že anektoval Krym a že se Rusko účastní války na Ukrajině a v Gruzii. Máte pro to vysvětlení? Jaký je váš názor na to, že se Rusko nyní angažuje v Sýrii a bombarduje Islámský stát?

Novináři z Forbesu evidentně reflektovali, že prezident Putin planě netlachá, ale jedná. Nenechá si diktovat od Američanů, co má dělat, a suverénně vystupuje v jednáních s jinými velmocemi. To je určitě atraktivní pro lidi, kteří přestali mít iluze o „demokratických zájmech“ USA a mnohých západních zemí. A tak není divu, že pan Putin v takových žebříčcích vede.

Boj Ruska s Islámským státem samozřejmě vítám. A to nejen kvůli chabým výsledkům boje s IS takzvanou Globální koalicí vedenou USA. Proti těmto nebezpečným teroristům by se měl postavit celý civilizovaný svět.

Jak hodnotíte postoj prezidenta Miloše Zemana v této otázce? Ten bývá také často označován za islamofoba… Třeba tento týden řekl, že současná migrace je řízená invaze a je dobře organizovaná. Nelze podle něj vyloučit, že pokud by nápor uprchlíků přesáhl určitou kritickou hranici, mohl by Evropě způsobit potíže v podobě rozvratu ekonomické, sociální, ale i politické struktury. Zeman navíc nastolil velmi černý scénář za situace, pokud dojde k uzavření hranice mezi Rakouskem a Německem, kdy se prý rázem z ČR stane tranzitní země pro přechod do Německa. Lze s ním souhlasit?

Pan prezident se svými postoji k arabskému světu netajil nikdy, jeho současné postoje nejsou ničím novým, jen je výrazně opepřil populismem. Nevím, jestli má jiné informace než já a řada mých kolegů, ale projevy o řízené migraci by měl doložit, neboť představitel státu by se neměl dopouštět veřejných prohlášení bez důkazů. Podle mě jde o nezvládnutou azylovou politiku Německa a některých dalších států, která podněcuje ekonomickou migraci do Evropy. Evropa se mění, to by se dělo s migrační krizí i bez ní, je na politicích, aby minimalizovali narušení jejích ekonomických i sociálních struktur. Rozhodně nepomohou žádná nahnědlá řešení, po nichž mnozí lidé volají.

Nedávno se u nás na politické scéně debatovalo o tom, zda je vhodné, aby v ČR vystupovali Alexandrovci a aby s nimi zpívali třeba Lucka Bílá, Helena Vondráčková a další čeští umělci. Podle europoslance Jaromíra Štětiny jde o zpívající okupanty, proto on hojně kritizoval zejména ten fakt, že nad turné Alexandrovců převzal záštitu prezident Zeman. Nebyly ty debaty kolem toho přemrštěné?

Odpověděla jste za mě. Byly přemrštěné. Takto kádrovat umělce je trapné. To je ale asi tak všechno, co mohu k hysterickým myšlenkovým pochodům pana Štětiny, politika, který nemá problém fotit se se symbolem hitlerovské divize SS Das Reich, říci.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…