Cenzura Evropské unie je stejná jako v Rusku nebo Číně, myslí si Gregor

31.03.2022 9:32 | Rozhovor

Evropská unie se snaží o zavedení jakéhosi „ministerstva pravdy“, které bude vyhledávat nevyhovující názory a „patologické jevy“. Alespoň to jsou slova Matěje Gregora, který stojí v čele spolku Odchod.eu. „Evropská unie už si dlouho brousila zuby na projevy oponentních názorů a vycítila, že když zavede první fázi cenzury v době, kdy Ukrajinou zmítá válka, tak to bude všem jedno,“ domnívá se Gregor, který stejně jako jeho kolegové ze Svobodných odmítá jakékoliv pokusy o omezování svobody projevu.

Cenzura Evropské unie je stejná jako v Rusku nebo Číně, myslí si Gregor
Foto: Archiv Matěje Gregora
Popisek: Zakladatel spolku Odchod.eu Matěj Gregor

Evropský parlament v minulých dnech odsouhlasil výzvu Evropské komise, aby se více zaměřila na boj s takzvanými dezinformacemi, zejména ze strany Ruska a Číny. Co na to říkáte?
 
Je to využití situace k zavedení kontroly nad svobodným vyjadřováním. Evropská unie už si dlouho brousila zuby na projevy oponentních názorů a vycítila, že když zavede první fázi cenzury v době, kdy Ukrajinou zmítá válka, tak to bude všem jedno. A bohužel se obávám, že řadě lidí to skutečně jedno je. Je to prakticky identická cenzura, kterou Evropská unie tak ráda kritizuje v Rusku a v Číně. Problém z EU přerůstá rychle i v ČR. Když jsem zjistil, že byly na návrh vlády smazány desítky webů, zastavilo se mi na chvíli srdce.
 
 
Překvapuje vás, že pro tuto rezoluci hlasovalo přibližně osmdesát procent europoslanců? Opravdu je téma tzv. dezinformací pro bruselské politiky tak zásadní a zároveň tak sjednocující téma?
 
Není poslanec, jako poslanec. Europarlament je na můj vkus až příliš vznešený název pro místnost plnou dobře placených úředníků, kteří plní pokyny svých frakcí, vlád a stran. Není tam prostor pro diskuzi, není tam prostor pro kritické myšlení. Vždyť europoslanec nemůže ani navrhnout zákon. Co si Evropská komise chtít schválit bude, to si v současném složení vždy schválí.
 
Na základě doporučení europoslanců by měl v rámci Evropské unie vzniknout také zcela nový úřad boje proti dezinformacím. Dokážete si představit, jak by takový nový orgán fungoval? Můžeme podle vás očekávat, že tento úřad bude vytvářet něco jako seznam nevhodných názorů?
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…