Chromá kachna by takové věci dělat neměla. Když jsem poslouchal informace o dění, vzpomněl jsem si… Znalec poměrů Jaroslav Bašta hodnotí nejnovější americko-ruskou výměnu

30.12.2016 17:59

ROZHOVOR „Počítá s tím, že tohle je záležitost, která se týká jen Obamy a chce si udržet dobré vztahy s budoucím prezidentem,“ komentuje exministr Jaroslav Bašta aktuální odmítnutí prezidentem Vladimirem Putinem odvety za vypovězení ruských diplomatů z USA. Na adresu Baracka Obamy také zmínil: „Chromá kachna by takové věci dělat neměla.“ S odkazem na počínání bývalého ukrajinského prezidenta Juščenka poznamenal Bašta i to, že odcházející prezidenti někdy udělají kroky, ke kterým nenašli odvahu v době, kdy byli v plné funkci. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také řekl: „Když jsem informace o dění poslouchal, vzpomněl jsem si na to, jak týden před 11. zářím nechal George Bush vyhostit ještě větší počet pracovníků ruského velvyslanectví a pak nastalo období spolupráce.“

Chromá kachna by takové věci dělat neměla. Když jsem poslouchal informace o dění, vzpomněl jsem si… Znalec poměrů Jaroslav Bašta hodnotí nejnovější americko-ruskou výměnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Spojené státy vypověděly 35 ruských diplomatů a uzavřely dvě ruská pracoviště na svém území. Prezident Barack Obama zároveň vyhlásil vůči Rusku další sankce kvůli hackerským útokům proti americkým politickým institucím i jednotlivcům, které měly zasáhnout do amerických voleb. Jak hodnotit rozhodnutí Baracka Obamy? 

Samozřejmě je velmi zvláštní, že to udělal prezident asi čtrnáct dní před tím, než skončí. Když už, tak zdvořilost a slušnost by byla, nechat toto rozhodnutí na nově nastupujícím prezidentovi. To je první záležitost. Druhá je, že pokud jsem dobře pochopil, dvě zavřená pracoviště, která patří k velvyslanectví, jsou kulturní centra, což zase ne zcela koresponduje s hackerskými útoky. Takové spojení si nedokážu dost dobře představit. Když jsem informace o dění poslouchal, vzpomněl jsem si na to, jak týden před 11. zářím nechal George Bush vyhostit ještě větší počet pracovníků ruského velvyslanectví a pak nastalo období spolupráce. Možná, že se po patnácti letech tohle bude opakovat. Samozřejmě nemyslím, že se bude opakovat 11. září, ale velmi dobrá spolupráce mezi republikánským americkým prezidentem a Vladimirem Putinem.

Pak jsem si vzpomněl také na velmi podobné počínání ukrajinského prezidenta Juščenka, který těsně před ukončením mandátu jmenoval Stefana Banderu hrdinou Ukrajiny, ačkoli na to předtím měl pět let. Někdy dělají odcházející prezidenti kroky, ke kterým nenašli odvahu v době, kdy byli v plné funkci.

Rusko opakovaně odmítlo obvinění, podle nichž se jeho hackeři snažili ovlivnit volby ve prospěch republikána Donalda Trumpa. Předseda výboru pro mezinárodní záležitosti horní komory ruského parlamentu Konstantin Kosačjov podle agentury Ria Novosti v narážce na Obamův lednový odchod z úřadu nazval nejnovější sankce „smrtelnou křečí politických mrtvol“. Lavrov navrhl jména 35 americkým diplomatů, kteří mají být naopak vyhoštěni z RF, to ale prezident Putin aktuálně odmítl s tím, že si počká na nového prezidenta. Co si o postupu myslíte?

Počítá s tím, že tohle je záležitost, která se týká jen Obamy a chce si udržet dobré vztahy s budoucím prezidentem, což má samozřejmě svoji hlubokou logiku. Použil bych ošklivý výraz, který užívají američtí novináři. Chromá kachna by takové věci dělat neměla, a pokud je udělá, pak musí počítat s tím, že zazní komentáře třeba o kramářské diplomacii a podobně. 

Postihy vůči Rusku za jeho „agresivní aktivity“ tím podle Obamy ale nekončí. Ještě přijdou, podle vás, nějaké další?

Samozřejmě do 10. ledna ještě může Barack Obama leccos nařídit, tak jako to dělá i ve vnitřní americké politice, kdy se snaží některé věci dopředu zablokovat. Sankce už přišly, netýkají se jen diplomatů, ale také GRU a FSB, což je ruská kontrarozvědka. Poněkud mě to zaráží, protože venku pracuje SVR, čili vnější rozvědka, ale budiž. Já budu zvědavý na další postup, protože prezident Obama slíbil, že předloží i důkazy, které objasní, proč si myslí, že to byly tyto dvě služby a použily dvě kulturní centra. Může to být ještě docela zajímavé.

Anketa

Sdílíte obavy prezidenta Zemana o naší demokracii kvůli omezování svobody na internetu?

hlasovalo: 9714 lidí

Donald Trump si od hodnocení nechává odstup. Jaká reakce se dá od něj očekávat?

Bude to záležet na tom, jak bude vypadat americká politika po nástupu nového prezidenta. Když už jsem uvedl analogii s rokem 2001, tenkrát šlo snad o 60 nebo 61 lidí, nebyl problém, aby tentýž prezident, který bezprecedentní počet diplomatů a dalších pracovníků nechal vyhostit, navázal jednu z nejužších spoluprací s Ruskou federací právě po událostech 11. září. V tomto případě bude mít situaci nastupující prezident Donald Trump jednodušší, protože nešlo o jeho rozhodnutí, ale rozhodnutí jeho předchůdce, se kterým se nemusí ztotožnit.

Zatím se k běžným lidem nedostává příliš konkrétních informací o tom, kdo přesně, co a jak ovlivnil. Myslíte si, že se skutečně časem dozvíme víc?

Už kvůli kroku, který prezident Obama udělal, by bylo dobré, kdyby slib splnil a důkazy zveřejnil. Když se hovoří o ovlivňování voleb, jde hlavně o hacknuté „demokratické“ e-maily, které ukázaly poměry uvnitř. Je zajímavé, že nikdo nezpochybňuje pravdivost těchto e-mailů. Myslím si, že pravdu spíš budou mít ti, kteří říkají, že to bude někdo spíš zevnitř Demokratické strany, ne zvnějšku. Pokud vím, tak WikiLeaks a další, kteří informace zveřejnili, se odvolávají na zdroj z vedení Demokratické strany, nikoli na Rusko. Je to stejné tvrzení bez důkazu, jako je zatím tvrzení, že za to mohou Rusové. V rámci zachování dobré pověsti prezidenta Obamy a Demokratické strany by bylo dobré, aby důkazy předložili.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: ,,Co máte ze života? Pořád pracujete.” Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…