Co Fiala upřel lidem. Přitom má kde brát. Elektrické počty, z nichž mrazí

21.02.2022 12:24 | Rozhovor

Na Slovensku mají díky dohodě tamní vlády se Slovenskými elektrárnami odběratelé garantovány nynější ceny elektřiny až do konce roku 2024. „Podobné řešení česká vláda odmítá. U nás vinou dvojnásobné ceny za elektřinu zaplatí domácnosti při spotřebě 16 TWh ročně v burzovních cenách až o 30 miliard korun za rok více než na Slovensku. Přitom zisk ČEZ naroste meziročně minimálně o 20 miliard korun, a tak tomu bude i v dalších letech. Česká vláda tedy má kde brát,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz expert na energetiku Vladimír Štěpán, člen pracovní skupiny „Energie není luxusní zboží“.

Co Fiala upřel lidem. Přitom má kde brát. Elektrické počty, z nichž mrazí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Štěpán

Trochu jako z jiného světa zní pro obyvatele Česka zpráva ze sousedního Slovenska, že se tamní vláda dohodla s výrobcem elektřiny, Slovenskými elektrárnami, na zmrazení současné ceny elektřiny až do konce roku 2024. Jak si tenhle krok vysvětlujete ze strany vlády i ze strany Slovenských elektráren, pro které to bude během následujících dvou „zmrazených“ let znamenat značný výpadek příjmů?

Jedná se v podstatě o podnikatelskou dohodu mezi vládou a vlastníky elektráren. Slovenské elektrárny budou prodávat elektřinu domácnostem na Slovensku za 61 euro (1490 Kč) za MWh do roku 2024 včetně, a vláda stáhne návrh na zdanění vysoce ziskové elektřiny vyrobené z jaderných zdrojů. Pro odběratele na Slovensku to má dvě velké výhody, jednak budou kupovat elektřinu v roce 2022 za poloviční ceny než u nás, kde je obvyklá cena 3500 Kč/MWh, a za druhé to, že je nepostihne očekávané zvýšení cen elektřiny v letech 2023 až 2024. Na Slovensku provedli změnu kvality v řízení energetiky, která je i pro Českou republiku potřebná nejvíce v době energetické krize. Slovenským elektrárnám se výrazně zisk nesníží, ale výrazně také nenaroste. To je pro akcionáře přijatelné.

Podobné řešení česká vláda odmítá. U nás vinou dvojnásobné ceny za elektřinu zaplatí domácnosti při spotřebě 16 TWh ročně v burzovních cenách až o 30 miliard korun za rok více než na Slovensku. Přitom zisk ČEZ naroste meziročně minimálně o 20 miliard korun, pokud tedy ČEZ vyvezl 10 TWh za burzovní ceny, a tak tomu bude i v dalších letech. Česká vláda tedy má kde brát.

Co tedy brání vládě Petra Fialy v tom, aby šla stejnou cestou jako slovenská?

Nebrání jí vůbec nic, naopak je ve výhodnější pozici než slovenská, protože stát má v ČEZ majoritní podíl. Neobstojí ani argument, že pětikoalice se nemůže dohodnout, vždyť ani na Slovensku nevládne jedna strana. Ani to, že vláda je u moci krátce, na Slovensku výše uvedené opatření přijali během několika týdnů. Tam ovšem odstraňují příčiny krize bez zadlužování státu. V České republice naopak. Česká vláda dosud ani nepřiznala, že ceny energií u nás vzrostly o 300 procent, zatímco a v jiných státech jen o desítky procent. Informace o nárůstu cen v Česku se neobjevuje v mainstreamových mediích ani v České televizi, což je na pováženou. Nabízí se otázka, zda ještě žijeme v demokratickém státě... Jak mohou být přijímána potřebná opatření, když se zamlčuje realita a nesmí se o ní diskutovat? Ministr Síkela nedávno u Václava Moravce tvrdil za podpory Svazu průmyslu, že ceny v České republice vzrostly o 30 procent a dokazoval to statistikou ACER. Přitom má na stole dopisy a maily od skupiny Energie není luxusní zboží i od zástupců průmyslu a obyvatel, které prokazují nárůst cen o 300 procent na konkrétních číslech. To dokazuje, že vláda odmítá snižovat ceny energií v Česku zcela programově, likviduje tak celá odvětví průmyslu a vyhání lidi z domů. Do energetické chudoby tak spadne čtvrtina obyvatel České republiky, jak uvedl Alexandr Vondra, to je přes dva miliony lidí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…