Demokracii neohrožuje Babiš, ale zneuznaní křiklouni, říká rezolutně režisér Adamec. Najednou vadí, že lidé volí. Paní Vášáryová, lidi nejsou padlí na hlavu

08.12.2017 12:54

ROZHOVOR „Je to průšvih, samozřejmě,“ říká k tomu, co se dělo kolem Ortelu a Českého slavíka Jiří Adamec, který byl dlouhá léta režisérem právě této hudební ankety a s něčím podobným se prý za celé ty roky nesetkal. Promluvil i o budoucnosti Evropy a řekl také svůj názor ohledně blížící se volby prezidenta. „Ač se česká média snaží velmi vehementně naznačit, že preference prezidenta Miloše Zemana jdou pomalu ale jistě k ledu, nemyslím si, že jim tahle strategie vyjde,“ říká známý režisér.

Demokracii neohrožuje Babiš, ale zneuznaní křiklouni, říká rezolutně režisér Adamec. Najednou vadí, že lidé volí. Paní Vášáryová, lidi nejsou padlí na hlavu
Foto: Václav Fiala
Popisek: T. Ortel na demonstraci Chceme bezpečnou zemi

Anketou Český slavík v minulých dnech otřásl poměrně velký skandál…

Ano, zaregistroval jsem to. To se dalo jen těžko přehlédnout.

Co říkáte na to, co se dělo kolem kapely Ortel a jejího zpěváka?

Že je to průšvih, samozřejmě. Musím ale konstatovat, že jsem byl režisérem Českého slavíka po dlouhá léta, dokonce od samého začátku, a že jsem se s ničím podobným za celá ta léta nesetkal. Vždy bych dal ruku do ohně za regulérnost celé téhle oblíbené hry.

Co to nakonec pro tuto pěveckou soutěž popularity, kterou někteří umělci už delší dobu zatracují, bude podle vás znamenat?

Doufám, že nic. Ona sama ta soutěž za poslední léta už hodně ztratila na své prestiži, na TV přenos ze Státní opery se dnes dívá cca 30 % diváků oproti nedávné minulosti... Už to samo o sobě je nějaký signál.

Čím si podle vás kapela Ortel získala tolik fanoušků?

Omlouvám se, nevím. Neznám jedinou jejich píseň. To se tak někdy děje, ptáte se proč, a odpověď nenacházíte. Pro mě je tohle ten případ.

Přesto – jak si vysvětlujete takový obrovský zájem o kapelu, jejíž texty někteří označují za dost kontroverzní? Myslíte, že by mohlo jít například o vyjádření vůle lidí, kteří nesouhlasí s migrační politikou?

Ne, takhle jednoduché to určitě není.

A tušíte tedy, jak to je?

Bohužel netuším. Neznám jejich tvorbu, a to mi přijde pro názor jako jediné podstatné.

Bloger roku Ladislav Větvička ohledně toho, co se dělo v souvislosti s anketou Český slavík na svém blogu na iDnes napsal: Měli strach z Kubišky, měli strach z Kryla, měli strach z Pražského výběru, měli strach z Matušky a fčil maju strach z Ortela…

Ano, tak to může být. Stále je někdo chytřejší než ti ostatní a potřebuje regulovat myšlení společnosti k ještě lepší až nejlepší správnosti.

Jediné, čeho dosáhli, je jen zvýšení popularity všech jmenovaných.. Vrací se opravdu doba, kdy se nesmělo říct, že například Marta Kubišová nebo Waldemar Matuška vyhráli?

Ano, souhlasím... částečně... i když si opravdu nemyslím, že se vrací doba přiblblých zákazů...

Když jsme zmínili migrační politiku, podle výzkumné agentury Pew Research Center se v Evropě může do roku 2050 až ztrojnásobit počet muslimů. Agentura pracuje s různými variantami. V ČR nyní dle této agentury máme 0,2 % muslimů, nejhůře toto číslo může stoupnout na 1,2 %. Mnohem hůře na tom však mohou být Švédsko, Francie či Německo. Je to problém? Nebo jde jen o zbytečnou hysterii namířenou proti myšlence multikulturalismu, anebo se máme zvýšeného počtu muslimů opravdu bát? A proč vlastně?

To je téma na samostatné dlouhé povídání. Řeší to celá Evropa, vlastně celý svět, a nikdo si s tím neví rady. Je tady celá řada jasných signálů, že křesťanská kultura je zcela odlišná od muslimské, že tyto dva světy se v nekonečném řetězci věcí nepotkávají, natož aby se protínaly. Tvrdí se, že muslimové přicházejí na pozice západního světa nikoliv proto, aby s ním splynuli, ale aby ho přetvořili k obrazu svému a nakonec aby si ho podrobili.

Mnoho okolností nasvědčuje tomu, že to není výmysl xenofobních mozků. My v České republice tenhle problém vnímáme pouze jako hypotetickou budoucnost, protože se světem muslimů se skoro nepotkáváme. Ale co třeba Belgie, co Paříž nebo Londýn... Čísla jsou hrozivá a svědčí o tom, že pokud se téma nezačne řešit podle reálných skutečností, může být za pár let v Evropě opravdu zle.

Po sněmovních volbách neutichají nářky na téma, že jsme si pustili do Poslanecké sněmovny fašisty, xenofoby, hulváty, rasisty atd.

Tohle já tak nevnímám. Mně se spíš zdá, že to je společný beznadějný poplach poražených. Najednou nám vadí, že občané volí... že svobodně vyjadřují svoji vůli. Tvrdíme, že Andrej Babiš je ohrožením demokracie, ale mně se zdá, že tím ohrožením jsou právě tihle zneuznaní křiklouni.

Podle bývalé herečky a diplomatky Magdy Vášáryové mají naši voliči v hlavách zmatek. Češi prý volili jinak, než bylo zvykem, a je na pováženou, že „vítězí ti, co křičí“, ale „naše společnost si musí poradit i s extrémními názory“, uvedla například pro časopis Finmag.

Myslím, že jsem podobné teze slyšel paní Vášáryovou říkat i v České televizi. A nemyslím si, že jsou spoluobčané padlí na hlavu, prostě jen říkají, a nahlas vyjadřují jinak jiné věci, než si někteří z nejchytřejších myslí, že jsou jediné správné.

Jedno z řešení tohoto pro Česko prý neblahého stavu vidí bývalý poslanec Ivan Gabal v prezidentské volbě. „Můžeme tak korigovat, že jsme si pustili neonacisty do Sněmovny,“ zmínil pro DVTV.

Pan Gabal se na obrazovce ČT, tam ho vídám já, dost často projevuje. Mluví hezky, ale občas mívám pocit, že žije v jiné zemi než já.

Poučení bychom si měli prý vzít ze Slovenska, kde klima k porozumění nasměroval Andrej Kiska...

Já spíš souhlasím s názorem na slovenského prezidenta s bývalým českým prezidentem Václavem Klausem.

Do jaké míry je Česká republika skutečně ohrožena xenofobními tendencemi? A lze situaci vyvážit právě volbou prezidenta, tedy pokud je, podle vás, potřeba měnit klima?

Neustále se někde v médiích hovoří o xenofobních tendencích, nechápu proč. Není přece projevem xenofobie touha zachovat zemi našich dědů a otců i pro naše děti. Za hřích považuji opak.

Prezidentský kandidát Jiří Drahoš se sešel s dosluhujícím premiérem Sobotkou, aby mu sdělil obavu, že jak proběhlé sněmovní volby, tak nastávající volby prezidenta, jsou ovlivňovány zahraničními tajnými službami...

Pan profesor Drahoš je jistě vzdělaný a v mnohém i úctyhodný muž, ale v politice se zcela evidentně zrovna nevyzná. Měli by mu jeho poradci říci, že pan Sobotka už mu v ničem moc nepomůže...

BIS ihned sdělila, že žádné takové poznatky nemá. Co na tento krok profesora Drahoše říkáte?

Co by taky mohla BIS jiného říci? I když, na druhou stranu, je i pro české tajné služby jasná pravda, že za všechno špatné, co se ve světě děje, může ruský prezident Vladimir Putin, tedy jím řízené ruské tajné služby. Myslím, že jejich kvalitu i možnosti silně přeceňujeme. A pan profesor Drahoš i v tomhle případě vsadil na špatného koně.

A když srovnáte šance právě profesora Drahoše a Miloše Zemana, kdo vám vychází v současné době jako vítěz prezidentských voleb, a proč?

Ač se česká média snaží velmi vehementně naznačit, že preference prezidenta Miloše Zemana jdou pomalu ale jistě k ledu, nemyslím si, že jim tahle strategie vyjde. Jako jsem byl naprosto přesvědčený, a to i při stejných tendencích v českých médiích, o drtivém vítězství Andreje Babiše ve sněmovních volbách, jsem stejně neochvějně přesvědčen o vítězství Miloše Zemana.

A je podle vás pravda, že právě Miloš Zeman rozděluje národ, jak někteří tvrdí?

Při dvoukolovém volebním systému při přímé volbě prezidenta zůstanou nakonec do druhého kola dva kandidáti. Vyhraje jen jeden, voliči poraženého protivníka se automaticky stávají kritiky a nesmiřitelnými oponenty vítěze. Na celé období je tím národ rozdělen. Nemyslím si, že za to může vítěz přímé volby, dělení společnosti je obsaženo již v samotném systému volby.

Z nejvyšší české politiky odchází Bohuslav Sobotka. Za co bychom mu měli poděkovat, za co bychom ho měli kritizovat? Prezident Zeman ho označil za někoho, kdo odchází s ostudou. Má pravdu?

Bohuslav Sobotka sice odchází bez fanfár, ale nemyslím, že s ostudou. Podařilo se mu udržet vládu po celé volební období. To je v dějinách samostatné České republiky skoro výjimka. Za to si zaslouží pochvalu, i když byly situace, kdy se mu téměř podařilo tuhle kvalitu hodit do koše. Vyautování Andreje Babiše z jeho vlády byla jeho největší osobní chyba, a právě ta mu zlomila jeho politický vaz a poslala ho definitivně do politické bezvýznamnosti... a jeho stranu skoro mimo poslanecké lavice.

V příštích dnech bude jmenována vláda Andreje Babiše. Opozice tvrdí, že se nakonec opře o Okamurovu SPD a o KSČM.

Snažím se vidět celou tuhle politickou šarádu bez růžových brýlí i bez předpojatostí. A zdá se mi, že takzvané „demokratické strany“ se všemožně snaží, aby zahnaly pana Babiše do kouta a aby mu nic jiného nezbylo, než se spojit s SPD a s KSČM. Nebo to vše hodit na občany a vyhlásit nové volby...

Doslova kecy „demokratických stran“ o jejich politické „korektnosti“ k jejich voličům mě dohánějí střídavě k pláči a k smíchu. Heslo: cokoliv, jen ne Babiš, je zbavilo soudnosti a minimálně milionu voličů, a oni ve stejné tendenci sebevražedně pokračují. Babišovi vládu nedáme, to je další heslo, kterému jsou obětovány všechny volební programy všech stran, o nichž je výše řeč.

Z toho, co denně slyším a čtu, mi vyplývá, že relativně rozumně se chovají pouze nenáviděné a proskribované „extremistické“ strany. A že ti tzv. „demokraté“ svojí nerozumnou protibabišovskou strategií přispívají k blížící se definitivní rehabilitaci komunistů a k jejich vstupu na vládní půdu... Že tohle nevidí, to neumím pochopit.

Andrej Babiš odmítá, že by se spojil s Okamurou a s komunisty, zdroje z médií ale tvrdí, že do konce prosince by s Okamurou rád dojednal podporu.

Já bych se tomu ani nedivil... Jak jsem řekl výše. Bod číslo dvě jsou nové volby. Na nich by prodělali především občané, ANO by z nich vyšlo ještě posíleno a Starostové a TOPka by se do Poslanecké sněmovny  už definitivně nedostali. Občané nepochybně sledují, kdo s nimi hraje betla a bere si je jako rukojmí.

Mluví se také o vládě s KDU-ČSL a s ČSSD, které ale propadají v průzkumech.

Průzkumy bych nebral zcela vážně, navíc už je po volbách... A pokračování docela fungující, i když ne nekonfliktní koalice, ale s lepším premiérem, by určitě bylo nejlepší a nejelegantnější řešení...

Jak to nakonec podle vás dopadne? A měli by lidovci a sociální demokraté „podstoupit oběť“, aby Babiš nespoléhal na SPD a KSČM? Nebyli by jen „fíkový list“, který by Babiš kdykoliv ,,smázl“ koalicí s ,,extremisty“?

Jak to nakonec dopadne, to samozřejmě nevím, ale určitě by se tím vyřešilo mnoho nabízejících se problémů. A každá koalice žije podle dohodnutých a smluvně stvrzených pravidel.

Co by podle vás Česká republika na konci roku 2017 potřebovala? Když odhlédneme od toho, jaká vláda vznikne, co je pro nás teď nejdůležitější? A zajistí nám to právě Andrej Babiš?

My všichni potřebuje pohodu a klid. Ve státě, stejně jako v rodinách. Nelze odhlédnout od toho, jaká vláda nám bude vládnout. Pořebujeme vládu, která umí počítat, která pomůže svojí rozumnou činností zajistit nám všem dostatek. Dostatek všeho, co činí náš život šťastnější a radostnější. Ale sám Andrej Babiš nám to nezajistí, o to se musíme zasloužit my všichni... Jsem ovšem přesvědčen, že s Andrejem Babišem v čele to tak být i může!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…