Filozofie ANO stojí na udavačích a závistivcích. Ukažte u voleb, že mezi tyto lidi nepatříte, burcuje známý soukromník Baránek

21.04.2017 13:29

FENOMÉN BABIŠ- NADĚJE, NEBO HROZBA? Zakladatel Strany soukromníků České republiky Rudolf Baránek věří, že po podzimních sněmovních volbách skončí majitel Agrofertu Andrej Babiš a jeho hnutí ANO v opozici. Ale kritizuje jednání celé současné Sobotkovy vlády. „Tato vláda bezohledně likviduje mnohdy 27leté úsilí drobných, malých a středních soukromníků, a je podle mne zločin. Neodpustitelný. Tyto parlamentní volby nebudou o jemných politických nuancích, bude to boj o všechno a kdo z koho,“ je přesvědčen Rudolf Baránek. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vysvětlil, v čem spočívá spolupráce Soukromníků s ODS.

Filozofie ANO stojí na udavačích a závistivcích. Ukažte u voleb, že mezi tyto lidi nepatříte, burcuje známý soukromník Baránek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rudolf Baránek

Strana soukromníků České republiky se rozhodla jít do voleb s ODS, s kterou už léta spolupracuje. Co tohle spojení Soukromníkům přináší? Budete v tomto spojení viditelní, nebo to znamená, že se prostě jen pár vašich členů dostane na kandidátky ODS?

Strana soukromníků České republiky úzce spolupracovala s ODS pouze v letech 2010–2013 za vlády Petra Nečase. I tenkrát to byla doba nebezpečí. To se jmenovalo Jiří Paroubek. Dostat Paroubka do opozice bylo důležitější než riskovat, že naše hlasy půjdou tzv. pod stůl a levice si je po volbách rozdělí. Ta spolupráce ale začala dohodou s Mirkem Topolánkem, který mne oslovil a zeptal se, co bychom chtěli do programu, pokud se domluvíme.

Dostal mne větou: „ODS o problémech drobných, malých a středních soukromníků ráda mluví, ale na rozbor jejich problémů nemá trpělivost ani lidi. Udělejte to za nás ve spolupráci s námi.“ Na závěr nabídky ještě řekl: „Pokud budu premiérem, nabízím vám dva náměstky ministrů z vašich řad v resortech, které si vyberete.“ Diskuse na vedení Strany soukromníků, stejně jako dnes, nebyla jednoduchá, ale nabídku jsme přijali a podepsali smlouvu. Uvnitř ODS udělal hodně diplomatické práce Petr Gandalovič, dnes končící velvyslanec v USA a tehdejší místopředseda ODS. Stejně jako dnes to některým lidem v ODS nevonělo.

Naše dohoda přežila i dramatický moment, kdy Mirek Topolánek odstoupil a volebním lídrem se stal Petr Nečas. Ten všechny předešlé dohody potvrdil a i jako předseda vlády se k nám choval velmi korektně. Respektoval naše návrhy a hlavně na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR, kde byl náměstkem ministra za nás Bedřich Danda, se mnohé podařilo. Bohužel Nečasova vláda předčasně padla. A tím mnohé zůstalo připraveno, ale neprosazeno. Zkušenosti z té doby se nám ale hodí i dnes.

Anketa

Byla by Veronika Žilková dobrá první dáma, tedy manželka prezidenta?

hlasovalo: 17164 lidí

Co dnes můžete ODS nabídnout vy?

Víme, jak to ve státní správě chodí, a pokud získáme volbami politický vliv, naše návrhy na zlepšení situace pro soukromníky, a tím i jejich rodiny a jejich zaměstnance, budou mít hlavu a patu. I dnešní vedení ODS to ví.

Doba a tím i závažné důvody ke spolupráci se vlastně opakují. Rozdíl je ale v tom, že dnešní levicová vláda je mnohem nebezpečnější a bezohlednější, než byl Paroubek.

Trojice Sobotka, Babiš a Bělobrádek prosazuje brutální likvidační politiku proti drobným, malým a středním soukromníkům. Zavádějí šmírování, podporují udavačství a pomocí tisíců nových úředníků a nových zákonů terorizují podnikající občany. To, že lidovci teď jako s něčím nesouhlasí a např. už nechtějí rozšiřovat EET, je klasická lidovecká předvolební faleš. Ve všem jsou spolupachateli. Tedy důvody k podpisu spolupráce s ODS jsou de facto stejné jako v roce 2010. I dnes se jedná o přerušení dalšího řádění současné levicové vlády.

I dnes máme možnost vložit do společného programu naše zásadní požadavky. Ze čtrnácti našich návrhů jich bylo přijato třináct. A ten zbývající byl pouze odsunut na pozdější dobu.

Předvolební kampaň bude pod hlavičkou „ODS s podporou Soukromníků“, což je zkratka Strany soukromníků České republiky.

Kolik vašich členů bude na kandidátkách ODS? A budete na volitelných místech, nebo doufáte, že vaši členové využijí možnosti kroužkování, aby se právě živnostníci dostali do Poslanecké sněmovny?

Na společných kandidátkách máme čtyřicet zástupců naší strany. Věříme, že v pěti či šesti krajích máme šanci, že poprvé od roku 1938 budou v parlamentu poslanci politicky organizovaných soukromníků ze stavovské strany. Samozřejmě bude hodně záležet na kroužkování, ale věřím, že soukromníci, jejich rodiny a známí pochopí zásadní důležitost a osudovost těchto voleb pro jejich další život. Naši lidé jsou odborně velmi dobře připraveni, a to, co trápí téměř jeden milion podnikajících, sami prožívají na vlastní kůži. Budou to dobří poslanci. Žádní teoretici.

Dohodli jste se i na tom, co budete společně ve Sněmovně posazovat? Co považujete za nejpodstatnější?

Ano, naše domluva je obsažena ve volebním programu a podepsané smlouvě. Hodně záleží, jestli po volbách bude spojenectví ODS a Soukromníků ve vládní koalici anebo opozici.

Pokud se podaří ty dnešní škůdce dostat do opozice a budeme součástí vládní koalice, tak bych naše snažení rozdělil takto: co nejdříve zrušit EET a kontrolní hlášení DPH v plném rozsahu, novelizovat rozumně tzv. protikuřácký zákon, snížit cenu práce a nepřipustit zavedení progresivních daní. Současně s tím musí začít práce na radikálním snížení byrokratické zátěže a přenášení povinností státu na firmy. Chceme sjednotit daňový systém, hledat, jak podpořit učňovské školství, prosadit nárokovou paušální daň atd. Velkým problémem je stále slibovaná důchodová reforma a chceme také řešit otázku hanebných důchodů živnostníků. Když volby dopadnou dobře, čeká nás práce jako na kostele. Zde ale odpovědně říkám, že jsme si plně vědomi, že problémy nemají jenom soukromníci, a chceme být prospěšní i pro ostatní spoluobčany.

Voliče zajímá, jestli se ODS po volbách dohodne na spolupráci s Andrejem Babišem, pokud on vyhraje sněmovní volby. Jasné a rozhodné NE vládní koalici s hnutím ANO, jak třeba prohlásil šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, z ODS zatím nezaznělo. Bylo by nějaká spolupráce ODS s ANO pro Stranu soukromníků přijatelná?

Pro Stranu soukromníků České republiky by to přijatelné nebylo. Jsem ale přesvědčen, a zúčastňuji se všech jednání, že toto nebezpečí nehrozí. Programově i životní filozofií je toto spojenectví nemožné. Souhlasím s panem předsedou Petrem Fialou mimo jiné v tom, že teď připravujeme program a na silné prohlášení je čas. Těm, kteří boj proti Babišovi mají jako jediný bod programu, nic jiného nezbývá. Navíc jsem přesvědčen, že Petr Fiala chce pro ODS, a tím i pro nás úspěch udělat vše, a ne ODS zahrabat. Opravdu, v této otázce jsme klidní.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek vyzval před časem všechny demokratické parlamentní strany ke společné spolupráci tak, aby zabránily v cestě Andreje Babiše k moci. Právě ODS to odmítla. Jak vy se na možnou spolupráci „všech proti Babišovi“ díváte?

Volební výsledky jako jediné mohou zabránit Andreji Babišovi získat post předsedy vlády. Na ostatní jsem už odpověděl. Navíc věřím, že při povolebních jednáních si zúčastnění uvědomí závažnost situace a Andrej Babiš skončí v opozici.

Andrej Babiš ale podle dosavadních průzkumů směřuje k jasnému vítězství v parlamentních volbách. Co to bude znamenat pro živnostníky a malé a střední podnikatele, pokud se stane premiérem?

Pro značné množství konec a velké lidské neštěstí. Podmínky a teror státu by tisíce lidí nevydrželo. A dramatické by to nebylo jenom pro soukromníky. Mnozí lidé si neuvědomují, že likvidací přirozené konkurence se zvýší ceny a zmizí rozmanitost nabídky. Na mnoha vesnicích už ví, o čem mluvím. Už mají zavřenou hospodu, jsou rádi, když jim tam občas přijede pojízdná prodejna, a říkají, že takový bordel za komunismu nebyl. To je politicky velmi nebezpečné. Tato vláda bezohledně likviduje mnohdy 27leté úsilí drobných, malých a středních soukromníků. A to je podle mne zločin. Neodpustitelný. Na vesnicích je likvidována po staletí fungující struktura služeb, zvyklosti a tradice. Zatím hlavně na vesnici. Tyto parlamentní volby nebudou o jemných politických nuancích, bude to boj o všechno a kdo z koho.

SERIÁL PARLAMENTNÍCHLISTŮ.CZ O ANDREJI BABIŠOVI

Kolem Andreje Babiše existuje řada temných podezření. Ať už se týkají jeho podnikatelských začátků a finančních operací, díky kterým se stal majitelem Agrofertu, či aktuálních kauz typu „dluhopisy“ nebo „Čapí hnízdo“. Spekuluje se, že ještě do voleb by Babiš mohl být obviněn, nicméně ve všech průzkumech je on i hnutí ANO na špičce. Proč to jeho voličům nevadí? Je to tak, že lidé v ČR automaticky počítají s tím, že „všeci kradnú“, včetně Babiše? Babiše, který ale na rozdíl od ostatních „zlodějů“ podle nich umí řídit zemi? Dokáže takový příběh Babiš udržet do voleb?

Jsem přesvědčen, že Andrej Babiš svůj „neposkvrněný“ příběh, režírovaný velmi schopnou PR agenturou, do voleb neudrží. Příliš mnoho lidí poškodil svou politikou a nejedná se jenom o statisíce drobných a malých soukromníků, kteří ho v roce 2013 volili, a teď už ho z velké části nenávidí a volit ho nebudou. Co se týká narůstajícího počtu afér, to není „práce“ jenom ze strany politiků, kteří se cítí ohroženi, ale znepřátelil si nebo závažně poškodil mnohé naše nejbohatší podnikatele. A tito pánové na sebe mnohé ví z dob, kdy šli, i díky politickým kontaktům, nahoru a třeba byli i určitou dobu přátelé. Cítí se zásadně ohroženi a nechtějí žít a podnikat v zemi, kde budou vládnout pánové Zeman a Babiš v bratrském objetí. Navíc Andrej Babiš za tři roky neprokázal, že umí řídit republiku, a už to ani neprokáže. Čím dál více bude ze dne na den měnit dle své volební potřeby názory, a tím ztrácet postupně část přemýšlejících voličů.

Přes všechno řečené mu určité nemalé procento voličů zůstane. Proč? Musíme jít bohužel do historie. Bylo zde obrovské množství udavačů z řad našich spoluobčanů za protektorátu a po celou dobu komunismu, po KLDR nejvíce členů komunistické strany v letech 1945–1989 (vypočteno průměrem z počtu obyvatelstva – více než v SSSR), přičtěme tradiční závist atd. Na těchto charakterových vlastnostech části spoluobčanů má ANO postavenou politickou filozofii. Uvidíme, co z toho na podzim vyleze. Pro další směřování republiky je to nebezpečná situace, ale věřme, že nebude zlomová.

Považujete Babiše coby podnikatele za někoho, kdo si zaslouží obdiv? On sám neustále cituje Tomáše Baťu a zdůrazňuje, kolik firem zachránil, kolik lidí zaměstnává, kolik zaplatil na odvodech, kolik peněz dává na charitu apod. Je byznysmen Babiš příklad pracovitého a úspěšného člověka, nebo, jak o něm řekl Miroslav Kalousek, šizuňk, který využívá kontaktů v politice, dojí stát a okrádá na daních?

Andrej Babiš stvořil velké podnikatelské impérium. Jak se mu to podařilo, ví jen on sám. O velkých podnikatelích se vždy vedou různé řeči a obyčejně čas ukáže, jak to bylo. S Tomášem Baťou se nemůže srovnávat žádný z dnešních podnikatelů, tedy ani Babiš. Po Baťovi zůstal odkaz, co zůstane po Babišovi, uvidíme.

Pokud jde o alianci s Milošem Zemanem, bude podle vás dotažena do konce tak, že Babiš pomůže Zemanovi znovu na Hrad? Co soudíte o jejich vztahu?

Pánové Zeman a Babiš se momentálně velmi potřebují. Ale nepochybuji o tom, že by dokázal jeden druhého ze dne na den hodit přes palubu, kdyby to jejich situace vyžadovala. Nějak by se to odůvodnilo. Teď je to ale pevné spojenectví a musí se s tím počítat.

Směřuje Babiš k tomu, aby byl srovnatelným politickým fenoménem, jako byl Václav Havel či Václav Klaus, nebo jakým je Miloš Zeman? Jak si vysvětlit to, že většině veřejnosti nevadí jeho někdejší členství v KSČ, ani podezření na spolupráci s StB, ani Babišova dobrá kariéra v 80. letech? Znamená to, že většina Čechů už nereaguje na symboly roku 1989 a na étos Václava Havla, když jí nevadí tohle „babišovské“ přemostění 80. let do současnosti? Ukázal nám Babiš, že Václav Havel je mrtev už i jako symbol?

Od roku 1918 máme pouze dva zásadní symboly. Tomáš Garrigue Masaryk a Václav Havel. I na nich by se našla „fůra blech“, ale jejich činy v klíčovém období jsou naprosto zásadní a kladné. Síla „jejich doby“ je tak obrovská, že nejde zpochybnit.

Ostatní pánové jmenovaní v otázce jsou v porovnání s Masarykem a Havlem pouze veřejně známé osoby, z nichž dva byli shodou okolností také prezidenty. Tím pánům prezidentům nezpochybňuji jejich dobovou důležitost.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…