Flašky do kamen. Utrpíme nejvíc. Fiala mlčí. Válka a účty: Expert mluví

28.02.2022 10:56 | Rozhovor

V souvislosti s válkou na Ukrajině lze očekávat reformu cílů a nástrojů Green Dealu. Podle experta na energetiku Vladimíra Štěpána bude zřejmě korigován systém emisních povolenek, jejich cena se sníží o spekulativní část. Bude zachována i část dodávek zemního plynu, a to i z Ruska na základě dlouhodobých kontraktů. Zvýší se dodávky zkapalněného plynu. Bude tolerováno uhlí. Ekologický přínos Green Dealu se výrazně zhorší. Průmysl bude zase využívat vysoce emisní topné oleje a uhlí, obyvatelstvo bude topit uhlím, dřevem, PET láhvemi.

Flašky do kamen. Utrpíme nejvíc. Fiala mlčí. Válka a účty: Expert mluví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ing. Vladimír Štěpán, člen odborné skupiny Energie není luxusní zboží

Mohla hloubka současné energetické krize způsobit odložení Evropskou unií prosazovaného Green Dealu i bez přerušení dodávek ruského plynu do Evropy? Jaká je situace, kritika se množí?

Jak hluboká byla energetická krize v Evropské unii a v České republice ještě před vypuknutím války na Ukrajině a do jaké míry k ní přispěl Green Deal, je patrné z následujících výroků. Ekonomický expert ODS Jan Skopeček: „Kvůli cenám energie a inflaci je ohrožen sociální smír.“ Odborník na energetiku Michal Šnobr: „České ceny energie mohou být nejvyšší v EU.“ Dánský statistik Bjørn Lomborg: „Cílem EU je učinit elektřinu tak drahou, aby se vyplatily solární a větrné elektrárny.“ „Na kom si vytvoříme závislost, když vyměníme plyn za obnovitelné zdroje? Nebude to horší?“

Nejnovější vývoj neustále aktualizován ZDE

Cena ruského plynu z obvyklých dlouhodobých smluv je cca 7 korun za m3, cena plynu na burze ovlivňovaná zásahy ze strany EU je 20 až 25 korun za m3, vláda přesto preferuje LNG. Bjørn Lomborg má pravdu, EU spekulacemi s povolenkami a nelogickým svázáním cen plynu s cenami elektřiny zvýšila výrazně cenu plynu a elektřiny na burzách. Má pravdu i v tom, že si díky Green Dealu budujeme ještě větší závislost, dokonce na neznámých dodavatelích materiálu v Asii pro zelené elektrárny, než je závislost na jednom dodavateli plynu.

Vladimír Štěpán

V čem se liší postavení Česka oproti jiným členským zemím Evropské unie?

Česká republika nakupuje jako jediný středoevropský stát plyn pouze na burzách. To znamená, že odběratelé u nás zaplatí navíc až 100 miliard korun za rok oproti jiným státům. Žádná legislativa nenutí Českou republiku vyvážet elektřinu na burzy. Michal Šnobr má pravdu, když říká, že ceny energií mohou být vinou chyb v kvalitě řízení energetiky ČR nejvyšší v EU. Cena elektřiny je v Česku už nyní druhá nejvyšší na světě, viz graf:

A válka s tím nemá nic společného. Ceny energií v České republice meziročně vzrostly o 300 procent. Přesto česká vláda nepřispívá ke zmírnění napětí na Ukrajině, tím se mohou zvýšit ceny nekontrolovatelně.

Naše vláda situaci podceňuje a odmítá jakékoliv návrhy, které by vedly ke snížení cen energií pro odběratele. Česká ekonomika dramaticky klesla a klesá dále, inflace byla v České republice jedna z nejvyšších na světě ještě před začátkem války na Ukrajině. To je obrovský rozdíl například proti Německu.

Půjdu v té úvodní otázce ještě dál. Místo odložení se zeptám na uložení k ledu. Mohla by být válka na Ukrajině začátkem konce Green Dealu v Evropské unii a u nás?

Očekávám spíše reformu cílů a nástrojů Green Dealu. Bude zřejmě korigován systém emisních povolenek, jejich cena se sníží o spekulativní část. Bude zachována i část dodávek zemního plynu, a to i z Ruska na základě dlouhodobých kontraktů. Zvýší se dodávky zkapalněného plynu. Bude tolerováno uhlí. Dojde k dalšímu zvyšování výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Zase se zvýší dotace a ceny energií pro odběratele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Hroník

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…