HIV a tubera z Ukrajiny. Žloutenka z nečistoty. Doktorka burcuje ČR

18.05.2022 11:37 | Rozhovor

Tuberkulóza, spalničky i hepatitida A mohou pro populaci v Česku představovat reálné riziko v souvislosti s mohutnou vlnou migrantů prchajících před válkou na Ukrajině. Příchozí HIV pozitivní osoby navýší počty pozitivních v naší zemi. „Je nutno počítat také s tím, že ne všichni byli ve své vlasti diagnostikováni, takže jich ve skutečnosti zřejmě bude ještě více než těch, kteří o své pozitivitě vědí,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz doktorka Hana Zelená, vedoucí oddělení virologie Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě. V případě spalniček a tuberkulóz rozhodně doporučuje nasazení očkování.

HIV a tubera z Ukrajiny. Žloutenka z nečistoty. Doktorka burcuje ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: MUDr. Hana Zelená, Ph.D. - vedoucí oddělení virologie Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě

Ukrajina byla v roce 2021 jedinou zemí v Evropě, kde se potvrdila nákaza virem způsobující dětskou obrnu. Lékaři informovali, že pokračovala cirkulace z vakcíny derivovaného polioviru typu 2 se dvěma klinickými případy akutní chabé parézy. První se týkal 17měsíční dívky z Rivne na severozápadě Ukrajiny v září minulého roku a loni v prosinci se onemocnění potvrdilo u dvouletého chlapce ze Zakarpatské oblasti. Je namístě se v souvislosti s masívním příchodem uprchlíků před válkou na Ukrajině obávat zavlečení dětské obrny do Česka?

V České republice máme vysokou proočkovanost proti poliomyelitidě. Pokud bude taková i nadále, riziko rozšíření je minimální. Nicméně ostražitost je jistě na místě.

Měli bychom brát v souvislosti s migrací z Ukrajiny jako největší strašák tuberkulózu vzhledem k tomu, že podle dat Světové zdravotnické organizace se v zemi vyskytovalo 42,2 případu na 100 tisíc obyvatel? V roce 2019 diagnostikovali lékaři na Ukrajině u 13 512 osob TBC. V letech 2020 a 2021 došlo k poklesu nově diagnostikovaných případů, a to zřejmě kvůli omezené dostupnosti zdravotnických služeb v době pandemie covidu-19. Může se projevit, že v Česku se na tuberkulózu plošně neočkuje od listopadu 2010 a od března 2009 bylo zrušeno přeočkovávání jedenáctiletých dětí?

Toto riziko je reálné, zvláště obávané jsou multirezistentní kmeny mykobakterií, tedy takové, na které neúčinkují běžně používaná antituberkulotika a pro něž jsou velmi omezené léčebné možnosti. Na Ukrajině se, bohužel, i tyto kmeny vyskytují. Proto se domnívám, že bychom měli vážně uvažovat o znovuzavedení očkování proti tuberkulóze, byť ani tato ochrana není stoprocentní.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jiří Hroník

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…