Havlová přiznala: Nechci mít nálepku Peake nebo Kočí. Víme, v co doufá u Babiše

13.12.2013 20:40

ROZHOVOR Olga Havlová, poslankyně za Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, nám řekla, jaký je Tomio Okamura předseda a jakým předsedou byl Vít Bárta. Ale také to, proč kandidovala za hnutí Úsvit a koho vidí ve vedení VV.

Havlová přiznala: Nechci mít nálepku Peake nebo Kočí. Víme, v co doufá u Babiše
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Poslankyně za hnutí Úsvit přímé demokracie Olga Havlová

Paní poslankyně, jste ve sněmovně nováčkem, jaké jsou Vaše první pocity?

Jsem nováčkem ve sněmovně, ale ne v politice, a první pocity jsou smíšené. Překvapila mě neúcta některých poslanců k slavnostním aktům a naopak jsem mile překvapena přijetím poslaneckých matadorů, jmenovitě panem Jandákem, Filipem, Podivínským, paní poslankyní Halíkovou a v podstatě všech bývalých poslanců MS kraje.

Souhlasíte tedy s kolegyní Hnykovou, že chování některých služebně starších kolegů je nemístné?

V podstatě ano, ačkoliv na některé věci mám jiný názor. Je třeba zvažovat, co a jak kritizovat.

Co si myslíte o kauze OKD (více ZDE)? A jak se díváte celkově na problematiku horníků?

Touto otázkou se zabývám již delší dobu, vlastně od chvíle, kdy se jednalo o zavření dolu Paskov. Několikrát jsem se setkala s hornickými zástupci a hledala řešení, jak z této situace ven. Jako poslankyně jsem podala dvě interpelace na ministra sociálních věcí a snažím se vyřešit neudržitelnou situaci, kdy horníci teoreticky dřív umřou, než jim vznikne nárok na důchod podle současných pravidel. Řešením je opětovné zavedení pracovních kategorií pro odchody do důchodů. A dokonce i víme, jak získat na tyto důchody finance. U OKD je problém, že uhlí patří státu, ale zisk zůstává u těžařů. Z toho vyplývá, že stát nemá prostředky na výplatu důchodů.

Jste členkou Věcí veřejných, proč jste kandidovala na kandidátce Úsvitu Tomia Okamury? Snažila jste se o to, aby VV kandidovaly samostatně?

Původně jsem chtěla, aby VV kandidovaly samostatně, ale po zvážení preferencí a rozhodnutí grémia VV jít do voleb s Úsvitem jsem kandidovala do Poslanecké sněmovny za Úsvit. Mnoho lidí si klade otázku, jak je toto možné. K tomu bych chtěla vysvětlit, že za hnutí Úsvit bylo umožněno kandidovat všem napříč politickým spektrem. To znamená, že na kandidátkách byli Moravané i komunisté, členové různých občanských hnutí a dalších politických stran. Tomio Okamura umožnil kandidovat lidem, kteří byli prověřeni svou prací v komunální politice, odborech a dalších iniciativách.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

A jaký je Tomio Okamura předseda?

Tomio je člověk velice rázný, ví, co chce a za tím si tvrdě stojí. Líbí se mi, že chápe naše stranické postoje a dokáže nás bránit. Pochopil, že nechci mít nálepku Kočí nebo Peake, abych po úspěchu ve volbách zradila stranu.

A jaký byl předseda Vít Bárta?

Vít Bárta je osobnost, která mě překvapila svým sociálním cítěním, což málokdo ví. Je důvěřivý, na což v podstatě několikrát doplatil. Jeho kamarádské vztahy byly často druhou stranou zneužity. Já osobně si ho nesmírně vážím a věřím, že se jednou do politiky vrátí.

Co říkáte na jeho kauzy?

Je těžké se vyjadřovat k něčemu, o čem nic nevím, a sám Vít Bárta se k této kauze vyjadřovat nesmí. Jediné co vím, je, že se to netýká strany Věci veřejné.

Když jsme u toho: Nedávno jste byla kooptovaná do vedení VV a v lednu proběhne volební konference. Přemýšlíte o kandidatuře na předsedkyni strany?

Kooptovaná jsem byla hned po odstoupení Jany Drastichové. Ve Věcech veřejných jsem od samého počátku, kdy se staly celorepublikovou stranou, a působila jsem v krajské radě. Na základě mých diskuzních vystoupení na stranických konferencích a účasti na všech akcích pořádaných VV mě členská základna dobře zná, a proto se nebudu tajit tím, že z některých krajů jsou na mě vyvíjeny tlaky, abych na předsedkyni kandidovala. Po zvážení všech pro a proti jsem usoudila, že pokud získám stranickou důvěru, podporu a budu nominována, tak svoji kandidaturu přijmu.

Koho byste jako předsedkyni/předsedu viděla nejraději?

Nepředpokládala jsem vážnost současné situace a myslela si, že Vít Bárta bude předsedou nadále. Za současného stavu bych měla několik tipů na předsedy strany, například Kateřinu Klasnovou, Jiřího Lexu a Davida Kádnera.

Myslíte si, že VV mají ještě nějaký potenciál do budoucna?

Anketa

Mají ještě VV nějakou šanci?

27%
6%
67%
hlasovalo: 3749 lidí
Věřím v potenciál Věcí veřejných. Jsem přesvědčena o tom, že občané pochopí, že snaha o likvidaci VV byla a je účelová, protože ideje, které strana prosazuje, jsou pro mnohé politiky nepřijatelné.

Kdybyste byli součástí vládní koalice, jaký post byste nejradši zastávala?

Pokud bychom byli součástí vládní koalice, zdržela bych se jakýchkoliv postů a snažila se vyvarovat chyb, které už jednou VV udělaly.

Co říkáte na povolební situaci a koho Vy byste chtěla na postu premiéra?

Na postu premiéra bych nejraději viděla člověka, který je ještě spjatý s reálným světem. Mnoho politiků, kteří se premiéry stávají, nikdy nepracovali mimo politiku. Jsou od reálného světa úplně izolováni.  Občané a jejich problémy jsou od nich zcela vzdáleni.

Jaký bude Andrej Babiš ministrem?

Zda bude pan Babiš ministrem mi není dosud známo, protože koaliční jednání probíhají. Snad pochopil, že vedení firmy je zcela odlišné od vedení státu.

Co říkáte na kroky prezidenta Zemana, zejména pak na to, že se vzdal udělování milostí?

Individuální udělení milosti může napravit pochybení justice a dle mého názoru se měl vzdát spíše udělování amnestií.

Můžete ohodnotit známkováním jako ve škole porevoluční prezidenty?

Hodnotit prezidenty si vůbec netroufám, protože každý z nich určitě přispěl k něčemu dobrému a naopak jsou věci, se kterými nesouhlasím. Je to život a vždy je to padesát na padesát.

A poslední otázka, paní poslankyně, stávalo se Vám často, že si Vás lidé pletli s Olgou Havlovou, manželkou prezidenta Havla?

Paní Olgy Havlové si nesmírně vážím a bohudík si mě s ní nikdo nepletl. Tato shoda jmen byla spíš úsměvná. Toto jméno je asi do politiky předurčeno a jsem na něj pyšná, svému jménu píšu vlastní příběh a historii. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…