Hejtman ze severu Půta, roky popotahovaný a nepravomocně osvobozený: Zvláštní pocit. Když překážíte, můžou se vám v této zemi stát divné věci

12.09.2020 23:59 | Zprávy

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Myslím, že krajské volby vyhrajeme jako ve dvou předchozích případech. Je za námi kus odvedené práce. Doufám, že lidé ve volbách vyhodnotí, kdo pracuje, a kdo se prací chlubí na bilboardech,“ říká hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Vyjádřil se i k soudu, jemuž byl vystaven. „Odnesl jsem si dojem, že můžete být klidně pět a půl roku popotahován, obviněn, obžalován. A potom může u soudu zaznít, že ta věc u něj nikdy ani být neměla, protože ve spise nejsou žádné důkazy, kvůli kterým obvinění a pak obžaloba byly vykonstruovány. A také zvláštní pocit, že když překážíte, nechcete se zařadit, tak se vám můžou stát v této zemi divné věci.“ A také k ÚOHS.. „Důvěryhodnost tohoto úřadu může dle mého být obnovena jen v případě, že ho povede někdo jiný,“ domnívá se. Ke covidové situaci míní:. „Jsme exportní země. Potřebujeme udržet co nejvíce věcí v normálním běžném chodu.“

Hejtman ze severu Půta, roky popotahovaný a nepravomocně osvobozený: Zvláštní pocit. Když překážíte, můžou se vám v této zemi stát divné věci
Foto: Archiv PL
Popisek: Hejtman Martin Půta

Podle volebního modelu Kantaru dělaného pro ČT jste v Libereckém kraji k mému překvapení až druzí s 22 procenty za hnutím ANO s 29. Také vás to překvapilo?
 
Je to průzkum s nějakou metodikou. Komentovat ho nechci. Myslím, že krajské volby vyhrajeme jako ve dvou předchozích případech. Je za námi kus odvedené práce. Doufám, že lidé ve volbách vyhodnotí, kdo pracuje, a kdo se prací chlubí na billboardech. 
 
Pamatujete, jak to bylo před 4 lety u podobného výzkumu?
 
Minule to pro televizi dělalo CVVM. Rozdíl byl v tom, že to dělali v září, kdy už běžely předvolební kampaně. Nyní to bylo v době, kdy se teprve rozbíhaly. I výsledky dalších stran jsou překvapivé, třeba Demokratická strana zelených. Ukazuje to, že lidi si na telefonu vybírali podle názvu, ale u voleb budou hodnotit osobnosti. Beru to jako nějaký signál před volbami, samozřejmě to bude velký souboj s hnutím ANO. Věřím tomu, že volby vyhrajeme. 
 
Podle tohoto průzkumu by celorepublikově nastalo Babišovo tsunami, tedy že by hnutí ANO vyhrálo ve všech krajích. Myslíte tedy, že výsledky až tak jednoznačné nebudou?
 
Myslím, že ne. Také odpovědělo šedesát procent lidí, že zvažují, že půjdou ke krajským volbám volit. Přitom nejvyšší volební účast v krajských volbách byla myslím 38 procent. Hodně bude záležet na tom, kolik lidí ke krajským volbám přijde, a které skupiny a které ne. Ale šedesátiprocentní účast v krajských volbách s největší pravděpodobností nebude.
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…