Hradní kancléř Mynář zcela otevřeně. O zdraví prezidenta, „zdrojích z Hradu“ některých médií i své oslavě

10.07.2017 18:02

ROZHOVOR Prezidentská kampaň už vypukla, proto média tolik útočí na prezidenta, a protože na něj nemůžou vytáhnout žádné korupční skandály, omílají jeho zdraví. ParlamentnímListům.cz to řekl vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář. Vyjádřil se také k údajným zdrojům z Hradu, o něž se někteří novináři opírají a zmínil i některé souvislosti se svou nedávno narozeninovou oslavou v Jižních zahradách Pražského hradu.

Hradní kancléř Mynář zcela otevřeně. O zdraví prezidenta, „zdrojích z Hradu“ některých médií i své oslavě
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman během projevu na oslavě narozenin kancléře Vratislava Mynáře

Pane kancléři, jak na tom je v současné době pan prezident se zdravím? V médiích se objevují zprávy o zhoršujícím se stavu a dokonce o tom, že už skoro nechodí.

Jsme svědky toho, že už vypukla prezidentská kampaň. Média nemohou na pana prezidenta vytáhnout to, co možná na všechny ostatní, tedy žádné korupční kauzy ani jiné průšvihy. Jediné, co mohou do nekonečna omílat, je zdravotní stav pana prezidenta.

Vedle pana prezidenta jsem každý den a díky tomu mohu všem říci, že zdravotní stav pana prezidenta je pořád stejný, nijak se nezhoršuje. Trápí ho dva neduhy, a to je neuropatie a cukrovka. Oba dva tyto problémy jsou pod kontrolou a nikdy se tím pan prezident netajil. Celý národ ví, že chodí o hůlce, že se mu hůř chodí a občas zavrávorá. Ty katastrofické mediální výstupy mají jediný důvod, začátek prezidentské kampaně.

Bylo možné zaznamenat i články, které citovaly údajné zdroje z Hradu…

Stále si říkám, kdy ty údajné zdroje z Hradu budou říkat pravdivé informace. Když tedy dávají „nejzasvěcenější“ informace médiím, která to od sebe navzájem přebírají a šíří se to jako lavina, tak čekám, kdy ty „informace“ začnou mít nějaký odraz v realitě. Na to ale zatím nedochází. Takže nevím, kde to média berou, zřejmě ty zdroje budou něco jako paní Kolombová.

Zmínil jste, že už začala prezidentská kampaň. Teď se nedávno objevily průzkumy, které ukazují snížení popularity prezidenta Zemana a vyšly též průzkumy porovnávající šance na zvolení a ty říkají, že by už nemusel vyhrát. Co tomu říkáte?

Nevěřím tomu. Vzpomeňme, jak to vypadalo před pěti lety. Všechna média psala, že favoritem je někdo jiný, stále psala články proti Miloši Zemanovi a ten nakonec vyhrál. Jsem si jistý, že stejné to bude i v příštím roce.

Na průzkumy já nedávám, stejně tak jako si nevšímám spekulací a vymyšlených článků v médiích. Pan prezident nazývá věci pravými jmény, o většině novinářů se vyjadřuje pravdivě tak, že se dá velmi pochybovat o jejich inteligenci, stejně tak kritizuje Českou televizi, že neplní své veřejněprávní poslání, za které vybírá koncesionářské poplatky. Není divu, že média za to nemají pana prezidenta ráda. On byl ale vždycky takový, vždycky byl svůj a nikdy se tím netajil.

Soudím podle toho, co vidím. Jezdím s panem prezidentem přes čtyři roky po všech krajích. Na jeho mítinky chodí tisíce lidí, kteří oceňují práci pana prezidenta ve prospěch naší země, našeho národa. Stejně tak podnikatelé oceňují jeho proexportní aktivity, jeho snahu získat co nejvíc investic z Číny a jiných východních zemí.

Naše země si zaslouží silného a zodpovědného politika a prezidenta, kterým je jenom Miloš Zeman. Nepotřebujeme neúspěšného manažera s brýlemi bez dioptrií, nepotřebujeme ani člověka, který je sázkařsky a gamblersky založen. Můžeme být každý člověk, jaký chceme. Ale naše republika potřebuje zvláště v této turbulentní době někoho, kdo se za ni postaví a koho jeho protějšky uznávají nejenom v Evropě, ale všude ve světě.

Jsou tu ovšem průzkumy, pro které byla data sbírána po celé republice, ve všech regionech a jde o lidi různých věkových kategorií. A z toho vyšlo, že by vyhrál Jiří Drahoš…

Opět říkám, že jsem úplně v klidu. Nepamatuji si, že by někdy nějaký průzkum vyšel podle skutečnosti. Nestalo se tak v krajských, parlamentních nebo jiných volbách. Současné výsledky průzkumů jsou zbožným přáním většiny médií, realné výsledky to ale nejsou.

SLEDUJTE VIDEO Kancléř Mynář slavil narozeniny a Miloš Zeman se tam dlouze rozpovídal:

 

Vraťme se ještě závěrem k vaší nedávné oslavě narozenin na Hradě. Víte už přesně, na kolik vás všechno vyšlo?

Přesně to ještě nevím, ale pochopitelně číslo, které je jasné od začátku, je pronájem Jižních zahrad na Hradě, a to je 180 tisíc korun plus DPH. Tyto peníze jdou do rozpočtu Správy Pražského hradu. Nikomu se v médiích nechtělo uvádět, že podobných akcí bylo v loňském roce v zahradách celkem 22 a celkem přinesly do rozpočtu správy Hradu kolem 4,5 milionu korun.

V letošním roce podobných akcí, kdy Správa Pražského hradu pronajala zahrady, bylo devět. Mrzí mě trošku, že v médiích byla očerňována moje oslava, byť jsem za to zaplatil. Už nikoho nazajímá, že den předem byly Jižní zahrady také uzavřeny pro veřejnost. Konala se tam akce britské ambasády, za kterou jsme nechtěli nájem. Takže médiím šlo o to zveřenit maximum negativním zpráv v neprospěch nějakého Mynáře, ale ostatní akce už nikdo nezmínil. Už jsem dřív říkal, že jsem si zvykl a neočekávám od médií žádné pozitivní informace vůči své osobě.

Co jste říkal na kritiku, která zaznívala už před samotnou oslavou, že je to jen demonstrace moci a přehlídka papalášství?

Není v naší zemi ani jinde nic neobvyklého na tom, že si oslavu jakéhokoli typu někdo uspořádá na pracovišti. Ukažte mi někoho, kdo se někdy nezúčastnil nějaké oslavy na pracovišti, nebo ji sám nepořádal. Jenže, jak víme, kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Všech těch novinářů, co na mě plivali, se ptám, jestli jim stejně špatnými přišlo i těch ostatních dvacet pronájmů a oslav, které se na Hradě konaly před tím v loňském roce. Bylo by fér, aby to novináři otevřeně řekli.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…