Jak jste mohli zvolit Zemana! Cítil jsem v kostech, že Putin zaútočí, říká senátor

01.03.2022 9:43 | Rozhovor

„Považuji současné Rusko v čele s Putinem za pohrobky komunistického režimu, ze kterého nic dobrého nikdy nevzešlo,“ říká senátor, hudebník a podnikatel Ladislav Faktor. Vyjádřil se i k Nord Streamu 2 a zmínil zdražování i naivitu Německa. Vysvětlil také, co podle něj teď nejvíc pomůže lidem na Ukrajině. Prezidenta Zemana pak označil za „velkého obdivovatele diktátorských režimů“.

Jak jste mohli zvolit Zemana! Cítil jsem v kostech, že Putin zaútočí, říká senátor
Foto: Petr Zikmund
Popisek: Hudebník, podnikatel a doktor práv Ladislav Faktor

Čtvrteční ruská invaze na Ukrajinu řadě lidí vyrazila dech. I odborníci jako generál Andor Šándor nebo bývalý ředitel civilní rozvědky Karel Randák mluví o tom, že až takový krok od Putina nečekali. Co říkáte na to, že se Rusko nakonec rozhodlo na Ukrajinu zaútočit až v takovém rozsahu?

Považuji současné Rusko v čele s Putinem za pohrobky komunistického režimu, ze kterého nic dobrého nikdy nevzešlo. Že dojde k útoku, jsem cítil v kostech, i když jsem se modlil, aby se to nestalo.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí

Sám Putin od začátku tvrdí, že jde o sebeobranu. Už předtím označil dnešní Ukrajinu za loutkový stát a také za „americkou kolonii“. Délka ruské vojenské operace na Ukrajině bude záviset na tom, jak se bude vyvíjet, cílem je „vyčistit zemi od nacistů“, uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Co na tato vyjádření říkáte?

Je to blbost.

K invazi se vyjádřil i prezident Zeman, který odsoudil ruskou agresi. „Před několik dny jsem řekl, že Rusové nejsou blázni a na Ukrajinu nezaútočí. Přiznávám, že jsem se mýlil,“ uvedl prezident. Promluvil i o sankcích vůči Rusku s tím, že „šílence je třeba izolovat“, a nelze se bránit pouze slovy, ale i konkrétními činy. Podle toho, co jste napsal na Facebooku, vás ale projev našeho prezidenta příliš nepřesvědčil… Co konkrétně mu vyčítáte?

Co mu vyčítám, to je na samostatnou stať. Teď je mimořádně důležité, že si ve světlé chvilce snad uvědomil, co se vlastně děje. Z dlouhodobého hlediska mu nevěřím, je to velký obdivovatel diktátorských režimů. Přiznám se, že vůbec nechápu, jak ho národ mohl zvolit.

K situaci na Ukrajině se vyjádřil i Donald Trump. Podle něj by za jeho prezidentství k podobné eskalaci dojít nemohlo. Uvedl, že za jeho administrativy USA respektovalo i Rusko. „Jsem jediným prezidentem 21. století, za jehož služby Rusko nepodniklo invazi do jiné země,“ řekl. Už dříve se také vyjádřil ve smyslu, že Putinovi dodal odvahu „afghánský debakl“. Souhlasíte s jeho vyjádřením?

V posledních týdnech jsem vůbec nestíhal sledovat, co se děje ve vnitrostátní politice v USA. Ano, odchod z Afghánistánu vyzněl ve světě velice negativně, je však třeba vždy pohlížet na tato rozhodnutí i z hlediska vnitrostátní politiky USA. Výkřiky, které slyšíme z médií, nejsou ve skutečnosti zrovna informačně hodnotné.

Od Trumpa přišlo také varování, že si „zuby brousí i Čína na Tchaj-wan“. Je tato obava namístě?

Tato obava je namístě.

Zvažuje se, jaké sankce proti Rusku použít. Z Ukrajiny ale zaznívá, že to všechno je málo. Jak by se měl Západ k situaci na Ukrajině postavit?

Jsme zase u toho. Co je vlastně západ, nebo Západ? Zatím se státy EU a NATO velice snaží udělat cokoli, co jim příliš neublíží a co pomůže Ukrajině. Tento konflikt bude obrovskou zkouškou pro obě tato uskupení. Stejně ale platí heslo „bližší košile než kabát“.

Například ze strany Německa už před čtvrteční invazí zaznělo, že udělení souhlasu k provozu německo-ruského plynovodu Nord Stream 2 není kvůli nynějšímu postupu Ruska vůči Ukrajině možné. Co to bude znamenat pro Evropu?

Bude to znamenat další inflaci a zdražování. Teď je ale pozdě kritizovat naivitu Německa i dalších států, které si představovaly, že levný plyn z Ruska neznamená strategické závazky.

A co říkáte na postoj vlády ČR k situaci na Ukrajině? Z některých míst to politici „slízli“ už před časem kvůli „munici pro Ukrajinu“…

Zatím se zdá, že se vláda chová dynamicky a dělá, co může.

Někteří Češi by podle ukrajinského velvyslance rádi pomohli Ukrajině v obraně před ruskými vojsky. Česko službu v cizích ozbrojených silách ale zakazuje v trestním zákoníku. Jaký je v tomto směru váš názor?

Vážím si každého, kdo se nyní jakkoli snaží Ukrajině pomoci. Myslím ale, že nejvíce teď pomůžeme materiální podporou, pomocí lidem, kteří ze země uprchnou, a také tím, že nebudeme šířit současnou ruskou propagandu. To může udělat každý a okamžitě.

Ozývají se i názory, že Putinovi nebude jen Ukrajina stačit a že by také mohl jít dál. Je toto podle vás reálná hrozba? Jak se podle vašeho mínění bude situace dál vyvíjet?

Tohle by chtěl vědět každý. V případě Ruska s tímto vedením se může stát cokoli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: David Hora

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lžou lidem do ksichtu. Jednou se jim to vrátí.“ Drsná dohra mezi vládou a ANO

14:14 „Lžou lidem do ksichtu. Jednou se jim to vrátí.“ Drsná dohra mezi vládou a ANO

Jednání o důchodové reformě, které hnutí ANO opustilo? „Takhle slouží spousta politiků ANO ničení ze…