Jaroslav Foldyna zasypal "Merkelové a Macrony" údery: Žádná solidarita. Přestaňte dělat dobrosery, šašci. Nevládní organizace jsou zločinecké

28.08.2017 17:31

ROZHOVOR „Nemůžeme donekonečna hrát roli užitečných idiotů. Produktivita práce našich lidí není až zas tak nízká. Produktivita ekonomiky je 60 procent německé, ale mzdy jsou na 30 procentech,“ upozorňuje v rozhovoru pro PL.cz volební lídr ČSSD v Ústeckém kraji Jaroslav Foldyna. K pokračující vlně vražedných atentátů a k reakcím vrcholných politiků říká: „Už mi jdou na nervy ti politici, kteří nám říkají, že se musíme semknout, být solidární a takový zbytečný kecy. Pozůstalým obětí by tohle nemohli říci do očí. Chovají se jako šašci. Musíme být tvrdší, přestat dělat dobrosery.“

Jaroslav Foldyna zasypal "Merkelové a Macrony" údery: Žádná solidarita. Přestaňte dělat dobrosery, šašci. Nevládní organizace jsou zločinecké
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jaroslav Foldyna

Anketa

Dělá Robert Fico dobře, když chce Slovensko přivést do tvrdého jádra EU?

5%
80%
hlasovalo: 6702 lidí

Francouzský prezident Macron jednal ve středu v rakouském Salcburku s premiéry Rakouska, Česka a Slovenska a vytáhl do boje na odstranění takzvaného mzdového dumpingu u lidí, jako jsou třeba kamioňáci, kterým naše firmy platí mzdu obvyklou doma, i když třeba projíždějí právě Francií, kde místní kamioňáci mají vyšší platy. Premiér Sobotka ale kontroval tím, že francouzské či rakouské firmy u nás platí 30 až 40 procent toho, co dávají lidem ve svých zemích. Takže jestli oni mluví o sociálních dumpingu, tak ty nízké mzdy u nás jsou dány i tím, že jejich firmy na mzdách v ČR šetří. Jak to vidíte vy?

Původní staré země Evropské unie si myslí, že nové země budou dělat užitečné idioty. V devadesátých letech jsme jim sedli na lep v tom, že jsme tu začali budovat rychle průmyslové zóny, dávali jsem jim pobídky. Oni věci s nízkou přidanou hodnotou okamžitě přesunuli sem. Původní záměr Evropy při přijímání nových členů se přesunul do takového trochu vyčuraného postoje a pan premiér Sobotka a dnešní česká politická reprezentace se z toho chce vymanit. Té původní Evropě, Macronům a Merkelovým, se to nebude samozřejmě líbit.

Ta úloha užitečného idiota nešla hrát do nekonečna. Už jsme si toho všimli všichni. Produktivita práce našich lidí není až zas tak nízká. Produktivita ekonomiky je 60 procent německé, ale mzdy jsou na 30 procentech. Je přirozené, že česká politická reprezentace, sociální demokracie zejména, se bude snažit tyto věci narovnávat. Cítím odpor původních zemí Evropy. Ale znovu říkám, nemůžeme donekonečna hrát roli užitečných idiotů. Jsem rád, že k těmto diskuzím dochází. Je to přirozený vývoj. Poznání toho, že to růžové není až tak růžové.

ČSSD tlačí na navyšování minimální mzdy, do pěti let na 16 tisíc, což se nelíbí mnohým zaměstnavatelům a pravicově založeným ekonomům. Jak tento krok zdůvodňujete? Oni tvrdí mimo jiné, že je to příliš velký skok.

Žádný velký skok to není. Je to takový zvyk, že český dělník, česká pracovní síla pro toho nového kapitalistu byla snadnou kořistí. Trošku jsme si na to zvykli, hodně drželi hubu všichni. V devadesátých letech se to stalo zvykovým právem. Přišly různé firmy a člověk byl rád, že dělá. Teď, když je konjunktura, firmy mají velké zisky, tak z těch zisků, produktivity, zvedání HDP chce mít podíl i ten člověk. Je to zcela přirozené. Já potom volám deset let, na každém sjezdu ČSSD jsem ukazoval na to, že není možné, aby česká minimální mzda byla tak nízká. Není možné, abychom byli za Slovinci, Chorvaty, za Slovenskem či Řeckem.

Česká ekonomika je silná. Z té síly vznikají noví a noví miliardáři. V době největší finanční krize v roce 2011 vzniklo 17 tisíc nových dolarových milionářů. Tak, prosím, ať lidem zaplatí peníze. Ekonomice se dobře daří, z toho se musí dobře dařit i lidem, kteří tu pracovní sílu tvoří. Nikoho nechci odírat a připravit o jeho zisk. Ale nerovnost je u nás znatelná. K tomu nelze mlčet. Jsem rád, že si to sociální demokracie vzala jako vlajkovou loď.

Minulý týden se opět odehrály tragické atentáty páchané islámskými radikály. V Barceloně zněla opět slova, že se musíme semknout, že neustoupíme od našich hodnot. Prostě fráze. Je vidět podle vás nějaký pokrok v boji proti terorismu, nebo sledujeme jen bezradnost evropských politických špiček?

Jistá míra pokroku existuje, ale je zanedbatelná s nárůstem toho negativního. To znamená s terorismem, příchodem dalších a dalších uprchlíků. Napsal jsem o tom úvahu na Facebooku, že už mi jdou na nervy ti politici, kteří nám říkají, že se musíme semknout, být solidární a takový zbytečný kecy. Pozůstalým obětí by tohle nemohli říci do očí. Chovají se jako šašci. Snad si Evropa uvědomí toto ohrožení a začne řešit věci v místě, kde je počátek migrace. Spojené státy se začaly výrazně vměšovat do života arabských zemí. Irák v roce 2003, svržení Kaddáfího v Libyi, expanze oranžového jara do arabských zemí. Tady je důsledek toho.

Spoluzodpovědnost České republiky byla jenom v tom, že jsme drželi hubu a krok. Už to nelze. Musíme tuto věc řešit na místě. Zastavit to vměšování, vždyť jsme se dívali na korespondenci paní Clintonové, jak komunikovala s Arabskou ligou a Muslimským bratrstvem. Všichni pátrali, kdo ty maily zveřejnil, ale utekl jim jejich obsah. Že vlastně nepřítel mého nepřítele se měl stát mým přítelem. Ukázalo se v Afghánistánu s Tálibánem, že to není a nikdy nemůže být pravda. Teď je potřeba tvrdá pohraniční politika.

To znamená tvrdá kontrola, konec příchodu lidí bez víz. Jsou to ekonomičtí uprchlíci. Váleční vypadají úplně jinak. Buď se evropské elity vzpamatují, nebo bude narůstat odpor evropské veřejnosti a bude volání po jiných výstupech. Myslím, že je to dost nebezpečná záležitost. Vždycky se to může zvrhnout. Je potřeba přestat se vměšovat do života arabských států a pomoci tam na místě. Nemám nic proti humanitární pomoci a budování záchytných táborů, nemocnic. Ale já sem nikoho nechci. Nemám důvěru v bezpečnostní orgány, které to prověřují. Má důvěra klesla kvůli tomu, že vidím to, co vidím. Čtu dnes a denně zprávy o teroristických útocích, že nějaký imám vyzývá k dalším. My se měsíce a roky zabýváme tím, jestli ho nepošleme zpátky, odkud přišel. Jak se projeví, že se mu nelíbí hostitelská země a její kultura, už má drandit zpátky.

Musíme být daleko tvrdší. Před dvaceti lety bych si nedovolil říci, že jsou v pořádku izraelské zákony – když někdo způsobí trestný čin teroristického charakteru, tak sbalí celou rodinu a odvezou ji zpátky. Dneska to říkám zcela otevřeně. Podívejme, jak se brání Izrael terorismu. Přestaňme ze sebe dělat dobrosery, co pořád vidí solidaritu. Já ji taky vidím. Ale má svoje meze. Nesmí ohrozit moje děti a vnuky. Nelíbí se mi způsob jednání paní Merkelové, pana Macrona, čelných politiků zemí Evropské unie.

Bohužel, my k tomu pořád šlapeme vodu. V4 komunikovala věci správně. Teď ale Robertu Ficovi něco pošeptali do ucha a najednou, jako by dostal rozum, v uvozovkách. Nechci žádný rozum. Chci konkrétní výsledky. Kontroly na hranicích. Nevládní organizace, které sem vozí uprchlíky, jsou skrytá mafie. To jsou zločinecké organizace. Je potřeba vozit je zpátky, a nikoliv zajišťovat jejich transfer do Evropy. Je potřeba tvrdá politika proti organizátorům převaděčských skupin.

Musí být každému jasné z toho břehu, od kterého vyplouvá, že tady na něj nikdo nečeká. Samozřejmě u konkrétních případů – zbídačelých dětí kvůli válce – pošleme jim tam lékařské týmy. Případy, u kterých to bude nutné, přivezme je sem, vylečme je – a pak odvezme zpátky. Ale nejsem ochoten přijmout polovinu Afriky a bát se, že jim se naše pravidla nelíbí a oni svoji natalitou, porodností, se v Evropě stanou do deseti let majoritou. Ne. To odmítám.

U nás se v této době hodně mluví o Andreji Babišovi kvůli policejní žádosti o jeho vydání k trestnímu stíhání. On mluví o účelovosti, snaze ovlivnit volby či Kubiceho zprávě 2. Co si o tom myslíte vy?

Jsem politik, nejsem vyšetřovací orgán. Já o tom v zásadě nic nevím, než co je v médiích. Poněkud přehnaně vypadá rétorika pana Babiše, kdy všechno označuje za komplot. Nechám to na orgánech činných v trestním řízení, které to mají na starosti. Jako Jaroslav Foldyna bych nikdy nedělal to, co bych nechtěl, aby druzí dělali mně. Toho se držím. Jsem věřící člověk, držím se těchto základů křesťanství. Co nechceš, aby ti dělali jiní, nečiň druhým. Nic o té kauze nevím. Chci aby to policie vyšetřila. Pan Babiš už vypadá komicky, jak všechny označuje za zloděje. Nevím ale, jestli je, či není vinen. To ať řeknou policajti. Nechtěl bych to tedy nějak zpolitizovávat. 

Ještě se zeptám na prezidentské volby. Má šanci Miloš Zeman zase vyhrát? Nebo ho porazí Jiří Drahoš? Či někdo jiný?

Vnímám limity, které jsou dané časem a věkem Miloše Zemana. Znám ho dvacet let od jeho kampaní se sociální demokracií 1996, 1998. Znám ho jako premiéra. Samozřejmě, že věk se nedá zastavit. Na druhou stranu je to jeden z mála lidí v České republice a Evropě, který říká to, co si myslí většina občanů. Možná i těch, co třeba nechodí k volbám. Myslím, že mlčící většina nakonec volby rozhodne.

Čím větší bude kampaň proti Miloši Zemanovi, čím organizovanější, čím bude více červenokaretníků a neziskových organizací, které dostávají peníze bůhví odkud a bojují s velkými uvozovkami za demokracii, tím více bude lidí, kteří se zvednou a půjdou Miloše Zemana podpořit. Jsem přesvědčený o tom, že Zeman jedná a hovoří tak, jak si myslí většina lidí v České republice. Ale ta většina patří k většině mlčící, takže chvíli to trvá, než se rozhýbe. Také to vypadalo, že paní Clintonová vyhraje volby. A nevyhrála je.

Dost často to tak je, že když je proti někomu vedena příliš velká protikampaň, o to více pak dostane hlasů. Ale přijde mi, že to momentálně platí nejen pro Miloše Zemana, ale i Andreje Babiše...

Jasně. Ale veřejnost si musí uvědomit, že když v roce 1994 všichni podporovali Václava Klause, tak i ti poldováci v Kladně si šli koupit kuponové knížky. Velká většina z nich volila Václava Klause. Dnes mají oči pro pláč, už nemají „Poldovku“ a už by ho nevolili. Sociální demokracie se může někomu příčit v krku. Ale na sociálních sítích jsem jim psal. Vy, co křičíte a nenecháte na sociální demokracii nit suchou a venku čeká vaše manželka na autobus a děti potřebují k doktorovi a píšete, ať sociální demokracie vypadne, tak tím druhým, kdo vypadne, budete vy.

Čím méně bude sociální demokracie v parlamentu, tím méně bude zastání obyčejných lidí. Jestli si někdo myslí, že je multimiliardář Babiš bude zastupovat, tak je naivní. Vidím, jak se staví poslanci ANO k matkám samoživitelkám, k poplatkům ve zdravotnictví. Jestli je veřejnost chce a chce odepsat samoživitelky, ať si ho zvolí. Budu dělat vše, aby to tak nebylo. Ale pouze legálně a politicky. Ty další věci beru na vědomí, ale nechci je komentovat.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…