Kandidát na hejtmana Unucka (ODS): Chci vrátit kraj lidem a otevřít ho

26.07.2016 11:17

V souvislosti s úpadkem OKD vzniknou státu daleko vyšší výdaje, než si dnes myslíme. Řešení není jednoduché, ale příklady dobré praxe, třeba z Německa jsou. Poučme se, navrhuje Jakub Unucka (ODS). Prozradil nám také, proč je přesvědčen, že bude Moravskoslezský kraj v budoucnu těžištěm dění a rozvoje v republice. Kde vidí jeho potenciál a jak ho rozvíjet? Zhodnotil také úroveň naší demokracie, ale i proměnu, kterou si EU prošla od svého vzniku. Proč je přesvědčen, že je v současné podobě naprosto slepou uličkou a jak z ní ven?

Kandidát na hejtmana Unucka (ODS): Chci vrátit kraj lidem a otevřít ho
Foto: archiv
Popisek: Lídr ODS v Moravskoslezském kraji Ing. Jakub Unucka, MBA.

Jste přesvědčen o tom, že podmínky pro život jsou zde určitě nejlepší ze všech krajů. Proč tak podle vás v nedávném porovnání kvality života v krajích skončil jako poslední?

Protože setrvačnost lidského myšlení je opravdu velká! Podle oné analýzy jsou na vině například nejvyšší naměřené emise polétavého prachu, nejvyšší úbytek obyvatel v Česku, třetí nejvyšší výskyt trestných činů, ale i řada dalších faktorů. Já si ovšem myslím, že to není o prachu ani kriminalitě, ale o to, jak nás ostatní vnímají a jak vnímáme my sami sebe. Pořád se nám snaží někdo namluvit, že jsme na zaprášeném kraji republiky a máme jen špinavou Ostravu. Vždyť to není pravda! Lidé tady odjakživa dřeli a jsou na tento výjimečný kraj pyšní. Nenechme si neustále něco nalhávat. Máme zelené krajské město plné volných a levných pozemků, prostorů a bytů a stejně i jiná města a obce v kraji. Mají snad toto Praha nebo Brno? Kam chce republika dále růst, když jsou všude jinde byty, nemovitosti předražené a normální bydlení není možné najít? Ten rozvoj naopak bude u nás, protože my tímto vším nejen disponujeme, ale naši lidé jsou navíc aktivní a pracovití. Pokud mám být odvážný, tak rovnou řeknu, že náš kraj bude v budoucnu těžištěm dění a rozvoje v republice.

Kde vidíte hlavní potenciál kraje pro jeho rozvoj navzdory problémům v souvislosti s řešením situace v OKD? A jak byste tomu chtěl jít případně jako hejtman vstříc?

Jsme z kraje, jehož prosperita byla doslova vydolována ze země. Dnes však naše bohatství není v hluboko uloženém uhlí, ani v sociálních dávkách pro horníky. Naše bohatství je v lidech! Odjakživa zde byli velmi aktivní a pracovití lidé jsou tady dosud! To nemá každý kraj v republice. My jsme vždy byli jiní a já jsem na to mimochodem velice pyšný. V našich lidech je nejen potenciál, ale i onen rozvoj. Pokud tady budou nadále studovat, žít a pracovat, nemusíme mít strach.

A co se týče té druhé otázky – jako hejtman bych se právě chtěl o tyto lidi opřít. Jim patří tento kraj, a to je nutné mít v úctě, nikoliv naopak. To je ale o pohledu na politiku jako takovou. Pro mne je politika služba občanům. Proto bych jako hejtman chtěl zase kraj lidem vrátit a otevřít ho. Tak, jak to dělal náš předešlý hejtman za ODS Evžen Tošenovský. Mimoto jsem rád, že je na naší kandidátce.

Moravskoslezská krajská tripartita chce, aby byl úpadek těžební společnosti OKD řešen formou reorganizace, nikoli konkurzem. Tripartita zároveň požaduje, aby stát byl po reorganizaci většinovým vlastníkem OKD. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) nedávno uvedl, že by stát mohl těžební společnosti OKD poskytnout finanční pomoc při případné reorganizaci. V každém případě ale bude požadovat garance, že o vložené peníze nepřijde. Je to podle vás reálný požadavek?

V souvislosti s úpadkem OKD vzniknou státu daleko vyšší výdaje, než si dnes myslíme. Zavřít šachtu není jen tak, nejprve se musí řízeně utlumit a pak desítky let sanovat. Už dnes je jasné, že desítky miliard na útlum bude platit stát. Na účtech OKD ty peníze nejsou a už nikdy nebudou. Takže jediná garance státu je, že bude platit a platit za chyby bývalých majitelů OKD. Daleko větším problémem než zaměstnání samotných propuštěných horníků jsou lidé ve firmách na OKD napojených. Stovkám firem dnes OKD dluží (mimochodem i 85 000 Kč naší firmě GABEN, spol. s r.o.). Ať už bude úpadek řešen jakkoliv, z těchto peněz uvidí dlužníci jen zlomek. Pro mnoho dlužníků to bude smrtící. Pro malé firmy a živnostníky bude obrovským problémem výpadek příjmů horníků. Firmy v průmyslových zónách, kam pravděpodobně zamíří většina propuštěných horníků, platí výrazně méně. A to se projeví nejen na životní úrovni pracovníků OKD, ale celého regionu. Řešení není jednoduché, ale příklady dobré praxe, třeba z Německa, jsou. Poučme se.

Olomoucké vrchní státní zastupitelství vyšetřuje představenstvo insolventního těžaře OKD a jeho matky NWR pro podezření ze spáchání trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku a pro zneužití informací v obchodním styku. Je podle vašeho mínění vůbec možné, že by k tunelování nedošlo, a přesto společnost za podmínek, které měla, tak rychle zkrachovala?

Ceny uhlí před rokem 2010 nebyly o moc vyšší, než jsou dnes. A přes to všechno OKD vydělávalo. Proč majitelé nechali firmu dojít za těch pár let až k dnešní insolvenci, se musíme ptát jich. Těžko to vyřeší policie nebo státní zástupci. Byl to jejich majetek a dělali si s ním, co chtěli. Respektive to, co jim umožňovala privatizační smlouva podepsaná dnešním předsedou ČSSD. Že nedokázal smluvně ošetřit aspoň byty nájemníků, je zcela jasné pochybení, které není možné svalovat na Bakalu. Ale voličům to zřejmě nevadí. Politika někdy nemá logiku.

Za posledních deset let v České republice přibylo sociálně vyloučených lokalit i lidí, kteří v nich žijí. Jejich počet vzrostl ve všech krajích, v Karlovarském a Moravskoslezském kraji více než trojnásobně. Proč podle vás v tomto směru současná politika kraje selhává? A jaké řešení navrhujete vy. Potažmo ODS?

Zjednodušme to! To je naše heslo, které se nejlépe hodí na řešení i tohoto problému. Nechme lidi vydělat „dobré“ peníze prací, nikoliv dávkami nebo dotacemi. To je základ řešení. Zjednodušme podnikání, ať vzniká co nejvíce pracovních míst u malých firmiček a živnostníků. Ti budou nejlépe reagovat na možnosti a potřeby dané lokality. Zjednodušme sociální systém – pomáhejme jen těm, kteří se o sebe nedokážou postarat sami. Ti ostatní musejí nést za svůj život vlastní zodpovědnost. Ale stav, kdy z daní pracujících a podnikatelů se platí uklízečky nezaměstnaným v ubytovnách, je absurdní. To, že se to musí změnit, je jasné snad každému. Ale ne každý to dokáže říct, natož to opravdu udělat. ODS ano.

Vaše kampaň je hodně kontaktní, navíc využíváte internet. Rád byste také v případě zvolení docílil trvalého zapojení občanů do vedení kraje. Jak?

To úzce souvisí tím, jak „kraj“ vnímáme. Já si myslím, že kraj by neměl být jen průtokovým ohřívačem na dotace a už vůbec ne nějakou byrokratickou mašinérií, ale naopak platformou pro sdílení zkušeností, názorů a nápadů. Hejtman kraje a potažmo i jeho vedení by pak měl být jakýmsi iniciátorem a moderátorem. Proč nevyužít nápad, který funguje v jednom městě, také v tom druhém? Chtěl bych, aby kraj nebyl jen umělou konstrukcí, která si vymýšlí práci sama pro sebe, ale jako kompaktní a soběstačný celek, který navzájem spolupracuje. Vezměte si třeba příklad moravskoslezské vědecké knihovny, kterou má kraj obhospodařovat. Do tohoto projektu jsou dnes zapojeny město Ostrava, obvod, kraj a celá řada spolků. Uběhla léta, knihovna nestojí a jeden je naštvaný na druhého. Proč mezi sebou nekomunikují a dnes musejí knihy vlhnout kdesi ve sklepě? Já chci být jiný hejtman. Chci takové diskuse iniciovat a vést je k dialogu. Pokud se budeme vzájemně respektovat a spolupracovat, budeme i prosperovat. 

Jak konkrétně budete chtít kraj zatraktivnit pro turisty, a podpořit tak cestovní ruch?

Musíme si hlavně uvědomit, že turista není roznašeč odpadků, ale člověk, který do regionu přináší peníze. A odnáší si dojmy, které pak předává dál. Pokud budu pozitivní a bude-li jich dostatek, přinesou navíc i investory. Náš kraj ukrývá nesmírné bohatství a my jej musíme konečně využít. Máme nádherné hory spolu s krásnými historickými centry měst, jako jsou například Nový Jičín nebo Příbor, a kromě toho ještě industriální Ostravu. Prioritní je ovšem v tomto ohledu doprava, pokud bude nadále jezdit do nějakého místa autobus dvakrát denně na nějaké lokální trati a turista se tam nedostane, tak je to špatně. My se chceme zamyslet a přizpůsobit dopravu turistům. Jedním z našich velkých cílů je vybudování nových lanovek, hlavně na Lysou horu a Praděd, ale také jinde, třeba na Čantoryji. Autobusové linky, zejména víkendové, se musejí také přizpůsobit turistům, a nikoliv opačně, jak je tomu dnes. Turisté milují okružní trasy, kdy nechají auto na jednom místě a po turistickém výkonu se k autu dostanou jiným způsobem – na koloběžce, lanovkou, vláčkem, vlakem nebo autobusem. Turisté pak budou navštěvovat i místa, která jsou dnes víceméně turisticky nedostupná. Cílem zkrátka je, aby zde turista strávil více dní a náš kraj nebyl jen jakousi „mezizastávkou“ do polských Katowic. To chce však spolupráci mezi krajem, městy, spolky a podnikateli. Dnes má kraj dokonce tři organizace, které se cestovním ruchem zabývají, a jedna neví, co dělá druhá. To chceme změnit. Potenciálním investorům nabídneme spolupráci, např. při výkupu pozemků. Kraj v tomto ohledu nesmí vytvářet problémy, ale příležitosti.

Mezi vaše priority patří i pozvednout význam Letiště Leoše Janáčka v Mošnově. Pokud se nemýlím, nyní by mělo dojít k zavedení nových linek do Amsterdamu a Helsinek. O jaké další spoje byste chtěl usilovat, byť jsou vaše možnosti dost omezené? S jakým cílem byste byl spokojen?

Víte, tato otázka souvisí s tou předchozí. Dnes má naše letiště výrazně „průmyslový“ charakter. Zahraniční turista chce ovšem doletět, a ne se trmácet po silnici. Chci se zasadit o to, aby mělo letiště i cestovní charakter. Za začátku to samozřejmě neuděláme jinak než podporou. Já bych však dal dotace jednotlivým tour operátorům a cestovkám, nikoliv leteckým společnostem. Těm je jedno, kolik přepraví lidí, ale té cestovce ne. Navíc je potřeba zaujmout postoj ke konkurenčnímu letišti v Katowicích, které nás výrazně předběhlo. S Poláky je nutné spolupracovat, vnímat je jako partnery a budovat síť ve vzájemném souladu, nikoliv mu konkurovat nebo je kritizovat.

„Já osobně samozřejmě nevidím jinou alternativu, než být součástí EU. Musíme si ale říct, co si představujeme pod pojmem EU. Já ji vidím takovou, do které jsme vstupovali.“ Tak jste se vyjádřil o našem setrvání v EU před nedávnem pro naše stránky.  Nedomníváte se ale, že je to jen iluze, že se EU zásadně proměnila, a i to je důvod, proč se Britové rozhodli pro Brexit?

Co se změnilo jedním směrem, musí jít změnit zpátky. Změny v EU nejsou nevratné, jsou to jen slova na papírech, nic fyzického. Samozřejmě že kapři si rybník nevypustí. Ale pokud místo kaprů nasadíme do evropského rybníka jiné živočichy, může se kormidlo EU obrátit zpět. EU v současné podobě je naprosto slepou uličkou. Vidí to všichni a musejí si to uvědomovat i evropské elity. Ale nemají odvahu si to přiznat. Atentáty a stovky mrtvých jsou na denním pořádku, do Evropy se valí miliony imigrantů a desítky milionů tun dotované čínské oceli, ale EU řeší imisní limity na sekačky. Mrhat v těchto chvílích časem úředníků a poslanců na cokoliv jiného než bezpečnost občanů a jednotného trhu je prostě trestuhodné. Evropská Unie – to je volný pohyb občanů, zboží a služeb. Nic víc, nic míň. Za takovou EU budou stát všichni občané a přijmou ji za svou. K tomu musí EU směřovat. Jinak nastane její konec. A to by byla škoda, protože EU je myšlenka dobrá a nadčasová.

Věříte v brzký návrat ke klasické demokracii. Co tím myslíte? V čem je nyní naše demokracie atypická?

Uvedu jednoduchý příklad. Abych se stal lídrem ODS do krajských voleb, musel jsem postupně zvítězit ve volbách na místní, okresní i krajské úrovni. Prošel jsem několika koly voleb a získal důvěru většiny straníků. A pokud získám důvěru většiny voličů, stanu se krajským zastupitelem. A pokud získám důvěru většiny zastupitelů, stanu se hejtmanem. To je zastupitelská demokracie. Demokratické není, pokud rozhodují nikým nevolení jedinci z neziskovek. Demokratické taky není, když politici neprojdou volebním kolečkem uvnitř strany, ale jsou uměle „nasazeni“ seshora. A mám problém s tím, že u nás přibývá čím dál víc nedemokratických postupů. Demokracie není bezchybná, ale nenechme si ji vzít. O to se ODS snaží a snažit bude. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…