Kdo je pan Brady? Debilita. Herman jim leze do... Halík, Horáček či Šiklová šíří lži. Komedianti Jurečka a Gazdík. Dalajláma nikoho nezajímá. Imigrační mor. Kulomet Zdeňka Ondráčka

25.10.2016 16:19

ROZHOVOR Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček říká, že celá společnost se po dobu posledních několika let nesmyslně polarizuje. „Lidé místo toho, aby hledali to, co je sbližuje, a na tom pracovali, stále častěji vyhledávají spor a konflikt. Není to však problém většiny národa a prostých lidí, ale problém takzvaných elit. Pod jejich vedením vznikají dva a více nesmiřitelných táborů, kdy jejich lídři již předem říkají, jak toho druhého nesnášejí,“ upozorňuje poslanec.

Kdo je pan Brady? Debilita. Herman jim leze do... Halík, Horáček či Šiklová šíří lži. Komedianti Jurečka a Gazdík. Dalajláma nikoho nezajímá. Imigrační mor. Kulomet Zdeňka Ondráčka
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček

V jaké atmosféře a v jakém stavu naše země spěje k letošnímu 28. říjnu a 17. listopadu? Dějí se v poslední době věci, jež ji mohou ohrozit, nebo které naopak slibují posun směrem k lepšímu? V jakém stavu naše politika spěje do roku nejdůležitějších voleb?

V takovém, kam jsme ji přivedli. Země a nálada v ní jsou odrazem společnosti. Určitě také vnímáte, že celá společnost se po dobu posledních několika let nesmyslně polarizuje. Lidé místo toho, aby hledali to, co je sbližuje, a na tom pracovali, stále častěji vyhledávají spor a konflikt. Není to však problém většiny národa a prostých lidí, ale problém takzvaných elit. Pod jejich vedením vznikají dva a více nesmiřitelných táborů, kdy jejich lídři již předem říkají, jak toho druhého nesnášejí. V takové atmosféře nevraživosti až nenávisti pak žijeme, lépe řečeno přežíváme. Odtud  vznikl ten pojem „blbá nálada“. Ano, ta nálada bude blbá, dokud zde budou blbí lídři, a ti zde budou do té doby, než se to přestane líbit té dosud rozumně smýšlející většině obyvatelstva. Může však nastat paradox, že pak přijde k moci ten, který bude nejtvrdší a své politické konkurenty prostě zlikviduje.  

Jak vnímáte spor o ocenění pro Jiřího Bradyho, kdy jeho synovec Daniel Herman tvrdí, že Řád TGM strýci nebude udělen kvůli postoji synovce k dalajlámovi, přičemž prezident Zeman to odmítá?

Tento spor by mě nechával zcela chladným, kdyby to nebyl ten typický případ úmyslného vyhrocování situace. Položme si otázku. Kdo je pan Jiří Brady? Kdo o něm kdy před touto aférou slyšel? Myslím, že téměř nikdo nebo určitě ne 99 procent národa. O.K., dnes o něm víme, že si prošel Terezínem a Osvětimí a jeho hodný synovec, shodou okolností ministr kultury Daniel Herman, ano, ten Daniel Herman, který se bratříčkuje se sudetskými Němci a leze jim do, no víte kam, tak ten Daniel Herman ho chce vyznamenat jedním z nejvyšších státních vyznamenání. Ale takových lidí s takovým osudem máme v ČR desítky a možná ještě stovky. Proč tedy zrovna pan Brady, který zde v ČR více než 60 let ani nežije? Ví pan Brady o aktivitách svého synovce a co on na ně říká, on, který přežil útrapy Terezína a Osvětimi? 

Anketa

Myslíte, že problémy s vyznamenáním Jiřího Bradyho na Zemana někdo schválně ,,narafičil", třeba někdo z jeho vlastní kanceláře?

94%
6%
hlasovalo: 15755 lidí

A role pana prezidenta Miloše Zemana? Nevím, jaká přesně je, ale určitě vím, že o tom, komu udělí či propůjčí státní vyznamenání, rozhoduje právě on. Pokud o tom chce rozhodovat pan Herman nebo jiný z politiků, tak buď neznají Ústavu ČR, nebo hrají divadlo, aby poškodili prezidenta a znovu polarizovali společnost. Komu to slouží a čemu přispívá, si můžeme domyslet.  

Jak jste ostatně vnímal návštěvu dalajlámy, která opět vzbudila vášně? Co říci ke sporu o to, zda se raději setkávat s dalajlámou, nebo dát přednost ekonomickým vztahům s Čínou?

Víte, návštěva dalajlámy by v podstatě nikoho nezajímala, kdyby z ní ta konkrétní část politiků neudělala divadlo. Já vlastně ani nevím, proč a na čí pozvání a s jakým cílem sem dalajláma přijel. Vím z toho jen to, že toho někdo šikovně zneužil, a osobně si myslím, že to bylo i cílem jeho návštěvy zde v ČR. Prostě dalajláma posloužil části společnosti, které jde o konflikt jako návnada, a nutno říci, že dobrá návnada. Já osobně upřednostňuji ekonomické vztahy s Čínou, ale jako vzdorovitý člověk bych se úplně ve všem nepodřizoval. Ostatně já si také nenechám od ministra zahraničí ani od předsedy sněmovny kecat do toho, zda navštívím tu či onu oblast, tu či onu zemi. Ale jako člověk, kterému jde primárně o to, budovat přátelství mezi lidmi, se vždy snažím domluvit.

Schvalujete krok například Mariana Jurečky, Petra Gazdíka a dalších, kteří odmítají přijít na státní oslavu 28. října a místo toho hodlají uspořádat vlastní akci na Staroměstském náměstí? Chápete to jako vyjádření jejich názoru, nebo to spěje k nebezpečnému rozdělení jednotlivých skupin společnosti? Když už ani slavit neumíme spolu, chceme si spolu vůbec ještě povídat?

Ještě když jsem sloužil u policie, tak se u hloupých velitelů kulantně říkalo, že ne vždy platí, že komu byla svěřena funkce, tomu byla také dána schopnost velet a myslet. Obdobně tomu je u politiků. Je-li někdo ministr nebo místopředseda sněmovny, ještě neznamená, že je obdařen rozumem. Pro mě jsou to oba jen komedianti, kteří se zřejmě potřebují zviditelnit. A právě s nedostatkem rozumu je spjato to nebezpečí štěpení společnosti a neochota jakékoliv komunikace, o čemž jsem hovořil na začátku našeho rozhovoru.    

Debata se často točí kolem prezidenta Miloše Zemana. Toho má část společnosti za hrubiána, burana, ruského a čínského kolaboranta a podněcovatele nenávisti. Jiná část ho zase bere za lidového a přímého muže, svého advokáta proti elitám a za někoho, kdo otevřenou politikou vůči všem velmocím koná pro naši zemi dobro… A kdo ji také chrání před islámem. Která skupina má pravdu?

Ve své otázce jste to dokázal shrnout poměrně přesně. Ano, pan prezident Miloš Zeman je vnímán různými skupinami různě. Můžeme ho milovat i nenávidět, jde o úhel pohledu na něj. Já osobně nemohu říci, že bych s ním ve všem souhlasil, ale je to prezident republiky, a tak se podle toho k němu chovám. Nikdy bych si nedovolil veřejně jej urážet velmi hrubými vulgárními výrazy, tak jak to poslední dobou z různých míst a od různých lidí, bohužel i politiků, často slyšíme. Víte, ony ty urážky a vulgarity nevypovídají o kvalitě či nekvalitě pana prezidenta, ale o malosti, hrubosti a debilitě jejich autorů.  

Miloš Zeman prohlašuje, že kolem sebe sjednotil většinu české společnosti. Může ale ta koalice „prasknout“, kdyby například již nebyl problém s imigranty, který Zemanovi pomohl? Mohou se pod vlivem soustavného mediálního bombardování od Zemana trhnout někteří vzdělanější voliči? Anebo je to tak, že příznivci Zemana prostě „svého Miloše“ už neopustí, protože je chrání před těmi „zmetky z Prahy“ a před „kavárnou“ a „Bruselem“? Je někdo, kdo by mohl Zemana na Hradě pro příští období ohrozit?

Nevím, proč si myslíte, že k většinově kladnému hodnocení pana prezidenta přispěli migranti. A už vůbec si nemyslím, že problém s migranty by mohl být v brzké době ukončen. Ten problém a jeho eskalace je teprve před námi. Začne to ve Francii, přejde to do Belgie a Německa a pak se ten mor bude pomalu šířit celou Evropou. Západní část Evropy je podle mě již odepsaná.

Také nechápu, proč si myslíte, že pana prezidenta Zemana podporují méně vzdělanější voliči. Já mám kolem sebe řadu vzdělaných, až velmi vzdělaných lidí a ani ti se svými sympatiemi k panu prezidentovi netají a s rostoucím tlakem na něj se ve svých názorech jen utvrzují. A k závěrečné části vaší otázky odpovím, že vždy se může najít někdo, kdo může Miloše Zemana v příštím volebním období nahradit. Ale že by to byl někdo z těch, o kterých se již dnes veřejně mluví, tak o tom pochybuji.

Důchodci, pracující, nižší střední třída, sociálně slabší, lidé na venkově, lidé považující se za vlastence, občané pochybující o Evropské unii, ti patří mezi voliče prezidenta. Může je získat zpět pro myšlenku „evropské“ ČSSD Sobotka? Nebo si je získá Andrej Babiš? Nebo na venkově úspěšní lidovci a gazdíkovci?

Nemyslím si, že by jen vámi uváděné skupiny obyvatelstva byly voliči pana prezidenta, a ani si nemyslím, že by šlo jen o příznivce sociální demokracie. Lidé, kteří při prezidentské volbě dali svůj hlas Miloši Zemanovi, věděli, co činí. Zeman, na rozdíl od Sobotky, dělá konzistentní politiku již řadu let a nesnaží se za každou cenu podbízet voličům. Vždy jsou ve společnosti nerozhodnutí voliči, kteří volí podle aktuálních pocitů, a to se podle mě projevilo i v posledních krajských volbách, kdy se většinově přiklonili ke hnutí ANO. Je však otázkou, jak dlouho si tyto voliče Babišovo hnutí udrží. To ukážou až další volby. Lidovci a takzvaní gazdíkovci při posledních volbách zvolili stejnou rétoriku jako pan Babiš, a proto v některých krajích dočasně posílili.   

Na druhé straně jsou zde lidé mladší, žijící spíše ve městech, vzdělanější, milující Václava Havla, otevření vůči EU i imigrantům. Ti nejenže nemají rádi Zemana, ale ústy některých svých mluvčích mají problém s tou první skupinou. Co dělají špatně, že „lid“ není schopen pochopit jejich postoje? Je i na nich jakási vina za rozdělení společnosti? Jak se dívat na mediální vystoupení lidí jako Halík, Horáček, Šiklová, Kroupa či Kocáb?

O vině politiků a takzvaných lídrů na hloubení propastných příkopů ve společnosti jsem již hovořil na začátku našeho rozhovoru. Vámi uváděná jména jsou právě ti, kteří tak činí, aniž si asi možná sami uvědomují důsledky, které to pro společnost může mít. Napadá mě i jiná možnost, že tak činí v úmyslu, aby tuto zemi poškodili, a možná jsou za to i dobře placeni. Bohužel jim to nejsme schopni prokázat, a tak nám nezbývá, než jejich lži, nepravdy a polopravdy stále dokola vyvracet. Nevím, proč zrovna těmto lidem je věnována taková pozornost médií. Podívejme se na ta jména a zkusme si sami odpovědět, co dobrého pro tuto zemi kdy udělali? Odpovědí může být, že nikdo nic pozitivního. Jsem přesvědčen, že z většiny z nich mluví jen jejich neutěšené ego.  

Petr Pithart ve svém nedávném projevu zmínil, že se mu nelíbí „obracení se k Východu“. Mluvil o příslušnosti k Západu jakožto o „náročném úkolu“, ze kterého se chceme vyvléct tím, že se račím krokem suneme k Východu, v jehož marasmu umíme žít. Je to správný výklad? Co je to dnes „Západ“ a co „Východ“? Mnozí tvrdí, že EU zaniká pod náporem imigrantů, zadlužení, neomarxismu, ekonomických problémů. Jak to jde dohromady s tím „pithartovským“ výkladem? Nemá takzvaný Východ jako Rusko a Čína větší pud sebezáchovy než současný Západ?

Pan Pithart je už dlouhou dobu mimo a těmito svými výroky to jen potvrzuje. Já si Českou republiku představuji jako suverénní stát, který by neměl být v područí Západu ani Východu. V době, kdy se nám otevírají východní trhy, které nám Havel před lety tak hloupě zavřel, a my můžeme navázat na dobré jméno Československa, které je v těchto zemích pojmem kvality, by bylo nezodpovědné, až ostudné tyto možnosti nevyužít. Sami přece víme, že kde jsme trh opustili, okamžitě jsme byli nahrazeni západní ekonomikou. Nejsme v pozici, kdy bychom si mohli odbytiště pro své výrobky vybírat. Stačí, že nás, tedy mnohé české podniky, ekonomicky ruinují nesmyslné sankce vůči Rusku. Již nyní bychom proto měli usilovat o možnost zapojit se do obnovy válkou zničené Sýrie a dalších zemí, kam vyvážejí svoje pojetí demokracie USA a NATO. 

Z hlediska praktické politiky – kdo z politiků naší zemi poslední dobou prospívá a kdo ne?

V podstatě neprospívá nikdo. Chtělo by se to uklidnit a začít pracovat pro blaho země a ne pro uspokojování svého ega nebo pro blaho své peněženky. Bohužel si však nemyslím, že by to v brzké době nastalo. Společnost je prostě nemocná a léčba nebude snadná.  

Probíhá pád Miroslava Kalouska a TOP 09 a místo něj nástup bloku KDU-ČSL a Starostů jako nové hlavní vlajkové lodi takzvané Pravdy a lásky?

Vůbec nechápu vaše myšlenkové pochody, že pravdu a lásku spojujete zrovna s těmito dvěma politickými subjekty. Jestli jejich bezduché a bezobsažné sliby opravdu oslovují nové voliče, tak je třeba se vážně zamyslet nad politickou kulturou v zemi. Ono pokud je všechno růžové nebo barveno narůžovo, tak se to časem lidem zprotiví. A stejně tak tomu je s tou pravdou a láskou. Sice líbivé heslo, ale obsahově a náplní zcela prázdné.   

Spěje ČSSD k zániku či pádu k marginalitě jako před ní ODS? Scvrkávají se komunisté? Vyluxuje je Babiš? A co Okamura? Jaký výsledek voleb do sněmovny se nám rýsuje?

Sociální demokraté již dávno nejsou tou proklamovanou levicovou stranou, ale jen jednou z politických stran, které jde o moc v tomto státě a jejím lídrům o to, namastit si kapsy. V rámci udržení si moci a vlivu jsou schopni a ochotni se zpronevěřit svým vizím a spojit se třeba s ďáblem. Jasně to ukázali při sestavování mnoha koalic na krajské úrovni. Doufám, že volič jim to při dalších volbách spočítá.

Co se komunistů týče, nedokázali v krajských volbách prodat výsledky své práce. Bohužel podcenili populismus ostatních a vedením pozitivní kampaně neoslovili voliče. Na druhou stranu jsou stále jedinou opravdu levicovou stranou s účastí ve sněmovně, s neměnnými a stabilními postoji k základním otázkám. Teď ovšem musejí změnit i oni svůj styl vedení kampaní a ukázat lidem, že mají co nabídnout.

Babišovo hnutí dokáže oslovit řadu lidí, kteří touží po změně, a to v celé šíři politického spektra, ovšem nepřináší žádná konkrétní opatření. Je založeno jen na kritice všeho a všech, ačkoli je již více než tři roky u moci. Mohl bych zhodnotit výsledky práce jednotlivých ministrů za toto hnutí a věřte, že by se úspěchy daly spočítat na prstech. Hnutí ANO nemá žádný ucelený volební program a obávám se, že jej ani mít nemůže. Vždyť jak chcete sjednotit názory a zájmy tak rozdílných lidí. 

Ministr Babiš s radostí hlásí, že hospodářství naší země vzkvétá. Vidíte to ve svém okolí? Mají se lidé lépe? Věří v „lepší zítřek“? A myslíte, že tento třeba i statistický růst bude pokračovat, nebo se zase blíží ekonomický průšvih? Jsme závislí na Německu, kde se objevují jisté potíže a mluví se o tom, že mzdy jsou u nás trvale nízké…

Zvyšování platů učitelům, zdravotníkům nebo třeba úředníkům vítám, ale mnohdy je to spíše populistické než reálně vyžadující potřeby. Takzvané zvýšení platů u policistů a hasičů považuji za nedostatečné a rozhodně nejde o navyšování, ale stále pouze o navracení toho, oč je okradl Kalousek. Jejich reálné platy nedosahují výše před rokem 2010. O míře rizika tohoto povolání snad není třeba hovořit. Domnívám se, že ekonomická situace státu by umožňovala vyšší navyšování platů a mezd. Je už načase skoncovat s levnou pracovní silou. Tady vidím prostor pro odbory, ale ty bohužel často hájí spíše zájmy svých bossů než zájmy pracujících.  

Co nám z našich nedávných tradic vlastně ještě zůstalo? Václava Havla mnozí nemohou ani cítit. Rok 1968 podle průzkumů většinu národa nezajímá. Část veřejnosti ráda vzpomíná na socialismus. Když pomineme Vánoce, sport, zahrádkaření a podobně, napadá vás alespoň několik věcí, nad kterými se lidé v naší zemi bez ohledu na politický názor mohou sejít a společně nad nimi cosi prožívat? Co nás jako národ spojuje či co by nás mělo spojovat?

Máte pravdu, že věcí, které by nás spojovaly, je stále méně. Kam se poděla národní hrdost? Už nejsme schopni táhnout za jeden provaz, a to je obrovská škoda. Máme přes deset milionů obyvatel, ale všechno jsou to individuality žijící si své životy bez zájmu o okolí a společnost. Chybí nám osobnost, která by byla schopna je vyburcovat k čemukoli. Ne Babiš, který si lidi kupuje koblihou, ale pravý lídr. Jak jste zmiňoval ve své otázce, máme řadu tradic a zvyků. Ty se nám sice snaží ukrást Evropská unie neustálými příkazy a zákazy, ale i tak – my máme na co navazovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…