Koroporadna. Bývalá ministryně spravedlnosti Kovářová rozjela systém, který poradí lidem téměř s čímkoliv

24.03.2020 16:28

ROZHOVOR Padesátka advokátů, psychologů, lékařů a dalších odborníků se kvůli nebezpečné nemoci semkla a pomáhá. Nápad dostala bývalá ministryně spravedlnosti, advokátka a prezidentka Unie rodinných advokátů Daniela Kovářová. A rychlé rozšíření týmu i zájem Čechů o jejich pomoc překvapil ji samotnou. Teď řeší obavy maminek, které nechtějí dítě z obav o jeho zdraví svěřit otci, ale i tatínků, kterým je upíráno právo vidět svého potomka. Ale to není zdaleka všechno. Radí seniorům, řeší dotazy zaměstnanců, ale poskytují také podporu psychologickou.

Koroporadna. Bývalá ministryně spravedlnosti Kovářová rozjela systém, který poradí lidem téměř s čímkoliv
Foto: Archiv VR
Popisek: JUDr. Daniela Kovářová

Vy a dalších 50 advokátů či jiných odborníků jste se rozhodli, že budete zdarma radit lidem v jejich svízelné situaci po stránce právní i psychologické, a to bez nároku na odměnu. Jak vaše pomoc vypadá?

Minulou sobotu jsme založili Koroporadnu, která funguje na webových stránkách Unie rodinných advokátů. Zprovoznili jsme e-mailovou adresu koroporadna@uracr.cz, na kterou mohou tazatelé posílat otázky z oblasti rodiny a rodinných vztahů. Dotazy se brzy začaly opakovat. Zpracovali jsme proto tři desítky vzorových otázek a odpovědí a ty jsme zveřejnili na stránkách Koroporadny. Pro seniory jsme připravili ve spolupráci s terapeuty zvláštní materiál. Pokud některý z čtenářů ParlamentníchListů.cz má akutní rodinný dotaz, doporučujeme mu nejprve prostudovat výše uvedené stránky. Pokud nenajde odpověď na svůj problém, může nám poslat dotaz e-mailem a my odpovíme. Dlouhé chvíle doma si mohou čtenáři zpestřit nenáročným cvičením pro všechny věkové generace, které připravila jedna z členů Korotýmu.

Na výše uvedenou adresu nám klienti a veřejnost posílají své dotazy. Já je přeposílám kolegům a snažím se dotazy rovnoměrně rozdělit, abych je nepřetěžovala. Odpovědi obdrží tazatelé obvykle během jedné hodiny, nejpozději do druhého dne. Za první týden jsme zodpověděli více než jeden tisíc dotazů, všichni členové Korotýmu pracují zdarma.

Anketa

Vadilo by vám, kdybyste kvůli koronaviru nemohli v létě cestovat do zahraničí?

82%
hlasovalo: 35611 lidí

Jak jste se k této dobročinné činnosti dostali? Kde vznikl nápad?

Nápad jsem dostala minulou sobotu po vyhlášení drastických vládních omezení. Volala mi řada klientů a chtěla poradit. Chvíli jsem odpovídala po telefonu a pak jsem kolem sebe soustředila první dobrovolníky. Korotým první den tvořilo pět mých kamarádů a kolegů advokátů a dva psychologové. Později jsme v tomto počtu nával dotazů nezvládali zpracovávat, tak jsem se obrátila na Unii rodinných advokátů. Odezva předčila mé očekávání, začali se mi hlásit dobrovolníci z celé republiky, dokonce se do Korotýmu přihlásili i advokáti, které vůbec neznám. Od počátku s námi intenzivně spolupracuje i Česká advokátní komora se svým Advokátním deníkem. Informace o zprovoznění Koroporadny se rychle rozšířily i přes sociální sítě.

Dnes tvoří Korotým pět desítek osobností z řad advokacie, psychologie, medicíny, pedagogiky a dalších oblastí. Jsou v něm zastoupena i známá jména, například advokáti Jana Zwyrtek Hamplová, doktorka Anna Márová, docentka Olga Sovová, profesor Max Kašparů, doktorka Karolina Peake nebo doktor Václav Vlk, psycholog Oswald Schorm, analytik Václav Fořtík nebo terapeutka Kamila Bobysudová.

Ve skupině jsou tedy advokáti, psychologové, lékaři, pedagogové, analytici a tak dále. Kdo a s čím vším se na vás může obracet?

Zaměřujeme se na rodinné problémy. V první fázi jsem očekávala dotazy z rodinného práva, dnes jsme připraveni i na širší oblasti z rodinných vztahů, ale i zaměstnávání, ošetřovného a náhrad. Nejčastěji se tazatelé ptají na platnost rozsudků a dohod ohledně výchovy a péče nezletilých dětí, na styk, na střídavou péči. Druhou velkou skupinou dotazů jsou vztahy k seniorům. Třetí skupinu otázek tvoří dotazy na ošetřovné a vztahy zaměstnanců a zaměstnavatelů. Například: Bojím se jít do práce, ale zaměstnavatel si přeje, abych pracovala. Chci pracovat, ale zaměstnavatel mi nařídil, abych byla doma. Jak velkou náhradu mzdy budu pobírat? Mohu vzít děti a odjet s nimi na chatu za město?

Jste prezidentkou Unie rodinných advokátů. Jaké jsou nejčastější dotazy rodičů ohledně dětí?

Nejčastěji se ptají matky, zda skutečně musejí dát dítě otci ke styku, když mají obavu, že se nakazí. Zda vládní rozhodnutí neomezují předávání dětí či střídavou péči. Naopak otcové si stěžují na matky, že jim odmítají s dětmi zprostředkovat styk. Jsou to všechno složité dotazy přesahující právní rámec. Radíme se proto s psychology a s terapeuty. Posté opakujeme, že i v době černých labutí platí dohody a opatrovnické rozsudky, že rodiče mají právo na styk s dětmi a dítě má právo na oba rodiče.

K tomu dodáváme, že rodič, který v dnešní složité době odmítá styk dítěte s druhým rodičem, může mít pro své chování řadu důvodů, chová se však sobecky a protiprávně a nerespektuje práva dětí a druhého rodiče. Slušný rodič využije všech prostředků, aby nenarušil rodinné vztahy. Má-li hodnověrné informace o riziku nákazy, je povinen mu jinak všemožně vyjít vstříc a nabídnout velkorysý kontakt s dítětem distanční formou – prostřednictvím telefonu, e-mailu, Skypu, WhatsUpp, Messengeru a podobně, tím spíš v této krizové době.

A jaké nejčastější dotazy řešíte jako další?

Tazatelé se nejčastěji ptají na výši ošetřovného a v jakých případech je mohou čerpat. Další dotazy jsou z oblasti pracovního práva. Konečně nám chodí zajímavé otázky z oblasti rodinného života. Například zda se může rodina odstěhovat, když jim skončila nájemní smlouva. Zda mohou převézt prarodiče na chatu a nechat je tam. Konečně třetí skupinu představují dotazy psychologického rázu. Co mám dělat, když se bojím, jak zaplnit čas doma a tak dále.

Které z dotazů vás překvapily nejvíce?

Překvapila mě složitost a komplikovanost dnešního stavu. Právní normy ani judikatury, s níž jsme se v minulosti setkávali, na černé labutě nepamatuje, takže nedokážeme otevřít zákon nebo rozhodnutí a nalistovat správnou odpověď. Balancujeme na hraně práva, zkušeností a zdravého rozumu. Pokoušíme se o výklad zákonů, ačkoliv cítíme, že nikdo z nás nemá patent na správnou odpověď. Řada klientů se ptá na možnost obrátit se k soudu a žádat výkon rozhodnutí nebo vydání předběžného opatření. Použití práva není ani v průběhu černých labutí zakázáno nebo vyloučeno, ale v dnešní době bude velmi obtížné dosáhnout efektivního výsledku. Soudní řízení v opatrovnických věcech nebývají akutní, protože děti, o které se jedná, nejsou v krizové situaci. Navíc soudní jednání jsou odročována na květen a úřady pracují ve velmi omezeném režimu. Tazatelům tedy silové použití práva v rodině spíše rozmlouváme. Naopak doporučujeme dohodu, netradiční formy spolupráce a vyjednávání. Naštěstí se to docela daří. Až na výjimečné případy krize rodiny semkne a žalob a soudních řízení ubude.

Co byste rodičům, kteří si své potomky předávají, protože spolu nežijí, doporučila?

Doporučujeme jim, aby se povznesli nad malichernosti a vyžili nastalou krizi ke spolupráci a ke zlepšení komunikace. Chápeme, že je to velmi složité, protože lidé jsou nervózní a bojí se více než v běžném životě. Matky se bojí nákazy, proto mají někdy obavu dítě svěřit otci, o němž si myslí, že nebude hygienu dodržovat na tak vysoké úrovni, jakou si představují. V této situaci je pochopitelně složité radit, nicméně podobně jako v dobách míru i nyní dáváme přednost mimosoudnímu řešení před podáním návrhu k soudu.

Jaké poradenství nabízíte seniorům?

Senioři jsou v obtížné situaci. Někteří nechápou dnešní omezení a bagatelizují je. Jiní se naopak přehnaně bojí. Neopouštějí své domovy, ovšem obtížně snášejí neustálý pobyt v malém bytě, mnozí se cítí jako ve vězení. Univerzální rady neexistují. Doporučujeme více komunikovat a ideálně využít telefonu a jiných technických možností. Seniorům se den může zdát nekonečně dlouhý, proto naši terapeuti doporučují zavést podobně jako u dětí řád a pravidelný program. Není také vhodné, když senioři neustále sledují televizní zpravodajství. Přemíra negativních zpráv totiž působí zhoršení jejich psychického stavu. Vhodnější je tedy vyhledávat na internetu jiné programy a povyražení a sledování zpráv spíše potlačit.

Kde je možné najít základní informace a jak vás kontaktovat?

Koroporadna funguje pod Unií rodinných advokátů. I když na každý dotaz odpovídá adresně a jmenovitě každý advokát či člen týmu sám. Všechny informace včetně nejčastějších otázek a odpovědí lze najít na stránkách Unie rodinných advokátů. E-mailová adresa Koroporadny je koroporadna@uracr.cz.

Ještě bych ráda dodala, že v této chvíli dokončujeme přehledné grafické materiály, kterými máme v plánu průběžně informovat veřejnost. Vývoj situace stále sledujeme a naše klienty v tom nenecháme. Ráda bych poděkovala všem členům Korotýmu za neutuchající pomoc a nasazení. Mnozí odpovídáme v nočních nebo velmi časných ranních hodinách. Nejsme ale žádnou výjimkou, protože kolem sebe vidím obrovskou vlnu solidarity a pospolitosti, mnozí mí advokátní kolegové a kanceláře pracují stejně. S některými spolupracujeme, přeposíláme si odkazy na články a vzorově zpracované odpovědi. Vzájemně si sdílíme informace na Twitteru a na Facebooku. Ukazuje se, že v nouzi se Češi semknou a vzájemně si pomáhají. Je to velmi pozitivní poznatek. Díky všem za to a držme si palce!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…