Kriminalita tu roste, sestře ukradli už osmé kolo. Do Turecka už ani nejezdíme, řekli nám v Nizozemí ve městě, kam se uchýlil Komenský

15.03.2017 12:36

REPORTÁŽ Wilders a Erdogan jsou bráchové. Žádné radikály ve vládě. Turkové, ať si agitují doma. Takové názory slyšel reportér ParlamentníchListů.cz v nizozemském Naardenu, kde je hrobka a muzeum učitele národů Jana Amose Komenského. Na zdi muzejní budovy je do mramoru vytesáno, že jde o jeho poslední útočiště.

Kriminalita tu roste, sestře ukradli už osmé kolo. Do Turecka už ani nejezdíme, řekli nám v Nizozemí ve městě, kam se uchýlil Komenský
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Socha Jana Amose Komenského u hlavní katedrály v Naardenu

„Kriminalita tady hodně roste a mohou za to hlavně lidé s neholandskými kořeny a uprchlíci. Obtěžování žen, zlodějiny a přepadení. Vždyť dřív jsme si ani auta nezamykali, natož kola; a mé sestře teď za dva roky ukradli už osmé a to je zamykala,“ zmínil Bob ve svém bývalém baru U znaku města Naardenu, už měl trochu popito. Symbolizuje tak pravidlo, že hodně Holanďanů kvůli politické korektnosti o takových věcech hovoří jen mezi přáteli, anebo když si dají něco na kuráž. Reportér ParlamentníchListů.cz ale vyzpovídal více obyvatel města, kde je pochován Jan Amos Komenský.

Wilders je moc extrémní

Část městečka Naarden, kde leží ostatky Komenského, je pevností z dob vlády Viléma I. Oranžského. Hvězdicový systém fortifikací připomíná z ptačího pohledu okvětí pomněnky a historické město uvnitř vlastně Komenského kulatý svět z knihy Labyrint světa a ráj srdce. Nicméně zde žádné zmatky a marnost nevládnou. Naopak, i ve všední den je Naarden místem, kde vládne venkovská pohoda turisty hojně navštěvované památky. Ve zdejší městské radě sedí jen představitelé zavedených politických stran.

Anketa

Turecko považuji za ...

hlasovalo: 11205 lidí

„Zvolím Fórum pro demokracii, protože doteď neměli možnost se ukázat v parlamentu, tak jim chci dát šanci. Myslím si, že by po volbách mohli získat tak šest křesel v poslanecké sněmovně. Wilders není až tak špatný člověk, bojí se islámského fanatismu a mnoha Holanďanům mluví z duše. Z těch sedmnácti jde tak o čtyři miliony lidí. Nicméně pro mě je až moc extrémní. Nemám rád, když někdo nabízí jednoduchá řešení, protože svět není černobílý,“ vysvětlil Bob.

Stylový a štamgastů plný bar U znaku města Naarden, kde čtrnáct let makal u pípy a nahoře s manželkou bydlel, teprve nedávno prodal kamarádovi. Nyní bydlí za hradbami a sem si chodí pokecat s přáteli. Nicméně v Amsterdamu vlastní čtyři další podobné bary. Bob byl navíc kdysi pořadatelem exkluzivních koncertů Franka Sinatry s Lizou Minnelli v Rotterdamu a Amsterdamu. Je pro Evropskou unii a na současné spory země s Tureckem má jasný názor: „Erdogan prohlásil, že jsme banánovou republikou, a pak ještě horší věci. Prý, že jsme fašisti a povraždili jsme lidi v Srebrenici. To jsou hrozný řeči. Ať si promne oči a podívá se na to své království. Turecko opravdu není ukázkovým příkladem demokracie a bude hůř.“ Holanďané prý už loni přestali kvuli bezpečí hromadně do Turecka jezdit.

Demokraté 66 v oblibě

„Už čtyřicet let volím stejnou stranu, jmenuje se Demokraté 66. Pravicoví radikálové pravděpodobně zvítězí, ale já chci liberály. Také nemám rád křesťanské demokraty, protože církev a politická moc by měly působit odděleně,“ řekl za pochodu instalatér Okky, jenž se z polední pauzy vracel kolem mohutné katedrály svatého Víta do práce a dodal: „Wilders je chytrý, a proto dost nebezpečný!“ Po třetí hodině se okolí kostela zaplnilo dětmi z nedaleké školy. Holčičky kreslily na dlažbu panáka, kluci si ze dveří kostela udělali fotbalovou branku.

Majitel starožitnictví na hlavní ulici nejdřív naznačil velkou nedůvěru k novinářům a kamerám, ale pak mezi řečí prohlásil, že nejspíš zvolí také Demokraty 66. Podle něj je fenomén Wilders strašný, vlastně hrozivý. Je to prý dobrý řečník, ale jako šachista by pohořel, protože má sice dobře promyšlený první tah, ale nad následnými nepřemýšlel. Nedaleko na lavičce sedící sedmašedesátiletý důchodce Jan se vyhříval na sluníčku a zmínil: „Budu volit Demokraty 66. Wilders je žvanil stejně jako Erdogan. Jsou to vlastně takoví političtí bráchové.“ To zahradník u jedné z pevnostních zdí nad politikou mávl rukou s tím, že se o tom vůbec nehodlá bavit.

„Vlastně nejsem ještě rozhodnutá. Nebudu ale volit malou stranu. Možná Zelenou levici, ale pořád si nejsem jistá. Chci silnou stranu, která bude politicky bojovat s radikály. Nechtěla bych je ve vládě. Nemám ráda Wildersův styl. Chci žít v zemi, kde se lidé navzájem respektují a nerozdělují se na pravověrné Holanďany a ty ostatní. Ostatně jako obdivovatelka starého Egypta jezdím dvakrát ročně do toho dnešního. A tam žijí muslimové s Kopty pohromadě, alespoň co vím, bez větších problémů. Malá skupina lidí, kteří jsou proti všemu, přece nereprezentuje islám,“ sdělila pokladní Muzea Jana Amose Komenského Catharina.

O útočišti Komenského

„Mysli lidské je vrozena láska ke svobodě. Nejstrašnější jest, když stát nebo církev zakládá svou moc na nevědomosti člověka,“ napsal učitel národů v Cestě světla, kde vyjádřil názor, že když u lidu zmizí nevědomost, války ustanou. Muzeum Jana Amose Komenského stojí trochu stranou městského centra a hlavní ulice. Kdysi dávno zde bývala kaple, pak kasárna. Dnes zde je nádherně upravené mauzoleum s hrobem a v dalších místnostech leží ve vitrínách Komenského spisy a další důležité dokumenty.

Budovu prodalo Nizozemí Československu za jeden gulden. Tahle stokrát opakovaná lež už se sice zavedla, ale zůstává lží. „Budova byla vždy nizozemská. Mauzoleum však bylo zkrášleno českými umělci. Navíc je muzeum spolufinancováno Českou republikou, protože před dvanácti lety začalo město Naarden mít potíže s jeho financováním. Bývalý ministr kultury Pavel Dostál inicioval finanční spolupráci. Smlouva se nicméně bude nyní trochu doplňovat,“ zmínila jedna z pracovnic muzea.

Komenský zemřel v Amsterdamu roku 1670 a o týden později byl pohřben v Naardenu v kapli, kde kázal. V hrobě byly ještě ostatky dalších dvou lidí. Roku 1928 byla jeho kostra vyzvednuta a antropologicky prozkoumána, ale určité pochybnosti o její pravosti přetrvávají. Komenského potomci žijí v USA, ale rušit posvátnost místa porovnáním DNA se už nikomu moc nechce. Nicméně za Komenského mluví hlavně dílo a je stále aktuální. Například ve Velké didaktice napsal: „Má-li se zakročit proti zkáze lidského pokolení, musí se to díti nejspíše opatrným a obezřetným vychováním mládeže... Proto je výchovná činnost nejmoudřejší zbraní, kterou se dá čelit zlu.“
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

9:24 Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

Údajná denacifikace Západního Německa je čirý mýtus, tvrdí někdejší disident, signatář Charty 77, pr…