Miloš Zeman pro PL: Turci jsou jako barbaři. Uprchlíky dát na neobydlené ostrovy. Savčenková zavraždila dva lidi. A TOP 09...

02.04.2016 16:32

ROZHOVOR Čínské investice, které přitečou do České republiky, jsou reálné a pomohou české ekonomice. Číňané by se navíc mohli přihlásit do tendru na dostavbu Temelína. ParlamentnímListům.cz to řekl prezident Miloš Zeman. Připustil, že se premiér Sobotka ve věci migrační krize chová pokrytecky. Od Evropské unie se kvůli kvótám podle prezidenta necháváme vydírat. Miloš Zeman pohovořil rovněž o kauze pilotky Savčenkové a sdělil, že miliardář Bakala má nepochybný vliv na Českou televizi.

Miloš Zeman pro PL: Turci jsou jako barbaři. Uprchlíky dát na neobydlené ostrovy. Savčenková zavraždila dva lidi. A TOP 09...
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Pane prezidente, už na tiskové konferenci na závěr návštěvy Královéhradeckého kraje jste pochválil práci policie během návštěvy čínského prezidenta v Praze. Bylo možné zaznamenat také kritiku velikosti všech bezpečnostních opatření například v souvislosti s uzavírkami ulic, náměstí a dokonce někteří restauratéři hodlají vymáhat náhradu ušlého zisku, protože se k nim nedostali lidé. Byla taková opatření nutná? A co byste těm kritikům vzkázal?

Opatření byla přiměřená a v některých případech až příliš mírná. Já si nedovedu představit, co by asi tak dělali američtí policisté, kdyby někdo při návštěvě čínského prezidenta u prezidenta Obamy ve Washingtonu strhával čínské vlajky.

Po Praze se během návštěvy prezidenta Si Ťin-pchinga konala řada protičínských demonstrací. Patrně nejslavnějším demonstrantem s tibetskou vlajkou v ruce byl šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, který se chtěl probít přes zátarasy na Hradčanské náměstí. Jak to na vás působilo?

Působil na mě jako šašek, ale jako šašek, který špatně hraje svoji roli.

Během návštěvy, před ní a ještě poté zněla z řady kruhů masivní kritika. Prý se hrbíte před čínskými komunisty, podlézáte jim, prodal jste nás Číně, prosazujete investice od firem, které jsou prý bezpečnostním rizikem, a celá řada dalších věcí. Co na to říkáte?

Já jsem vždy tvrdil, že průměrný český novinář, čest výjimkám, je nejpitomější tvor na zeměkouli, a tyto reakce toto moje patnáct let staré tvrzení jenom potvrzují. Podívejte se, co je špatné například na tom, že náš letecký průmysl dostal řadu zakázek, které umožní jeho rozvoj po předchozí stagnaci. Hrbila se snad britská královna před Číňany tím, že se s čínským prezidentem projela ve zlatém kočáře? Ale i když takových otázek mohu klást mnoho, u nás platí: úspěch se neodpouští. A novinářští žvanilové nikdy nedokážou skutečný úspěch docenit.

Přiznal jste na tiskové konferenci s čínským prezidentem, že jste podcenil výši čínských investic a nepůjde o 45, nýbrž o 95 miliard v tomto roce. Někteří ovšem tvrdí, že nejde o investice, ale pouze změnu vlastníků a pro českou ekonomiku to nemá ani takový přínos, jako když si v obchodě koupíte vlašák s rohlíkem.

Já mám dojem, že tohle říkal tzv. kecací ekonom Tomáš Sedláček, jak se mu přezdívá, který po osmi letech intenzivního studia nedostal doktorát. Ale možná že to říkali i někteří další. Podívejte se, z Číny těmito dohodami přiteče do české ekonomiky 95 miliard korun. Namítá se, že tyto investice nejdou do státu, ale do soukromých firem. To je ale přece v pořádku, jsme tržní ekonomika a tržní ekonomika je primárně založena na soukromých firmách. Kromě toho jsou tam i formy státní nebo polostátní, například největší energetická firma ČEZ má bezesporu státní majoritu. Takže ta tvrzení jsou důkazem jisté idiocie a já se jimi ani nechci dále zabývat.

I někteří poslanci dost ostrým způsobem kritizovali práci zpravodajství České televize během čínské návštěvy. ČT prý jen negativně komentovala vše čínské nebo také tvrdila, že výzdoba vlajkami v ulicích se nedělá při žádné jiné návštěvě. Měl jste možnost se o průběhu vysílání ČT informovat?

Víte, profesionální práci České televize charakterizuje to, že během mého projevu na žofínském fóru byla pauza, kde Česká televize přerušila vysílání a ukázala prázdnou zasedací síň Úřadu vlády, což byl jistě pro českého diváka neopominutelný zážitek.

Pokud jde o názorové spektrum České televize, chtěl bych zde citovat server, který se jmenuje Media guru, jenž konstatoval, že v publicistických pořadech ČT neustále rotují jedny a tytéž tváře, z nichž velká část je spojena s Hospodářskými novinami. Jistě jako novinář víte, že Hospodářské noviny mají nejnižší náklad ze všech známých deníků. My jim dokonce říkáme nízkonákladové noviny, podobně jako se říká nízkonákladové letecké společnosti. Jsou to noviny vlastněné miliardářem Zdeňkem Bakalou. Je tedy naprosto pochopitelné, jestliže tento člověk útočí na vše, co udělám ať už já nebo v daném případě i česká vláda, která politiku rozvoje vztahů s Čínou podporuje. Bohužel vliv Zdeňka Bakaly a vliv rovněž nízkonákladové strany TOP 09 na Českou televizi je podle výzkumu Media guru zcela nepochybný.

Prezident ČLR na vaší společné tiskové konferenci hovořil o tom, že bychom mohli spolupracovat i v oblasti jaderné energetiky. Umíte si představit, že by se čínská firma mohla ucházet například o dostavbu Temelína?

Do tendru se může přihlásit kdokoliv. Čína je dnes v podstatě průkopníkem nebo pokračovatelem rozvoje jaderné energetiky, má ve výstavbě nejvíce jaderných reaktorů na svém území a podílí se také na výstavbě jaderných elektráren jinde, mimo jiné ve Velké Británii elektrárna Hinkley Point, což samozřejmě dokazuje servilitu Velké Británie vůči Číně.

Premiér Bohuslav Sobotka je ve Washingtonu na summitu o jaderné bezpečnosti. Jednal tam také s tureckým prezidentem Erdoganem o tom, že je prý skutečně důležité naplnit akční plán mezi EU a Tureckem, tedy začít přesídlovat migranty do Evropy včetně České republiky. Vy s tím, předpokládám, nesouhlasíte. Existují možnosti, jak tomu zabránit?

Já jsem několikrát řekl, že nás Turecko vydírá, stupňuje své požadavky. Nejdříve to byly tři miliardy eur, pak šest miliard eur a teď mi jeden z prezidentů, kteří mě v posledních týdnech navštívili, dokonce říkal, že už je požadavek na 20 miliard eur. Trošku mi to připomíná tzv. tribut neboli výpalné, který stará Říše římská platila Barbarům, aby neloupili na jejich území. Jak víte, stejně to nepomohlo. Barbaři nejdříve inkasovali výpalné a potom začali loupit.

Teď k tomu řešení. Já neustále cituji jednoho svého přítele, který si nepřeje být jmenován, ale stejný názor, jako teď uslyšíte, byl publikován ve Financial Times asi před měsícem. Ten návrh spočívá v tom, že Řecko má desítky a desítky neobydlených ostrovů, má obrovský zahraniční dluh, který není schopno splatit, a tím, že by na těchto ostrovech zřídilo sběrné tábory pro ilegální migranty včetně těch, kteří budou deportováni z Evropské unie, by krytím nákladů na tyto sběrné tábory umazávalo svůj dluh vůči členským zemím EU. Vždy říkám, že tento plán se líbí téměř každému s výjimkou Řeků.

Prezident Miloš Zeman během rozhovoru s Radimem Panenkou. Foto – Hanka Brožková

Novinář Erik Best vyslovil názor, že premiér vede dvojí migrační politiku. Jednu na veřejnosti, kdy často opakuje, že vláda je proti přijímání migrantů, a druhou, kdy následně a v tichosti odsouhlasí pravý opak. Jak to vidíte vy?

Myslím, že na premiéra mají určitý vliv jeho poradci, jak dokázaly uniknuvší e-maily například Oty Novotného, který je pověstný tím, že vždy radil špatně. A ten právě vybízel premiéra v těchto e-mailech, aby se podřídil Evropské unii a akceptoval migrační kvóty včetně tzv. relokace. No a když jsem nedávno mluvil o tom, že se nemáme podřizovat Evropské unii, měl jsem mimo jiné na mysli právě toto.

Chová se v tom premiér pokrytecky?

Možná rozpolceně, buďme zdvořilí a používejme mírnější výrazy. I když bych neměl velký problém s vaším hodnocením souhlasit.

V rozhovoru pro čínskou státní televizi jste hovořil o tom, že nyní už máme nezávislou zahraniční politiku a nejsme pod tlakem USA a EU, premiér Sobotka v pátek v Americe s těmito vašimi slovy nesouhlasil s tím, že nezávislí jsme od roku 1989 a nejsme pod žádným tlakem…

Já jsem vám před chvílí uvedl jeden konkrétní případ, kdy jsme byli pod tlakem Evropské unie a de facto stále ještě jsme, a to jsou migrační kvóty a relokační mechanismus. Doufám, že si tohoto tlaku pan premiér všiml. Pokud jde o Spojené státy, chtěl bych připomenout amerického velvyslance, který se pokoušel českému prezidentovi diktovat, kam má a nemá jezdit.

A ta oblast, kde i nyní jsme pod tlakem EU, je tedy podle vás vinou Bohuslava Sobotky nebo české vlády?

Části české vlády určitě ano. Podívejte se, vždyť Evropská unie nám vyhrožuje, že když nevyhovíme jejím požadavkům na migrační kvóty, tak nám zarazí dotace. To není vydírání? To není tlak? Já si myslím, že premiér Sobotka pronesl tento výrok v situaci jisté únavy z dlouhé cesty do Spojených států.

Nedávno značně rozvířila mediální vody kauza ukrajinské pilotky Savčenkové, kterou v Rusku odsoudili na 22 let za podíl na vraždě dvou ruských novinářů na Ukrajině. Poté média přinesla zprávu, že Rusko je ochotné ji vyměnit za dva své občany vězněné v USA. Co si o celé kauze myslíte?

Myslím si, že vražda dvou lidí je závažnější trestný čin než nelegální obchod, byť jakkoli odporný. Ale znovu opakuji, že je zapotřebí vědět, zda se tento trestný čin skutečně stal nebo nikoliv. Jinak k výměnám docházelo i za časů studené války. Pověstný je tím jeden berlínský checkpoint mezi východním a západním Berlínem a myslím si, že praxe výměn probíhá i teď. Naším krásným domácím příkladem je případ Fajád.

A co se týče kauzy Savčenkové jako takové? Ona sama tvrdí, že byla do Ruska zavlečená násilím, a v naší zemi se na její podporu konají různé akce, poslanci TOP 09 nosí na klopě placky s její tváří atd.

Doufám, že je to aspoň hezká žena, aby pohled na poslance TOP 09 byl alespoň trochu sympatický. Ale na rozdíl od aktivistů, kteří se vyjadřují absolutně ke všemu, se já řídím zásadou, že když o nějaké kauze nic nevím, to znamená nevím, zda je ten člověk vinen nebo nevinen, tak se k tomu prostě nevyjadřuji. Všimněte si, že jsem se nevyjadřoval například ke kauze Věry Jourové, která byla několik měsíců ve vyšetřovací vazbě. Jeden nejmenovaný předseda sociální demokracie tehdy mluvil o presumpci viny a o šibalech. Nu a nyní se ukázalo, že to bylo všechno úplně jinak a Věra Jourová je českou eurokomisařkou v Bruselu.

Na závěr dovolte otázku z „hradního prostředí“. Média stále řeší náčelníka vaší vojenské kanceláře generála Pilce, který již nemá bezpečnostní prověrku. Vy jste řekl, že budete hledat náhradu. Jaké jsou na tuto pozici konkrétní zákonné nároky, nestačila by Rostislavu Pilcovi prověrka na stupeň vyhrazené?

Náhrada je předběžně vybrána, a dokud se tato výměna neuskuteční, víc vám neřeknu. A to, že je náhrada předběžně vybrána, říkám jenom vám a nikomu jinému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…