Ministr zemědělství: Měl jsem se Šloufem korektní vztahy. Mrzí mě, co teď dělá

04.10.2013 11:06

ROZHOVOR Ministr zemědělství v demisi a lídr kandidátky SPOZ v Ústeckém kraji Miroslav Toman pro ParlamentníListy.cz reaguje na kritiku, že Rusnokova vláda má jen zpropagovat kandidáty zemanovců v předvolební kampani. Ptali jsme se ho i na bouře ve straně kolem Miroslava Šloufa, ale i na největší problémy českého zemědělství.

Ministr zemědělství: Měl jsem se Šloufem korektní vztahy. Mrzí mě, co teď dělá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr zemědělství Miroslav Toman

Kandidujete za SPOZ, jak se vypořádáváte s názory, že současná vláda je pouze jakousi propagační nástěnkou SPOZ?

V této vládě pracuji už od července letošního roku a mohu potvrdit, že se jedná především o vládu odborníků na jednotlivé problematiky, jejichž úkolem je svěřené resorty postavit na nohy a oživit. Sám na Ministerstvu zemědělství vidím, kolik práce se zde zanedbalo a protože se v zemědělství a potravinářství pohybuji celý svůj profesní život, vím velmi dobře, že v této chvíli bylo potřeba odborníka, který by začal věci dávat do pořádku. A domnívám se, že stejná situace je i na jiných ministerstvech. I to je patrně tím důvodem, proč jde řada ministrů současné vlády do voleb, protože v případě zvolení chtějí dokončit svoji práci v resortech.

Vaší doménou je pochopitelně zemědělství. Jaké jsou jeho největší problémy? Co s tím udělat?

Zhoršuje se struktura prvovýroby, což znamená, že se stále zvětšuje podíl produkce bez přidané hodnoty. V praxi to znamená zvyšující se podíl rostlinné výroby bez potravinářského využití na úkor živočišné výroby, která nejen produkuje přidanou hodnotu, ale je i zdrojem pracovních míst na venkově.

Jedním ze základních důvodů tohoto stavu je fakt, že velmi dlouhou dobu nebyla stanovena žádná koncepce zemědělství a potravinářství, což znamená, že se tady nikdo neodhodlal říci zemědělcům a potravinářům, co se vlastně od nich chce. Nyní máme dán alespoň základ v podobě Strategie pro růst, která je jedním z východisek pro popis stavu sektoru, a rovněž rámcově definuje základní cíle a principy koncepčního přístupu k českému zemědělství a potravinářství.

Dalším problémem je nepochybně značná podkapitalizace českého zemědělství ve srovnání s bývalou EU-15, což je dáno mimo jiné i historicky nižší mírou podpory oproti státům EU.

Jaký podíl na likvidaci českého zemědělství má EU, přesněji tedy naše členství?

Vstup do EU byl druhým z hlavních důvodů pro výše uvedené negativní trendy ve struktuře zemědělství. Dílem to bylo způsobeno evropskými podmínkami, kdy EU preferuje spíše menší, rodinné podniky než naše podniky s větší výměrou, dílem si za to můžeme sami špatným nastavením dotací.

Se vstupem do EU se také otevřel náš trh, což mělo za následek masivní nástup maloobchodních řetězců a zhoršení vyjednávacích podmínek zejména malých a středních zemědělských a potravinářských producentů.

Ve srovnání se zemědělci jiných zemí EU, jak je možné, že máme rozdílné podmínky? Kdo za to může? Lze to nějak napravit?

Rozdílná, historicky vyšší míra dotací v bývalé EU-15 je dána zejména vysokou mírou přerozdělování evropského rozpočtu v minulých dobách. Naštěstí právě dokončená reforma společné zemědělské politiky nám dává příležitost ke sblížení úrovní těchto podpor. Rovněž nám umožňuje větší flexibilitu v nakládání s prostředky, což využijeme právě pro řešení již zmíněných strukturálních problémů českého zemědělství. V praxi to znamená podpora vyšší podporou živočišné výroby a speciálních plodin – ovoce, zeleniny či chmele.

Kolem SPOZ, jejíž kandidátku v Ústeckém kraji vedete, bylo v poslední době rušno. Postaral se o to i Miroslav Šlouf a pokus o jeho vedení pražské kandidátky. Co jste za touto snahou pražské organizace viděl?

Předně chci uvést, že tato situace se mi jen obtížně komentuje, protože nejsem člen SPOZ a za zemanovce kandiduji jako nestraník z pozice odborníka na zemědělský resort  Z mého pohledu jde patrně o vnitrostranický boj, který ale má negativní dopady na práci všech, včetně nás nestraníků. Mrzí mne to o to víc, že jsem doposud měl s panem Šloufem korektní vztahy.

Sám Miroslav Šlouf nyní poskytuje jeden rozhovor za druhým a říká, že ze SPOZ vystoupí, že ji ani nebude volit apod. Jaké jsou jeho motivy? Proč to dělá?

Těžko mohu odpovídat za někoho, jaké jsou jeho motivy. Jaké jsou jeho motivy a proč to dělá, vám může odpovědět jen on sám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…