Mně fakt připadá, že je snad záměrem vlády zničit náš průmysl a ekonomiku... Okamura se diví čím dál více

08.10.2022 23:59 | Rozhovor

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Fialova vláda kašle na naše občany a firmy, protože jde na ruku požadavkům Bruselu a Berlína, říká Tomio Okamura. Porušuje dokonce i své předvolební sliby ohledně rozpočtu.

Mně fakt připadá, že je snad záměrem vlády zničit náš průmysl a ekonomiku... Okamura se diví čím dál více
Foto: Screen Facebook
Popisek: Tomio Okamura na debatě s pražskými občany

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Co říkáte na vládní nařízení zastropování cen elektřiny a plynu?

Již jsme se k tomu vyjadřovali, že Fialova vláda zastropovala ceny násobně výše, než by bylo možné, takže je nadále situace pro mnoho občanů a firem likvidační. Navíc, místo aby vláda zastropovala ceny přímo u výrobců elektřiny, tak je zastropovala u obchodníků, což povede k další inflaci, ke zdražování a k zadlužení našeho státu, protože vláda bude prodejcům kompenzovat cenu nad úrovní zastropování.

Vládní zastropování ceny energií na 6 Kč za 1 kWh silové elektřiny je pro občany a firmy nadále likvidační. Včetně dalších poplatků za ni budou koncoví odběratelé platit za 1 kWh celkově v rozmezí mezi 9 až 11 Kč (podle distributora a dodavatele), když ji přitom vyrábíme za 50 haléřů. To je opravdu výsměch občanům.

Čili lidé budou platit 9 až 11 tisíc korun za MWh. Podobně je to s plynem. Cena 3 Kč za kWh je ve skutečnosti 32 Kč za m3 plynu, přičemž například Maďarsko má plyn na úrovni 6 Kč za m3, tedy více než 5× levněji, než ho tzv. zastropovala současná vláda.

Hnutí SPD na to soustavně ve Sněmovně upozorňuje, ale Fialova vláda kašle na naše občany a firmy, protože jde na ruku požadavkům Bruselu a Berlína.

Dle serveru Seznam navíc v příštím roce reálně hrozí zvýšení regulované složky ceny elektřiny a plynu. Pokud se nepodaří uhradit náklady distributorů a provoz přenosové soustavy, bude dopad na zákazníky katastrofální. Regulovaná složka elektřiny obsahuje i náklady na systémové služby, jejichž cena stoupla letos z 6 na 20 miliard korun, a pokud se tento nárůst přenese na zákazníky, budou za elektřinu a plyn celkově platit mnohem více, než sdělovala Fialova vláda v souvislosti se slibovaným zastropováním cen. Celková cena za 1 kWh elektřiny by se pak mohla dostat i nad 10 korun a cena za 1 kWh plynu dokonce na 14 korun!

Ceny energií budeme mít kvůli Fialově vládě několikrát dražší než v loňském roce, dokonce 4× dražší než v předloňském roce a mnohonásobně dražší než v zemích okolo nás. Hnutí SPD přitom navrhovalo sedm variant zastropování cen energií, vždy na nižší úrovni, než avizovala vláda, a to od 1,50 Kč za 1 kWh silové elektřiny a 1 Kč za 1 kWh plynu, a zároveň jsme navrhovali přenést náklady zastropování na výrobce, a nikoliv na lidi a na stát, ale vládní pětikoalice nás přehlasovala.

Navíc Teplárenské sdružení žádá ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (za STAN), aby řešil problémy v teplárenství. Růst cen tepla brzy dopadne téměř na čtyři miliony zákazníků tepláren v České republice. V teplárenství podle sdružení dramaticky rostou ceny vstupů, což zdaleka neplatí jen pro ceny zemního plynu. Cena černého uhlí, které státní firma OKD prodává teplárnám, zdražila na trojnásobek. Některé teplárny mají cenu hnědého uhlí navázanou na velkoobchodní cenu elektřiny, a čelí proto násobnému zvýšení ceny paliva, přestože náklady těžby rozhodně tak rychle nerostou.

Velkých průmyslových firem, které mají energeticky náročnou výrobu, se zastropování netýká. České země od 19. století patřily k nejprůmyslovějším oblastem habsburské monarchie i k nejprůmyslovějším zemím v Evropě. Mně fakt připadá, že je snad záměrem vlády Petra Fialy zničit průmysl a ekonomiku této země, abychom přišli o poslední zbytky soběstačnosti a samostatnosti, abychom nekladli jako země a občané odpor proti centralizaci a diktátu Bruselu a Washingtonu. Vidíme, že obrovské množství firem kritizuje vládu.

Co jim podle vás vadí na této vládě nejvíce?

Kvůli vládě Petra Fialy, která je zodpovědná za extrémní zdražování energií a všeho, krachují firmy a propouštějí lidi. Podle průzkumu agentury Ipsos 25 % zaměstnavatelů už propouštět muselo, a každý třetí se k tomu ještě chystá. Z průzkumu mezi zaměstnavateli, který si nechala Hospodářská komora zpracovat, vyplynulo, že 27 % větších firem nad 500 zaměstnanců plánuje na podzim propouštět. Důvodem je opět enormní nárůst cen energií. Chce vláda zničit český průmysl a firmy a obživu lidí? Z průzkumů vyplývá, že inflaci označuje za silnou bariéru v podnikání téměř 60 % podnikatelů, u podniků nad 500 zaměstnanců jde pak o téměř 70 %.

Národní rozpočtová rada ostře kritizuje vládu kvůli schodkům v rozpočtu. Do konce desetiletí může podle ní zadlužení činit 55 % HDP. Souhlasíte s jejich námitkami?

Připomenu, že rada kritizovala i způsob sestavování rozpočtu, který počítá i s příjmy z mimořádného zdanění energetických firem, které zatím nejsou zakotveny v zákonech. Plánovanou výši schodku lze proto podle rady označit za spekulativní. Podle rady je sice vnější situace komplikovaná, přesto nelze rezignovat na pravidla sestavování rozpočtu. „Ignorování základních pravidel a principů tvorby rozpočtu povede ve střednědobém horizontu k zeslabení parlamentní kontroly veřejných financí, jakož i kredibility České republiky na mezinárodních trzích,“ varovala rada.

Vláda Petra Fialy zcela v rozporu s předvolebními sliby se chová rozpočtově naprosto nezodpovědně. A přestože má kvůli vysokým cenám energií, pohonných hmot, potravin a dalšího zboží a služeb z nepřímých daní minimálně o 127 miliard vyšší příjmy než v předchozím roce, dále stupňuje zadlužení naší země. Původně byl pro letošní rok schválen schodek v objemu 280 miliard korun, poté vláda navrhla jeho navýšení na 330 miliard korun a při jeho projednávání ve Sněmovně požadují vládní poslanci zvýšení schodku až na těžko uvěřitelných 375 miliard!

Na rok 2023 potom navrhuje vláda schodek ve výši 295 miliard korun, přičemž v něm počítá s příjmy v řádu 150 miliard z mimořádných daní, které ještě nebyly vůbec zákonem schváleny, což je také absolutně nepřijatelný postup! Na další dva roky pak navrhuje ministerstvo financí deficity v objemu po 250 miliardách korun, což by znamenalo za čtyři roky Fialovy vlády růst zadlužení státu zhruba o 1,2 bilionu korun!

A co ten nárůst zadlužení způsobený a plánovaný vládou Petra Fialy podle vás znamená?

Je to nepřijatelný hazard, který přivodí naší zemi obrovské sociálně-ekonomické problémy, ohrozí sociální jistoty občanů i vyplácení důchodů. Vláda tím způsobí další nárůst inflace a zdražování. Pro hnutí SPD je neustálé zvyšování deficitu veřejných financí naprosto neakceptovatelné, jsme zastánci vyrovnaného hospodaření státu, vyrovnaných či přebytkových státních rozpočtů.

Fialova vláda přišla tento týden s návrhem zákona na zdanění nadměrných zisků energetických firem a bank, tzv. windfall tax. Hrozí tak další zdražení služeb pro občany, jelikož je zákon ušitý horkou jehlou. Pro SPD je přijatelné, aby se zdanilo vyvádění u nás nezdaněných dividend zahraničními nadnárodními korporacemi do zahraničí. Je to až 300 miliard korun ročně. To ale Fialova vláda nenavrhuje. Naprosto nepřijatelné je pro SPD zvyšování daní českých občanům a českým firmám, které daní v České republice. Sto miliard korun, které vláda chce formou windfall tax na kompenzace zastropování cen energií obchodníkům lze ihned získat tím, že vláda v prvé řadě sníží neúčelné výdaje státu – nebude nakupovat nejdražší americké stíhačky za více než 100 miliard, ale že místo toho zmodernizujeme stávající Gripeny, stop navyšování počtu úředníků a byrokracie, zastavení Green Dealu EU, ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými, ukončení financování politických neziskovek atd.  

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Tento týden vznikl ve Sněmovně spor ohledně podpory zdravotně postižených občanů, ve kterém vláda opět smetla ze stolu váš návrh. Můžete jej představit?

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) odmítá podpořit zdravotně postižené lidi. Poslanci Fialovy vládní pětikoalice ve Sněmovně zamítli návrhy, které jménem SPD podala naše poslankyně Lucie Šafránková, aby se zvýšil příspěvek na mobilitu pro zdravotně postižené občany závislé na pomoci jiných osob, který je katastrofálně nízký. SPD podalo celkem tři varianty zvýšení na 2200 Kč měsíčně, na 1650 Kč, nebo alespoň 1100 Kč. Bohužel Fialova vládní koalice to odmítá. Poslankyně Lucie Šafránková podala jménem SPD také návrh, aby se v rámci státního rozpočtu o jednu miliardu korun ponížily zbytečně předimenzované odvody ČR do EU, a místo toho, aby se o tuto miliardu zvýšily výdaje na příspěvek na péči pro zdravotně postižené občany závislé na pomoci jiných osob, na sociální dávky osobám se zdravotním postižením a na platy zaměstnanců úřadů práce a sociálních pracovníků.

Což jsou všechno rozpočtové položky, které asociální Fialova vláda nemilosrdně seškrtala. Místo pomoci našim potřebným občanům posílá Fialova vláda miliardy Ukrajincům a na Ukrajinu…

Evropská unie přichází s novým balíkem sankcí proti Rusku, také odtamtud zakazuje dovoz oceli či dřeva. Je to podle vás smysluplný nátlak na Rusko?

Je to jako střelit se do vlastní nohy. Souhlasím s naším spojencem Viktorem Orbánem, že sankce poškozují především nás. Jak známo, tak Rusko má nyní rekordní příjmy, a naopak lidé ve střední a východní Evropě nemají na energie. To je postavené na hlavu. A ve stavebnictví vám každý řekne, že cena dřeva šla obrovsky nahoru. Kdyby aspoň naše vláda či potentáti z Bruselu dohodli nějakou cenově srovnatelnou kompenzaci. Pořád platí, že jsme proti sankcím, které poškozují nás. A prosazujeme jednání o míru.

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí

Vládní koalice SPOLU premiéra Petra Fialy se rozhodla, že nepostaví vlastního prezidentského kandidáta. Co si o tom myslíte?

Je to další absolutní zoufalství Fialovy vlády. Nikdo z prezidentských kandidátů totiž nechce otevřenou podporu Fialovy vládní koalice, protože by to byl polibek smrti, jelikož lidé této vládě už nevěří. Takže vláda ve finále jednostranně podpořila tři sluníčkářské prounijní kandidáty – Pavla, Nerudovou a Fischera, kteří nemají žádné zkušenosti ve vysoké politice.

Ale pozor. Jestli se opozice nesjednotí, tak to může v dvoukolové volbě dopadnout tak, že se Fialova pětikoalice až v druhém kole plně spojí s jedním jim názorově blízkým kandidátem proti kandidátovi opozice. A v druhém kole, které je o názorových kompromisech, to pak může pro konzervativně a vlastenecky smýšlející občany dopadnout špatně.

Prounijní a liberální názory zastávající hnutí ANO zatím kandidáta nepředstavilo.

Jediným relevantním vlasteneckým kandidátem na prezidenta ČR je Jaroslav Bašta nominovaný SPD – disident, politický vězeň v době normalizace (vězněn 2,5 roku), signatář Charty 77, ministr, poslanec, diplomat (velvyslanec ČR v Rusku, velvyslanec ČR na Ukrajině), spisovatel, archeolog. Nikdy nebyl členem KSČ, plynně hovoří anglicky, německy a rusky, a 40 let je ženatý s jednou ženou.

Ostatní kandidáti, kteří se účastní voleb a mají zajištěnu účast ve volbách, podporují tak či onak agendu globalistů.

Váš výrok na adresu předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), označil v úterý mandátový a imunitní výbor hlasy poslanců vládní koalice a ANO za nevhodný. Disciplinární řízení ale výbor nezahájil...

Nic špatného  jsem neřekl, a mám ve všem pravdu. Takže peskování za pravdu? Reagoval jsem na arogantní rady paní Pekarové Adamové z TOP 09, aby si jako řešení drahých energií lidi vzali dva svetry navíc a aby si s vysokými zálohami na energie poradili sami. Ať se lidé sami podívají na to, co jsem řekl:

Co říkáte na projekt ministerstva vnitra, aby byli anonymně monitorovaní lidé, kteří jsou nespokojení se současnou situací v České republice?

Ministr vnitra Rakušan ze STAN nám vrací něco ve stylu kádrování, prověrek a posudků na pracovištích jak z dob komunismu. Ministerstvo vnitra pod ministrem vnitra Vítem Rakušanem vypracovalo nový dokument, z kterého vyplývá, že se mezi pracovníky státní správy objevuje nespokojenost s ekonomickou a politickou situací v zemi. Jedním z návrhů ministerstva je „anonymizovaný monitoring nálad ve státní a veřejné správě a následně včasná identifikace osob, které mohou šířit antisystémové nálady.“ Takže se nám znovu vrací špiclování a posudky jak z dob bolševismu. Snad se nedočkáme toho, že ti, kteří nechtějí vládu Petra Fialy, budou souzeni za protistátní činnost. Byl by to paradox, protože činnost proti našemu státu podle mého názoru vyvíjí vláda Petra Fialy.

Veřejným prostorem zahýbala další korupční kauza vládnoucích politiků v Brně. Jak se na to díváte?

Připadá mi to pořád dokola. Jak jsme se dočetli, tak politici ODS a ANO jsou stíháni v další nové korupční kauze a někteří z obviněných jsou již ve vazbě. Policie mluví o organizovaném zločinu. Jde o manipulace při rozdělování městských bytů v Brně. Po obrovském korupčním skandálu a organizovaném zločinu ve vládním hnutí STAN Víta Rakušana kolem veřejných zakázek pražského dopravního podniku, tak jde o další letošní velkou korupční kauzu.

Hnutí SPD jako jediná parlamentní formace nemá NIKOHO stíhaného, obviněného ani odsouzeného za korupci a jako jediní prosazujeme odvolatelnost politiků a jejich přímou osobní, hmotnou a trestní odpovědnost. Proto jsme trnem v oku politikům ostatních stran a s nimi spřaženým médiím, kteří neustále SPD pomlouvají a špiní. Politický boj SPD za práva a lepší životy všech našich slušných občanů pokračuje a nevzdáme to!

A úplně na závěr mám jednu pozitivní novinku. Po velmi úspěšných komunálních volbách, kde SPD před dvěma týdny získalo více než 3× více zastupitelů než minule (celkem 492 zastupitelů), a prezident nás označil jako jednoho z vítězů voleb, byla v pátek oznámena první vládní koalice s SPD ve velkém městě – budeme ve vedení Děčína. A jednání o koalici s SPD ve vedení měst a obcí nyní probíhají v dalších městech a obcích.

Hnutí SPD ostře odsoudilo vojenské útoky Ázerbájdžánu na Arménii, přitom premiér Fiala prezidenta útočícího státu vítal na Hradě. Co na to říkáte?

Ano. Bohužel vláda Petra Fialy tak neučinila a používá dvojí metr. Hnutí SPD stojí pevně na straně křesťanské Arménie, která je dlouhodobě cílem útoků sousedních turkických převážně muslimských států a která byla během období první světové války obětí brutální genocidy ze strany Turecka, při které bylo vyvražděno na dva miliony Arménů. Turecko dodnes tuto genocidu popírá.

Navíc pouští imigranty do Evropské unie, která vnější hranice Evropy nehájí. Vlna migrantů pak směřuje do naší země. EU, NATO a naše vláda se paktuje s našimi nepřáteli, kteří islamizují Evropu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Výborný

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…