Novinky od sousedů od doktora Čarnogurského: Už se mluví o tom, kdy Matovič skončí

09.01.2021 20:52

ROZHOVOR Bývalý slovenský premiér bilancuje rok 2020, který nepovažuje za přelomový, hodnotí jak Matovičovu slovenskou vládu, tak i tu Babišovu, kterou považuje za momentálně stabilnější. Upozorňuje na precedens, kdy se majitelé restaurací na Slovensku úspěšně vzepřeli státním restrikcím. Vakcinaci vítá, očkovat se určitě nechá.

Novinky od sousedů od doktora Čarnogurského: Už se mluví o tom, kdy Matovič skončí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ján Čarnogurský

Anketa

Jaký trest navrhujete pro podniky a živnostníky, kteří mají otevřeno navzdory zákazům?

hlasovalo: 14311 lidí

Pane Čarnogurský, úvodem téma minulého týdne. Bývalý policejní prezident SR Milan Lučanský zemřel ve vazební věznici. Jsou různé teorie, proč se tak stalo, co o tom soudíte?

Já vím jenom tolik, že pan Lučanský byl obviněn z korupce. Zajímavé na tom je nesporně to, že jednu takovou zprávu, kterou pak ministerstvo spravedlnosti dementovalo, jsme už zaznamenali asi před dvěma týdny, kdy se měl Lučanský údajně pokusit o sebevraždu poprvé. Ale o těch důvodech můžeme jen spekulovat.

Pojďme se tedy věnovat roku 2020 a jeho hodnocení. Některými bývá označován jako ,,annus horribilis“, hrozný rok. Z medicínských, ekonomických, společenských a psychologických důvodů. Může být pro Česko a Slovensko tím, čím byly pro společný stát roky 1929, 1938, 1939 či 1968? Vnímáte ho jako přelomový letopočet?

Ne, to si nemyslím. Máme tu pandemii, ale pandemií bylo už v historii Evropy mnoho. Jistěže se nerozšířily tak plošně jako dnes koronavirus vinou globalizace, ale často to stálo mnohem více životů a utrpení než v současné době covid. A dějiny nezaznamenávají nějaké zásadní změny před příchodem pandemie a po ní.

SERIÁL PL.CZ: ROK S COVIDEM A TEN PŘÍŠTÍ

Někdo v tom současném stavu spatřuje dokonce i pozitiva, že hledáme nové cesty, nutí nás to přemýšlet nad novými nápady, startuje to třeba i rychlejší rozvoj vědy atd. Souhlasíte s tímto pohledem?

Já si myslím, že rozmach vědy je z toho historického hlediska zcela druhořadý. Pro mě jsou tím číslem jedna co do mezinárodních vztahů – války.

Operuje se s termíny ,,strach“ a ,,solidarita“. Který z těchto pocitů letos převážil? Strach ze smrti, strach z covidu, strach o své blízké? Nebo solidarita se staršími a nemocnými, o které mluví premiér Babiš? Solidarita dobrovolnictví, pomoci, šití roušek apod.? Teď v Česku převažuje napětí a nervozita. Jak je to na Slovensku?

Já bych řekl, že velmi podobně, ale to je zkrátka způsobeno přirozenou únavou, protože to období všemožných omezení a obav či strachu je už příliš dlouhé.

Vždyť v březnu či v dubnu jsme koronavirus zvládali velice dobře, protože lidé byli tvárnější a ochotnější se podřídit těm restrikcím, zatímco dnes tady sledujeme v podstatě válku, kterou slovenské vládě vyhlásily restaurace a kavárny, které prostě otevřely – a přestaly respektovat ta nařízení.

Do jaké míry změní rok 2020 to, čemu můžeme říci lpění na majetku a pohodlném životním stylu? Lze hovořit o příklonu k duchovnějšímu či alespoň skromnějšímu životnímu stylu?

Já si myslím, že opravdu ta duchovní sféra bude z toho jistým způsobem profitovat a nabude na významu a ten skromný životní styl určitě bude rovněž slavit úspěch – samozřejmě zdaleka ne u všech.

Ale vidíme, že koronavirus ohrožuje všechny bez ohledu na to, jestli jsou chudí, nebo bohatí. To znamená, že ten společenský status bohatých zase nebude hrát až takovou roli.

Jsme podle vás připraveni na případné další měsíce restrikcí? Udrží se v případě tohoto scénáře disciplinovanost lidí?

Já si myslím, že v podstatě jsou to kompromisy, které buď přijmeme, nebo se zachováme tak jako ti majitelé restaurací v Bratislavě a v Košicích, kteří se vzepřeli státu, a stát si s tím neví rady, nemá páku na to, aby to mocensky prosadil.

A to je zásadní informace, protože restauratéři sice vyhrají nad slabým státem, ale bude to mít za následek další nárůst nakažených, což bude muset opět řešit stát, respektive Matovičova vláda.

To jste mi nahrál na další otázku – jak podle vás obstála, pokud jde o boj s covidem, Matovičova „roušková vláda“?

Tak začala poměrně dobře, ale ona vlastně pokračovala v tom, co už v březnu začala Pellegriniho vláda. Je pravda, že byla jmenovaná v rouškách, takže to vaše označení je příznačné.

Slovensko mělo tehdy ta čísla velmi příznivá, bylo tu skutečně jen málo případů koronaviru.

Pak ale vinou ne právě dobré komunikace premiéra Matoviče ve vztahu k veřejnosti vláda začala ztrácet důvěru lidí, což stále pokračuje. A ztrácí rovněž autoritu.

Takže se už veřejně diskutuje a spekuluje, kdy Matovič rezignuje na post předsedy vlády, a dá se očekávat, že ten kabinet se určitě nějakým způsobem transformovat bude, patrně včetně té výměny na místě premiéra.

Pane Čarnogurský, jak hodnotíte počínání české vlády v čele s Andrejem Babišem?

Tak jak sleduji poměry v Česku, tak si myslím, že jsou určitě méně dramatické než tady u nás na Slovensku. A pokud vím, tak hnutí ANO je v průzkumech stále na prvním místě.

Co sleduji, to jsou čísla nakažených v Česku, která jsou poměrně vysoká, ale já bych řekl, že to souvisí s tím, že Česko je prostě orientované více na Západ, máte tam o hodně větší fluktuaci třeba z Německa či z Rakouska, to na Slovensku tolik není. Tady je přece jenom větší šance se izolovat od ostatních zemí, vy to máte v tomto směru těžší.

V souvislosti s nejrůznějšími restrikcemi proti šíření covidu lidé poskytují soukromá data státu. Neobáváte se jejich zneužití?

Víte, pro mě to není novinka, protože za časů komunismu držela ta data StB, aby mohla manipulovat s lidmi, takže už tehdy jsem věděl, že si musím dávat velký pozor. Takže já jsem na to v podstatě zvyklý.

Ale po pravdě řečeno, ten vývoj techniky je tak rychlý, že ta data získá snadno někde jinde, když je odmítnete dát.

Takže to sledování lidí tady bude, a uvidíme zápas lidí, kteří si to nebudou chtít nechat líbit.

Spojujete vítězství nad covidem se začínající vakcinací?

Já osobně se nechám očkovat prostě proto, že věřím lidem, kteří tomu rozumějí, a ti tvrdí, že to je ten hlavní trumf v boji s covidem.

A na druhé straně samozřejmě vidíme, že je to obrovský byznys farmaceutických firem, které na té současné situaci vydělávají snad nejvíce ze všech. Ale to nezměníme.

Pane Čarnogurský, jsme na prahu nového roku 2021. Co byste popřál?

Já mám dvě přání: za prvé aby se podařilo tu epidemii udržet v nějakých rozumných číslech, která budou dále klesat.

A za druhé je to trochu z jiného soudku – přeji si, aby nový americký prezident Joe Biden nenadělal více škody než ten současný, tedy Donald Trump.

Bude hodně záležet na vztazích USA s Ruskem a Čínou, to znamená na té vzájemné komunikaci, kterou musí Biden zvládnout – a přál bych si, aby se našly nové cesty, jak omezit zbrojení, a tím pádem snížit i napětí ve světě.

Rozhovor vedl Tomáš Procházka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: .

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…