Petr Bystroň hlásí situaci z Německa a navrhuje: Každému uprchlíkovi bych dal 15 tisíc eur, když odejde. A to byste se divili...

11.02.2016 9:37

ROZHOVOR Předseda bavorské zemské organizace Alternativa pro Německo (AfD) Petr Bystroň považuje nynější výroky bavorského premiéra Horsta Seehofera o vládě bezpráví v Německu pouze za snahu vytvářet dojem, že ještě existují části unie CDU-CSU, které vidí věci jako většina lidí a nenásledují Merkelovou slepě do propasti. Český rodák by migrantům nejdříve snížil sociální dávky na absolutní minimum a pak by vyplácel jednorázovou prémii ve výši 15 tisíc eur těm, co by se vrátili zpět.

Petr Bystroň hlásí situaci z Německa a navrhuje: Každému uprchlíkovi bych dal 15 tisíc eur, když odejde. A to byste se divili...
Foto: Kubinska & Hofmann
Popisek: Petr Bystroň, poslanec Bundestagu za AfD.

Bavorský premiér Horst Seehofer uvedl před pár dny v rozhovoru pro list Passauer Neue Presse, že v Německu není v současnosti stav práva a pořádku. Právo a pořádek prý přestaly panovat ve chvíli, kdy kancléřka Angela Merkelová otevřela loni v září hranice pro uprchlíky. Teď jde prý o vládu bezpráví. Jaký ohlas mezi politiky a ve veřejnosti jeho prohlášení vyvolalo?

Tak to už je běžný jev, že CSU se dopracuje po týdnech a měsících k postojům, které zastává AfD už dlouho. Že nás Merkelová dostala do stavu bezpráví, je normálním lidem jasné už dlouho, dokonce už je to vše potvrzeno i několika posudky předních právních znalců, mezi nimi i bývalého člena ústavního soudu Uda Di Fabia. Zajímavý je spíše ten paradox, že Seehofer jakožto předseda CSU kritizuje vládu Angely Merkelové, v níž sedí jeho vlastní ministři. To je přece kouzelné.

Co ten jeho výrok znamená? Vyhlášení otevřené války Angele Merkelové?

Je to pouze snaha předstírat jakousi aktivitu na poli, které pokrývá AfD, a aspoň částečně vytvářet dojem, že ještě existují části unie CDU-CSU, které vidí věci jako většina lidí a nenásledují Merkelovou slepě do propasti. Kdyby to ale myslel Seehofer vážně, tak už by dávno musel tu koalici opustit.

Je vůbec reálné si slibovat nějakou změnu od blížících se zemských voleb v Bádensku-Württembersku, Sasku-Anhaltsku a Porýní-Falci? Ptám se proto, že jste se nechal slyšet, že kancléřka skončí ve funkci v polovině března, hned po těchto volbách. Ale to by musela CDU utržit volební debakl a předvolební průzkumy ničemu takovému nenasvědčují.

Jak to, že ne? Ve všech zemích CDU ztrácí procenta oproti minulým volbám, naopak AfD je stále silnější. Počkejme si na výsledek voleb. Já už jsem zažil leccos, i Gerharda Schrödera, jak po prohraných volbách prohlašoval, že on vlastně vyhrál a že zůstává kancléřem. Ale teď opravdu nevidím možnost, jak ty na obzoru rýsující se volební výsledky „prodat“ jako úspěch CDU.

Kancléřka jednala v pondělí s předsedou turecké vlády Ahmetem Davutogluem s cílem „zatlačit na Turecko“, aby bralo vážně plán na řešení uprchlické krize domluvený loni s představiteli Evropské unie. Je dohadování s Tureckem tou správnou cestou, jak ji řešit?

No, nezdá se vám podivné, že Merkelová jedná raději s Tureckem, než by se zasadila v Řecku o to, aby tato země chránila vnější hranice EU? Vždyť Řekové jsou členy EU, podepsali Schengenskou dohodu – to by měla být priorita té tak opěvované společné evropské politiky, než začneme vyjednávat s třetími zeměmi.

Není to jen tak, že „chytré“ Turecko vyinkasuje miliardy eur – mluví se o tom, že mu ty tři nepostačí – Evropská unie s ním obnoví jednání o vstupu a Turecko získá bezvízový styk s unijními zeměmi, zatímco pro „hloupé“ Německo, resp. „hloupou“ EU, to nic nepřinese?

Samozřejmě, že z toho bude Turecko profitovat. Ale ne proto, že by bylo samo o sobě „chytřejší“ než Německo nebo celá Evropská unie. Posílit pozici Turecka je v geostrategickém zájmu USA. Jde to ruku v ruce s oslabováním vlivu Ruska v tom regionu a současně to vede k destabilizaci Evropské unie. Jak jste si jistě všiml, Merkelová nejednala s Davutoglem o nějaké ochraně hranic, ale o vytvoření bezpečných migračních tras do Evropy. To je pravý opak ochrany hranic.

Bylo by dobré, konečně si uvědomit, že Angela Merkelová již několik měsíců aktivně podporuje masivní migrační vlnu do Evropy všemi jí dostupnými prostředky a zároveň sabotuje veškeré snahy, tuto vlnu zastavit. Vždyť bavorská zemská vláda již dvakrát nabídla spolkové vládě, že bude kontrolovat hraniční přechody z Rakouska svými policejními jednotkami. Spolkové ministerstvo vnitra to dvakrát odmítlo. To znamená, že spolková vláda chce, aby do Německa nadále proudilo několik desítek tisíc migrantů denně – a to zcela nekontrolovaně. A to i přesto, že už tak do Evropy pronikli atentátníci z Paříže, násilníci z Kolína a podle bezpečnostních složek také tisíce militantních islamistů. Já nevím, jestli nám všem je jasná váha této skutečnosti a zhoubné konsekvence, které toto počínání bude mít pro celou Evropu v příštích letech.

Má si Německo něco slibovat od toho, že vláda kancléřky Merkelové rozšiřuje seznam bezpečných zemí, od jejichž občanů nemíní azylové žádosti přijímat, naposledy o Alžírsko, Tunisko a Maroko?

To je jenom populistické gesto, které má odpoutat pozornost od jádra problému. Hranice jsou nadále otevřené. Do Evropy proudí několik tisíc migrantů denně. Velká část z nich absolutně nekontrolovaně. Šéf policie na úseku hranic u Pasova, který jsem opakovaně navštívil, mi potvrdil, že 70 procent migrantů na hranicích Německa tvrdí, že najednou ztratili pas. To prosím poté, co provandrovali půlku Evropy a prošli několika hranicemi. Podle normálních platných zákonů by ti policisté nikoho bez platného cestovního dokumentu neměli pustit do země. To je logické, že? Ale oni je naopak posadí ještě v Rakousku do autobusu a odvezou si je do Německa. Dělají jim takový shuttle-service. A na konci dne pak zanesou čísla všech takto přivezených migrantů do tabulky, která má titul „statistika ilegálních překročení hranic“.

Za loňský rok vydaly německé úřady přibližně 200 tisíc oficiálních rozhodnutí o vyhoštění cizinců, uskutečnilo se jich jen 20 916. Nedaří se kvůli zdravotnímu stavu, ale častěji kvůli „ztrátě“ dokladů z domovské země. Tato neschopnost německých úřadů vypořádat se s vyhoštěnými cizinci láká do země další přistěhovalce. Lze s tím vůbec něco dělat?

Počet odsunů je dalším důkazem nevůle tyhle věci řešit. Počet migrantů se v roce 2015 oproti roku 2014 zešestinásobil. Takže pokud by odsuny zůstaly na stejné úrovni, musel by se jejich počet také zešestinásobit. A to pouze aby zůstal na stejné úrovni jako v roce 2014! Místo toho se pouze zdvojnásobil, takže efektivně tady zůstává stále více lidí, kteří by měli být odsunuti. Tolik fakta k současné situaci. Samozřejmě, že by se to dalo poměrně jednoduše řešit. Ale není na to politická vůle.

Jaké řešení byste tedy navrhl?

Ti migranti se chovají naprosto ekonomicky. Jdou do Německa, protože k tomu dostali pobídku. To je třeba využít a dát jim pobídku opačným směrem. V praxi by to znamenalo dvě věci. Nejdříve snížit sociální dávky na absolutní minimum, aby pro ně přestalo být atraktivní zůstávat v Německu. Zároveň bych každému, kdo by se v průběhu stanovené lhůty přihlásil zpět v táborech UNHCR v regionu, ze kterého přišel, vyplatil jednorázovou prémii ve výši 15 tisíc eur. To bychom se asi nestačili divit, jak rychle by to stěhování národů probíhalo zase opačným směrem.

To je trochu cynické, nemyslíte?

Cynické by to bylo, kdyby se opravdu jednalo o lidi, kteří prchají před akutním ohrožením života. Ale jak již dříve uvedl například Václav Klaus anebo teď nedávno profesor univerzity v Oxfordu Paul Collier, ti migranti odcházejí vesměs ze zemí, kde jsou již v bezpečí. Collier dokonce uvedl, že Německo nejenže nezachránilo ani jednoho z nich, ale že je zodpovědné za všechny, kteří na cestě zahynuli. Takže spíš je cynické ty lidi lákat do Evropy a zneužívat je jako masu pro dosažení geopolitických cílů.

Nabídnout jim slušné návratné mi naopak připadá velmi velkorysé a humánní řešení. Ve většině zemí na světě si za tu částku můžete zařídit slušnou živnost, koupit půdu pro zemědělství nebo střechu nad hlavou.

Vaše strana se jmenuje Alternativa pro Německo. Má vůbec Německo šanci na to, aby rozhodovalo o nějaké alternativě své budoucnosti, když ta se jeví už jen jako závislá na nezadržitelné lavině? Vždyť jak se zbavit toho milionu a půl migrantů, jak zabránit přijít dalším milionům, jak přinutit migranty k dodržování německých zákonů, jak toho docílit za zachování politické korektnosti, která v EU kouká z každého rohu?

Samozřejmě ve vaší otázce je velmi závažné jádro: do jaké míry je v Německu lid ještě suverénem? Už teď Merkelová provádí zásadní rozhodnutí zcela mimo parlament, a jak je vidět na návštěvě Turecka, i bez konzultací s kolegy z EU. Za poslední měsíce vláda několikrát porušila platné zákony, ba dokonce ústavu. Z toho bezpráví se samozřejmě hlavně nám, kteří jsme si zažili komunismus, dělá úzko. To je zásadní problém.

Jak zamezit dalšímu přílivu migrantů, to je marginálie, kterou během málo týdnů byly schopné vyřešit státy jako Maďarsko či Austrálie velmi jednoduše a efektivně. To by byla pro Německo hračka – kdyby k tomu tady byla politická vůle.

Sobotní demonstrace na více místech Evropy pod taktovkou Pegidy jsou hodnoceny kvůli menší účasti jako zklamání, což platí i pro Německo. Proč se Němci více nezapojili, není to tak, že je migrační hrozba trápí méně, než by se někdy podle médií a některých politiků mohlo zdát?

Myslím, že Pegida to nezvládla čistě organizačně. Ta poslední demonstrace nebyla obyvatelstvu známa. A už vůbec ne ta plánovaná mezinárodní dimenze. To je třeba náležitě zkomunikovat. Na to ale Pegidě chybí jak logistika, tak finance. Taky je možné, že si zvolili špatné datum, kdy se spousta lidí chystala spíše na karneval nebo jela na dovolenou. V několika zemích jsou školní prázdniny.

Migrace je v Německu stěžejní téma, které opravdu hýbe celou společností. Určitě to nebylo nezájmem společnosti. Průzkumy veřejného mínění potvrzují, že více než 70 procent všech obyvatel si v souvislosti s přílivem migrantů dělá vážné starosti.

A není to tedy nakonec tak, že většina z nich se ztotožňuje s názorem zvláštního zástupce OSN pro mezinárodní migraci Petera Sutherlanda, že Angela Merkelová je hrdinkou, že zaslouží pochvalu za zásadový postoj k uprchlíkům, zatímco někteří evropští politici ve zkoušce z lidské slušnosti propadli?

No, z pohledu OSN si Angela určitě pochvalu zaslouží. Ta organizace už několik let požaduje zesílení migračních proudů do Evropy. Takže pokud našla zalíbení v této práci, asi by měla aspirovat na nějaký post u OSN. Zatím je ale ještě pořád kancléřkou Německa a přísahala pracovat pro blaho obyvatel Německa. Tady z toho jejího počínání lidé moc nadšení nejsou.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…