Podvody, korupce, plýtvání. Dotace plodí zlo. Europoslanec Mach ostře nejen k Čapímu hnízdu

23.03.2016 14:14

ROZHOVOR Zrušil by všechny dotace a za ušetřené peníze by raději lidem snížil daně. Vládní partneři hnutí ANO – ČSSD a lidovci – prý debatu o Čapím hnízdě moc nemusí. Babišova strana má totiž velkou popularitu a oni s ní chtějí dále vládnout, myslí si europoslanec a předseda Strany svobodných občanů Petr Mach. Pozastavuje se také nad tím, že ministru financí byla odpuštěna pokuta za údajná pochybení při realizaci dotačního projektu.

Podvody, korupce, plýtvání. Dotace plodí zlo. Europoslanec Mach ostře nejen k Čapímu hnízdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý europoslanec Petr Mach (Trikolóra)

Policie a kontrolní orgány EU v současné době prověřují kauzu Čapí hnízdo. Kdy měli zaměstnanci firem od Andreje Babiše, podle deníku Dnes i dalších médií, vyčlenit jednu společnost tak, aby se stala malou či střední firmou a dosáhla na dotace z EU, konkrétně na sumu okolo 50 milionů Kč. Po získání těchto peněz, se po nějaké další době zmíněná „malá“ firma znovu začlenila do Babišových společností. Jednalo se tak prý o dotační podvod. K čemuž nyní přináší důkazy celá řada médií. Dokonce deník Právo se měl podle Novinek.cz  bavit i s původní majitelkou statku, který se přestavěl na Čapí hnízdo, jež jednala o prodeji přímo se zaměstnanci Agrofertu… Jaký máte na celou kauzu názor vy sám?   

Dotace plodí zlo – podvody, korupci a plýtvání. Pokud dotace pobírají ti nejbohatší, je to navíc zvrhlé. Recept Svobodných je celkem jednoduchý – zrušit všechny tyto podnikatelské dotace a o ušetřené peníze snížit lidem daně.

Je podezření, že ministr financí získal machinací podporu ve výši 50 milionů korun a navíc je Andrej Babiš zároveň garantem a také „dohlížitelem“ nad bezproblémovým dotačním procesem v ČR, je to podle vás dostatečným důvodem pro svolání mimořádné schůze Sněmovny? Proč, podle vás, s tím vedení ČSSD váhalo, když lidovci se celkem bez problémů připojili k požadavku opozice na svolání schůze?

Dotační podvod by měl být tématem pro policii a státní zastupitelství. Je to ale i politické téma, protože pan Babiš je jako příjemce dotací a ministr financí v jedné osobě v obřím střetu zájmů. Tak se nedivím, že poslanci chtějí vysvětlení. Poslanci ČSSD a lidovců však debatu příliš nepodporují, protože nechtějí dráždit Babiše, jehož politická strana má podle průzkumů vysokou podporu voličů a v předčasných volbách by je mohla převálcovat.

Andrej Babiš se svou armádou právníků může s nejvyšší pravděpodobností vyvrátit podezření z trestného činu. A ten možná ani nespáchal podle českých zákonů. Co už ale je téměř nevyvratitelné, podle všech těch získaných důkazů médií, je fakt, že se jednalo o vychytralý trik, jenž by neměl mít ve slušné politice místo. Nemohlo by to dopadnout například tak, že by Andrej Babiš odešel z ministerského postu a vláda by fungovala dál? Domníváte se, že je to za současné situace v hnutí ANO vůbec možné?

Je naivní si myslet, že by Babiš chtěl odejít z vlády, aby byl klid. Ministr financí rovná se ANO. I kdyby se Babiš stáhnul do pozadí, stejně bude ovládat vládu nepřímo. Navíc pan Babiš má důvěru podstatné části voličů. Kriminální stránka věci by samozřejmě měla být vyšetřena. Mně to sice připadá jako podvod, ale na mně nezáleží, záleží na právnících a policii. Pokud jde o politickou stránku, dokud budou chtít lidovci a sociální demokraté s Babišem vládnout, budou ho u moci držet.

Naopak všichni politici za ANO nyní shodně tvrdí, že nelze nikoho obviňovat, pokud případ není ještě řádně vyšetřený a že se jedná o politický boj. I ředitel Transparency International David Ondráčka si ale myslí, že je to ze strany příznivců hnutí ANO jen pouhá výmluva. Kdo má tedy vlastně pravdu?

Vypadá to, že Andrej Babiš spáchal dotační podvod, aby získal 50 milionů korun ze státního rozpočtu. Je to na úkor daňových poplatníků a také na úkor důchodců, kteří jsou ze státního rozpočtu placeni. Z hlediska práva samozřejmě musíme na pana Babiše pohlížet jako na nevinného, dokud nebude za podvod odsouzen. A třeba nikdy odsouzen nebude. Ale jako občané máme právo si na jeho počínání dělat názor. Někdo mu dál věří. V mých očích je Babiš bezskrupulózní filuta, který neváhá různými triky, lobbováním a podvody kdykoliv získat prospěch na úkor ostatních občanů.

Pokud by případ s Čapím hnízdem proběhl skutečně tak, jak ho popisují mnohá média, tedy, že se účelově vytvořila malá či střední firma jen aby získala dotaci a pak se zase znovu včlenila do velké firmy, jak by měl ministr Babiš zareagovat? A co by měl pak udělat předseda vlády?

Měl by tu dotaci vrátit a měl by zaplatit pokutu, která mu byla původně za „nesrovnalosti“ vyměřena. Měl by se dobrovolně vzdát všech státních zakázek a odstranit ze zákonů výhody, které jeho firma má, jako je povinné přimíchávání řepkového oleje do nafty. Jen tak může být důvěryhodný.

Je poněkud podivné, že na případ s Čapím hnízdem nepřišly už kontrolní orgány ministerstev či implementačních pracovišť, která vyřizování dotací mají na starosti. Podle informací, jež dnes média zveřejňují, pozemky pod areálem byly původně od Babišových firem, v projektu se angažovali jeho zaměstnanci a v nově vytvořené firmě měli pracovat i jeho rodinní příslušníci. Majitelem byl vlastník anonymních akcií… Pokud by se ale ani na tyto nesrovnalosti nepřišlo, sám ministr financí několikrát veřejně prohlásil, že se jedná o jeho úspěšný projekt… Čím si tento nezájem  kontrolních institucí vysvětlujete, když řada jiných žadatelů byla i za bezvýznamné administrativní prohřešky v minulosti velmi tvrdě pokutována?  

Někdo, kdo má známé, holt dotaci dostane. Jiní ne. Někomu, kdo má známé, jsou pokuty odpuštěny. Jiným ne. Pan Babiš vždy měl známé na důležitých politických postech.

Prezident Miloš Zeman se k případu vyjádřil, že ho příliš nezajímá, protože se jedná „jenom“ o podezření na zpronevěru za miliony, nikoliv za miliardy, a dokonce přijal Babišovo pozvání na Čapí hnízdo. Tedy jednoznačně ho podpořil i před vyšetřením celého případu. Co k tomu říci? 

Je to jednoduché politikaření. Miloš Zeman si nechce před příští prezidentskou volbou naštvat voliče, kteří věří Babišovi.

Podle některých médií prý z celé situace vychází i předpoklad, že Miloš Zeman se už delší dobu více vzdaluje od ČSSD a přibližuje spíše k Andreji Babišovi. Do jaké míry a za jakých podmínek je možné, že by se vzájemně do budoucna podpořili? Tedy – prezident pomůže získat Babišovi voliče v parlamentních volbách a naopak vicepremiér, pokud mu kauza Čapí hnízdo „nezlomí vaz“, Zemana opět nominuje nebo silně podpoří v prezidentských volbách? Může to tak být?

Miloš Zeman už nepotřebuje ČSSD. Prezident se už nevolí v parlamentu. Potřebuje jen podporu masy voličů. Na to mu stačí kritika islámu a nepsaná dohoda o neútočení s Babišem. Ani Babiš nebude chtít v prezidentské volbě pohořet se svým kandidátem, tak pro něj může být lepší dobře vycházet se Zemanem.

Ve světovém žebříčku vnímání korupce v jednotlivých zemích si Česko podle posledních průzkumů výrazně polepšilo a posunulo se o 20 míst dopředu. Myslíte si, že se jedná o oprávněný vzestup? A co nám tady ještě chybí za kontrolní mechanismy či instituce, které by zabránily korumpování politiků nebo vysokých státních úředníků?

Korupce se nedá měřit jako teplota teploměrem. Oni se dotazují vzorku lidí, jestli si myslí, že je korupce méně, nebo více. Já jsem pragmatik a vím, že dokud budou existovat dotační programy, jako ten, na který dostalo podporu Čapí hnízdo, bude také korupce existovat. Proto chceme podnikatelské dotace zrušit a raději ulevit lidem na daních.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

13:55 „Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

Předseda SPD Tomio Okamura vyzval Babiše, aby ještě před volbami sdělil voličům, zda chce v případě …