Politický analytik a pedagog: Co je na Západu vlastně tak úžasného, že určité lidi vábí jako hlas sirén...

08.11.2017 21:47

ROZHOVOR „Andrej Babiš chce podporovat malé firmy, když jim pomocí EET a jiných byrokratických nesmyslů ztrpčuje život, jak může? Tomu opravdu nevěří ani on sám! Po zavedení EET jsem si všiml, že spousta malých rodinných krámků zanikla. Zanikají i další malé firmy, dokonce i restaurace!“ kritizuje v rozhovoru ParlamentníchListů.cz kroky budoucího premiéra politický analytik a pedagog Václav Janoušek (SPO). „Babišova vláda bez důvěry“ by podle něj rozhodně vládnout neměla.

Politický analytik a pedagog: Co je na Západu vlastně tak úžasného, že určité lidi vábí jako hlas sirén...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Diskuse na téma 17. listopad 1989 – První krok do Evropy. Konala se při příležitosti 25. výročí 17. listopadu 1989

Jste spokojen s tím, jak dopadly sněmovní volby? Co vás překvapilo, potěšilo a co vás zklamalo?

Spokojenost necítím. Do parlamentu postoupila jediná vlastenecká strana – SPD Tomia Okamury. Ostatní vlastenecké a protiimigrační strany vyšly naprázdno. Dalo by se to pochopit, pokud by všichni vlastenecky naladění občané volili SPD, ale za těchto okolností považuji 10,64 % za hubený výsledek.

Překvapila mě jednoznačnost vítězství ANO. Toto vítězství jsem samozřejmě očekával, ale ne až v takové výši – čekal jsem zhruba 25 procent pro ANO.

Potěšil mě propad ČSSD. Ještě víc by mě těšilo, kdyby se ČSSD vůbec nedostala do parlamentu, ale to se samozřejmě nedalo očekávat. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se před časem vyjádřil, že strana se musí orientovat na městské liberální voliče. Rovněž dlouhodobý program ČSSD se nese v duchu globalismu a multikulturalismu. Ale to nejsou hodnoty, o něž by stál typický sociálnědemokratický volič, obyčejný člověk, dělník, lékař, učitel apod. Tito lidé stojí o sociální jistoty nejenom ve smyslu materiálním, ale i ve smyslu kulturně společenském. Stojí o to, aby jejich život plynul v klidu a podle bezpečných, zaběhnutých schémat. Nestojí o tisíce muslimských migrantů, kteří se odmítají přizpůsobit našim kulturním zvyklostem a místo toho se snaží zavádět svoje právo a svoje představy o společenském uspořádání. Nestojí ani o to, aby nad jejich rodinami visel Damoklův meč Barnevernetu, nebo aby jejich dítě bylo od malička seznamováno se sexuální problematikou a aby se dětem vnucovala představa, že si můžou sami zvolit svoje pohlaví z nějakých šestadvaceti možností. Právě takové hodnoty ČSSD reprezentovala a proto zaslouženě propadla.

Zklamalo mě, že se do parlamentu dostaly strany TOP 09 a STAN. Velmi jsem si přál – a do poslední chvíle i doufal – že do Parlamentu neprojdou. Bohužel, jako obvykle rozhodla Praha a tyto strany prošly.

Vládu sestavuje Andrej Babiš a mluví o menšinové vládě doplněné o experty. Prezident Miloš Zeman dokonce připustil, že by Babiše mohl nechat vládnout i bez důvěry. Bylo by to vůbec pro naši politiku „zdravé"?

Vláda bez důvěry by vládnout neměla. To by dlouhodobě neprospělo nikomu a ničemu.  Pro Andreje Babiše bude ale velmi obtížné důvěru pro jeho menšinovou vládu získat. Podle mého názoru by měl vzít do vlády SPD a snažit se o podporu KSČM. Nicméně v politice probíhají naprosto nepředvídatelné procesy, takže v tuto chvíli pokládám všechny možnosti za otevřené.

Pozorovatelé a novináři spekulují o tom, že se Andrej Babiš bude chtít vypořádat s neochotou politických stran jít s ním do vlády útokem na pozice lidí z ODS, KDU-ČSL nebo ČSSD v klíčových úřadech a firmách. V tomto ohledu je často zmiňován energetický obr ČEZ, v němž měla dosud rozhodující slovo sociální demokracie. Může mít tato úvaha reálný základ?

Nedivil bych se, kdyby k tomu opravdu došlo. Minimálně změnu mocenských poměrů v ČEZu považuji za velmi pravděpodobnou. Divil bych se, kdyby tuto mimořádně významnou a důležitou společnost měli ovládat lidé ze strany, která se stala prakticky marginální stranou. A něco podobného lze očekávat i v dalších firmách a úřadech.

Ten dědek je zpět, napsal Tomáš Cikrt o Miloši Zemanovi. A další odpůrci prezidenta začínají pochybovat, že Jiří Drahoš je schopen Zemana porazit. Sociolog Jan Hartl upozorňuje, že nyní Zeman kvůli sestavování vlády bude moci hrát roli „moudrého vladaře", který vyvádí zemi z krize. Vyhraje Zeman prezidentské volby - už s ohledem na to, že se tvrdí, že do boje o Hrad vstoupil vážný kandidát Mirek Topolánek?

Prezident Zeman má nejvyšší šanci na vítězství v prezidentských volbách a já si to samozřejmě velice přeji. Jiří Drahoš by byl, obávám se, naprostá katastrofa. Jiří Drahoš si například přeje přesunutí univerzity George Sorose z Budapešti, odkud ji vyhánějí, do Prahy. George Soros je přitom známý jako sponzor všech možných převratů a barevných revolucí ve světě, podrývá jednotlivé země tím, že v nich finančně podporuje všemožné politické neziskovky, které se stávají často tak mocnými, že de facto vytvářejí paralelní vládu. Podporuje rozvrat a chaos všude na světě, podporuje islámskou migraci do Evropy i agresivní feminismus a homosexualismus. To chce prezidentský kandidát Drahoš, mimochodem jeden z protagonistů Výzvy proti strachu a lhostejnosti? Pokud ano, je tedy zřejmé, že vyhraje opět prezident Zeman, který všechny tyto „hodnoty“ odmítá a spolu s ním je odmítá i většina českého národa.

Ať bude Babiš vládnout v jakékoliv podobě, co by měl v naší zemi rozhodně pozvednout? Ve své knize vizí toho napsal spoustu. Třeba jak chce zlepšit infrastrukturu, zavádět výrobu s přidanou hodnotou, optimalizovat státní finance, podpořit učňovské a technické školství, bojovat s korupcí, podporovat malé firmy...

Andrej Babiš chce podporovat malé firmy, když jim pomocí EET a jiných byrokratických nesmyslů ztrpčuje život, jak může? Tomu opravdu nevěří ani on sám. Po zavedení EET jsem si všiml, že spousta malých rodinných krámků zanikla. Zanikají i další malé firmy, dokonce i restaurace. Přitom drobné, malé a střední podnikání je páteří nejenom ekonomiky České republiky, ale páteří národa jako takového. Touto páteří opravdu nejsou obří nadnárodní korporace, dusící naši ekonomiku a náš národ.

Podpora učňovského a technického školství nezní špatně. Je samozřejmě třeba podporovat technické vzdělání, už od základních škol podporovat výuku přírodovědných předmětů a zvyšovat prestiž těchto produktivních oborů. Bohužel, v posledních letech se jako houby po dešti vyrojily desítky naprosto nepotřebných humanitních oborů, jejich absolventi jsou zcela nepoužitelní v praktickém životě a nechají se zaměstnat v různých neziskovkách a nevládkách bohatě dotovaných různými těmi Norskými fondy, západními velvyslanectvími a Open society „neziskovkami.“ Boj s korupcí…. hm, to je už hodně obehraná písnička. Bojem s korupcí se zabýval snad už i Platón. Tak opravdu nevím, jaké inovace chce pan Babiš do boje s korupcí přinést. Doufám jen, že to nebude nějaký další protikorupční geniální nápad Karla Janečka.

Tomio Okamura stále hovoří o svých návrzích na zavedení obecného referenda; častokrát s úmyslem dosáhnout vypsání referenda o setrvání v EU. Je možné, že Okamura nakonec tento plán prosadí? Již teď ale proevropští aktivisté bijí na poplach, že je to začátek konce našeho členství v EU. Měl byste z toho radost?

Jsem všemi deseti pro zavedení obecného referenda. Pevně doufám, že Tomio Okamura v této věci udělá, co bude moci, nicméně příliš nevěřím v úspěch tohoto projektu. To, že proevropští aktivisté bijí na poplach, je zcela pochopitelné. Je poměrně značně pravděpodobné, že by český národ rozhodl o našem vystoupení z EU, protože z Bruselu přichází jen samé ptákoviny. O bruselských byrokratech se hovoří jako o odkladišti naprosto zbytečných politiků, které v jejich domovských zemích nechtějí. Co se týče eura, pevně věřím a doufám, že se v dohledné době u nás nezavede a potom že se rozpadne en bloc.

Za předpokladu, že by ve vládě byl Okamura a komunisté, případně by vládu podporovali a měli vliv ve Sněmovně, byla by ohrožena pozice Česka jako součásti Západu? Lidé kolem médií či TOP 09 totiž vypouští poznámky v tom smyslu, že v takovém případě by si agenti ruských tajných služeb mohli rovnou otevřít kancelář na Ministerstvu obrany...

Ano a taky by si na Ministerstvu vnitra mohli otevřít kancelář ruští poradci a při pravidelných spiritistických seancích by činovníci ministerstva mohli vyvolávat duchy poradců Makarova, Lichačeva a Bojarského.

Proč vlastně pořád musíme být něčeho součástí? Je opravdu takové štěstí být součástí Západu? Západu, který– jen tak namátkou – bombardoval v roce 1999 bezbrannou Jugoslávii, který bombardoval Libyi v roce 2011 a z prosperující země učinil černou díru terorismu, rozvrátil Irák a dopustil se dalších a dalších zločinů? Co je na tom Západu tak úžasného, že určité typy lidí vábí jako hlas sirén, aniž by si uvědomovali, že je vábí do záhuby?

Byl zmíněn návrh na postátnění České televize (ČT) a Českého rozhlasu. Nyní se vybírají koncesionářské poplatky a Sněmovna řídí tyto organizace přes jí volené rady. Tomio Okamura by ale rád převedl obě instituce přímo pod stát. Znamenalo by to ohrožení demokracie, jak někteří tvrdí? Nebo je například jen nutné v ČT rozbít různá bratrstva, která tam údajně skrytě řídí především zpravodajství a publicistiku?

Co je probůh demokratického na tom, že Česká televize je sice takzvaně veřejnoprávním médiem, ale není státní a její vysílání je silně tendenční ve prospěch zejména TOP 09? Samozřejmě by bylo logické, kdyby Česká televize - už podle názvu - byla státním médiem a řízená a kontrolovaná státními subjekty.

Ve volbách dostala napráskáno TOP 09, Miroslav Kalousek již nebude jejím předsedou. Je vám ho líto? A co by se nyní mělo stát se sociální demokracií?

Ne, není mi líto pana Kalouska, ani TOP 09. Naopak, je mi líto, že TOP 09 vůbec prošla do Sněmovny. Je to strana, s níž nemám shodu prakticky v ničem.

Co se týče sociální demokracie, tak tato strana by si měla uvědomit, kdo jsou její voliči. Jsou to lidé práce – dělníci, řemeslníci, lékaři, učitelé. A rozhodně by měla podporovat i drobné, malé a střední podnikání – již ony zmíněné malé rodinné krámky na vesnicích, drobné prodejny a opravny, soukromé ordinace (pozor, ne ordinace vlastněné nějakou velkou firmou, nýbrž přímo dotyčným lékařem), malé restaurace apod. Toto je ta pravá sůl země. Představitelé strany by si měli uvědomit, o jaké hodnoty tito lidé stojí, jaké jsou jejich starosti, potřeby a touhy. Napovím jim – zaměření těchto lidí opravdu nekoresponduje s linií neomarxistické tzv. liberální levice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jen tak odložit? To nejde. Rajchl se nebál říct, že Vrbětice nesedí

4:44 Jen tak odložit? To nejde. Rajchl se nebál říct, že Vrbětice nesedí

Zásadní nedostatek ve věci konce vyšetřování vrbětické kauzy nalezl právník a šéf strany PRO Jindřic…