Poslanec z ANO a úspěšný podnikatel: Vystoupit z EU? To bychom pak mohli leda sbírat houby a okusovat kořínky!

07.11.2017 22:20

ROZHOVOR „Jaký by mělo smysl získat do vlády schopné, čestné a pracovité lidi, kdyby ti potom stejně nic nemohli prosadit a zabývali by se jen nějakými procesními věcmi namísto toho, aby řešili zásadní systémové záležitosti,“ konstatoval nový poslanec a majitel velmi úspěšné mezinárodní firmy Brano Group a.s. s 2,5 tisíci zaměstnanci Pavel Juříček (ANO) k ustavení menšinové vlády bez patřičné podpory.

Poslanec z ANO a úspěšný podnikatel: Vystoupit z EU? To bychom pak mohli leda sbírat houby a okusovat kořínky!
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Poslanec Pavel Juříček

Povolební jednání se rychle rozběhla a nyní sestavuje vládu Andrej Babiš snad už ve třetím kole s lídry ostatních stran, výsledek je ale zatím nejistý. ODS ho tvrdě odmítla, Piráti také, KDU-ČSL spíše nechce, ČSSD se bojí, TOP 09 a STAN se zásadně od šéfa hnutí ANO distancují... Do vlády se naopak těší Tomio Okamura, komunisté by zřejmě kývli na tichou podporu v opozici. Nyní Babiš mluví o menšinové vládě doplněné o experty. Pozorovatelé hádají, že by ho Miloš Zeman mohl nechat vládnout i bez důvěry. Jaké řešení při sestavování vlády si přejete vy sám?

Pokud se nepodaří sestavit smysluplnou koalici anebo získat důvěryhodnou podporu od některých stran v nově vzniklé Poslanecké sněmovně, tak nás čekají jen opakované volby. Je špatně, že strany, se kterými se dost prolínáme v programech, nechtějí vzít na sebe odpovědnost. Pokud by menšinová vláda ANO nezískala patřičnou podporu, bylo by to o ničem. Jaký by mělo smysl získat do vlády schopné, čestné a pracovité lidi, kdyby ti potom stejně nic nemohli prosadit a zabývali by se jen nějakými procesními věcmi namísto toho, aby řešili zásadní systémové záležitosti. Jenom takový služební zákon se musí rychle změnit, protože ten zablokoval řadu dalších opatření. Například Bohuslav Sobotka přijal na Úřad vlády v poslední době 400 lidí, takže teď má téměř 700 zaměstnanců. S takovou byrokracií se přece musí něco udělat…

Ať bude Babiš vládnout s kýmkoliv, na co by se měl v naší společnosti v prvé řadě zaměřit? Ve své knize vizí toho napsal spoustu. Chce zlepšit infrastrukturu, zavádět výrobu s vyšší přidanou hodnotou, optimalizovat státní finance, podpořit učňovské a technické školství, bojovat s korupcí, podporovat malé firmy... A spoustu dalších praktických věcí. Které konkrétní kroky byste navrhoval vy?

No, říct to ve zkratce je dost obtížné, protože ten bordel, omlouvám se za to slovo, který je na některých úřadech, je nekonečný. Jen na Ministerstvu průmyslu a obchodu jsme navrhli asi takových 16 základních změn, kterým by MPO mělo projít pro svou lepší funkci. Teď sepisuji podobný materiál i pro Ministerstvo dopravy. Abychom dospěli k nějakým řešením, musí se změnit služební zákon, zákon o kompetencích, zákon o liniových stavbách, atd.  V mnoha patrech různých odvětví se musí změnit základní systém, více podpořit aplikovaný vývoj, vzdělanost v určitém směru, vrátit důležitost oborům učňovského a technického školství, a tak bych mohl dál a dál pokračovat.

Několik renomovaných českých ekonomů – I. Švihlíková, M. Šichtařová, M. Zelený (expert vyučující i na univerzitách v USA a v Japonsku) – tvrdí, že Česko se stalo jen montovnou západní Evropy, kdy produkuje předevšín jen výrobky s nižší přidanou hodnotou, což se pak projevuje na životní úrovni velké části naší společnosti. Kritizují i stav, kdy zahraniční mateřské společnosti vyvádějí z naší republiky miliardy eur na dividendách. Myslíte si to také, a co by se s tím dalo dělat?

Já především s těmi experty, které jste jmenoval, zásadně nesouhlasím. Myslím si, že nemají konkrétní představu o současné situaci v našem průmyslu, prostě vůbec ty poměry neznají. Vždyť v případě tak poloviny našich firem nemůže být o primitivních montovnách vůbec řeč. Už se více let používají velmi moderní strojní zařízení a různé vyspělé technologie. Takovou rétoriku kdysi zavedl bývalý ministr Říman, ale to jsou nesmysly, já jsem hrdý na český průmysl, co se nám v něm podařilo od 90. let dokázat. A to není jen v našem Branu a.s., já znám stovky firem, kde jsou na tom stejně nebo i lépe.

Co je ale pravdou, že neexistuje u nás dost firem, které s konečným kvalitním produktem jdou přímo na světový trh a získávají tak od zákazníků daleko vyšší zisky než při kooperacích (při částečné spolupráci s jinými firmami při výrobě finálního produktu). Příčinu toho ale musíme hledat v minulosti, v roce 1948, kdy jsme se odtrhli od západního světa a tady doma jsme si pěkně zahnívali. I tak ale odmítám názory, že jsme jen druhořadou montovnou Západu.

Ohledně vyvážení kapitálu z republiky začalo už Ministerstvo financí něco dělat. Nejedná se jen o dividendy, se kterými toho stejně moc neuděláte, nýbrž i o využívání různých patentů, odvádění poplatků, třeba za využívání IT techologií, a tak dále. Není to záležitostí několika měsíců, spíše více let. Je ale třeba si uvědomit, že se jedná v mnohých případech i o standardní oběh financí v rámci obchodování v Evropské unii, s čímž jsme přece už před více lety souhlasili. Musí se však tomu dát rozumný rozměr.    

V souvislosti s předchozí otázkou – jste také zastáncem dovozu pracovních sil z Ukrajiny i z jiných, chudších evropských států, když u nás chybějí především dělnické profese? Odborům se to hrubě nelíbí, jelikož tu prý vznikne velká, údajně nekalá konkurence pro české zaměstnance, kteří budou muset opět pracovat za velmi nízké mzdy. Co vy na to?  

To je naprostá lež, protože zahraničním zaměstnancům se většinou platí stejně vysoké mzdy jako našim lidem. V určitých profesích máte dané tarifní platy-třídy a pod ty se nejde, tak to alespoň chodí v solidních firmách. Samozřejmě tím neříkám, že to někdo nemůže obcházet. Já sám zaměstnávám 23 Ukrajinců, převážně vysokoškoláků, kteří mají stejné platy jako čeští pracovníci. Jsem tedy pro transfer rozumného počtu zahraničních zaměstnanců, protože ta nehybnost v českém průmyslu podporovaná odbory, kdy nejsme schopni plnit rozšířené objednávky našich zákazníků, určitě nevede k dalšímu rozvoji.

Vím, že na úřadech práce máme asi tak 300 tisíc čekatelů, jenže mezi nimi jsou lidé dlouhodobě nezaměstnaní, kteří už ztratili pracovní návyky a do práce se zrovna neženou, jelikož máme velmi měkký sociální systém. Oni tak nemají potřebu pracovat, zůstanou raději na podpoře, a také jsou tam evidováni uchazeči s velkými exekucemi, kteří raději vezmou práci načerno. Máme až příliš měkký sociální polštář...    

V médiích se opět objevily spekulace v souvislosti se sestavováním vlády, že by vám mohl váš stranický šéf nabídnout post ministra průmyslu a obchodu. Nakolik jsou tyto zvěsti pravdivé, a přijal byste tento post, jako majitel velké, velmi úspěšné mezinárodní firmy?

Mně to ještě nikdo oficiálně nenabídl. Spíš cítím tlaky od kolegů, od podnikatelů, dokonce mne vyzývali už i odboráři, ať to vezmu, ale konkrétní nabídku od pana Babiše jsem ještě nedostal.

A jestli bych to vzal? Pokud se nevytvoří vláda v nějaké solidní koalici nebo menšinová s tichou, ovšem smluvně deklarovanou podporou, tak by to nemělo smysl, to by byl jepičí život a do toho by se mi určitě nechtělo.

Někteří politikové se zasazují o zavedení obecného referenda, a to častokrát s úmyslem dosáhnout vypsání lidového hlasování i o setrvání v EU. Je možné, že Tomio Okamura k tomu nakonec dotlačí Andreje Babiše? Už teď proevropští aktivisté bijí na poplach, že je to začátek konce našeho členství v EU. Souhlasil byste s podobným referendem? Jinak se zdá, že euro Andrej Babiš nechce, stejně jako účast v tvrdém jádru EU. Zastáváte stejný názor?

Pro referendum jsem, ale ne ohledně členství v Evropské unii. My jsme otevřenou exportní ekonomikou, kdy jde 70 procent vývozu právě do zemí EU. Proč bychom si měli stavět takové nové exportní bariéry? Při našem vystoupení z Evropské unie bychom tady potom mohli tak sbírat houby a okusovat kořínky.

Ta informace o tom, že Andrej Babiš nechce do tvrdého jádra EU, je, domnívám se, poněkud zkreslená. Hnutí ANO tam chce, ale až potom, co by se eurozóna revitalizovala a prošla by zásadní reformou. Česká republika také nikdy neměla schopného a razantního premiéra, který by si v EU vybudoval určitý respekt, a který by tlačil na nutné reformy. Jen v Bruselu funguje obrovský makrocefalus 31 tisíc úředníků, kteří řeší zakřivení banánů, velikosti vajec, ale neuhlídali jižní státy od ekonomických problémů, ani nestanovili dříve jasná finanční pravidla, jejichž dodržování by pak účinně kontrolovali. Takové Řecko vlastně už zkrachovalo pětkrát a jede se dál. Právě proto ani česká veřejnost Bruselu moc nevěří, a to by se mělo reformami změnit. Přece takové ohromné týmy úředníků nemohou pružně reagovat na různé změny ve světové politice nebo i v ekonomické oblasti!    

Někteří politologové i komentátoři začínají nyní pochybovat, že zatím upřednostňovaný Jiří Drahoš bude nakonec schopen Miloše Zemana porazit v blížících se prezidentských volbách. Například sociolog Jan Hartl upozorňuje, že současný prezident bude moci hrát roli moudrého vladaře, který vyvádí zemi z krize během sestavování vlády, což mu u veřejnosti opět přinese pozitivní body. Vyhraje tedy Miloš Zeman prezidentské volby? A přejete mu to vy sám, anebo byste dal přednost jinému kandidátovi?

Každý člověk má své silné a slabé stránky. Bystrost mozku pana Zemana, který stále dokáže v politice vhodně taktizovat a vytvářet různé strategie, je obdivuhodná. Na druhé straně se obávám, že jeho fyzická schránka už další volební období nemusí vydržet. Koho budu já osobně volit, to si nechávám pro sebe, to je moje „svaté“ právo.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…