Pravda o naší závislosti na plynu. Zástupce malých podnikatelů udeřil na Fialu

07.10.2022 21:55 | Rozhovor

„Můžete horem dolem říkat, že tady bují socialismus a dělají si z nás dobrý den. Jako v 80. letech dělali soudruzi v ÚV KSČ všechno ve prospěch Sovětského svazu, tak současní kašpaři dělají vše ve prospěch vedení levicové Evropské unie a levicové vlády,“ říká předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek. Cítí se deprimován z toho, kam se česká společnost řítí - a vede ji prý Evropská unie, němečtí zelení socialisté a servilní česká vláda.

Pravda o naší závislosti na plynu. Zástupce malých podnikatelů udeřil na Fialu
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Radomil Bábek, předseda Podnikatelských oborů

„Já osobně se jako zástupce malých podnikatelů cítím velmi deprimován a mám velký pocit zmaru. Je to situace, kterou se přiznám, za posledních třicet let nezažil. Naposledy jsem měl takové pocity bezmoci a zmaru v době svého mládí, kdy tady vládli komunisté, měli jsme tady sovětská vojska a já měl pocit, že tady snad ani nechci žít. Když přišel rok 1989 a já pomáhal zakládat Občanské fórum v České Lípě, říkal jsem tehdy své mladé ženě, se kterou jsem vychovával děti, že jestli se to nepovede, tak odtud musíme utéct,“ popsal redakci s tím, že je ze současné situace nešťastný.

„Drtivá většina společnosti je hluchá a slepá. Můžete horem dolem říkat, že tady bují socialismus, že si z nás dělají dobrý den a stejně, jako v 80. letech dělali soudruzi v ÚV KSČ všechno ve prospěch Sovětského svazu, tak současní kašpaři dělají vše ve prospěch vedení levicové Evropské unie a levicové vlády. A lidé se tomu ještě smějí,“ podivil se Bábek. Připomíná mu to slepotu a hluchotu socialismu, kdy člověka podráždilo nejvíce, pokud mu někdo otevřel oči. „V tu chvíli byl člověk nositelem špatných zpráv a vyváděli jsme, proč tady jsou Rusáci. Ptali se nás, proč nám vadí,“ řekl a podotkl, že obyčejné lidi irituje, pokud jsou vyvedení z klidu a rovnováhy.

„Mám pocit zmaru, jsem deprimován, kam se česká společnost řítí a neřítí se tam sama. Vedou či vlečou nás tam ti, kdo vedou současnou Evropskou unii, němečtí zelení socialisté a servilní česká vláda. Jsem z toho strašně špatný,“ poznamenal.

Na vině je německá vláda a vedení Evropské unie

Podle něj jde o politicko-filozofický, sociální a společenský problém v tom, jaký politický režim se buduje v Evropské unii a ve státech Evropské unie - socialismus: „Na vině je i Angela Merkelová a německé vlády, dneska Scholz (Olaf, německý kancléř, pozn. red.), Macron (Emanuel, francouzský prezident, pozn. red.) a další a další. Na vině jsou levicoví progresivisté, kteří už 15 až 20 let pořádají svůj pochod institucemi a získávají větší a větší vliv, ačkoliv jich je ve společnosti zlomek. Tedy levice, která nenápadně prorůstá společností jako rakovina, je tím největším viníkem,“ uvedl Radomil Bábek.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí
Předseda Podnikatelských odborů upozornil na další aktuální problémy jako drtivá inflace. „S tím souvisí energetická krize a ceny energií, jde o spojené nádoby. Neoznačil bych za jediného viníka současnou vládu, to by bylo nespravedlivé. Primárně za to může německá vláda, vedení Evropské unie a samozřejmě za inflaci ve velké míře může předchozí vláda Andreje Babiše. Co vytýkám této vládě je, že nedělá nic, aby snížila ceny energií a inflaci. Jediné, co dělají, je, že rozdávají peníze a dále zadlužují zemi,“ sdělil.

Nelíbí se mu ani plán, který představil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, podle kterého by mělo dojít k zastropování cen plynu na 80 procent nejvyšší roční spotřeby malých a středních podnikatelů za posledních pět let. Bábek odmítá, aby vláda podnikatelům něco rozdávala – zastropování cen bude muset totiž zaplatit z rozpočtu. „Nechceme, aby nám dávala něco, na co v současné době není zbytí. Vláda musí zachraňovat ty, kdo doplatili na její nečinnost a na kvazi zelenou politiku Evropské unie a Německa. To, co tato vláda musí udělat, je zastavit růst cen energií a vrátit je zpět na původní hodnoty. My nejsme energeticky závislí na ruském plynu, ať nelžou, že za všechno může Putin a válka. Putin je lump a Rusko je teror, ale nemůžou za naši energetickou krizi,“ zdůraznil.

Pomoc v katastrofální situaci

„Mně se ten nápad se zastropováním pro malé a střední podniky nelíbí a mohu jen konstatovat, že v současné době je nutné, aby vláda pomohla těm, koho svojí nečinností dotáhla do velkých problémů. Ale my nechceme, aby nám vláda něco dávala. Nápady, že budou rozdávat miliardy ve prospěch občanů, malých podniků nebo i pro velké firmy, považuji za zvrácené. Rozdávání peněz nikdy ničemu nepomohlo. Nyní je nutné pomoci těm, které vláda dostala do katastrofální situace, jako jsou sklárny, pekárny a tak dále,“ vysvětlil Bábek.

Nejvíce by menším podnikatelům a živnostníkům pomohl vládní zásah právě do energií – tedy politika, která bude jejich ceny snižovat, nikoliv zvyšovat. Zastropování cen považuje za pouhý marketingový trik, která může do jisté míry občanům i podnikatelům pomoci, ale jen velmi málo. Nakonec totiž vše zaplatí Češi na daních. Zastropování podle něj také ještě více zadlužuje stát. „Je nutné, aby vláda vytvořila takové prostředí, aby čeští výrobci energie, které máme dostatek, na rozdíl od Němců mohli prodávat energii za rozumnou cenu se ziskem. Aby nemuseli přeprodávat elektřinu přes lipskou burzu a nemuseli platit emisní povolenky. Aby mohly fungovat uhelné zdroje elektrické energie a aby mohly přejít na uhlí, mazut či na lehký topný olej například teplárny, které musí spotřebovávat plyn, protože je k tomu před lety přinutila Evropská unie,“ doporučil.

Po vládě žádá, aby vytvořila prostředí pro standardní ceny elektřiny. Připomněl také, že když došlo k prudkému nárůstu cen pohonných hmot, vláda reagovala populisticky tím, že vyhlásila kontroly, jestli nemají čerpací stanice zbytečně vysokou marži. Bábkovi není jasné, proč probíhaly kontroly, když ceny benzínu vzrostly o 20 až 30 procent, zatímco ceny elektrické energie stouply o 500 i 600 procent, ale vláda marže nekontroluje. „Náklady na výrobu elektřiny se nezvýšily nijak enormně, takže někde na cestě od výroby k zákazníkovi museli exponenciálně zvýšit marže, tedy zisky. Kdo má ten zisk? Výrobce, obchodník nebo distributor?“ zeptal se.

Nejsem závislí na plynu tolik, jak tvrdí vláda

Snížení cen energií považuje za univerzální lék. Bábek řekl, že tím se zkrotí inflace, klesnou ceny potravin, protože jejich výroba nebude tak náročná a klesnou i ceny bydlení. Avšak odmítá, že by se Česká republika měla dohodnout s Ruskem na dodávkách plynu. „S teroristou se za žádnou cenu nevyjednává. Chápu, že co říkám, bude pro někoho nepopulární a nepřijatelné vyjádření, ale já mám tento názor, protože vidím situaci s plynem v kontextu. My nejsme závislí na plynu tak, jak se nám snaží vláda předestírat. Nemáme výrobu závislou na plynu, jen asi z pěti procent. Horší je to v teplárenství, ale ani tam to není dramatické. Nejhůře jsou na tom výrobci nebo producenti, kteří mají provozy závislé na plynu mnohem více – skláři, pekaři, chemické závody a podobně,“ vysvětlil.

„Kromě toho, že je potřeba hledat zdroje plynu, by se především vláda měla snažit hledat cesty, jak zrušit naši závislost na plynu. Pokud chce vláda pomáhat, ať pomůže těm, kdo jsou na plynu skutečně závislí. Pomoci jim přebudovat jejich plynové spotřebiče, kotelny na jiný zdroj – elektřinu, mazut či lehké topné oleje. K tomu mohou sloužit bezúročné půjčky a další projekty,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

20:20 „Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

Blží se dvacáté výročí vstupu ČR a dalších zemí do EU. V europarlamentu už se konalo slavnostní zase…