Předák Mladých křesťanských demokratů o Halíkově aféře s homosexuály i gay orgiích na Prague Pride, muži uprostřed análního styku. A uprchlíci a hořící auta...

14.08.2015 14:30

ROZHOVOR Mladí křesťanští demokraté ve spolupráci s Hnutím pro život pořádají již tradiční Pochod pro rodinu, jež se uskuteční v sobotu od 12:30, to je v době kdy probíhá pochod hrdosti homosexuálů Prague Pride. Záštitu nad Pochodem pro rodinu převzali mimo jiných místopředsedy vlády Pavel Bělobrádek a kardinál Dominik Duka. Místopředseda MKD Jan Gregor se vyjádřil k věcem týkajícím se rodiny i homosexuálů. I k aféře Tomáše Halíka.

Předák Mladých křesťanských demokratů o Halíkově aféře s homosexuály i gay orgiích na Prague Pride, muži uprostřed análního styku. A uprchlíci a hořící auta...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod hrdosti homosexuálů Prague Pride 2014

Co říkáte tomu, že farnost Tomáše Halíka se měla zapojit do Prague Pride? A co říkáte reakci kardinála Duky, který to zakázal?

Představa, že by součást programu Prague Pride, ač by se jednalo o cokoli, byla pořádána na církevní půdě, se jeví jako nepředstavitelná. Jedná se o akci, která jasně propaguje hodnoty, které jsou v příkrém rozporu s učením Katolické církve. Proto naprosto chápeme důvody, které vedly kardinála Duku k využití svého práva zakázat obě akce v Akademické farnosti. Jistě musíme rozlišovat, existují homosexuálové, kteří se se svou sexuální orientací narodili, je třeba k těmto lidem přistupovat s citem, ovšem zároveň je třeba dodat, že pokud jsou to praktikující křesťané, katolíci, nemohou žít ve svazku s partnerem. Tak to prostě je. Takové je učení církve (a všech dalších monoteistických - i drtivé většiny ostatních - náboženství) odjakživa. Ale pak vždy znovu zazní odkaz na slova papeže Františka „Kdo jsem já, abych je soudil“, ovšem pak již nikdo neříká, jak ta slova pokračovala dále, tedy v aplikaci na homosexuála, „který hledá Pána a má dobrou vůli“ .

Dále papež František v případě argentinského návrhu zákona umožňujícím homosexuální sňatky, tehdy ještě jako kardinál Bergoglio, pronesl, že schválení navrhovaného zákona „by bylo reálnou a závažnou antropologickou regresí“. Intuitivně si pamatujeme pouze to, co se hodí. Navíc zde homosexuály nikdo nesoudí. Kardinál pouze nechce, aby na církevní půdě probíhaly akce festivalu, v jehož rámci se propagují třeba vícečetné svazky, na akce zvou letáčky s muži uprostřed análního styku, popřípadě se otevřeně jedná o orgie, kam jsou účastníci zváni s dodatkem „ochranné pomůcky s sebou“. O tom, co se děje občas v průvodu, nemluvě...

Osobně mě zaráží již samotný název akce. Být hrdý/pyšný, nevím...  Již samotný postoj „být  hrdý či pyšný“ na svou sexuální orientaci mi připadá poněkud zvláštní. Jste pyšný na svou sexuální orientaci? Přijde mi, že jde spíše o nemístný exhibicionismus a nevhodné politizování věci tak intimní, jako je sexualita.

Co říkáte snahám uzákonit adopci dětí homosexuály?

Prosazování adopce dětí, tedy přesněji možnost osvojení biologického dítěte registrovaného partnera by v důsledku znamenala ztrátu exkluzivity manželského svazku. Současná legislativa totiž tuto variantu umožňuje pouze manželským párům. Proto tedy, pokud se tento legislativní návrh podaří příznivcům (spoluautorem návrhu zákona je spolek PROUD, participující na Prague Pride) prosadit, znamenalo by to v důsledku zrovnoprávnění s manželstvím. Zároveň by ovšem došlo k diskriminaci nesezdaných heterosexuálních párů, kteří nemají společně děti. V jejich případě by možnost osvojení biologického dítěte partnera nebyla dále umožněna. 

Dělá podle vás současná vláda dost věcí pro rodinu?

Několik dobrých prorodinných opatření se současné vládě podařilo. Je ovšem zábavné, že jen díky nejmenšímu koaličnímu partnerovi, tedy KDU-ČSL. Jako jediná vládní strana má také propracovaný prorodinný program, na rozdíl od koaličních partnerů, kdy v jednom případě jde o čistě oligarchické hájení vlastních zájmů. V případě socialistů je to jednoduché: rodinou je všeobjímající stát. Proto také můžeme vidět velmi podivné nápady některých jejich představitelů.

Jaké?

KDU-ČSL se zatím podařilo prosadit několik zásadních změn, jedná se především o zvýšení slevy na dani na druhé dítě o 200 korun měsíčně a další dítě o 300 korun měsíčně. Postupně se bude zvyšovat o 300 korun a 600 korun, od roku 2016 a o 500 a 900 korun od roku 2017. Zároveň prosadila snížení DPH na nenahraditelnou dětskou výživu. Velmi nutné je především reformovat důchodový systém. KDU-ČSL připravuje zavedení spravedlivého důchodu pro oba manžele prostřednictvím sdílení vyměřovacího základu pro výpočet důchodu. Naprosto zásadní otázkou, která bude pro mnoho lidí nepopulární, je změna důchodového systém. Potřebujeme spravedlivější systém pro rodiny. Mnoha dalšími otázkami se v KDU-ČSL i Mladých křesťanských demokratech zabýváme, například tuto sobotu pořádáme konferenci na téma: „Perspektivy rodiny ve 21. století“.

Jak podle vás souvisí téma podpory tradiční rodiny s problémem masové imigrace do Evropy?

Podpora klasické rodiny s dětmi je také jedinou odpovědí na demografickou krizi. Tu za nás nevyřeší import imigrantů ze zemí třetího světa. Ti k nám jednak nechtějí (chtějí pochopitelně tam, kde mají příbuzné, kde se budou mít líp nebo kde znají jazyk  –  tedy do Velké Británie, zemí Beneluxu či Skandinávie) a jednak nechce drtivá většina společnosti je. Což – ať se nám to líbí nebo ne – dost zásadně limituje možnosti masové imigrace. Tedy alespoň pokud zde nehodláme mít nepokoje. Další věcí jsou vysoké, byť těžko přesně vyčíslitelné finanční náklady na integraci imigrantů z jiných kulturně-civilizačních okruhů.

A nakonec to nejzásadnější. Byť nepochybuji, že řada migrantů jsou lidé, kteří by mohli být pro naši zemi přínosem, zkušenosti prakticky všech zemí západní Evropy nás musí varovat, že integrace většího množství lidí z oblasti Blízkého východu či severní Afriky, je úkolem nad jejich síly. Končí to zpravidla ghetty, nepokoji a zapálenými auty. Je naivní si myslet, že všichni lidé jsou jako jakési přizpůsobivé rostliny, které mohu kdykoliv přesadit. Eritrejci v Čechách (stejně jako hypoteticky Češi v Eritreji), prostě budou mít problém se sžít se zvyklostmi hostitelské země. Někteří to mohou dokázat. Ale čím více jich bude, tím větší tendenci uzavírat se do ghetta budou mít. Taková je lidská přirozenost. I český student na výměnném pobytu v zahraničí zapadne do hostitelské společnosti rychleji, když je na univerzitě jediný Čech, než když je jich dvacet...   

Tedy ano, máme zde demografickou krizi. Ale řešit ji imigrací je nejen naivní, ale přímo nebezpečné. Pomozme raději vytvořit takové prostředí, aby se mladí lidé nebáli založit rodinu. Aby jim nebránily finanční důvody. A aby cítili, že rodina je institucí s prestiží, ne něco, kvůli čemu se na ně budou ostatní dívat skrz prsty.

Mladí křesťanští demokraté ve spolupráci s Hnutím pro život pořádají již tradiční Pochod pro rodinu, který se uskuteční v sobotu 15. 8. 2015 od 12:30 (sraz na rohu ulice Washingtonova a Politických věznů). Záštitu nad akcí převzal vedle místopředsedy vlády Pavla Bělobrádka také kardinál Dominik Duka, radní hl. m. Prahy Jan Wolf a poslanec Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský. Akce bude zakončena mší sv. v kostele sv. Jiljí od 13:15.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…