Předseda SPOZ: Máme výsledky analýzy naší volební porážky. A je to kruté

30.01.2014 10:41

ROZHOVOR „Hlavní příčinou porážky byly naše vlastní chyby,“ přiznává tři měsíce po předčasných volbách šéf SPOZ Zdeněk Štengl. Strana se podle jeho slov hodlá z chyb poučit a začít znovu. Příležitost k tomu prý bude, jak Štengl řekl ParlamentnímListům.cz, některé vládní strany se prý nakonec znemožní. Redakce se ale zajímala třeba o to, zda předseda zemanovců po volbách už mluvil s prezidentem Zemanem.

Předseda SPOZ: Máme výsledky analýzy naší volební porážky. A je to kruté
Foto: Archiv SPOZ
Popisek: Zdeněk Štengl, předseda Strany práv občanů - Zemanovci

Od předčasných voleb uběhly tři měsíce, jaká je teď nálada uvnitř SPOZ? Máte zpětnou vazbu z regionů?

Prohraná bitva není koncem, ani začátkem konce. Pro SPOZ je porážka ve volbách příležitostí pro nový začátek. My to ani jinak vnímat nemůžeme. Regiony oprávněně požadovaly analýzu volebního výsledku. Nyní ji mají a s jejími závěry až na výjimky souhlasí, chyby se nesmí opakovat. Od samotných členů cítím odhodlání pracovat dál, protože některé vládní strany se znemožní. Například ČSSD je pro smích, když se odpoutala od svých některých priorit. Voličům v oblasti restitucí a daní slibovali něco jiného. Pamatujete si na jejich billboardy?

Nechali jste si tedy analyzovat příčiny neočekávaně nízkého volebního výsledku? Jaké byly závěry?

Ano. Závěry této analýzy konstatují, že hlavní příčinou volební porážky jsou naše vlastní chyby. Výsledek analýzy je krutý, ale pravdivý a z chyb se určitě poučíme.

Plánujete nějaké změny, třeba ve vedení, řízení nebo v komunikaci s lidmi?

Změny ve vedení nelze naplánovat, o nich rozhodne sjezd SPOZ. Nedostatek komunikace s krajskými organizacemi, členy strany i širokou veřejností označila analýza za jednu z hlavních příčin volební porážky. Já osobně kandidovat nebudu, jelikož cítím vlastní vinu. Na nic se vymlouvat nebudu a nechci.

Víte už, kdy budete pořádat volební sjezd? Co od sjezdu očekáváte?

Těšíme se všichni na restart naší strany s novými osobnostmi ve vedení a s oživením programu, i když zásadní budou myšlenky Miloše Zemana. Sjezd se uskuteční 29. března 2014 a očekáváme od něj razantní start do supervolebního roku.

Prezident Miloš Zeman opakovaně řekl, že bude navštěvovat jako hlava státu sjezdy všech stran, které ho pozvou. Pozvete pana prezidenta?

Pochopitelně Miloše Zemana pozveme, je naším čestným předsedou. Prioritou SPOZ není a nebude nic jiného než podpora osoby pana prezidenta a prosazování jeho myšlenek, které jsou a budou základem programu naší strany.

Mluvil jste o výsledku voleb a příčinách neúspěchu i s Milošem Zemanem? Co na to řekl?

Ne. Pan prezident se v současné době nijak nepodílí na práci vedení strany, protože má mnohem důležitější starosti. Miloš Zeman v médiích řekl, že i on je vinen porážkou SPOZ ve volbách, ale já se s jeho názorem nemohu ztotožnit. Chyby je nutné hledat především v nás a uvnitř strany.

Když se dostaneme k dalším tématům, s jakými pocity jste sledoval povolební dění, situaci v ČSSD a dohadování koalice?

S jistými rozpaky. Ale vláda ještě nepožádala Parlament o důvěru a neznáme vládní prohlášení. A já osobně budu určitě respektovat těch tradičních sto dní hájení. SPOZ však není „myš, která by řvala na měsíc!“! Je však jasné, že strany či hnutí se opět odklánějí od svých slibů, např. šetření. Máte tu funkce navíc, chcete-li bez portfeje, to je úspora?

Prezidentu republiky podle průzkumů výrazně klesla popularita. Čím si to vysvětlujete?

Jsem si naprosto jist, že kroky pana prezidenta byly buď správné, nebo vynucené okolnostmi. Nemám pochyb, že to v nejbližší době bude jasné i veřejnosti. A možná dokonce i médiím.

Sociolog Jan Keller v souvislosti s kritikou obsahu vánočního poselství prezidenta Zemana řekl, že patří k naší politické kultuře spílat prezidentovi jak ve všední den, tak ve svátek". Očekával jste po loňském zvolení Miloše Zemana, že po nástupu do úřadu bude kritika tak častá a ostrá? Jsou to pořád ti zhrzení knížecí fanoušci, jak jste mi před časem v rozhovoru řekl?

Nejen, že jsem to očekával, byl jsem si tím jist. Jestli totiž někdo nesnáší kritiku, to jsou především naši novináři. Pamatujete? Třetímu ostrovu negativní deviace tleskal celý Vladislavský sál. To se přece neodpouští. A na naprosto negativní roli médií si stěžoval už Ferdinand Peroutka ve své knize Budování státu. Obávám se, že pokud se něco za těch devadesát let změnilo, pak k horšímu.

Jak se vám líbí složení nové vlády? Vidíte tam ze svého pohledu nějaká problematická jména? Případně v čem?

Tato vláda je výsledkem voleb a není možné zpochybňovat vůli občanů. I když tento levopravý, nebo pravolevý slepenec v čele s Babišem, nikoliv Sobotkou a obrovskými střety zájmů nemůže mít logicky budoucnost. Každá nová vláda si však zaslouží sto dní hájení.

Co Andrej Babiš jako ministr financí? Máte z něho obavy, jak někteří vaši členové varovali před volbami?

Pokud někdo z našich členů před čímkoliv varoval, je to výhradně jeho věc. Žádné oficiální prohlášení zemanovců v tomto smyslu neexistuje. My jsme chtěli zastavit Miroslava Kalouska a „jeho vládu“, a to se podařilo. Myslím si však, že Česká republika není AGROstátem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

18:59 Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

„Pokus o logickou argumentaci se stává pro příslušné orgány indicií, že možná pracujete pro cizí záj…