Prezident Comenia: Klaus pro nás kdysi „ulovil“ poradce Mitterranda

26.03.2012 16:25

Do Prahy se tento týden sjede padesát osobností světa financí, aby přednesli na již dvacátém, tedy jubilejním ročníku Evropského bankovního a finančního fóra svou vizi pro nový řád světových financí. Akci pořádá nezisková organizace Comenius. „Václav Klaus nám před devatenácti lety řekl, že ta naše první akce nesmí být jen nějaká konferencička a proto nám dohodil jako hosta tehdy čerstvě jmenovaného prezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj Jacquese Attaliho,“ prozradil pak k úplně prvnímu ročníku fóra prezident Comenia Karel Muzikář.

Prezident Comenia: Klaus pro nás kdysi „ulovil“ poradce Mitterranda
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Karel Muzikář, prezident společnosti Comenius

Jubilejní dvacátý ročník Evropského bankovního a finančního fóra (EB&FF) se bude konat ve dnech 27. až 29. března. Mezi hosty budou například ministr financí Černé Hory Milorad Katnić, guvernér Slovinské banky Marko Kranjec, guvernér Norské banky Øystein Olsen a mnoho dalších.

A co na dvoudenním fóru zazní? Podle Karla Muzikáře, prezidenta pořádající organizace Comenius, účastníci představí například nové modely světa financí, zmíní některá řešení problémů s financováním obnovitelných zdrojů či nabídnou nové pohledy na energetické zabezpečení Evropské unie. Fórum začíná úvodní recepcí a pokračuje dvoudenní konferencí v prostorách České národní banky. Poté bude následovat jednodenní diskuse v rezidenci pražského primátora Bohuslava Svobody. Vše ukončí premiér Petr Nečas.

Zajímavé na akci ale je, že úplně ten první ročník fóra proběhl po záštitou tehdejšího premiéra a dnešního prezidenta ČR Václava Klause.  

„My jsme sice tu myšlenku ´vynalezli´ , ale když jsme přemýšleli o tom, na jaké téma máme udělat velikou mezinárodní konferenci, byl to právě tehdejší premiér Václav Klaus, který řekl, že by se měla orientovat na bankovnictví a že by to měla být akce na nejméně evropské úrovni. Jinak by to podle něj byla jen nějaká místní konferencička a valný smysl by neměla," vysvětlil k tomu pro ParlamentníListy.cz prezident Comenia Karel Muzikář.

Klaus podle něj nezůstal jen u slov. „Byl navíc i prvním, kdo pro nás takzvaně ulovil atraktivního hosta. Byl jím tehdejší zcela nový prezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj Jacques Attali, který v té době pobýval v Praze na služební návštěvě.  Pan Attali jako zdvořilý Francouz pozvání od tehdejšího českého premiéra nejenže neodmítl, ale tu naší akci dokonce i sám podpořil. Musím ale zdůraznit, že již v té době šlo o významného ekonoma, který dokonce působil i jako poradce prezidenta Françoise Mitterranda,“ zmínil dále Muzikář.

Média hojně psala o vzniku banky

Nakonec se podle něj právě na toho prvního významného „uloveného“ hosta podařilo nalákat i média. „Již tehdy byly plné noviny informací, že právě vznikla Evropská banka pro obnovu a rozvoj. Novináři pak tyto dvě věci logicky propojili,“ doplnil k startovacímu ročníku Muzikář.   

Zatímco ale zpočátku bylo fórum pevně spojeno s transformačními procesy v ekonomice i celé společnosti, postupně se takticky zaměřilo na aktuální otázky světové ekonomiky, bankovnictví a financí. Důležitým rysem fóra se stalo také to, že diskuse na něm se neomezila jen na Evropskou unii, ale zabývá se třeba i ekonomikou Ruské federace, Ukrajiny, Kazachstánu, Číny, a dalších zemí.

„Na devatenácti dosavadních ročnících hovořilo již přes 600 řečníků,“ podotkl skromně k tomu Muzikář a nastínil také, jak vlastně myšlenka Evropského bankovního a finančního fóra vůbec vznikala.

„Bylo to v době, kdy Československo a později i Česká republika ještě neměla žádné zkušené bankéře, kromě ekonomů, kteří pracovali na expoziturách v Londýně nebo ve Frankfurtu. My jsme si mysleli, že tato akce přinese kontakt, nebo konfrontace názorů a šíření určité bankovní vědy mezi českou mladou populací orientovanou na bankovnictví. Nemůžu ale říci, že by se mi to úplně stoprocentně povedlo, neboť ti mladí Češi, kteří se chtěli naučit ´bankovnímu řemeslu´, tak v té době spíše vyjížděli do Londýna, než by se to učili v Praze,“ dodal v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Muzikář.

Comenius je panevropská společnost pro kulturu, vzdělávání a vědecko - technickou spolupráci. Byla založena 3. května 1990 v Praze a je koncipována jako nezisková organizace, která podporuje a propaguje mezinárodní kontakty a spolupráci v oblasti vzdělávání, kultury, vědy a techniky. Je navíc zcela nezávislou organizací, která nedostává žádné vládní granty a dotace a ani žádné peníze například z operačních fondů EU.

Comenius nyní pořádá tři klíčové akce – již zmiňované jarní evropské bankovní fórum, průběžné kulaté stoly, a na závěr roku akci Českých sto nejlepších.

Kdo je Jacques Attali?  

Narodil se v roce 1943 v Alžíru. Kromě toho, že je bývalým poradcem prezidenta Françoise Mitteranda se významně podílel na vytvoření Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) v Londýně. Stal se jejím prvním prezidentem. Inicioval myšlenku této instituce již v roce 1989, před pádem Berlínské zdi, s cílem podpořit rekonstrukci východoevropských zemí. Pod jeho vedením pak BERD podporovala investice, které směřovaly k ochraně jaderných elektráren, ochraně životního prostředí a obecněji i k rozvoji infrastruktury a posilování konkurenceschopnosti v soukromém sektoru.

Jacques Attali založil neziskovou organizaci Planet Finance, publikoval více než padesát knih včetně esejů a románů. Podle časopisu Foreign Policy (květen – červen 2008) patří navíc mezi 100 nejlepších veřejných intelektuálů světa.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…