Průšvih s přistěhovalci: Uznávaný expert zúčtoval s lidskoprávními experty, politiky i novináři. A sdělil údaj, který bychom měli znát

22.04.2015 9:31 | Zprávy

ROZHOVOR Bývalý náměstek ministra vnitra a nynější ředitel Centra bezpečnostních studií Vysoké školy CEVRO Institut Jaroslav Salivar viní z nynějších tragických událostí při pokusech běženců dostat se do Evropy Brusel a nerealistické multikulturní teorie, které postrádají odpovědnost za životy hostitelů i příchozích. Expert na azylovou a migrační politiku tvrdí, že o její úspěch, či neúspěch, se nebojuje jen s organizovaným zločinem severní Afriky nebo jižní Itálie, ale také s tzv. volnomyšlenkářskými úředníky či poslanci Evropské unie i podnikateli s lidským neštěstím. Salivar též naznačuje, že významná část imigrantů přichází za lepší životní úrovní- tedy neutíká před válkou.

Průšvih s přistěhovalci: Uznávaný expert zúčtoval s lidskoprávními experty, politiky i novináři. A sdělil údaj, který bychom měli znát
Foto: Cevro institut
Popisek: Ing. Jaroslav Salivar, ředitel Centra bezpečnostních studií Vysoké školy Cevro institut

Povídání o hrozbě nezvládané či nezvládnutelné vlny přistěhovalců do Evropy nemůžeme začít ničím jiným než tragickou událostí, kdy při ztroskotání lodi zahynulo v sobotu v noci ve Středozemním moři až 900 běženců. Kde lze hledat hlavní viníky této obrovské tragédie?

Smrt lidí je v každém případě tragédie, smrt takového množství lidí je opravdu velká tragédie. Jak to doopravdy bylo, se asi nikdy nedozvíme. Nemůžeme předpokládat, že se od najatého kapitána lodi, na níž k tragédii došlo, dozvíme skutečnou pravdu. Nebylo to však ani neočekávané, ani poprvé a ani naposledy. Kde hledat hlavní viníky? Asi v Římě a v Bruselu. A klidně si dodejte Atény, Nikósii a Vallettu, tedy hlavní města států, které dlouhodobě a systematicky odmítají skutečnou odpovědnost za ochranu vlastního pobřeží a naší společné bezpečnosti. Ale svou nezastupitelnou roli sehrával a ještě sehrává Brusel i se zástupy některých nevládních organizací, samozvaných a mnohdy velmi pokryteckých a pouze takzvaných ochránců lidských práv a nerealistických multikulturních teorií, bez jakékoliv odpovědnosti za životy hostitelů i příchozích.

Co těm vyjmenovaným viníkům lze především vyčítat?

Mnozí svým přístupem, mnohdy v dojemné shodě Evropské komise a Evropského parlamentu, zvyšovali dlouhodobě nabídku a touhu mnohých k cestě do Evropy. Přijďte všichni z celého světa, jste vítáni. Imigrace limitovaná dobrou integrací, jako jediná skutečně možná, byla důsledně odmítána. To, že jde v naprosté většině o akce organizovaného zločinu, obchod s lidmi, se prostě nebralo na vědomí a přehlíželo. Tragický důsledek nepromyšleného demokratizačního procesu v severní Africe, Sýrii, Afghánistánu, odchod vojsk z Iráku, oslabování Izraele, neřešená Ukrajina a tak bychom mohli pokračovat – to vše poptávku po evropském ráji jenom stále zvyšuje. A organizovaný zločin uspokojuje. Jsem zvědav na informaci, kolik bylo mezi ztroskotanými Senegalců, Malijců, Gambijců, Eritrejců a tak dále. Předpokládám, že 85 procent. Ale co ti všichni mají společného se Sýrií? Nebudeme opět strašně překvapeni, že 85 procent byli ekonomičtí migranti, a nikoli váleční uprchlíci?  Ale kdo donedávna, proti všem bruselsko-novinářsko-kvazilidskoprávním expertům uspěl s faktem, že příliv uprchlíků do Evropy je významnou měrou důsledek aktivity organizovaného zločinu? Snad začíná, i díky našim, byť ojedinělým europoslancům, svítat na lepší časy. Evropská komise snad dožívá svůj sen z minulého pětiletí, spojený se jménem komisařky Malmströmové. Zřejmě i dokumenty na pondělní tzv. JUMBO Radu FAC (Rady pro zahraniční věci) a JHA (Rady pro spravedlnost a vnitřní věci) chystali spíše sekretariáty komisařů, než vlastní administrativa Evropské komise. Ale věřme, že pondělí bylo prvním krůčkem k řešení a ve čtvrtek udělá Evropská rada krok.

Co si myslíte o tom, jak k problému přistupuje většina evropských státníků, když naříkají, jak je jim migrantů líto? U některých jsou téměř patrné sklony k sebemrskačství a šlesvicko-holštýnský ministr vnitra dokonce vyzval německé spoluobčany, aby si brali uprchlíky k sobě domů. Nerozcházejí se tím politici s míněním většiny obyvatel především v jižních státech Evropské unie?

Plakat bylo obvyklé v minulých pěti letech. Nyní z toho, co je známo z Lucemburku, jako by se zdálo, že svítá na nové, lepší časy. To, co se objevuje zejména v Německu, je folklór, kterému je lepší nevěnovat pozornost. Rozdíly mezi Německem a Švédskem a míněním obyvatel, a zejména politických reprezentací jižních států, jsou očividné, i když možná někdy stěží pochopitelné. Skutečností ovšem je, že za současného množství nově přicházejících by bylo pro každou – i připravenou – zemi problém ten nápor zvládat. V Itálii – ale i Řecku, na Maltě či Kypru – která je zjevně nepřipravena a ani se zatím nehodlá nějak významně specificky připravovat, to bude mít ještě delší dobu podobný průběh jako doposud. Možná příslibem jakýchsi lepších zítřků je i zátah na obchodníky s lidmi na jihu Itálie. Ale také tady chybí podrobnosti. Pod obřím zásahem si nepředstavuji zadržení několika, byť sebevýznamnějších, pachatelů.

Očekáváte, že ta víkendová tragédie bude znamenat nějaký průlom v dosavadním přístupu zemí Evropské unie k nelegální imigraci a na čtvrtek svolaný mimořádný summit EU přinese v této věci něco zásadního?

Uvidíme po čtvrtku. Možná to někteří začali brát skutečně vážně. Zničit technické vybavení pašeráků, tedy lodi a další technické prostředky, a omezit až znemožnit vyplouvání přetížených lodí ze severozápadního cípu rozbouřené Libye je prvním krokem k řešení. Vzorem by podle některých informací měla být operace Atalanta, protipirátská akce u Somálska. Ta byla úspěšná. Je připraveno deset bodů, od společných operací a zdvojnásobení finančních prostředků na záchranné operace přes odebírání otisků prstů všem migrantům až po nouzové přemisťování a větší angažmá v zemích sousedících s Libyí. Nepochybně by přispěla i větší účast zpravodajských služeb s nějakými včasnými a hmatatelnými výstupy. Uvidíme, jak to nakonec bude na severu Afriky probíhat. Budou-li tím spásným řešením kvóty, a tedy sdělení organizátorům, že můžou příliv uprchlíků zintenzivnit, pak nás nic moc hezkého a už vůbec ne bezpečného, nečeká.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…