Senátor se rozzlobil: Když se na akci Zemana objeví několik červených karet, ČT má hlavní zprávu. Ale kdyby se příznivci prezidenta chovali jako ten provokatér z Lipníku...

13.11.2017 16:55

ROZHOVOR „Jakápak demonstrace síly, rutinní zákrok proti provokatérovi,“ říká ke snaze narušit mítink prezidenta Zemana v Lipníku nad Bečvou senátor Jan Veleba. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se vyjádřil i ke kandidatuře Mirka Topolánka. „Je to od něho bláznivý nápad, který pro něho nemůže dopadnout dobře,“ míní senátor. Promluvil i o šancích Miloše Zemana a o Andreji Babišovi.

Senátor se rozzlobil: Když se na akci Zemana objeví několik červených karet, ČT má hlavní zprávu. Ale kdyby se příznivci prezidenta chovali jako ten provokatér z Lipníku...
Foto: Daniela Černá
Popisek: V Lipníku nad Bečvou při návštěvě přezidenta

Pane senátore, co říkáte na to, co se stalo minulý týden na mítinku pana prezidenta v Lipníku nad Bečvou?

Když přijede na návštěvu prezident republiky, tak normální člověk by se měl chovat slušně. Toho z Lipníku nad Bečvou, který se rozhodl zvukově setkání pana prezidenta s občany narušit, za normálního nepovažuji.

Muž, který se snažil mítink narušit, podle svědků velmi hlasitou produkcí písně Marty Kubišové, mluví ohledně policie vůči sobě o demonstraci síly. Co si o tom myslíte?

Jakápak demonstrace síly? Rutinní zákrok proti provokatérovi. Jsem si jist, že kdyby stejnou nechutnost za stejných okolností dotyčný udělal například v USA, že by měl poněkud jiné starosti. Nejspíš takové, aby zásah policie vůbec přežil.

Anketa

Odvádí zpravodajství ČT dobrou práci?

hlasovalo: 13988 lidí
Proti zásahu se vyjádřili i někteří politici a novináři. Například Jaroslav Spurný z Respektu popsal, že prý asi dvacet minut po zatčení „zvukaře“ natáčeli policisté tajně z ulice přes velké okno kavárny několik sedících demonstrantů. Na tato a další jeho vyjádření reagoval i novinář Kmenta. Ten doslova uvedl: „Nejodpornější forma útlaku – natočit demonstranty, poděsit je a zavřít. Estébácké manýry se vrátily. Miloš Zeman je nebezpečný a nemocný člověk, který spolu s Andrejem Babišem pošlapávají demokracii a svobodu, kterou jsme v roce 1989 získali. Co když někdy takoví ‚tajní policajti‘ budou vydírat či zavírat někoho z vás nebo vaše děti? A jenom za to, že říkáte či zpíváte svůj názor na veřejnosti. To se probudíte, až když bude nejhůř? Sorry, ale je mi z té šikany, kterou předvádí ta sebranka kolem Hradu a policie, fakt zle.“ Co na to říkáte?

Vyjádření pana Kmenty mne překvapuje, je hloupé. Měl jsem ho za bystrého novináře, ale zřejmě to, že se zabývá už delší čas investigativou, zanechává své stopy. Jeho logikou vzato by se dalo odvodit, co když na mne jednou spadne meteorit? To by ale nestačilo, musel by spadnout i na naše děti. Děti jsou v poslední době často zneužívány k vybuzení emocí. Nejenom novináři, ale hojně i politiky, viz billboardy před posledními parlamentními volbami a nátlakové materiály, které třeba i já dostávám před hlasováním některých zákonů v Senátu. Zejména se v tomto směru činí takzvaná Rekonstrukce státu. Jinak nevím, koho pan Kmenta nazývá sebrankou. Výrazy, které používá, bezbřehá zaujatost proti prezidentovi, manipulace – to všechno spíše dokládá, že onu „sebranku“ je třeba hledat někde jinde. Nedávno jsem poskytl rozhovor pro ARD, který se týkal našich nadcházejících prezidentských voleb, a další otázky se točily kolem útoků na našeho prezidenta. Po skončení natáčení v mé kanceláři v Senátu mně moderátorka ARD položila otázku, kterou jsem nečekal. Zeptala se, jestli u nás na univerzitách existuje možnost studia žurnalistiky. V této otázce je obsažen pohled odborníka na úroveň našich médií zvenčí.

17. listopadu se v Praze na Václavském náměstí bude konat Koncert pro budoucnost. Vystoupí na něm řečníci jako Tomáš Sedláček, Petr Pithart, Karel Janeček, nebo Adam Černý. Když se podíváme právě například na zmiňovaný mítink v Lipníku, kam stejně jako na řadu podobných akcí přišly kromě Zemanových podporovatelů také skupiny, které protestují červenými kartami, nebo v tomto případě i hlasitou hudbou, jak je možné, že na akcích, jakou je například Koncert pro budoucnost, naopak nejdou projevit svůj názor příznivci Miloše Zemana, podobným způsobem, jako to dělají jeho protivníci? Proč to neudělají? Mají jiné starosti než jít demonstrovat? Nebo je to prostě opravdu tak, jak se často říká, že v Praze se „jde“ proti Miloši Zemanovi, a naopak „venkov“ mu fandí?

V seznamu vystupujících, které uvádíte, mně ještě snad chybí Marian Jurečka, Daniel Herman či Petr Gazdík. Ti vystupovali a výrazným způsobem se podíleli na demonstraci proti prezidentovi Zemanovi vloni 28. října na Staroměstském náměstí v Praze. Zvací dopis na tuto trapnou akci v den výročí vzniku našeho státu podepsal Petr Gazdík. Neumím si představit, že by něco podobného, byť i formou narušování akcí politického soupeře, dělali příznivci Miloše Zemana. A proč taky? Média, třeba pan Kmenta, by to podala po svém, anebo by mlčela. Kdežto když se objeví na shromážděních Miloše Zemana několik červených karet, tak je to zpravidla hlavní zpráva ČT a dalších médií.

A není nakonec také možné, že tam ti příznivci jsou a jen je prostě ignorují média?

Vzhledem k tomu, že pana prezidenta podporuje přes 50 % občanů, tak je statisticky vyloučeno, aby na pražských akcích jeho příznivci vůbec nebyli. Určitě tam jsou, ale asi se zvlášť neprojevují. Vždyť třeba házet vajíčka v den státního svátku po prezidentu republiky a jeho hostech, to normální člověk neudělá.

Další „aféra“, která se v těchto dnech kolem Miloše Zemana řeší, je zpráva o jeho údajné rakovině, kterou dal na Facebook brněnský politik Bartík. Tuto informaci sám Miloš Zeman označil za „kachnu“. Co na to, co udělal Svatopluk Bartík, říkáte?

Tak já bych to na rozdíl od pana prezidenta označil jinak – je to hyenismus nejvyššího stupně, který by se neměl tolerovat. Je zvláštní, že v tomto případě jsou média ve svých komentářích k této události poněkud vlažná. Zřejmě proto, že je to zatím nejtěžší podpásový útok proti Miloši Zemanovi s cílem zabránit jeho opětovnému zvolení prezidentem republiky.

A domníváte se, že může mít tato zpráva dopad i na blížící se volby hlavy státu, jak zmiňuje prezident?

Může, ale opačně, než jak si pan Bártík a jeho „vodiči“ představují, viz frontální útok na Babiše a jeho suverénní volební vítězství v parlamentních volbách.

Miloš Zeman Svatopluka Bartíka označil za „svini“ a chce po něm kromě omluvy i pět milionů korun. Není to přece jen přehnané?

Omluva by měla být samozřejmost, a pokud se týká požadovaného odškodného pět milionů korun, tak já s tím souhlasím. Jednak je třeba takovéto hanebné a ničím nedoložené útoky proti hlavě státu zastavit a jednak soud výši náhrady, kterou předkládá poškozený, zpravidla neakceptuje, tedy snižuje ji. S tím asi pan prezident počítá, a proto nasadil požadavek odškodnění na úrovni pět milionů korun. Soud tuto výši může snížit a to, co zůstane, respektive bude vysouzeno, prezident daruje na charitativní účely do dětských domovů, jak avizoval. Ve svém důsledku pan Bartík přispěje těm, kteří to potřebují, tedy dětem v těžké životní situaci.

V minulých dnech oznámil svou kandidaturu na prezidenta ČR i Mirek Topolánek. Vzbudilo to velkou vlnu emocí. Co vy na to říkáte?

Že to je od něho bláznivý nápad, který pro něho nemůže dopadnout dobře.

A jak vůbec v současné době vidíte šance Miloše Zemana na znovuzvolení? Někteří lidé mu vyčítají jeho postoj po volbách a pro někoho velmi vstřícný postoj k Andreji Babišovi...

Ty šance jsou velké a jsem přesvědčen, že Miloš Zeman bude prezidentem i v dalším volebním období. No a pokud se týká jeho postoje k Andreji Babišovi, tak odpovím otázkou: Dovede si někdo představit, kdyby se prezident choval k vítězi voleb podobně jako většina parlamentních stran? Babiš vyhrál volby suverénním způsobem, má 1,5 milionů hlasů, on sám dostal 49 tisíc preferenčních hlasů. To zde nikdy nikdo nedokázal a diskutovat o tom, jestli budeme vůli voličů respektovat, to mně připadá zcestné a nebezpečné. Lidé dali jasně najevo, co si přejí a je třeba to respektovat. Navíc se domnívám, že Babiš může překvapit. Před několika dny jsem viděl v České televizi jeho rozhovor, který dělal pro CNN. Moderátorce odpovídal na její otázky v angličtině. Bylo to jasné, stručné a důrazné. Něco podobného jsem nikdy neviděl a obávám se, že nikdo z nás, v případě dosluhujícího premiéra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…