Sněmovna vystrčila hodně dlouhý a silný prostředníček. Senátor a venkovský starosta Canov hovoří o zničení obcí

28.11.2020 23:59 | Zprávy

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Sněmovna svým rozhodnutím na obce a kraje vystrčila hodně dlouhý a silný prostředníček, neboť se na obce a kraje s prominutím zcela vykašlala a takovéto rozhodnutí by jim způsobilo nezhojitelné ztráty. V tuto chvíli to ale vypadá, že úsilí řady senátorů, včetně mé osoby, aby Senát schválil pozměňovací návrh, kde budou zavedeny kompenzace pro obce a kraje, má velkou šanci na úspěch nejen v samotném Senátu, ale následně i ve Sněmovně,“ vysvětluje senátor a starosta Chrastavy Michael Canov (SLK).

Sněmovna vystrčila hodně dlouhý a silný prostředníček. Senátor a venkovský starosta Canov hovoří o zničení obcí
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Chrastavy Michael Canov (SLK)

 
Hodně se nyní řeší daňový balíček schválený tento týden Poslaneckou sněmovnou. Jsou názory – hlavně v pravicové části politického i ekonomického spektra – že je dobře, že se snižují daně, a že lidem zůstane více peněz v v peněženkách. Pak jsou tu ale názory opačné, které hodně zastávají starostové měst a obcí. Vám dobře známý starosta sousedního Hrádku nad Nisou Josef Horinka třeba řekl, že to, co se odhlasovalo, je regulérní poprava krajů a měst. Hrádek by měl daňový balíček připravit o 11 milionů korun, předpokládám, že Chrastava, kde jste starostou, na tom bude podobně. Jaký názor máte vy?
 
Kolega Horinka má pravdu, respektive měl by pravdu, kdyby s tím Senát nic neudělal. Sněmovna svým rozhodnutím na obce a kraje vystrčila hodně dlouhý a silný prostředníček, neboť se na obce a kraje s prominutím zcela vykašlala a takovéto rozhodnutí by jim způsobilo nezhojitelné ztráty. V tuto chvíli to ale vypadá, že úsilí řady senátorů, včetně mé osoby, aby Senát schválil pozměňovací návrh, kde budou zavedeny kompenzace pro obce a kraje, má velkou šanci na úspěch nejen v samotném Senátu, ale následně i ve Sněmovně. I premiér a ministryně již deklarovali, že pro kompenzace budou. V současnosti probíhají intenzivní jednání o jejich výši, a zda budou platit dlouhodobě. 
 
Jak si vysvětlujete postoj ODS? A myslíte, že je rozdílný u jejich představitelů ve Sněmovně a v Senátu?
 
Snížení daní je dlouhodobý cíl ODS. Premiér jí dostal do pasti, když si nečekaně jako poslanec vzal dlouhodobý cíl ODS za vlastní. Byť se jednalo o zcela nevhodnou dobu koronavirové krize spojené s rozpočtovým šílenstvím, měli zřejmě poslanci ODS obavu, že kdyby byli proti, popřeli by sami sebe.
Na druhou stranu ODS ve Sněmovně,  při hlasování uprostřed noci, zcela ignorovala, že takovéto opatření, když už bude přijato, musí být doprovázeno opatřeními ve prospěch obcí a krajů, jinak je to zničí. Členové klubu ODS v Senátu si tuto diskrepanci plně uvědomují a činí spolu se senátory dalších klubů kroky, aby se kompenzace k obcím a krajům dostaly a aby senátorské pozměňující návrhy následně podpořila i (nejen) ODS ve Sněmovně. 
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…