Soukromník Coufal: Stát nás vnímá jako zločince. Zapomeňte na presumpci neviny. Rebelie jsou důsledkem šikany živnostníků

11.01.2021 9:12

ROZHOVOR Pandemie koronaviru postihla většinu podnikatelů. Ti, kteří působí v oblasti informačních technologií, si však na nedostatek zakázek stěžovat nemohou. Přestože podnikatel z Olomouce a krajský předseda Strany soukromníků v Olomouckém kraji, dvaapadesátiletý Bohuslav Coufal, působí již od svých vysokoškolských studií právě v oblasti IT, nenechává na vládě ani jednu suchou nit. Podle krajského předsedy Strany soukromníků v Olomouckém kraji jsou dnešní rebelie v mnoha ohledech důsledkem dlouhodobé snahy dnešní vlády o šmírování či dokonce likvidaci živnostníků a drobných podnikatelů.

Soukromník Coufal: Stát nás vnímá jako zločince. Zapomeňte na presumpci neviny. Rebelie jsou důsledkem šikany živnostníků
Foto: Archiv B. Coufala
Popisek: Bohuslav Coufal (Soukromníci)

Ze strany podnikatelů, především pak živnostníků, zaznívá v posledních letech silná kritika vůči vládě. Čím je to podle vás způsobeno? Skutečně se vláda chová vůči živnostníkům tak macešsky?
 
Není se čemu divit. Posledních deset let je pro velkou skupinu obyvatel naší země opravdovým bojem o holý život. Po letech měkkých verbálních útoků našich čelních představitelů, kdy nezapomenutelnými byly třeba výroky ministra Mládka, přistoupila poslední bolševicko estébácká garnitura k přímé fyzické likvidaci nejen malých živnostníků a soukromých, ale i relativně velkých a zdravých firem. Připomeňme si nejenom dlouhodobou kauzu šmírování a likvidace malých firem pomocí EET, ale především přímé zneužívání moci veřejné správy formou „zaklekávání“ finanční správy na zdravé a bezúhonné firmy jenom proto, že si dovolily podnikat v zájmových oblastech pana premiéra.
 
 
To se podle vás projevuje i v dnešní naštvanosti velké části živnostníků? 
 
Nelze si myslet, že tato zvůle zůstane bez odezvy. Nemyslím si, že současné protesty jsou primárně způsobeny pouze aktuální situací. Spíše ji považuji za pověstnou poslední kapku, kterou pohár přetekl. Jsem přesvědčen, že podnikatelé a živnostníci jsou natolik zodpovědní a soudní lidé, aby si uvědomovali vážnost situace a zajistili i při běžném provozu dodržování ochranných opatření ve svých provozovnách daleko nad rámec toho, co si vláda dokáže představit. Pokud ale několik let dnes a denně vidíte kolem sebe nespravedlnosti, dehonestaci vaší práce a účelové zhoršování podmínek pro získávání prosté obživy, nemůžete k tomu zůstat mlčet.
 
Takže se podle vás chová vláda vůči živnostníkům macešsky, je to tak? 
 
Ne, vláda se nechová k živnostníkům macešsky. Vláda vede proti velkému segmentu podnikatelů likvidační válku. Pokud nejste kamarád pana premiéra, tak jste potenciální kořist jeho majetnických choutek a bolševičtí sociální pachatelé dobra si na vás rádi vyzkouší některý ze svých receptů směřujících k dosažení všeobecného blaha. Ovšem bez ohledu na oběti.
 
Dřívější kritiku vlády za např. EET teď přehlušily problémy způsobené covidem-19. Kde vidíte ve vládních opatřeních z pohledu vlády největší nedostatky? 
 
Pokud již opustíme neustále se zostřující třídní boj, tak druhým zásadním nedostatkem vládních opatření je jejich chaotičnost, nepředvídatelnost a především online marketingový přístup pana premiéra při stanovování vládních strategií. Populistickým přístupem prostě není možné takovéto krize zvládnout. Postupy, kdy jeden den něco submisivní ministr zdravotnictví vyhlásí, následně jsou marketingovým týmem sledovány reakce voličské skupiny pana premiéra a pokud jsou vyhodnoceny jako negativní, tak se pan premiér vydá situaci „řešit“, nemohou v řadách státního aparátu a pochopitelně ani v řadách obyvatel vyvolat potřebný efekt důvěry, který je pro zvládání krizí nezbytný. V bojových situacích musíme lidi stmelovat, ne rozdělovat. Prostě v současné době neplatí „rozděl a panuj“.
 
 
Je naopak něco, za co byste vládu pochválil?
 
I když je těžké v současné době hledat z pohledu soukromníka pozitivní bod na práci vlády, tak jeden mám. Jako chvályhodný příklad vládního opatření mohu zmínit tříměsíční odpuštění sociálních odvodů všem zaměstnavatelům. Takováto opatření jsou administrativně nenáročná, nediskriminují ty nejmenší, kteří nemají prostředky na vyřizování papírů a zároveň jsou spravedlivá ke všem velikostem zaměstnavatelů. Druhý bod, který hodnotím velmi pozitivně, i když to není vládní akce, je podzimní podpora pana premiéra návrhu na zásadní snížení daňové zátěže pracujících. Okolo tohoto kroku bylo spousta kritiky a diskusí a já jsem samozřejmě přesvědčen, že ze strany pana premiéra šlo opět o marketingový tah vypočítaný jeho marketingovým týmem. Já jsem ale přesvědčen, že daně je nutné snižovat v kterékoliv době. Pokud budeme neustále čekat na vhodný a přesný okamžik a dokonale zpracovaný plán, nebudeme daně snižovat nikdy.
 
Působíte v oblasti IT. Jak tuto oblast ovlivnila pandemie? Nebude naopak IT oblast, která na pandemii “vydělá”?
 
Ano, většina činností mých podnikatelských činností se točí okolo informačních technologií. Na nedostatek zakázek jsme si nemohli stěžovat ani v době před pandemií. Počátek pandemie, změna chování klientů a s tím spojený masivní přechod do online prostoru způsobil nárůst instalací bezpečnostních technologií, moderních komunikačních prostředků a pochopitelně nutnost navyšování kapacit připojení k internetu. I my jsme však zaznamenali zrušení zakázek s odkazem na předpokládaný špatný vývoj ekonomiky v souvislosti s koronakrizí. Naštěstí se ale nejednalo o žádný razantní propad tržeb. Na druhou stranu musím říci, že vládní opatření naprosto paralyzovala činnost našeho spolku, který se věnuje vzdělávání. Prostě některé typy vzdělávání a některé cílové skupiny nejsou pro videoškolení v žádném případě vhodné.
 

Anketa

Jaký trest navrhujete pro podniky a živnostníky, kteří mají otevřeno navzdory zákazům?

hlasovalo: 14311 lidí
 
Pandemie jednou skončí, ale co přijde pak? Jakou vidíte budoucnost podnikatelského prostředí v ČR? Co by se podle vás mělo změnit především?
 
Naše životy se změnily. Musíme najít odvahu žít naše nové životy. Každý si přetaví nově nabyté zkušenosti do nového pohledu na svět okolo nás. Každý z nás určitě cítí, že zvládání krizové situace tak, jak aktuálně probíhá, není optimální. Já jsem přesvědčen, že současná situace nám ukazuje na naprostou škodlivost ovládání veškerých aspektů našich životů současnou přebujelou státní byrokracií. Nejde ani tak o obrovskou kvantitu a složitost současných zákonných norem, ale hlavně o neustále se posunující se vnímání občana jako viníka. Presumpce neviny se zcela nepokrytě mění na presumpci viny a občan jako sprostý obviněný musí svoji nevinu prokazovat. Politika „...všeci kradnů...“ nás dovedla k třídní nenávisti, ve které se nedá dlouhodobě žít. Nedůvěra státu ve svoje občany a občanů ve stát. Jak chcete v situaci vzájemného obviňování řešit úspěšně nejenom krizové, ale i běžné každodenní situace? 
 
Dalším aspektem naprosté nedůvěry vlády ve schopnosti občanů je snaha o detailní specifikování situací. Jako jeden z mnoha absurdních příkladů bych uvedl nařízení, kterým vláda specifikovala počet hráčů na smyčcové nástroje, kteří mohou hrát u jednoho notového pultíku. To, že si nikdo z vlády neuvědomuje absurditu takovýchto pokynů, je velmi nebezpečné. Vláda má určovat základní strategické cíle a opatření a jejich rozpracování do konkrétních kroků musí být na mnohem nižších článcích řízení.
 
Co se tedy podle vás změní? 
 
Díky pandemii máme jedinečnou šanci podívat se na naše bytí jinýma očima. Musí nastat renesance základních hodnot zodpovědnosti, důvěry a svobody v rozhodování. Podnikatelské prostředí je především zapleveleno obrovskou spoustou administrativy a státní buzerace. Jak mají fungovat služby, když velkou část pracovní doby živnostníci věnují vyřizování požadavků státu. V oblasti podnikání musí nastat zásadní zjednodušení vztahu podnikatel a stát. Stát potřebuje ke své činnosti daně a podnikatel potřebuje ke své činnosti, aby ho stát zatěžoval minimálně. Jsem přesvědčen, že pokud nás stát nebude vnímat jako zločince, budeme i velké daně, které platíme, platit rádi.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Karel Výborný

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

9:24 Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

Údajná denacifikace Západního Německa je čirý mýtus, tvrdí někdejší disident, signatář Charty 77, pr…