To mi řekl Gorbačov. Slova prezidenta USA. Co Fiala neví. Disident a ekonom svědčí

05.04.2022 10:47 | Rozhovor

Na zastropování cen energií prý nemáme, ale peníze se vyhazují z okna, diví se někdejší disident, ekonom a vysokoškolský pedagog Jan Šolta. ParlamentnímListům.cz vyjevil některé své zkušenosti, např. ze setkání s někdejším lídrem SSSR Gorbačovem. Osvětlil pravou povahu německo-ruských vztahů a shrnul dnešní světové uspořádání. „Panuje tu tedy permanentní ne-řád velmocí – a všechny malé a menší státy na tuhle hru potom těžce doplácejí,“ soudí.

To mi řekl Gorbačov. Slova prezidenta USA. Co Fiala neví. Disident a ekonom svědčí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Šolta, hospodářský historik

Evropa se chystá na další stupeň energetické krize. Například na ruském plynu je závislá až ze 44 procent. Kam podle vás sahají naše morální zásady, když jde o to se ohřát, posvítit si, zajistit chod nemocnic nebo zásobování?

To je těžká otázka, pochopitelně že je důležité zachovat si tvář a být ve svých postojích konzistentní, ale domnívám se, že každá vláda by v první řadě měla mít na zřeteli především blaho svých voličů. A jen málo z nich by asi při vší úctě chtělo podstupovat všechna ta zmiňovaná rizika a útrapy výměnou za splnění jakéhosi bobříka morálky.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

Obáváte se, že k tomu skutečně dojde, tedy že Rusko uzavře kohoutky s plynem i s ropou?

Tak těžko můžete chtít po někom, aby vám dovážel zboží, když mu zaplatíte způsobem, který ho v důsledku ekonomických sankcí vlastně znevýhodní. Na druhé straně rozumím přístupu evropských zemí, které nechtějí za tyto komodity platit v rublech. Abych odpověděl na vaši otázku – já pevně doufám, že se ten černý scénář nenaplní, i když je jasné, že nedůvěra už i v tom obchodním styku je mezi oběma tábory nadmíru vysoká. 

Profil Jana Šolty na stránkách Paměti národa ZDE

Český stát a současná vládní garnitura stále odmítá zastropování cen pohonných hmot s poukazem na zjednodušeně řečeno volnou ruku trhu. Nebere si nás takto jako rukojmí své pravicové politiky?

Myslím, že to tak bohužel je. Tento kabinet si neuvědomuje to, co dobře chápou vlády jiných evropských zemí, které mají identický problém. Všechno má své limity a je třeba zajistit základní fungování tohoto státu. A to se netýká jen pohonných hmot, ale například i základních potravin.
Zatím se stále vezeme na řečech o úsporných opatřeních, kdy je potřeba šetřit, a proto si nějaké zastropování údajně nemůžeme dovolit, ale přitom se vyhazují peníze v řádech miliard mnoha jinými okny.

Pan ministr Lipavský nás před započetím konfliktu na Ukrajině ujišťoval, že naše závislost na ruském plynu a ropě je v podstatě velmi malá… Je možné, že měl patrně špatné informace?

No, podívejte se, když vám premiér Fiala v přímém přenosu zcela vážně tvrdí, že tato země je zemědělsky soběstačná (!), tak já už se jen tak nad něčím nepozastavím.

Není největším problémem Ruska fakt, že se v dnešním multipolárním světě stále považuje za světovou mocnost, mám na mysli to určité ruské megalomanství – vize obnovy bývalého Sovětského svazu?  

Já se nedomnívám, že by Putin prahnul po obnově Sovětského svazu. Rozhodně ne tak, jak jsme ho znali do začátku 90. let. Protože už v někdejším SSSR panovala v 80. letech obava, že nad Rusy, Bělorusy a Ukrajinci nabudou vrchu Ázerbájdžánci, Turkmeni, Tádžikové a mnohé další národnosti, které tahle obrovská země udržovala pohromadě. Já si vzpomínám, když jsem mluvil cca před 20 lety s Michailem Gorbačovem, tak mi říkal, že se v noci probouzí, protože se mu zdá, že Rusko je ve válce s Ukrajinou! A protože jeho matka byla Ukrajinka a otec Rus, tak se přiznal, že vlastně vůbec neví, na jakou stranu patří.

Anketa

Jste pro odstřižení se od ruských dodávek plynu a ropy?

94%
hlasovalo: 65325 lidí

Jakou roli bude podle vás hrát v tomto konfliktu světová velmoc číslo 2 – Čína?  

Ve výsledném efektu se jí Rusko bude stále více přibližovat, protože ona má v Rusku do budoucna v plánu investovat, takže si v podstatě ty své investice bude tímto způsobem hlídat. A Rusko jí bude muset být za takovouto vstřícnost patřičně zavázáno, což je v konsekvencích pro Číňany nanejvýš příhodná konstelace pro realizaci jejich záměrů a projektů. Čína se na Rusko dívá jako na starou tetu, po které bude dědit. A Peking má čas, takže si na to dědictví trpělivě počká.

Jedinou dobrou zprávou celé té tragické eskapády na Ukrajině by mohlo být odmítnutí zlořečeného Green Dealu…

Tak to ano, to je dost možné, protože Nord Stream 2 vypadá momentálně beznadějně a Němci si na sebe sami vymysleli past, ze které se chtěli dostat i přes odpor Američanů dovozem plynu z Ruska, ale americké zájmy jsou zcela protichůdné, oni sami potřebují evropské odbytiště jak pro svůj plyn, tak i další suroviny a produkty. Ale pokud jde o Německo, tak mně například vnuk známého ruského politika a diplomata Andreje Gromyka nedávno řekl, že vztahy s Německem byly vždycky v rámci SSSR, zvláště v těch 80. letech, nadstandardní, a že by žádná pěrestrojka nebyla bez této spolupráce vůbec možná.

Dokáže válka na Ukrajině konsolidovat zejména vztahy mezi Evropou a Ruskem a posílit NATO?

Fakt je ten, že ve světě není pořádek, že neexistují žádné závazné a uznávané dohody od Vestfálského míru až po dohodu START o odzbrojování USA a Ruska a likvidaci jaderných zbraní. Panuje tu tedy permanentní ne-řád velmocí – a všechny malé a menší státy na tuhle hru potom těžce doplácejí.
Známe z historie příklad, kdy USA měly (ještě za studené války) informace, že SSSR chce obsadit Hamburk. A americký prezident na to tehdy reagoval velmi příznačně, když řekl, že se přece kvůli nějakému Hamburku nezaplete do války, aby riskoval, že Sověti napadnou raketami Chicago.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš Procházka

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

9:24 Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

Údajná denacifikace Západního Německa je čirý mýtus, tvrdí někdejší disident, signatář Charty 77, pr…