Tohle viděli na ministerstvu. Občan zíral a fotil. Petr Holec ví víc

14.06.2022 7:37 | Rozhovor

KONTEXT PETRA HOLCE Nejezděte výtahem, snižte teplotu v místnosti, nenechávejte nabíječku na mobil po dobití v zásuvce. Takové rady dává Ministerstvo průmyslu a obchodu ke zvýšení energetické nezávislosti Česka, uvádí komentátor Petr Holec. Návštěva na ministerstvu, se kterou měl možnost hovořit, prý však viděla něco jiného. Holec se v pravidelném komentáři věnuje i propadu preferencí vládní koalice a evropskému zákazu spalovacích motorů. Ten nyní dostanou na stůl evropští premiéři a prezidenti. „Jsem proto zvědavý, jak se ke svému slibu Fiala postaví, když má ve vládě strany, které si zákaz spalovacích motorů evidentně přejí, protože jsou pokrokové," sdělil ParlamentnímListům.cz Holec.

Tohle viděli na ministerstvu. Občan zíral a fotil. Petr Holec ví víc
Foto: Repro Youtube
Popisek: Komentátor Petr Holec

Europarlament odhlasoval zákaz spalovacích motorů od roku 2035. Premiér Petr Fiala ještě nedávno sliboval, že to je pro Česko nepřijatelné, pro zákaz ale hlasovali i někteří europoslanci z vládních stran. Co to znamená?  

Jen to ukazuje, jaký nefunkční slepenec tahle vláda je. V televizi CNN Prima News Fiala sice nedávno řekl, že je zákaz spalovacích motorů od roku 2035 pro naši vládu nepřijatelný, teď ale pro něj v Bruselu hlasovali nejen všichni pirátští europoslanci, ale třeba i Luděk Niedermayer z TOP 09, která je spolu s ODS členem koalice SPOLU. A známý šíbr z vládního STANu Stanislav Polčák to pro změnu „polčákovsky“ vyřešil tím, že se radši zdržel hlasování. Pro jistotu dodejme, že proti zákazu, který bude mít velký dopad na náš autoprůmysl a hrozí „železnou oponou“ v elektromobilitě mezi Českem a Německem, hlasovali všichni europoslanci opozičního ANO a SPD a taky vládní ODS. 

Přitom to bude i naše vláda, kdo o tom bude za Česko ještě jednat. Po europarlamentu totiž musí zákaz případně schválit i Evropská rada, jíž tvoří prezidenti a premiéři členských zemí EU. Jsem proto zvědavý, jak se ke svému slibu Fiala postaví, když má ve vládě strany, které si zákaz spalovacích motorů evidentně přejí, protože jsou pokrokové. Navíc je dost pravděpodobné, že se nám v Bruselu nepodaří dát dohromady dostatečně silnou blokační skupinu, protože v tom nic nepodnikáme. Ze sekretariátu SPOLU nás místo toho jen denně informují, že premiér Fiala dělá „hodnotovou“ politiku, čímž nejspíš myslí Ukrajinu.

Jenže auta nejsou plastová brčka, která EU zakázala nedávno. V Česku tvoří autoprůmysl desetinu HDP a zaměstnává skoro 200 tisíc lidí. Navíc Česko elekromobilitu i její dopady nejen ve srovnání s Německem finančně téměř nepodporuje, takže si u nás elektroauto budou moci dovolit koupit maximálně tak europoslanci, zatímco na většinu lidí zbude elektrokoloběžka. Jestli to takhle dopadne, bude to Fialovo velké fiasko.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…