Tohle viděli na ministerstvu. Občan zíral a fotil. Petr Holec ví víc

14.06.2022 7:37 | Rozhovor

KONTEXT PETRA HOLCE Nejezděte výtahem, snižte teplotu v místnosti, nenechávejte nabíječku na mobil po dobití v zásuvce. Takové rady dává Ministerstvo průmyslu a obchodu ke zvýšení energetické nezávislosti Česka, uvádí komentátor Petr Holec. Návštěva na ministerstvu, se kterou měl možnost hovořit, prý však viděla něco jiného. Holec se v pravidelném komentáři věnuje i propadu preferencí vládní koalice a evropskému zákazu spalovacích motorů. Ten nyní dostanou na stůl evropští premiéři a prezidenti. „Jsem proto zvědavý, jak se ke svému slibu Fiala postaví, když má ve vládě strany, které si zákaz spalovacích motorů evidentně přejí, protože jsou pokrokové," sdělil ParlamentnímListům.cz Holec.

Tohle viděli na ministerstvu. Občan zíral a fotil. Petr Holec ví víc
Foto: Repro Youtube
Popisek: Komentátor Petr Holec

Europarlament odhlasoval zákaz spalovacích motorů od roku 2035. Premiér Petr Fiala ještě nedávno sliboval, že to je pro Česko nepřijatelné, pro zákaz ale hlasovali i někteří europoslanci z vládních stran. Co to znamená?  

Jen to ukazuje, jaký nefunkční slepenec tahle vláda je. V televizi CNN Prima News Fiala sice nedávno řekl, že je zákaz spalovacích motorů od roku 2035 pro naši vládu nepřijatelný, teď ale pro něj v Bruselu hlasovali nejen všichni pirátští europoslanci, ale třeba i Luděk Niedermayer z TOP 09, která je spolu s ODS členem koalice SPOLU. A známý šíbr z vládního STANu Stanislav Polčák to pro změnu „polčákovsky“ vyřešil tím, že se radši zdržel hlasování. Pro jistotu dodejme, že proti zákazu, který bude mít velký dopad na náš autoprůmysl a hrozí „železnou oponou“ v elektromobilitě mezi Českem a Německem, hlasovali všichni europoslanci opozičního ANO a SPD a taky vládní ODS. 

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15393 lidí

Přitom to bude i naše vláda, kdo o tom bude za Česko ještě jednat. Po europarlamentu totiž musí zákaz případně schválit i Evropská rada, jíž tvoří prezidenti a premiéři členských zemí EU. Jsem proto zvědavý, jak se ke svému slibu Fiala postaví, když má ve vládě strany, které si zákaz spalovacích motorů evidentně přejí, protože jsou pokrokové. Navíc je dost pravděpodobné, že se nám v Bruselu nepodaří dát dohromady dostatečně silnou blokační skupinu, protože v tom nic nepodnikáme. Ze sekretariátu SPOLU nás místo toho jen denně informují, že premiér Fiala dělá „hodnotovou“ politiku, čímž nejspíš myslí Ukrajinu.

Jenže auta nejsou plastová brčka, která EU zakázala nedávno. V Česku tvoří autoprůmysl desetinu HDP a zaměstnává skoro 200 tisíc lidí. Navíc Česko elekromobilitu i její dopady nejen ve srovnání s Německem finančně téměř nepodporuje, takže si u nás elektroauto budou moci dovolit koupit maximálně tak europoslanci, zatímco na většinu lidí zbude elektrokoloběžka. Jestli to takhle dopadne, bude to Fialovo velké fiasko.

Podle posledního průzkumu Kantaru by volby nyní vyhrálo opoziční ANO, které předstihlo vládní trojkoalici SPOLU. Druhý průzkum v krátké době také zaznamenal propad premiérské ODS. Čím to podle vás je?

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 8.6. 2022)

66%
31%
hlasovalo: 19797 lidí

Už zmíněnou „hodnotovou“ politikou vlády. Samozřejmě nic proti hodnotám, hlavně ve vládní twitterové bublině fungují úžasně. Jenže naše vláda „hodnotově“ vsadila všechno na Ukrajinu a nějak přitom zapomněla, že se primárně vždycky zodpovídá Čechům, kteří veškerou vládní pomoc Ukrajincům i platí. A kteří poslední dobou bohužel rapidně chudnou, jak jsme si v posledních dnech znovu připomněli i na benzinkách. Na nečinnost Fialovy vlády si proto už delší dobu stěžují lidi i firmy. Naše podnikatele ale vládní nepomoc ještě ke všem problémům s inflací a dodavateli výrobních dílů či materiálů znevýhodňuje ve srovnání s firmami z ostatních členských zemí EU, jejichž vlády naopak razantně pomáhají jak svým občanům, tak i firmám. Ty zahraniční proto mají díky svým vládám levnější nejen energie.

Premiér Fiala se taky ještě nedávno pyšně chlubil, že právě jeho vláda ví, jak zkrotit inflaci, jíž před volbami hodila na hlavu předchozí vládě Andreje Babiše. Teď je ale sama spíš symbolem chudoby a sociální arogance, když máme inflaci 16 procent, a opravdová pomoc lidem i firmám pořád nikde! Ještě procento a vyrovnáme se Rusku, které válku na Ukrajině rozpoutalo a na které míří západní, tedy i naše sankce.

Vláda ale začíná být i směšná, což je v politice asi ten nejhorší hřích. Třeba ministr průmyslu a obchodu za STAN Jozef Síkela rád lidem káže, aby doma šetřili všechny energie, a své ministerstvo proto nechal oblepit legračními zelenobílými štítky s šetřícími instrukcemi. Když ale na ministerstvo dopoledne přijdou zástupci průmyslu, před nimiž se ministr schovává a nemá na ně čas, tak se tam všude svítí, jako by ve vládě měli elektřinu zadarmo. I ODS a její šéf a premiér Fiala proto bude muset ukázat, že kromě Ukrajiny umí něco stejně razantně udělat i pro Česko. Jinak ukrajinské kouzlo rychle vyprchá. Problém je, že po dlouhém veřejném odmítání opozičních návrhů různé pomoci lidem a firmám s drahotou nakonec vláda sahá právě i po nich, jen pozdě.

Není problém i to, že někteří ministři vlastně nejsou téměř vidět?

Anketa

Má vláda pohrozit energetickým firmám mimořádným zdaněním, pokud nesníží ceny?

98%
1%
hlasovalo: 17745 lidí

Určitě ano, mediální prezentaci vlády si prostě uzurpovala ODS, jejíž ministerský mix se „do Ukrajiny“ i nejvíc hodil. Premiér Fiala káže hodnoty a jezdí do Kyjeva, zatímco ministryně obrany Černochová posílá zbraně a ministr financí Stanjura na to všechno dává peníze. Je to ale i tím, že vláda chodí skoro jen do České televize, z níž si už během opozice udělala v podstatě svou vlastní televizi, kde ji vždycky čeká nápadně přátelské prostředí. Nejen v hlavních večerních zprávách televize Nova proto nakonec z nějakého hudebního festivalu vystoupí šéf ANO a expremiér Andrej Babiš, zatímco nikdo z vlády si i navzdory pozvání neudělá ani na dálku čas.

A pořád dokola se opakuje i stejná historie. Sotva Babiš udělá kampaň a vyjede mezi lidi, začne to hned vládní „tábor“ lepších lidí karikovat a ironizovat. A nejen to, někteří na sociální sítě upřímně píší, že by třeba senioři neměli mít volební právo a tak dál. Karikatura a ironie je určitě solí politiky a že o tom leccos sám vím. Jenže volby s tím nikdy nevyhrajete, ty ironie spíš prohrává. K výhře musíte lidi nejdřív chytnout za srdce a to se Fialově vládě poslední dobou fakt moc nedaří. Spíš je chytá jen za peněženku, případně nabádá k bonzáctví.       

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…