V ČT vyhrála pravdoláska a dodnes jsme se z toho nevzpamatovali. Každý se jich lekne. Jana Bobošíková vzpomíná na slavnou televizní krizi, která prý začala velmi podobně jako nyní

22.03.2015 7:27

ROZHOVOR "Česká televize neplní svoji funkci. V zákoně je napsáno, že má informovat, vzdělávat a bavit, a to v co nejširším názorovém pluralitním spektru. Což se neděje. Vědí to všichni kromě těch, kdo tam pracují. Ti si to nepřipouštějí. Není žádná vůle s tím cokoliv dělat. Každý se jich lekne," konstatovala v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Jana Bobošíková, která byla na přelomu let 2000 a 2001 v době takzvané televizní krize ředitelkou zpravodajství České televize.

V ČT vyhrála pravdoláska a dodnes jsme se z toho nevzpamatovali. Každý se jich lekne. Jana Bobošíková vzpomíná na slavnou televizní krizi, která prý začala velmi podobně jako nyní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková se nakonec mezi kandidáty na prezidenta dostala.

Kritici o České televizi tvrdí, že údajně straní jednomu názorovému spektru. Je to podle vás tak, a je to problém dlouhodobý?
 
Jednoznačně tomu tak je. Česká televize je a vždycky byla pravdoláskařská. Problém je v tom, že sama Česká televize a drtivá většina jejích zaměstnanců je bytostně a do morku kostí přesvědčená, že jsou objektivní a vyvážení. Čas od času s lidmi z ČT hovořím, a oni jsou hluboce přesvědčeni o své pravdě. 
 
Je současná situace srovnatelná s tím, co se dělo v době takzvané televizní krize?
 
V tuto chvíli tam nikdo nebere vysílání do svých rukou, odboráři nestávkují, Adam Komers nevisí za kšandy z okna, páter Halík tam neslouží mše a politici nespí ve velíně. Takže z tohoto hlediska nikoli. Ale že se začíná přehodnocovat zpráva o hospodaření České televize, více se mluví o tom, co se s těmi koncesionářskými poplatky děje a že poslanci se více zajímají, jak ČT hospodaří, připomíná tehdejší situaci.
 
Právě hospodaření České televize je jediný nástroj, kterým lze v ČT něco změnit. Tehdy k těm turbulencím ohledně výměny ředitelů Chmelíčka za Hodače také došlo tím, že se velice pečlivě prozkoumávalo hospodaření České televize. Tento proces byl právě spuštěn, starají se o to poslanci. Někde jsem četla, že někteří poslanci chtějí dávat České televizi méně peněz. Nastal proces, který může skutečně novou televizní krizi odstartovat.
 
Vznikly ve vyhrocené krizové době struktury, které dodnes televizi ovládají?
 
Jednoznačně. Mnohokrát jsem na to upozorňovala. Měla jsem za zlé nečinnost takovým politikům jako byl Klaus a Zeman - kdy jeden byl v té době ve Švýcarsku a druhý někde objímal stromy - ale byli tehdy ve výkonných politických funkcích a nechali televizi v podstatě v rukou zaměstnanců a neudělali nic pro uplatňování práva. Tam bylo něco zaseto a televizní krizí se to přihnojilo.
 

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci
 
Nalila se krev absolutním vítězstvím pravdoláskařů 10:0. Kdy svou roli nehrálo pracovní právo, a vůbec žádné právo. Kdy přijeli na pomoc soudruzi z Evropské unie, kteří tady vyzpěvovali o svobodě slova, co říkali demonstrantům. Za dveřmi pak říkali něco zcela jiného. Tehdy došlo k fatálnímu vítězství a totálnímu převrácení této instituce do jednonázorového, v podstatě monolitního proudu, který jenom čas od času vezme jiný názor. Ve smyslu, aby byl fíkový list pro argument, že tu máme i jiné názory.
 
Co se s tím dá dělat?
 
Dá se dělat mnoho, ale všechna řešení jsou nereálná. Dá se znovu vybudovat Česká televize, zestátnit v tom smyslu, že o ní budou rozhodovat volené struktury, a ne samozvané. Dá se Česká televize prodat. Ale nevím, jestli je některé z těchto řešení realistické a reálné. Žijeme v době informační svobody, můžeme sledovat internet, zahraniční televizní stanice, k informacím se lze dostávat nejrůznějším způsobem.
 
Takže tím, že Česká televize neplní svou roli, až tak neovlivňuje českou společnost ve smyslu informačním. Ale ovlivňuje ji v tom, že tady zákonodárci nutí nás všechny, abychom platili na něco, co se nám nelíbí. Tím, že však neplní svoji roli, ztrácí na významnosti. Ale je to významný penězovod. 
 
Jak naložit s koncesionářskými poplatky? Miloš Zeman je navrhl zrušit, naopak ředitel ČT Dvořák prohlásil, že by je měla platit každá domácnost. Tedy i ta, která nemá televizi. Jaký je váš náhled?
 
Koncesionářské poplatky bych zrušila a televizi bych nechala financovanou státem. Protože Česká televize není pluralitní, neplní svoji úlohu. Pokud někdo chce veřejnou televizi, ať buďto zařídí, že bude vyhovovat všem relevantním názorovým skupinám, nebo ať z ní udělá televizi takzvaně parlamentní. To znamená, že parlamentní reprezentace bude rozhodovat o výši toho, co se v tom kterém roce do ní naleje.
 
Co se týče ředitele ČT Dvořáka, do jisté míry mu rozumím, tím neříkám, že souhlasím. Ale chápu, že spousta lidí sleduje televizi na internetu a přitom doma televizi nemá. Takže z tohoto pohledu by to určitou logiku mělo, ale znovu opakuji. Česká televize neplní svoji funkci. V zákoně je napsáno, že má informovat, vzdělávat a bavit, a to v co nejširším názorovém pluralitním spektru. Což se neděje. Vědí to všichni kromě těch, kdo tam pracují. Ti si to nepřipouštějí. Není žádná vůle s tím cokoliv dělat. Každý se jich lekne.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

20:20 „Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

Blží se dvacáté výročí vstupu ČR a dalších zemí do EU. V europarlamentu už se konalo slavnostní zase…