V září vyšlou signál lidé panu Fialovi. Okamura o chapadlech koaliční mafie

05.08.2022 19:41 | Rozhovor

„Chapadla mafie zasahují do nejvyšších pater Fialovy vládní koalice,“ říká Tomio Okamura. Proto by měli lidé v září vládě jasně ukázat, že další pokračování tohoto zoufalství nechtějí. Například nechtějí, aby se nečinností vlády zvedaly ceny potravin nejrychleji z celé EU.

V září vyšlou signál lidé panu Fialovi. Okamura o chapadlech koaliční mafie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

Anketa

Líbí se vám kampaň, ve které SPOLU staví Babiše vedle Putina?

1%
97%
hlasovalo: 29284 lidí

Europoslanec a pražský lídr TOP 09 Jiří Pospíšil nakonec přiznal, že se několikrát pracovně sešel s blízkým spolupracovníkem mafiána a zločince Radovana Krejčíře Michalem Redlem, který je již ve vazbě. Co to podle vás znamená pro budoucnost vládní koalice?

Dle důkazů se ukazuje, že do mafiánského spiknutí, organizovaného zločinu a korupce kolem pražského magistrátu je vedle vládního hnutí STAN namočena i vládní TOP 09.  Podle hnutí SPD by měl Pospíšil složit mandát europoslance a rezignovat na všechny veřejné funkce. Vedení TOP 09 s Markétou Pekarovou Adamovou ho de facto kryje, protože ho ani nevyzvalo k rezignaci na mandát. Celý organizovaný zločin a mega korupce se děje pod primátorem Prahy Zdeňkem Hřibem z Pirátů. Chapadla mafie zasahují do nejvyšších pater Fialovy vládní koalice.  Jediným řešením je demise neschopné Fialovy vlády, která kašle na občany a zavírá oči před korupcí, pokud se jí přímo neúčastní!

Navíc Pospíšil (na pražské kandidátce SPOLU pro zářijové komunální volby je na druhém místě!) po týdnech lhaní přiznal, že se s Krejčířovým spolupracovníkem Michalem Redlem, vazebně stíhaným v kauze Dozimetr, potkal opakovaně. Ještě před pár dny tvrdil, že Redla viděl jen jednou v životě. Takže se navíc ukazuje, že Pospíšil lhal!

V minulém týdnu jsme řešili požár v Českém Švýcarsku. Role hasičů již byla oceněna, i z vaší strany, ale jak to zvládla vláda?

Na úvod chci znovu zopakovat, že hnutí SPD vyjadřuje velké poděkování stovkám hasičů, členům integrovaného záchranného systému a všem těm, kteří zde stále neúnavně bojují za ochranu životů, zdraví, majetku a přírody. Zároveň soucítíme se všemi, kteří kvůli řádění živlu přišli o bydlení.

Ale zpět k vaší otázce. Je smutnou skutečností, že premiér vlády Petr Fiala z ODS a ministr vnitra Vít Rakušan ze STAN se dostavili na místo tohoto neštěstí až třetí den od začátku požáru, tedy minulé úterý. Ať už jsou příčiny vzniku tohoto požáru jakékoliv, jedno je jisté již dnes: Po všech vládou schválených koncepcích a zpracovaných krizových plánech stát nemá dostatečné kapacity a schopnosti likvidovat požár v těžko dostupném terénu v krátkém časovém intervalu. Pokud by byla přijata okamžitá opatření k likvidaci požáru již v jeho zárodku, tedy v neděli 24. července, a složky integrovaného záchranného systému, zejména hasiči, vojáci a záchranáři, by v tom okamžiku disponovaly vhodnými věcnými prostředky v dostatečném množství, nemohlo by dojít k rozšíření požáru až na současných 1060 hektarů (přičemž celková zóna zásahu činí 2860 hektarů) a následně k tak rozsáhlým škodám.

Generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček uvedl, že zásah hasičů u rozsáhlého požáru v Národním parku České Švýcarsko bude stát zřejmě stovky milionů korun, přičemž náklady ještě není možno přesně vyčíslit, a jen nasazení jednotek stojí až 20 milionů korun denně. K tomu si připočtěme škody na majetku a na turistickém ruchu. Takže se můžeme dostat k řádu miliard.

Je neoddiskutovatelnou povinností vlády a jejích příslušných orgánů zajistit, aby hasiči měli možnost a všechno potřebné vybavení k tomu, zasáhnout proti požárům i za velmi ztížených povětrnostních podmínek a v jakoukoli denní i noční dobu. Je také potřeba mnohem více investovat do vybavení složek IZS na úkor zbytných výdajů státu, jako je například financování neziskových organizací s politickým programem anebo plošné vyplácení neadresných sociálních dávek nepřizpůsobivým.

Premiér Fiala u požáru

Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová varuje, že pokud vláda Petra Fialy aktivně nezasáhne, hrozí další zdražování potravin. Producenti potravin požadují zejména kompenzace drahých energií, protože výroba základních potravin je energeticky náročná. Měl by je Fialův kabinet touto formou podpořit?

Hnutí SPD považuje tyto jejich požadavky za oprávněné. Bez vládních regulačních a kompenzačních opatření hrozí nejen zánik řady potravinářských firem a pracovních míst jejich českých zaměstnanců, ale právě i další drakonický růst cen potravin pro naše občany, zejména mouky, mléka, masa a pečiva.

Například chléb v červenci zdražil meziročně o 41 %, cukr o 40 %, máslo a vejce o třetinu. Česká vláda podle paní Večeřové svou nečinností k pomoci našim potravinářům a zemědělcům, oproti systému dotací ze strany EU a podpory ostatních evropských vlád jejich zemědělcům, dostává naše zemědělce do existenčních problémů. To je i názor hnutí SPD. Naši potravináři nemohou cenově konkurovat výrobcům ze států, kterým jejich vlády přispěly na úhradu energií, což učinilo 24 vlád z 27 států EU. Vláda Petra Fialy ale nedělá pro naše občany a firmy vůbec nic.

Hnutí SPD předkládá dlouhodobě návrhy proti zdražování potravin a na efektivní pomoc našim potravinářům a zemědělcům i návrhy na zlepšení naší potravinové soběstačnosti v komoditách, které lze u nás vyprodukovat a na zajištění potravinové bezpečnosti v případě krize. Je třeba zejména urychleně schválit náš návrh zákona na podporu a ochranu produkce českých potravin a zákon o mimořádné tržní síle proti zneužívání dominance nadnárodních řetězců na trhu. Aktuálně se pak musí neprodleně snížit DPH u základních potravin na nulovou sazbu a zastropovat jejich ceny.

Taky připomínám, že potraviny v Česku se kvůli nečinnosti Fialovy vlády zdražují nejrychleji v EU.

Vážně, pane předsedo? Máte na to čísla?

Ano, je tomu tak. Zatímco v unijních zemích v červnu stouply o 12 %, v Česku stouply o 18 %. V Rakousku v červnu vzrostly ceny potravin o 11 %, v Německu o 12 % a v Polsku o 13 %. K tomu máme navíc nejvyšší daň na potraviny v Evropě! Do ceny potravin se promítají i vysoké ceny energií. Ale vláda Petra Fialy proti zdražování energií a potravin nic nedělá.

Podle hlavního ekonoma České spořitelny Davida Navrátila zdražování potravin v Česku navíc zdaleka není u konce. Odvolává se na pokračující růst cen zemědělských výrobců. Ty v červnu meziročně stouply o 43 %. Rostlinná výroba zdražila o 58 %, živočišná výroba o 24 %. „Například ceny mouky a obilovin v českých obchodech rostou dvakrát rychleji než v Německu, Polsku nebo Rakousku,“ konstatuje Navrátil.

Mluvčí Potravinářské komory ČR Helena Kavanová na otázku FinTag.cz, proč u nás rostou ceny potravin v obchodech nejrychleji v Evropě, odpovídá stručně: „Máme vysokou inflaci, kroky našich vlád jsou vysoce proinflační.“ K těm hlavním krokům řadí i současnou hospodářskou politiku vlády Petra Fialy (ODS) a s ní související nastavení daní. Když ty jsou vysoké, zvyšují už tak vysokou inflaci. Efekt to má ten, že lidé platí vyšší ceny a stát inkasuje více na daních do státního rozpočtu. A potraviny jsou v Česku zdaněny 15% daní z přidané hodnoty. „Máme nejvyšší daň DPH na potraviny v Evropě. Německo má 7% daň, Rakousko a Slovensko má 10% daň,“ vysvětluje Kavanová.

Základní sazba DPH na Slovensku je 20 %. Avšak na základní druhy potravin se vztahuje snížené 10% zdanění DPH. Snížené DPH platí například na maso, ryby, mléko, máslo, chléb, zeleninu a ovoce. A vztahuje se například i na léky. Polsko uplatňuje na potraviny 5% daň, pro 300 základních potravin teď ale stanovilo nulovou daň.

„Když uděláme vzorový nákup u nás a v okolních státech, bývají ceny českých potravin s těmi německými srovnatelné, někdy dokonce vyšší. Avšak kupní síla a platy jsou v Německu někde jinde. Něco je tedy špatně,“ tvrdí Kavanová.

A na občany ještě budou doléhat další rány.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Jaké rány teď máte na mysli?

Například to, že účty za plyn mohou přesáhnout i 100.000 korun. Ekonomové oslovení CNN Prima News varují, že ceny porostou i dál. Dodavatelé energií v Česku letos už poněkolikáté zvyšují ceny. Vůbec nejvíc to pocítí rodiny žijící v domě, které plynem ohřívají vodu, topí i na něm vaří. Obdobná modelová domácnost čítající čtyři osoby si dle expertů bude muset jen na složenky za plyn připravit o zhruba 56.000 korun více, než na kolik byla dosud zvyklá. Přitom zvyšování cen energií je umělé a vláda Petra Fialy by mu mohla zabránit. Na občany však kašle!

Hnutí SPD navrhuje konkrétní řešení v podobě deseti bodů, které povedou ke snížení Fialovy drahoty, a našim občanům a firmám zásadně pomohou. Jsou to tyto návrhy:
1) Odstoupení od Green Dealu Evropské unie.
2) Odstoupení od systému emisních povolenek EU, který zdražuje energie a suroviny.
3) Prodej levné české elektřiny napřímo českým občanům a firmám a přes Evropskou energetickou burzu pouze prodej přebytků.
4) Obnovení národního importéra plynu a nákup levného plynu přímo od producentů, nikoliv přes německé překupníky, jako je tomu v současnosti.
5) Obnovení národního zpracovatele ropy.
6) Zrušení solární daně a veškerých dotací, které zdražují elektrickou energii pro spotřebitele.
7) Zajištění potravinové bezpečnosti. Podpora českých zemědělců a potravinářů.
8) Přechodné snížení DPH u energií (sociální tarif), pohonných hmot, základních potravin a léků a snížení ceny těchto komodit.
9) Snížení neúčelných výdajů státu.
10) Srovnání podmínek tuzemských a zahraničních firem působících v ČR – zavedení sektorové daně pro nadnárodní internetové giganty (Google, Facebook atd.), které v ČR generují obrovské zisky bez zdanění v ČR, a zdanění vyvádění nezdaněných dividend z ČR nadnárodními korporacemi.

Tyto naše návrhy ale vláda „SPOLU“ (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), Pirátů a STAN odmítá přijmout, a dostává tak čím dál tím více našich občanů do existenčních problémů. Taková vláda nemá důvěru občanů a měla by podat demisi!

Co mohou v této situaci udělat občané, kteří chtějí vyjádřit nespokojenost s vládou?

Již 23. a 24. září 2022 bude „referendum“ o Fialově vládě! V tomto termínu proběhnou komunální a senátní volby – přijďte k volbám i s vaší rodinou a s přáteli vyjádřit váš názor na Fialovu vládní pětikoalici a podpořte opoziční SPD! Důležité je netříštit hlasy! Jedině dobrý výsledek parlamentní opozice ve volbách vytvoří tlak na vládu, aby jednala v zájmu občanů nebo podala demisi! Vidím, že opět vznikají nějaké nové strany, které mají za cíl jen oslabit SPD. Nemá žádný smysl volit jakékoli neparlamentní strany, protože nejsou ve Sněmovně! Zářijové volby budou referendem o vládě!

Hnutí SPD podalo pro zářijové volby kandidátní listiny celkem v 337 městech a obcích, z toho 50 společně s Trikolorou, Svobodnými či různými lokálními subjekty. Nabídli jsme spolupráci dalším subjektům. Kdo chtěl, tak se k nám přidal. Kdo nechtěl, tak odmítl a záměrně tříští síly a chce oslabit SPD. Do Senátu kandidujeme v 21 senátních obvodech, z toho ve dvou ve spolupráci s Trikolorou. K těmto volbám je potřeba napnout veškeré síly. Podpořte prosím jednotně kandidáty SPD, abychom vyslali jasný signál Fialově vládě! V jednotě je síla! Pojďme zatáhnout za jeden provaz! Děkuji!

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Co to plácá? Možná rozumí armádě, ale ekonomice ne!“ Okamura nastoupil na Pavla

14:07 „Co to plácá? Možná rozumí armádě, ale ekonomice ne!“ Okamura nastoupil na Pavla

Přijmout euro, abychom se dostali do první ligy v EU? Předseda SPD Tomio Okamura nechápe slova prezi…