Vít Bárta promluvil. I o tom, kdo zavraždil Romana Housku

27.11.2013 15:59

ROZHOVOR Vít Bárta, někdejší ministr dopravy a dnes už i bývalý předseda Věcí veřejných. Rezignoval na svou funkci zřejmě kvůli kauze, o které nesmí hovořit. Co bude nyní s VV? Prozradil ParlamentnímListům.cz

Vít Bárta promluvil. I o tom, kdo zavraždil Romana Housku
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta ve svém bytě na pražském Klárově

Anketa

Vadilo by vám, kdyby Babiš coby ministr financí byl prokazatelný spolupracovník StB?

29%
71%
hlasovalo: 31511 lidí

V pondělí proběhlo grémium strany Věcí Veřejných. Na grémiu jste rezignoval na funkci předsedy, je to tak?

Ano, je to pravda. Podle mého jsem svůj úkol splnil. Dovedl jsem VV do Sněmovny. Teď je ale na čase, aby stranu vedli ti, kteří uspěli v těchto volbách. Do předsednictva byli dle stanov kooptování David Kádner, poslanec za Ústecký kraj a starosta obce Nová Ves v Horách, a Olga Havlová, poslankyně za Moravskoslezský kraj a zastupitelka v obci Jindřichov ve Slezsku.

Je to jediný důvod, proč jste rezignoval?

Není. Média jsou plná spekulací na můj účet a já musím mlčet, protože vše co mne před měsícem potkalo je tajné.   Nemohu VV zatěžovat dalšími útoky na mou osobu.

Jak vidíte budoucnost Věcí Veřejných?

Stranu v tuto chvíli povedou noví členové předsednictva spolu s místopředsedy Petrem Skokanem a Jiřím Lexou. Strana již naplánovala na leden volební konferenci, kde bude zvoleno nové vedení. Je tedy na nich, jakou stanoví strategii do EU a komunálních voleb v příštím roce. Je super, že Kateřina Klasnová s Olgou Havlovou již nyní řeší problematiku těžce zdravotně postižených.

Myslíte si, že VV mají ještě nějakou šanci? Že to není mrtvá strana?

Mrtvou stranou VV rozhodně nejsou. Jsem přesvědčen, že časem lidé pochopí, jak pro Českou republiku bylo důležité, že VV dokázali odšpuntovat policii a odpolitizovat bezpečnostní složky. To se opravdu podařilo. Zrušili jsme losovačky, doživotní imunitu poslanců, prosadili jsme trestní odpovědnost firem a silnice se staví o 1/3 levněni.

Podařilo se odšpuntovat? Mluvíte v minulém čase. Proč?

I dnes se to daří. Nicméně vidím, že to odšpuntování není definitivním vítězstvím. Dle mého si již odborníci nenechají obsadit své funkce politiky / politicky a nenechají sebou manipulovat. V tomto směru jde o jejich extrémně silnou emancipaci. Nicméně i dnes vidíme hodně excesů. Stále se setkáme s účelovou kriminalizací a naopak zavíráním očí státních zástupců a PČR nad očividnou trestnou činností.

Neprotiřečíte si?

Anketa

Mají ještě VV nějakou šanci?

27%
6%
67%
hlasovalo: 3749 lidí
Rozhodně ne. Politik již orgánům v trestním řízení nevládne, ale policista, či státní zástupce není vždy hrdinou na bílém koni. Dřív ti úplatní byli schovaní za politiky. Dnes nesou odpovědnost. Chce to lidi, jako je Zdeněk Jemelík, John Bok, spolek Šalamoun. Tady se budou dít ty klíčové věci, ta bitva o budoucnost našeho státu. Nyní je třeba kultivaci řídit jinak než politicky. A v tomto směru skvěle bojuje právě spolek Šalomoun.

Kdo, myslíte, že zabil Františka Mrázka.

Mrázka zabil profík, nakolik můžu soudit i podle svých studií na policejní akademii.

A kdo, myslíte, že zabil Romana Housku?

Amatér.

Kde budete trávit letos trávit vánoční svátky.

V domácím prostředí a v kruhu své rodiny. Moc se těším.

Prohlášení Víta Bárty k rezignaci pro TV Nova:

Věci veřejné jsou parlamentní strana, a to evidentně někomu velmi vadí. Mě velmi štve, že k tomu, co se mně stalo, nemohu vůbec nic říct, protože vše je tajné. A proto jsem se rozhodl rezignovat na post předsedy strany Věci veřejné a předat ho našim novým poslancům Olze Havlové a Davidovi Kádnerovi před následujícím volebním rokem.

To málo soukromí, co mám, budu o to více trávit se svojí ženou a svými nejbližšími.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…