Žádný obchod nestojí za to, abychom někomu upírali nárok na svobodu, míní Zuzana Kocumová ze Změny

22.05.2014 22:36

ROZHOVOR Na rozdíl od voleb parlamentních v těch evropských utvořilo hnutí Změna společnou kandidátku se Stranou zelených. Nejvýše postavenou Změnařkou je Zuzana Kocumová, náměstkyně hejtmana Libereckého kraje. „Moje místo na kandidátce je vyjádřením podpory evropského programu Strany zelených,“ vysvětlila. S obavami sleduje vývoj na Ukrajině.

Žádný obchod nestojí za to, abychom někomu upírali nárok na svobodu, míní Zuzana Kocumová ze Změny
Foto: tvrtm.cz
Popisek: Bývalá sportovkyně Zuzana Kocumová z hnutí Změna pro Liberecký kraj

„Je hrozně špatně, že už na začátku vše přerostlo do bojů, že se nevyjednávalo,“ zmínila. Vyjádřila se i k nedávné návštěvě ministra Zaorálka v Číně. „Jakýkoliv obchod nestojí za to, abychom potlačovali lidská práva, nebo upírali někomu nárok na svobodu. Výrok, který podepsal náš ministr zahraničí, je velmi nešťastný,“ domnívala se.

Kandidujete do Evropského parlamentu, jak důležitá je pro nás podle vás Evropská unie?

Má daleko větší význam, než si vůbec uvědomujeme. Málokdo ví, že téměř osmdesát procent zákonů, které přijímáme v České republice, jsou maximálně v Česku jen mírně upraveny, ostatní jde z Evropské unie. Význam evropských voleb a Evropské unie mnoha lidem nedochází. Přiznám se, že i já si ho plně uvědomila až při krátkém pobytu v Bruselu, kde jsem měla možnost si projít všechny instituce a zjistit, jak fungují a jak hodně náš život ovlivňují.

Máte nějakou svoji prioritu, případně vaše hnutí Změna, do evropských voleb?

Moje místo na kandidátce je vyjádřením podpory Straně zelených a jejich programu, který je téměř ve všem shodný s mými názory. Pokud volby dopadnou dobře, mohl by se dostat do europarlamentu Ondřej Liška nebo Míša Suchardová, jednička nebo dvojka. Byla bych ráda, kdyby měla Česká republika v Evropském parlamentu zastoupený pohled trvale udržitelného rozvoje, který bude prezentovat někdo ze Strany zelených.

Co přesně znamená termín trvale udržitelný rozvoj?

Je to laicky řečeno myšlenka toho, že rozvíjet se, stále zvyšovat svoji produkci a zlepšovat podmínky pro náš život jsou záležitosti, které chceme všichni. Neměli bychom přitom zapomínat na to, že planeta Země má svoje určité limity. Takže nelze přemýšlet tím způsobem – když to přirovnám k poli – mít za každou cenu úplné maximum v jednom roce, ale na ten příští už nezbudou žádné živiny a nic tam neporoste. Nejsme tady prostě na jeden rok. Nejde o to, teď se mít dobře a po nás potopa. Je třeba přemýšlet v dlouhodobém horizontu.

Jste na 4. místě společné kandidátky Strany zelených a Změny. Což je určitý posun oproti parlamentním volbám, do kterých jste šli každý zvlášť. Poučili jste se tedy v tom smyslu, že dohromady je to lepší varianta?

V době parlamentních voleb jsme se nedohodli i možná kvůli tomu, že bylo málo času a nebyl dostatek prostoru na vykomunikování postavení na kandidátkách. Se Změnou jsme trochu zvažovali, jestli postavit vlastní samostatnou kandidátku. Ale velká část našich lidí má plné vytížení na komunální či krajské úrovni. Dohodli jsme se tedy, že velmi rádi podpoříme program Strany zelených.

Bezpečnostní situace v Evropě se zhoršila kvůli událostem na jejím východě. Evropská unie zavedla sankce vůči Rusku. Vy jste zastáncem tvrdého postupu, nebo - i jako žena - smířlivějšího diplomatičtějšího?

Je pravda, že ženy obvykle zastávají smířlivější postoje a mají odpor k silovým řešením. Na Ukrajině se už dá těžko rozlišit, kdo je na které straně. Je hrozně špatně, že už na začátku vše přerostlo do bojů, že se nevyjednávalo a byla na obou stranách naprosto striktní stanoviska. Dostalo se to pro civilizovanou zemi do naprosto neuvěřitelných rozměrů. Jednání by měla být. A nemělo by se jednat z pozice síly.

Ještě se zeptám na problematiku Čína versus Tibet rozvířenou nedávnou návštěvou ministra Zaorálka, který dle kritiků zaujal vůči Číně příliš servilní postoj. Jak obecně vidíte ten spor lidská práva versus obchod?

Jakýkoliv obchod nestojí za to, abychom potlačovali lidská práva, nebo upírali někomu nárok na svobodu. Výrok, který podepsal náš ministr zahraničí, je velmi nešťastný. Pokud někdo něco podepisuje z pozice ministra zahraničí, měl by mít nějaký mandát s tím, že jde o většinový názor. Což v tomto případě rozhodně není. Kdo se zajímá o dění v Tibetu, ví, že jsou tam zápalné oběti. Těchto případů jsou desítky. Neumím si představit, že bych za takovéto situace dala přednost ekonomickým zájmům. Pokud by všichni jejich obchodní partneři řekli - pokud náš obchod závisí na tom, že nebudeme uznávat suverenitu jednoho národa, je to sice vaše právo, ale my s vámi obchodovat nebudeme – pak by Čína brzy změnila názor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…