Zaměstnanci ČT už dávno ztratili kredit. Co pochválí, to je lidem podezřelé, všimla si bývalá novinářka. Proto prohrál Drahoš

06.04.2019 15:15

ROZHOVOR Pomyslná bruselská truhla už pro samé hřebíky není vidět. Je nová slovenská prezidentka Čaputová klonem francouzského prezidenta Macrona? Vždyť k moci se dostali téměř totožně. A je funkcemi ověnčený poslanec a plzeňský primátor Martin Baxa důstojným zástupcem Václava Klause mladšího třeba právě ve školském výboru Poslanecké sněmovny? Bývalá novinářka Lucie Groene v exkluzivním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz glosuje aktuální události na naší i sousední politické scéně…

Zaměstnanci ČT už dávno ztratili kredit. Co pochválí, to je lidem podezřelé, všimla si bývalá novinářka. Proto prohrál Drahoš
Foto: archiv L. Groene
Popisek: Lucie Groene

Anketa

Chcete, aby Václav Klaus ml. šel do sněmovních voleb s vlastní politickou stranou?

92%
8%
hlasovalo: 15851 lidí

O budoucí slovenské prezidentce Čaputové hovoří naše mainstreamová média v superlativech. Ačkoliv o ní téměř nic nevíme… Avšak konec konců je to vnitřní záležitost našeho souseda.

Volbu paní Čaputové vidím jako promarněnou šanci mít jako první prezidentku všeobecně respektovanou političku, přirozenou vůdčí osobnost. Místo ní je to v podstatě do nedávna neznámá, politicky nevýrazná a nezajímavá kandidátka. Výsledek agresivní mediální kampaně, před kterou prostě nešlo nikam utéct. Přitom na Slovensku mají v politice jiné výrazné ženy s názorem, bylo by z čeho vybírat. Jenže tyto dámy nedostaly šanci. Někteří náhlé „vynoření se“ paní Čaputové těsně před volbami přirovnávají k volbě Macrona ve Francii. Také to tak vidím. Co si myslí většina zaměstnanců veřejnoprávních médií, je, myslím, většině obyvatel této země jedno. Kvůli dlouhodobé jednostrannosti a chybějící schopnosti odstupu a respektu k jiným názorům, už dávno ztratili jakýkoliv novinářský kredit. Naopak, o co více se předbíhají v oslavných projevech, o to více je to nám, největším skeptikům v Evropě, podezřelé.

Často slýcháme, jaká je česká povaha špatná. Zrovna na tuhle obezřetnost, s jakou Češi podobné umělé kampaně odmítají, na tu jsem naopak pyšná. Nenecháme se lehce zmanipulovat. Proto u  nás zvítězil Miloš Zeman, a nikoliv nějaký pan Drahoš. Zajímá nás obsah, nikoliv obal. Takže, až se bude volit prezident u nás, doufám, že se nám nestane něco takového jako Slovákům.

Co byste řekla na adresu ČT i dalších médií, která jí nepokrytě stranila a vychválila?

To by spíše mělo vadit někomu v radě, nebo alespoň ve vedení ČT. Někteří redaktoři a moderátoři už ani nedokážou předstírat profesionální odstup a tvářit se neutrálně. V případě slovenských prezidentských voleb to chválení měli jednoduché. Oba kandidáti s největší pravděpodobností zapadali do všeobecné představy ideálního veřejnoprávního novináře o vhodném kandidátovi na úřad prezidenta: oba mluvili hezky o EU a opakovali známé mainstreamové probruselské fráze. A protože je teď globálně prosazována idea, že je nutné mít ženy rovnoměrně zastoupené všude, paní Čaputová se hodila o trochu lépe.

Na druhé straně se zdá, že Slovensko z toto až tak rozradostněné není. I když některé média si hned „rýpla“, jaký je to rozdíl v obsazení Bratislavského a Pražského hradu. Zhostila se toho slovenská média dobře?

Slovenská média jsem, upřímně řečeno, moc nesledovala. Z toho, co jsem viděla, byl zdůrazňován především její vzhled a slušnost. To je teď takové nové heslo, které má pravděpodobně osobu, která chce slušnost a nechce rozdělovat, odlišit od osoby s názorem, která například zmiňuje nepříjemná fakta, poukazuje na problémy a, nedej bože, je chce nějak řešit.  

Je čas vylučování. Mířím tím na vyloučení Václava Klause mladšího ze strany. Kam podle vás směřuje ODS?

ODS směřuje tam, kde už se nachází sociální demokracie a TOP 09. Skončí tam všichni, co dlouhodobě naprosto ignorují realitu. Václav Klaus mladší je pravý opak paní Čaputové. Je to inteligentní, zralý, naprosto autentický politik s jasnými názory, které říká nahlas.

Takové osobnosti se pan Fiala při veškerém respektu, nejen nikdy nevyrovná, ale ani nijak viditelně nepřiblíží. ODS měla při komunálních i senátních volbách lepší vizualizaci, dařilo se jim budovat modernější brand a v poslední době se prezentovat jako strana, která nemá s „divokými“ 90. lety moc společného. Odchodem Václava Klause ml. si vytvořili konkurenci, která je za pár let převálcuje, a dobře jim tak.

ODS by na poslaneckém postu šéfa školského výboru nejraději viděla plzeňského primátora a místopředsedu ODS Martina Baxu. I on by se tam jakožto bývalý středoškolský učitel rád viděl. Byl by to podle vás plnohodnotný nástupce Václava Klause mladšího?

Divím se panu Baxovi, že se do něčeho tak předem ztraceného nechal zatáhnout a nebyl spokojený s tím, co už má. ODS pana Fialy se chová, jako by jim bylo jedno, jestli jejich lidé svoji práci zvládnou. Důležitější je zřejmě získat maximální počet funkcí. Berou, co jde. To se týká nejen pana Baxy, který je primátorem Plzně a zároveň poslancem. Zrovna nyní se volí do Senátu na Praze 9, kde za ODS kandiduje 73letý starosta Prahy 9. Očekává se, že i on si hodlá v případě zvolení do Senátu nechat obě funkce. Takových příkladů by za ODS bylo víc, kritizují je za to již otevřeně také Piráti.

Co se podle vás děje s EU, že padesát dní před volbami propaganda cudně mlčí. Zveřejnění ochrany autorských práv na internetu, z čehož jsou bruselští politici téměř, obrazně řečeno, do němoty opilí, se v zemích střední a východní Evropy, pokud vůbec bylo zaznamenáno, setkalo s trapným mlčením, ba co víc, s odporem. Je to další pomyslný hřebíček do bruselské truhličky?

To by ta bruselská truhlička už pro samé hřebíčky nemohla být vidět. Nejen změna ochrany autorských práv na internetu, ale také usnesení o základních právech osob afrického původu na území EU, to jsou opravdu rozhodnutí, která kandidátům do EP radost neudělají. Celkově je ta evropská volební kampaň zatím opravdu dost nevýrazná. Možná jsou strany dost unavené z podzimních voleb, finančně i personálně. Minimální kampaň i kandidátky napříč celým politickým spektrem tomu nasvědčují.

Co se podle vás stane, koupí-li miliardář Daniel Křetínský Primu, stane se z ní Barrandov? Po Le Mondu by to byla zas další zajímavá akvizice.

Myslím, že tohle je politicko-ideologicky motivovaná akvizice. TV Prima jako jediná nabízela názorově nezávislé zpravodajství a publicistiku. Byla kritická a říkala leccos nahlas, o čem ostatní média poslušně mlčela. Nejen změna vlastníka, ale především ta avizovaná spolupráce s CNN napovídá, že tohle skončí. Na americkém trhu stojí zpravodajství CNN tam, kde naše veřejnoprávní média a jejich postoj k prezidentovi, premiérovi a všem politickým stranám mimo TOP 09.

Jako zdroj negativních zpráv o prezidentu Trumpovi, strašení Ruskem a levicové genderové a LGBT agendy najdete většinou CNN. Pokud mluví Trump o fake news, většinou má na mysli nějaký výrobek CNN. Na druhou stranu například zpravodajství Fox News je mnohem profesionálnější, má mnohem větší odstup, u nás bych ho spíš přirovnala právě k Primě. Podle mě je tedy namístě obávat se nikoliv dalšího Barrandova, ale dalšího uhlazeného mainstreamu, jako je ČT. Podle mě tedy bude učiněno všechno pro to, aby Prima „zkrotla“.

Co udělat s nezničitelným barrandovským Soukupem? Je snad mimozemšťan jako Andrej Babiš, který spí pár hodin a maká a maká bez stopy únavy či vyčerpání...?

Výdrž pana Soukupa je obdivuhodná a nemyslím si, že je potřeba s tím něco dělat. TV Barrandov má svoje diváky a na rozdíl od pana Moravce dokáže Jaromír Soukup pozvat do studia politiky s těmi nejrozdílnějšími názory, a přesto neztratit úroveň. Co se týká politické dráhy, nejsem si jistá, jaké výsledky očekávat, jako by tahle jeho aktivita trochu usnula. Myslíte, že si to mezitím zase rozmyslel?

Jmenování Ladislava Jakla do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání mnoho lidí překvapilo a část velmi nepříjemně. Dostávají se k moci klausovci – vzpomeneme-li na Jaklovu aktivitu v rámci Kanceláře prezidenta republiky s Václavem Klausem starším – a konspirátoři, jak poukazují třeba zase na Petra Žantovského?

Ladislav Jakl je především osobnost, abych se vrátila k tématu na začátku. S jeho názory nemusíte souhlasit, ale má je a jsou jeho. Bylo na čase, aby se do Rady dostali i lidé jako on, protože to snad povede k tomu, že bude fungovat tak, jak má. Potřebujeme pluralitu jak v politice, tak ve veřejnoprávních médiích. Ohledně těch reakcí, zase se ukázalo, že právě ti, kteří volají po slušnosti, jí sami nejsou schopni.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…