Zemana volím. A netajím se tím, řekl poslanec, kterého vyhodili od Kalouska. A bylo toho více

13.11.2017 12:17

ROZHOVOR „Jednání o koaliční vládě či její podpoře by mělo být prioritně o průsečíku volebních programů. V momentě, kdy je ten průsečík padesát procent a více, a stále se vymezují negativně, tak oni jsou ti, kdo podvádějí voliče,“ říká poslanec Karel Tureček, který byl v březnu 2016 vyloučen z klubu TOP 09 a od dubna vstoupil do poslaneckého klubu hnutí ANO. Na kandidátce hnutí ANO také obhájil letos mandát. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se vyjádřil i k prezidentské volbě, v níž podporuje Miloše Zemana. „Když vidím ten seznam kandidátů, tak tam alternativa pro mě není. Alternativou pro mě není ani Mirek Topolánek. Zažil jsem ho v premiérské funkci a pro mě to nebyl dobrý premiér,“ vysvětluje.

Zemana volím. A netajím se tím, řekl poslanec, kterého vyhodili od Kalouska. A bylo toho více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítěz parlamentních voleb 2017 se stal Andrej Babiš. Jeho Hnutí ANO získalo ve sněmovně 78 křesel

Probíhají jednání o sestavování vlády. Mluví se nyní o menšinové vládě. Dostane důvěru? Váš tip.

Je to tak půl na půl ten první pokus. Historicky menšinová vláda jedna získala důvěru na první pokus, druhá nezískala. Nejsem přímým účastníkem jednání, do podrobností nevidím.

Zatím ale všichni její podporu odmítají, mluví se, že by ji mohli tolerovat komunisté či snad možná SPD. Nesnaží se podle vás ostatní strany vnutit vašemu hnutí spolupráci s komunisty, případně SPD, aby se pak mohly nad takovouto vládou pohoršovat?

Anketa

Odvádí zpravodajství ČT dobrou práci?

hlasovalo: 13988 lidí

Nedopadly z hlediska volebního výsledku příliš dobře, takže to může být jejich politická taktika. Čistě z politologického hlediska by mělo záležet na tom, jaké programové prohlášení vláda – ať už menšinová, či většinová – nabídne. Podle toho by se strany měly rozhodovat. Jestli v nich najdou padesát procent či více svých programových priorit, tak by z úcty k voličům měly vládu podpořit. Ale to je čistě politologický pohled. Česká realita je trochu jiná.

Není problém ten, že se některé – vlastně prakticky všechny – politické strany natolik vymezily proti Andreji Babišovi, že teď nemohou couvnout, protože se bojí reakcí voličů, kteří je volili?

No ano. Vždy to tvrdé vymezování s kým jít a nejít je velmi problematické. Pamatuji rok 1998, kdy Josef Lux své povolební vyjednávání založil na tom, že není možné, aby se Klaus se Zemanem domluvili. Hodně se v tom přepočítal. Vždycky tohle vymezování, ať už pozitivní, nebo negativní, je podle mého názoru na škodu věcí a programu stran.

Uvidíme, jestli nás nečekají nekonečné hádky, vláda bez důvěry a pak předčasné volby. Myslíte, že to se může také stát?

Je to jedna z variant, která může nastat. Ale myslím si, že jednání o koaliční vládě či její podpoře by mělo být prioritně o průsečíku volebních programů. V momentě, kdy je ten průsečík padesát procent a více, a stále se vymezují negativně, tak oni jsou ti, kdo podvádějí voliče.

Obecně se dá říci, že voliči rozdali karty a úkolem politiků je to teď nějak sestavit...

Ve jménu stability. Je tu totiž spousta jiných problémů, které se musejí prioritně řešit. Třeba schválit rozpočet, aby nebylo rozpočtové provizorium. Sněmovna musí začít pracovat i s ohledem na tuto skutečnost. Což je důležité pro všechny, ať je to samospráva, občané, aby rozpočet byl schválen nejpozději začátkem ledna. Aby provizorium, které logicky nastane z hlediska termínů, bylo co nejkratší a pohybovalo se v řádu dnů, a ne týdnů, či dokonce měsíců. Nejde prakticky sestavit koaliční či menšinovou vládu, aniž se jí hnutí ANO nějak účastní. Jiná situace by byla, kdyby ANO dostalo 20 procent. Na to asi hrála spousta kritiků hnutí a Andreje Babiše. Ale to se nestalo, voliči nějak rozhodli. Když se podíváme do politické historie, tak strana, která vyhrála volby ziskem kolem třiceti procent, byla vládní strana v čele s premiérem. A je to logické. Jednání můžou trvat delší čas. Vidíme to v Německu, kdy tam teď teprve končí první oťukávací kolo a volby měli měsíc před námi. V tomto směru jsou před námi tři fáze. Ta první je ustanovení sněmovny a následná z ústavy povinná demise současné vlády, to by mělo proběhnout s ohledem na rozpočet a neměly by to blokovat ani strany, které získaly jenom něco přes pět procent.

Prezidentská kampaň byla doposud taková unylá. Jasný favorit Miloš Zeman a proti němu nepolitičtí protikandidáti. Na poslední chvíli však do boje o Hrad vpadl bývalý premiér Mirek Topolánek. Má šanci uspět?

Osobně jsem se netajil svojí podporou Miloši Zemanovi a trvám na ní i nadále. Když vidím ten seznam kandidátů, tak tam alternativa pro mě není. Alternativou pro mě není ani Mirek Topolánek. Zažil jsem ho v premiérské funkci a pro mě to nebyl dobrý premiér.

Jste expert na zemědělství a propagujete potravinovou soběstačnost. Což je jistě chvályhodný cíl, ale je v dnešním světě reálný?

Neříkám absolutně ve všech komoditách, ale v tom globálu bychom soběstačnost měli mít. Když to řeknu matematickou rovnicí, tak potřeba a produkce potravin by měly být v rovnováze. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

13:55 „Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

Předseda SPD Tomio Okamura vyzval Babiše, aby ještě před volbami sdělil voličům, zda chce v případě …