Zlé svědomí pětikoalice. A složenky. Česko ve válce: Petr Holec PL sdělil, co přijde

02.03.2022 11:44 | Rozhovor

KONTEXT PETRA HOLCE Přijde po současné vlně „válečné“ vnitropolitické jednoty v Česku vystřízlivění? „To přijde hned, až se všechny důsledky války na Ukrajině přenesou do Česka. Ještě víc zdraží všechny energie a paliva, zpomalí ekonomický růst, inflace zůstane vysoká a lidi ještě víc zchudnou,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz novinář a komentátor Petr Holec. Také připomíná vládě Petra Fialy, že zatímco pětikoaliční kabinet se může spolehnout na podporu nynějšího lídra opozice Andreje Babiše, během covidu se Babiš naopak o tehdejší opozici opřít nemohl.

Zlé svědomí pětikoalice. A složenky. Česko ve válce: Petr Holec PL sdělil, co přijde
Foto: Repro XTV
Popisek: Petr Holec

Ukrajinská válka sjednotila vládu a opozici. Babiš bezpodmínečně podpořil Fialovu vládu. Čím se z hlediska postoje opozice k vládě liší tento přístup od tzv. covidové krize?

Liší se zásadně. Role opozice v podobných krizích je podporovat a případně konstruktivně kritizovat vládu, když udělá chybu, což nakonec udělá každá vláda. Babiš teď Fialovu vládu ohledně Ukrajiny podpořil, aby Česko působilo jednotně, i když by ji mohl zkoušet lacině kritizovat. Navíc to udělal, přestože jeho elektorát vůbec není tak prozápadní jako voliči vlády, a hlavně trojkoalice SPOLU, která slovo „Západ“ používala i ve volební kampani.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38558 lidí

Během covidu se současná vláda a tehdejší „opoblok“ choval opačně a často destruktivně. V podstatě platil princip, že když Babišova vláda zpřísňovala protipandemická opatření, tak je opozice chtěla rušit a naopak. Dalo se na to sázet. Opozice bohužel covid pojala jako permanentní a totální kampaň proti Babišovi a výsledkem bylo, že nikdo už nevěřil vůbec ničemu. Sotva totiž vláda něco udělala, tak to opozice okamžitě úplně znesvětila. Přitom právě na důvěře veřejnosti ve vládu zvládání podobných krizí stojí.

Babišova vláda samozřejmě udělala spoustu chyb, některé vynucené, jiné nevynucené. Podobně ale chybovaly i jiné vlády, covid prostě zaskočil úplně všechny včetně elfů. Představte si ale, že by naše opozice veřejně v televizi na vrcholu pandemie podpořila Babišovu vládu tak, jako to v Británii udělal šéf labouristů Keir Starmer, přestože i vláda Borise Johnsona nasekala spoustu chyb a během lockdownu si dělala mejdany plné vína. Vrchol destrukce pak opozice předvedla, když ve Sněmovně před rokem zrušila nouzový stav, i když ji o jeho prodloužení doslova prosili vlastní hejtmani. Ostatně i proto se dodnes vláda nouzového stavu bojí jako čert kříže.

I na začátku covidové krize znělo, že „teď není čas dělat politiku“ a v prvních týdnech tomu tak bylo. Pak již ne. Dočkáme se i zde vystřízlivění?

Samozřejmě. To přijde hned, až se všechny důsledky války na Ukrajině přenesou do Česka. Ještě víc zdraží všechny energie a paliva, zpomalí ekonomický růst, inflace zůstane vysoká a lidi ještě víc zchudnou, takže omezí spotřebu. Vláda nezvládla slibované kompenzace lidem zasažených energetickou chudobou už před válkou na Ukrajině, když se jejich vyplácení ukázalo jako byrokratické peklo, které někteří radši vzdali. Teď to zasáhne ještě víc lidí a mír vlády s opozicí záhy skončí, protože obě strany logicky navrhují na různé domácí problémy jiná řešení.

Jak se může Putinův útok na Ukrajinu propsat do politických preferencí, potažmo do výsledků voleb? Zúročí pětikoalice moment „my to o Putinovi říkali už dávno“?

Pětikoalice může tenhle moment prvotně zúročit podobně, jako Babišova vláda zúročila začátek pandemie, kdy ANO rekordně vylétly volební preference. Lidé se vždycky nejdřív semknou kolem vlády, tedy pokud se úplně nezblázní. Pak ale přijde vystřízlivění, když nám za všechno přijdou složenky. A to už si s líbivými projevy nevystačíte, protože se za ně lidé nenají. Na vládu se teď valí spousta problémů, a to naopak přichází moment opozice.

Petr Pithart, Anna Šabatová i další osobnosti disentu vyzvaly Miloše Zemana, aby abdikoval. Jeho distanc od Putina prý nestačí. Je to oprávněný požadavek?

Není, je to jen pokračování snahy stále stejných lidí zbavit se předčasně Zemana. On měl jistě k Putinovi blíž než většina západoevropských politiků, když jel například na olympiádu v Soči nebo na summitech radši pokuřoval s ruským ministrem zahraničí Lavrovem než s našimi spojenci z NATO nebo EU. Je ale nesmysl vinit ho z toho, že může za válku na Ukrajině proto, že označil anexi Krymu za hotovou věc, nebo řekl, že tam nehrozí válka.

Zaprvé ukrajinskou krizi jen pár dnů před invazí označil za „divadlo“ i exministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. A zadruhé Západ kvůli řinčení zbraní dokonce uklidňoval i sám ukrajinský prezident Zelenský. I on veřejně říkal, že si nemyslí, že Ukrajině hrozí ruská invaze. „Abdikovat“ na předčasný konec Zemana by měli ti, co se ho pořád snaží různým způsobem předčasně zbavit. Už za rok totiž určitě skončí i bez jejich pomoci.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jaroslav Polanský

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…