Prezident Zeman řízl do živého. Toto prohlásil k tématu amerických vojsk na našem území

06.03.2015 15:10

REPORTÁŽ Třetí, závěrečný den pobytu prezidenta republiky v Plzeňském kraji, nechyběly další dvě setkání s občany. ParlamentníListy.cz přináší reportáž z Nýřan nedaleko krajského města, kde se hlava státu vyslovila proti cizím vojenským základnám a vysvětlila, že se nekoná žádná permanentní prezidentská předvolební kampaň.

Prezident Zeman řízl do živého. Toto prohlásil k tématu amerických vojsk na našem území
Foto: Radim Panenka
Popisek: Děti předávají kytice a namalované obrázky prezidentu Zemanovi v Nýřanech na Plzeňsku.

„Chtěl bych panu starostovi blahopřát k tomu, že je sedminásobným starostou od roku 1990. To se málokdy vidí a svědčí to o jeho dobré práci. Kéž by všichni naši komunální zastupitelé, zejména v Praze, na tom byli stejně tak dobře jako on. Jsem velice rád, že vaše město hospodaří s rozpočtovým přebytem a opět by si z něho měly brát příklad některá jiná města, ale i stát, kde je výrazný rozpočtový deficit,“ pochválil úvodem Miloš Zeman vedení města.

Obyčejní neobyčejní

„Jsem rád, že je zde nová průmyslová zóna a že město investuje, v poslední době to byly miliony korun do čističky odpadních vod. Každý politik by se měl za sebe na konci svého funkčního období ohlédnout a buď za ním něco je nebo za ním nic není. Když není, když nic nepostavil, nic nevybudoval, tak je to špatný politik. Když někdo řekne obyčejný občan, tak je to papaláš. Šiju saka ve Francii, kalhoty v Anglii, boty mám z Itálie, kdo z vás to má. Mluvme o lidech, kteří jsou duševně normální. Mám pocit, že to je ta nejvyšší hodnota – zůstat normální. Každý z nás je nějakým způsobem neobyčejný. Někdo tím, že zplodil syna, jiný zplodil dceru – mimochodem já jsem dokázal oboje, zasadil strom, postavil dům, pořídil čističku.Toto všechno je neobyčejné. Takže přejme si, aby v tom dobrém slova smyslu byli všichni neobyčejní,“ pronesl výchovná slova prezident a za to sklidil velký potlesk.


Setkání občanů Nýřan s prezidentem Milošem Zemanem

NE cizím základnám

Na dotaz ohledně v posledních dnech znovu velice přetřásaného tématu případného pobytu amerických vojsk na našem území Zeman zopakoval svůj ustálený názor „Stejně tak, jako kdykoliv v minulosti, když jsme vstoupili v roce 1999 do NATO, víte, že jsem byl proti radaru v Brdech, protože by to byla stálá americká vojenská základna a nemám vůbec nic proti tomu, aby na našem území, stejně tak jako na území všech členských států NATO, čas od času probíhala vojenská cvičení. Máme tady spoustu vojenských újezdů. Já jsem mimochodem rád, že se zrušil vojenský újezd v Brdech, ale taková Libavá, to je liduprázdný prostor, kde mohou spojenecké jednotky cvičit. V žádném případě, to zdůrazňuji, nejde o trvalý pobyt, ať už amerických nebo jakýchkoliv jiných vojsk na našem území. Trvalý pobyt na českém území by měla mít pouze česká armáda,“ vyjádřil se prezident.

Na absolventy se nezapomene

Anketa

Podporujete častější přítomnost vojsk USA či jiných států NATO na našem území v rámci cvičení, případně umístění stálé vojenské základny?

hlasovalo: 15339 lidí

Žena ve středním věku se v další části setkání ptala na problém, kdy mladí lidé nemohou získat práci po vysoké škole, když jim odrostou děti. Všude chtějí praxi a to je nedosažitelné. „Připravuje se opatření, kterému se říká takzvaná absolventská praxe. To znamená pro ty, kdo přijmou absolventy do praxe na období jednoho roku, bude tomuto podniku poskytnuta daňová úleva. Absolvent tak získá praxi a zjistí se, jestli se tomu podniku vyplatí nebo nevyplatí. Ten problém souvisí s vytvářením nových pracovních míst. Já jsem objel všechny podniky v republice, některé z nich dokonce několikrát a mohu vám sdělit radostnou zprávu, že v posledních dvou letech konečně začínají nabírat nové lidi, že si zřizují vlastní učňovská střediska. Některé podniky si dokonce zřizují vlastní střední průmyslové školy, jiné, jako třeba Škoda Mladá Boleslav, mají dokonce vysokou školu. Podceňování průmyslu, ke kterému tady v devadesátých letech došlo, se nám hluboce nevyplatilo,“ odpověděl prezident.

Nemocenská a simulanti

Další otázka se týkala prvních tří dnů nemocenské „Řeknu vám něco, co je velmi nepopulární. Jsem pro to, aby se proplácely i první tři dny nemocenské, ale jsem také pro to, aby lékaři, kteří vystavují neschopenky, byli poctivější a aby dokázali zabránit simulaci. Když bylo zavedeno opatření, že ty první tři dny se proplácet nebudou, tak počet lidí v těch tří dnech nemocných klesl téměř o polovinu. To byly takzvané páteční nemoci. Když někdo simuluje a když mu lékař přesto vystaví neschopenku, i když je zdravý jako řípa, tak to je druhá stránka mince a my bychom měli tlačit na to, aby takoví simulanti u nás nebyli," reagoval Zeman na návrh sociálnědemokratického senátora Zdeňka Škromacha na znovu proplácení prvních tří dnů nemoci, pro jehož podporu se vyslovil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Permanentní předvolební kampaň?

Rozhorlený mladší muž se v další otázce pustil bez skrupulí do hlavy státu. „Když skončila prezidentská volba, tak jste zdůrazňoval, že skončila prezidentská kampaň. Mně tyto návštěvy krajů ale přidají, jako kdyby tady byla pořád jakási permanentní prezidentská kampaň. V čem jsou návštěvy krajů odlišné od prezidentské kampaně? Budu rád za odpověď bez urážek, politických bonmotů a přímo k jádru věci!“

„Vážený pane, vy zřejmě opravdu nevíte, co je to prezidentská kampaň. Ta znamená, že kandidát na prezidenta přijde a řekne – volte mě. A slibují se hory doly. Slyšeli jste tady něco ode mne? Je povinností prezidenta, a já musím poctivě přiznat, že tohle dělal Václav Klaus po celou dobu svého desetiletého funkčního období, je přímo povinností prezidenta jezdit mezi lidi, nebýt zavřený na Hradě, v Lánském zámku, nechodit na recepce a postupně ztrácet kontakt právě s těmi občany, kteří jej volili, ale i s těmi, kteří ho nevolili. Podle vašeho výkladu, jakmile je jednou prezident zvolen, má se na tom Hradě zavřít a nemá jezdit mezi lidi. Ale k čemu pak takového prezidenta potřebujeme. Můžeme mít prezidenty, kteří budou moralizovat a říkat okolnímu světu, jak má žít. Ten okolní svět v lepším případě zdvořile zatleská, v horším případě se shovívavě usměje. My potřebujeme nejen prezidenty, ale i premiéry, ministry a další, kteří budou pomáhat českému exportu, protože 80 procent našeho hrubého domácího produktu se vyváží. Je mně vidět, není to tak ostentativní, jako když kážete světu, jak má žít, ale je to užitečnější," reagoval bez bonmotů a urážek Zeman.

„Nevidíme se poprvé,“ vystoupil pak starší člověk, který nepokládal konkrétní dotaz. „V listopadu 1989, Lékařská fakulta v Plzni, kde jste studentům přednášel. My jsme spolu diskutovali při kafi, při cigaretě. Otevřel jste mi oči, co bylo v pozadí sametové revoluce. Je vidět, jaká práce za tu dobu byla odvedena, co se změnilo. Těší mne, že jste pane prezidente zůstal pořád v té linii, kterou jste začal v tom roce 1989.“ Na to Miloš Zeman odpověděl: „Funkce přicházejí a odcházejí a člověk zůstává. Po revoluci jsme jezdili po fakultách a podnicích. Teď to vypadá strašně krásně, ale když vezmete Ostravsko, které je daleko od Prahy, tak tam zaznívaly výzvy, aby revoluci potlačila armáda. Když jsem mluvil na Letné, kde bylo 750 000 lidí, tak dokonce jeden vysoký generál doporučoval takzvanou forsáž stíhaček, to znamená nízký průlet, což by samozřejmě vedlo k ušlapání desítek, možná stovek lidí. Ta situace tehdy nebyla jednoduchá a my teď líčíme sametovou revoluci jako takovou selanku, ale ona to zdaleka nebyla. Třebaže jsem i dnes k řadě věcí kritický, třeba k vysoké míře kriminality, zejména ekonomické - když ukradnete deset tisíc, tak vás zavřou, když ukradnete milión, ta vás osvobodí a když ukradnete miliardu, tak potřebujete Tomáše Sokola a pak vás také možná osvobodí – přesto si myslím, že tato země jde dopředu. Lidi si začali víc věřit, začali mít, i když jsou výjimky, víc radost ze života a teď, když jde ekonomika konečně nahoru, tak ta země bude krásnět ještě víc," přidala svůj komentář hlava státu.

Nejen nostalgická vzpomínka a advokát Sokol

„Mimochodem, když projíždím města, vždy si všímám, jestli tam není nějaká ruina. Tam kde je, tak naznačím starostovi, že by ji měl opravit. Když mi řekne, že to nejde, protože je to soukromé vlastnictví, tak mu ocituji nový Občanský zákoník, který přejal dánský dlouhotrvající zákon. Nestará-li se majitel nemovitosti o svoji nemovitost po dobu delší deseti let, má obec právo bezplatně tuto nemovitost vyvlastnit. A i když mně řeknete, že nemáte peníze na opravu té ruiny, tak pokud to není architektonicky cenná stavba, tak ji můžete strhnout a získáte zadarmo pozemek. Takže to je dobrá rada do budoucnosti. Musíte jenom počkat deset let,“ prohlásil k zcela zaplněnému sálu kulturního domu v Nýřanech Miloš Zeman.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

reklama

autor: Václav Fiala

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…