Vaňhová: Skutečné příčiny nárůstu extrémismu

14.05.2012 11:05

Autoři vládní zprávy vidí za nárůstem extremismu hospodářskou krizi. Vyjádřil se tak na tiskové konferenci ministr dopravy Pavel Dobeš.

Vaňhová: Skutečné příčiny nárůstu extrémismu
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Jana Vaňhová (ČSSD)

Mám z jeho vyjádření pocit, že se snaží veřejnosti podsunout, že je v tom vláda nevinně a za tento neblahý vývoj může výhradně jakási neovlivnitelná hospodářská recese. Podle mého názoru a hlavně zkušenosti to není ta hlavní příčina.

Ústecký kraj už od roku 2009 opakovaně upozorňuje na nutnost zaměřit se na problém sociálně vyloučených lokalit, které jsou dlouhodobým a silným podhoubím sílícího vlivu extrémismu. Odpovědí nám bylo mlčení. Proto jsme přišli s koncepčním legislativním řešením – Ústeckým balíčkem – vláda ho nechala smést ze stolu, protože si nepřála, aby vyšlo najevo, že její práci musí suplovat kraje.

Skutečná příčina nárůstu extrémismu totiž spočívá právě v dlouhodobě neřešených problémech v sociálně vyloučených lokalitách. Pokud by se podařilo situaci v těchto oblastech zlepšit a zároveň razantně postihovat přestupce zákona, ztratil by tím extrémismus svou živnou půdu. Extrémisté se totiž už ze své podstaty potřebují proti něčemu a někomu vymezit. Pokud by se neměli proti čemu vymezit, občané by o ně přestali mít zájem.

Je smutné, že si tuto ověřenou skutečnost vláda neuvědomuje a nic s problematikou sociálně vyloučených lokalit nedělá. Také je ovšem možné, že se pánům mistrům do toho kyselého jablka z pohodlnosti prostě jenom nechce kousnout. Jedna věc je ale jistá. Svou dlouhodobou nečinností vláda zasela problémy a ti, kdo jejich trpké plody sklízejí, jsou občané České republiky. Bohužel...

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanhova.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

19:02 Ministr Výborný: Budeme tyto věci mít pod kontrolou

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…