„Oranžový“ Sobotka vládě nandal: Neumíte to! Necháte tu sekeru a v rezervních fondech průvan

28.11.2012 12:40

Opozice se jala i dnes sekýrovat vládu. Prý neučinila nic pro to, aby stát nebyl v dlouhodobé recesi. Navíc – jak ve své řeči zdůraznil šéf ČSSD Bohuslav Sobotka – kabinet ke konci svého vládnutí zanechá státní kasu zcela prázdnou a v rezervních fondech zbudou s bídou tři až čtyři miliardy korun. „A to, kdo ví jestli, možná tam zbudou jen dluhy,“ poznamenal Sobotka a připomněl, že vláda ČSSD naopak nechala pravici v rezervních fondech až 80 miliard.

 „Oranžový“ Sobotka vládě nandal: Neumíte to! Necháte tu sekeru a v rezervních fondech průvan
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka si ještě bere slovo

Debata o státní rozpočtu se ve Poslanecké sněmovně po téměř dvou hodinách rozpravy pěkně rozjela. Opozice totiž dala najevo, že nemíní rozhodně usínat v kritice kabinetu Petra Nečase a už vůbec ne nad úvahami o možném naplnění státní kasy. Ta je podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky stále více prázdnější a prázdnější, ale kdyby byla ekonomická politika státu lepší, rozhodně by tomu tak nebylo. Už proto, že okolní státy nabírají v ekonomice dech.

"Šest let tady vládnou pravicové strany a je to jenom stagnace, recese, stagnace, recese a nikde žádné nadechnutí, žádná perspektiva hospodářského růstu! Chtěl bych ale požádat představitele koaličních stran, aby už nevyčítali minulým vládám, že měly hospodářský růst. Vy ho rozhodně nemáte a je to vaše neschopnost!,“ načnul ve svém již druhém vystoupení za sněmovním pultíkem dnes Bohuslav Sobotka.

„Ano, vy jste měli dost peněz na utrácení, neboť v rezervních fondech ministerstev zbylo po nás 80 miliard korun. Opakuji, 80 miliard korun v rezervách měly další české vlády. Co tam zanecháte vy? Až tato vláda skončí, zbudou tam tři, nebo čtyři miliardy, nebo dokonce dluhy?“ zaútočil Sobotka na ministra financí Miroslava Kalouska, který dnes poslancům předložil třetí verzi státního rozpočtu.

Nečas Vondru podpíral. Ten rezignoval

Jenže jak v tento moment Sobotka zjistil, právě Kalousek, ba ani premiér Petr Nečas ve sněmovně neseděli, což jej rozlítilo. „Jak tak koukám, tak to ani pana premiéra a ani pana ministra Kalouska vůbec nezajímá,“ poznamenal a ukázal směrem k prázdným vládním lavicím, v nichž v tu chvíli seděl jen končící ministr dopravy Pavel Dobeš. (Jak se záhy ukázalo, tak premiér byl s ministrem obrany Alexandrem Vondrou na brífinku, kde novinářům oznamoval, že Vondra na svůj post k datu 7. prosince rezignuje - pozn. red.).

„Za dva roky jste ale nasekali veřejný dluh 250 miliard! Podívejte, jaký je stav na důchodovém účtu....Když vládla ČSSD, tak byl důchodový účet v přebytku. Teď je schodek 40 miliard korun! Bude důchodový účet v přebytku, až skončí vláda pravice?  No nebude, protože z tohoto návrhu je zřejmé, že tam bude sekera kolem 30 miliard korun ročně! Jakákoliv vláda po vás přijde, tak přijde k vybrakované zemi a nikde navíc nezbudou ani žádné rezervy. Jen tu budou samé deficity,“ hřímal dále Sobotka a zdůraznil přitom, že i zdravotní pojišťovny byly za vlády sociální demokracie v přebytku.

„Proč se tady krátily i položky na Evropské fondy? Prostě proto, že my ty prostředky z EU ani nedokážeme vyčerpat,“ uvedl také silným hlasem šéf nejsilnější opoziční strany a připomněl, že vládě věří už jen pouhých osm procent lidí a jen osm procent lidí je spokojeno s politickou situací v naší zemi.

Dělejte něco s tou zaměstnaností!

Nakonec svou sekýrnickou řeč Sobotka završil připomenutím včerejšího rozhodnutí Ústavního soudu, jenž podle něj zcela právem zrušil „nucené práce“. Proto by se měla vláda alespoň zamyslet nad tím, jestli nemůže už konečně začít dělat lepší politiku zaměstnanosti.

Ve svém předchozím vystoupení Sobotka připomněl, že vláda rezignovala na jakoukoli hospodářskou politiku, nezajímá ji životní úroveň občanů ani nezaměstnanost. Podle něj se vláda soustředí jenom na to, aby vyhověla ratingovým agenturám a prodávala státní dluhopisy s co nejnižším úrokem. "Bohužel tento návrh rozpočtu je jedno velké zklamání," řekl s tím, že vláda například neprojevila žádnou pružnost, pokud jde o podporu ekonomického růstu.

Rozpočet se podle něj projeví negativně v ekonomice i životní úrovni lidí a mimo jiné způsobí další krizi ve zdravotnictví. Vládě také vyčetl například, že zpomalila tempo zvyšování důchodů.

Schodek má být sto miliard

Sněmovna v prvním čtení schvaluje základní parametry rozpočtu: příjmy, výdaje, schodek a způsob jeho vypořádání. Schodek má proti letošku klesnout o pět miliard na rovných sto miliard korun.
   
Vláda letos už jeden rozpočet poslancům předložila, a to koncem září, jak jí ukládá zákon. Poslanci ho ale v prvním čtení na návrh ministra financí vrátili k přepracování. Počítal totiž s daňovým balíčkem, jehož schválení ale bylo v tu dobu nejisté. Vláda proto minulý týden předložila poslancům nový návrh. Ministr financí Miroslav Kalousek na to dnes učinil narážku, když řekl, že pro někoho možná překvapivě dnes nebude žádat o vrácení rozpočtu, ale o jeho propuštění do druhého čtení.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…