Tyršův Děčín opět přinese sport, kulturu i zábavu pro celou rodinu

16.08.2018 19:52

Třetí zářijový víkend se ponese v duchu významného děčínského rodáka Dr. Miroslava Tyrše a bude plný sportu, kultury a zábavy pro celou rodinu. Akce Tyršův Děčín oživí nejen Smetanovo nábřeží, ale také Mariánskou louku.

 Tyršův Děčín opět přinese sport, kulturu i zábavu pro celou rodinu
Foto: decin.cz
Popisek: Děčín

V sobotu 15. září 2018 se dopoledne budou moci turisté zúčastnit pochodu, který začíná u podmokelské sokolovny (za Hlavním nádražím v Děčíně) a končí v Kempu Děčín. Jsou připravené dvě trasy o délce 5 km a 16 km.

Neděle 16. září 2018 dopoledne bude patřit hlavně připomenutí osobnosti Miroslava Tyrše, který se v Děčíně narodil dne 17. 9. před 186 lety. V 10:00 hodin se uskuteční pietní akt s položením květin u Tyršovy sochy na Smetanově nábřeží za účasti zástupců města, České obce sokolské a dalších hostů. Následovat bude sokolské vystoupení mažoretek, letošní slet připomenou dvě skladby a na závěr vystoupí pěvecký sokolský sbor z Prahy. Po skončení programu u rogala se vydá průvod vedoucí dva koně na děčínský zámek k rodnému domku zakladatele Sokola. Odpoledne se pak můžete těšit na kulturní vystoupení u rogala, kde vystoupí děčínští muzikanti, jako Tomáš Kostka a Iva Štulcová, U-Style, Hana Řánková, DCRadio a Sabina Křováková. O kousek dál se Mariánská louka promění v louku ryze sportovní. Děčínské sportovní kluby zde představí svoji činnost a děti si zde budou moci vyzkoušet nejrůznější sportovní aktivity. Všechna místa, kde se koná program, prolne Sokolská stezka, kde na stanovištích budou děti plnit úkoly a dostanou malou odměnu.

Tradici se podařilo obnovit v roce 2015

Akce Tyršův Děčín se poprvé konala v letech 1992, 1995 a 1996 na koupališti pod zámkem. Tradici se podařilo obnovit v roce 2015 sokolským setkáním v Kempu Děčín. V roce 2016 přibyl ještě sokolský program u rogala, průvod a prezentace sportovních oddílů.

Miroslav Tyrš byl český národní obrozenec německého původu, kritik, historik umění, estetik, profesor dějin na UK a na ČVUT v Praze, předseda výtvarného odboru Umělecké besedy a člen poroty pro sochařskou výzdobu Národního divadla v Praze. Podílel se na založení organizovaného tělovýchovného hnutí v Čechách, zejména Sokola. Narodil se 17. září 1832 v sudetoněmecké rodině lázeňského a panského lékaře dr. Jana Vincence Tirsche na děčínském zámku. Od dětství měl chatrné zdraví, a proto na radu svého lékaře začal cvičit. Ve svých 51 letech zemřel tragickou smrtí – utonul v říčce Ötztaler Ache u osady Habichen v Tyrolských Alpách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…