V Pardubicích pokračuje budování inteligentního parkování

24.09.2020 16:43

Pardubice pokračují v budování Smart Parkingu. Na sv. Václava osadí na zkoušku na parkovací místa první senzory, které jsou základními kameny inteligentního parkovacího systému. Pohlídají obsazení parkovacích míst a umožní navigaci motoristů k nejbližšímu volnému místu. Inteligentní parkování má přispět k většímu komfortu řidičů i odlehčení dopravy v centru Pardubic.

 V Pardubicích pokračuje budování inteligentního parkování
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Parkovací senzory budou 28. září osazeny na všech 56 parkovacích místech v Pernerově ulici. „Dodavatel, který vzešel z výběrového řízení, na nich musí prokázat jejich funkčnost. Pokud splní požadavky, které město na tento způsob detekce obsazenosti parkovacích ploch deklarovalo, bude jimi v následujících měsících osazeno 3200 parkovacích míst ve městě,“ řekl náměstek primátora Pardubic zodpovědný za dopravu Petr Kvaš.

Anketa

Podporujete nový plán EU na povinnou relokaci migrantů?

2%
98%
hlasovalo: 36033 lidí

Senzory, tak trochu připomínající hokejové puky, budou na pevno zasazeny do středu každého parkovacího místa. Každý má dvě čidla, která zaznamenají změny na příslušném stanovišti a vyšlou signál do centrálního dopravního dispečinku. Díky němu pak informace o volných parkovacích místech doputují prostřednictvím aplikace k uživatelům.

Dalším krokem ke snadnějšímu parkování bude instalace osmi informačních tabulí, z nichž se motoristé dozvědí, kolik parkovacích míst je v reálném čase v dané lokalitě volných a tabulí na vjezdu do Pardubic s informací o volných místech na větších pardubických parkovištích, například v Paláci Pardubice.

Součástí Smart Parkingu jsou i nové parkovací automaty, s jejichž výměnou začne město ještě letos. I ty budou součástí integrační platformy zajišťující, aby parkovací systém fungoval podle požadavků města, stejně jako mobilní aplikace s navigací řidiče na volné parkovací místo a s možností platby parkovného z vozu či kompletní systém vydávání a evidence rezidentů či dispečerské rozhraní „hlídající“ funkčnost systému. „Náš systém musí být co nejsofistikovanější, proto například chceme, aby pro parkování v Pardubicích bylo možné použít i mobilní aplikace fungující také v jiných městech, například v Hradci Králové,“ dodal náměstek Kvaš.

Celý projekt by měl být dokončen do roku 2023, město přijde na zhruba 60 mil korun, podpořit by jej měla Evropská unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…